Siirry sisältöön

Venäläiset opiskelijat ovat innoissaan Järviseudusta

JAMIlla on järjestetty useampana kesänä leirejä, joiden tarkoitus on tutustuttaa potentiaalisia venäläisiä opiskelijoita Jamin opiskelumahdollisuuksiin sekä Alajärveen ja ympäryskuntiin.

JAMIssa on tehty pitkäjänteistä yhteistyötä Venäjän Karjalaan, josta onkin vuosien saatossa tullut lukuisia opiskelijoita Järviseudulle. Ajatus leiristä lähti JAMIn vapaa-ajan ohjaajalta Natalia Kivijärveltä. Hän oli tehnyt huomion, että osa opiskelijoista lähtee valmistuttuaan isoihin kaupunkeihin ja vaikka monet Järviseudulle jäävätkin.

– Jos paikkakunta on muutenkin tuttu, kuin vain koulun osalta, voi kynnys jäädä olla isompi, Natalia toteaa.

Ikää tärkeämpää on kiinnostus ja kielitaito

Leireille osallistuu eri-ikäisiä ihmisiä, jotka ovat Venäjällä jo lukeneet itselleen ammatin ja haluavat käydä saman tutkinnon Suomessa, lukea uuden ammatin tai vasta aloittaa ammatillista koulutusta. Leiriläiset ovat innostuneita tulemaan katsomaan, mitä kaikkea JAMI voi tarjota.

– Mainostan leiriä VK:ssa eli venäläisessä ”Facebookissa” ja Venäjän matkoillani. Useimmat venäläisistä opiskelijoistamme tulevat leirin kautta kouluun. Opiskelijoiden täytyy ensin suorittaa kielikoe. Kielikokeen tarkoitus on testata ja selvittää suomen kielen taitoja. Kielikokeen lisäksi on yleistä alkukartoitusta, jossa tutustutaan puolin ja toisin. Autan esimerkiksi harrastusten hankkimisessa ja antaa ideoita vapaa-ajan viettoon, kertoo Natalia.

Käytäntöä ja käsillä tekemistä

Leiriläiset pitävät kovasti siitä, että he saavat itse tehdä, nähdä ja kokea.”Ei tarvitse ottaa sikaa säkissä” eräs leirille kesäkuussa 2019 osallistunut poika totesikin. Leirin aikana on tutustuttu paljon Järviseutuun. Mikä on jäänyt leiriläisille mieleen?

– Ainakin navettavuorot, kun sai kokeilla lypsämistä, reissu JAMIn Lappajärven yksikköön, Kivitipussa vierailu ja ruokailu Koskikievarissa, leiriläiset luettelevat.

Keskustelua seuratessa tuli ilmi, että jokainen leiriläinen on saanut kokeilla eri aloja ja mahdollisesti löytänyt omansa. Navetan lisäksi on käyty puutarhan puolella ja puuosastolla. Viikon aikana leiriläiset ovat myös tulleet tietoisiksi Alvar Aallon työstä, käyneet Alvariinissa ja uimahallissa. Kysymykseen miksi halusit leirille, tuli monesta suusta sama vastaus: haluan nähdä ja kokeilla itse, enkä muiden kertomana.

Puhtaus ja turvallisuus ennen kaikkea

Leiriläiset saivat tehtäväksi kertoa, mikä heidän mielestään on hyvää Järviseudussa tai ylipäätään Suomessa.

– Hyvät työolot ja korkea elintaso, kierrätys ja puhtaus. Alajärvi koettiin mukavaksi pieneksi paikaksi, jossa tervehditään iloisesti. Turvallisuus tuotiin myös esille, kukapa ei haluaisi mennä rauhassa nukkumaan, tietäen aamun tulevan, pohdiskelivat leiriläiset.

Osa kesäkuun leiriläisistä aloittaa syksyllä opinnot JAMIssa. Leirejä järjestetään vuosittain useampi ja ne kestävät noin viikon.

Muut uutiset