Siirry sisältöön

JAMIn opetusmaatilalla hirnutaan, mää’itään ja ammutaan

Järviseudun koulutuskuntayhtymän opetusmaatila sijaitsee luonnonvara-alan yksikössä Kurejoella. Perinteinen, lähes sata vuotta vanha maatalousoppilaitos viihtyisine ympäristöineen tunnetaan edelleen niin sanottuna ”Mollinmäkenä”. Maidontuotantoon suuntautunut opetusmaatila käsittää noin 75 hehtaaria viljeltyä peltoa ja 15 hehtaaria metsää sekä tuotantorakennukset: navetan, lampolan, kanalan, tallin, viljankuivaajan ja konehallit.

Viljelemme nurmia oman karjan tarpeeseen sekä rehuviljaa osittain myös myyntiin. Osa pelloista on ympäristönurmina tai ympäristösopimuskohteina. Peltotyöt tehdään pääosin itse käyttäen nykyaikaisia koneita ja laitteita. Tilalla on viisi traktoria, joista uusin on vuodelta 2022. Säilörehun korjuuseen käytetään niittomurskainta ja paalainkäärijä -yhdistelmää. Viljat puidaan omalla puimurilla ja kuivataan omassa kuivaajassa.

Maitoa tuotetaan 25 ayrshire-lehmän parsinavetassa, joka on peruskorjattu vuonna 2012. Lehmät ulkoilevat ympäri vuoden; koko karja laiduntaa kesät. Sonnivasikat lähtevät pääosin terninä välitykseen, lehmävasikat kasvatetaan oman karjan uudistukseen.

Alpakat opetusmaatilan erikoisuus

Monipuolisen käytännön osaamisen kartuttamiseksi opetusmaatilalla on myös pieniä määriä lampaita, kanoja ja hevosia sekä erityisesti Green Care -toimintaa palvelevat alpakkapojat Nacho ja Macho. Myös yksi hiirikissa täytyy talossa olla, ja sitä tehtävää hoitaa kunnialla navettakissa Max.

Opetustalli toimii oppimisympäristönä valinnaisten hevosopintojen toteuttamisessa. Oppilaitoksen omien hevosten lisäksi kahdeksanpaikkainen talli tarjoaa karsinapaikkoja opiskelijoiden hevosille. Omilla rehuilla, itse hoitaen karsinapaikka on maksuton. Mahdollisia vapaita karsinoita voidaan vuokrata myös ulkopuolisille. Opetustallilla on valaistu ratsastuskenttä ja ympärillä on hyvät maastot ratsastamiseen ja ajamiseen.