Siirry sisältöön

Opiskelijatarina: Ympäristönhoitajan tutkinto innosti uudelle alalle

Ekoroskin Kauhavan hyötyjäteasemalla käy kesäpäivänä jatkuva kuhina, kun maailmaa pelastetaan kontti kerrallaan. Asemanhoitajana työskentelevä 65-vuotias Hilkka Palomäki viihtyy työssään. Hän valmistui viitisen vuotta sitten Jamista ympäristönhoitajaksi. Ympäristönhoitajaksi voi opiskella Kurejoen toimipisteessä monimuoto-opintoina.

– Vaikka olen eläkeiässä, niin en vielä eläkkeellä ole, enkä ole jäämässä, sillä tykkään tästä työstä, hän toteaa.

Kauhavalaislähtöinen Hilkka on elämänsä aikana ehtinyt työskennellä muun muassa matkaoppaana ja viimeisimpänä suuren ravintolaketjun myyntipalvelussa.

– Olin 57-vuotias, kun minut irtisanottiin pitkäaikaisesta työpaikastani. Olin jo pitkään asunut tuossa vaiheessa pääkaupunkiseudulla. Kun minua ei enää pidätellyt siellä mikään, niin päätin hakeutua takaisin kotiseudulle, sillä ikääntyvä äitini tarvitsi paljon apua, hän kertoo.

Hilkka oli hetken aikaa työttömänä, ennen kuin hän yritti hakea uutta työpaikkaa. Sellaista ei kuitenkaan löytynyt.

– Pitkästäkään työkokemuksesta ei ollut apua. Kyllä sen ikäisenä oli todella vaikeaa löytää uutta työtä, hän myöntää.

Kokonaan uudelle alalle

Ympäristöala ja luonto ovat olleet aina Hilkalle läheisiä ja kiinnostavia asioita. Hän huomasi, että Jamissa oli tarjolla ympäristöalan opintoja monimuotona.

– Muutin sitten tänne Kauhavalle takaisin ja kävin Alajärvellä lähijaksoilla. Tästähän ei ole matka eikä mikään. Minulle koulutus oli todella sopiva, hän sanoo.

– Tilanteessa, jossa työpaikka lähtee alta ja uutta vastaavaa ei vain löydy, on mentävä eteenpäin. Suosittelen ehdottomasti monimuoto-opintoja, vaikka se sitten olisi kokonaan uusi ala, kuten omassa tapauksessani, hän kannustaa.

Monimuotoryhmässä voi olla muitakin samassa elämäntilanteessa olevia, joilta saa vertaistukea omiin kokemuksiin ja oppimiseenkin. Osalla edellisistä opiskeluista voi olla vierähtänyt pitkäkin aika, mutta sitä ei pidä pelätä.

Monet opit vapaa-aikaan ja työelämään

Opiskelu Jamissa oli Hilkan mukaan todella mukavaa.

– Ravintola-alalla toki olin jo perehtynyt esimerkiksi erilaisten jätteiden lajitteluun ja hävikin torjuntaan. Kun itsellä oli voimakas mielenkiinto luonnonvarojen säästämiseen ja kestävyysajatteluun, niin opiskelu oli varsin antoisaa, hän sanoo.

Opiskeluista on jäänyt monia hyviä oppeja omaan arkeenkin. Lähijaksoilla opiskeltiin tekemään muun muassa raivauksia.

– Opiskelimme käyttämään oikeaoppisesti vesuria ja moottorisahaa. Näitä taitoja tarvitaan monesti, kertoo haja-asutusalueelta pienen omakotitalon ostanut Hilkka.

Raivaustaitoja on tarvittu muutenkin, sillä Hilkka on ollut mukana organisoimassa Kauhava-Seuran toteuttamia pihankunnostustalkoita.

Työpaikkoja löytyy hyvin

Lähiopetusjaksojen lisäksi opinnot sisältävät itsenäistä opiskelua ja työelämässä oppimista. Työelämässä oppimispaikkoja oli Hilkan mukaan hyvin saatavilla.

– Tein ensimmäisen työelämässä oppimisjakson Helsingin Vallisaaressa, jota oltiin juuri avaamassa yleisölle. Se on puolustusvoimien vanha linnoitussaari, jossa on monipuolista luontoa. Oli hienoa saada olla mukana suunnittelemassa, miten tällainen kohde avataan kestävästi yleisölle. Esimerkiksi jätteenkäsittely ja luontopolkujen kestävöittäminen kuuluivat suunnitteluun, hän kertoo.

Hän oli työelämässä oppimassa myös Savolan tilalla Lappajärven Itäkylässä. Ympäristönhoitaja voi työllistyä monenlaisiin työpaikkoihin.

– Tällä hetkellä olen myös vesiosuuskunnan toiminnassa mukana. Tänä kesänä olemme esimerkiksi kartoittaneet kaikki tonttisulkijat, Hilkka kertoo.

Kuvateksti: Poistotekstiilien keräys laajeni vuoden 2023 alussa koko maahan. Keräyspiste löytyy myös Kauhavan hyötyjäteasemalta. Poistotekstiilit ovat lajiteltuja tekstiilejä, joita ei voi enää käyttää. Näihin kuuluu vaatteita ja kodintekstiilejä kuten esimerkiksi takkeja, housuja, puseroita, hameita, paitoja, lakanoita, pyyhkeitä ja pöytäliinoja.

Työ hyötyjäteasemalla on monipuolista

Hilkan päätyö tällä hetkellä hyötyjäteasemalla. Työaika on neljä päivää viikossa, joten aikaa jää myös vesiosuuskunnalle ja harrastuksiin, kuten kotona nikkarointiin. Työ on antoisaa, ja vaikka siinä työskennelläänkin paljon säiden armoilla, niin se ei haittaa. Kuntokin pysyy hyvänä.

– Työ on todella kiitollista, sillä asiakkaat ovat iloisia päästessään eroon ylimääräisestä tavarasta vieläpä maksutta (kotitaloudet). Meillä on tunnetusti hyvä palvelu, mistä on tullut monesti asiakkailta palautetta. Tässä on monta positiivista näkökulmaa: hyvä asiakaspalvelu, tyytyväiset asiakkaat ja vielä tämä maailman pelastamis-näkökulma, Hilkka sanoo.

– Meillä on kaikki jätelajit paitsi biojäte, räjähdysaineet ja lääkkeet. Kaikille muille löytyy astiat. 96 % jätteestä koko Ekoroskin alueella menee hyötykäyttöön. Kierrätysaste on noin 56 % kieppeillä. Se on ihan hyvä, mutta tavoitteena on saada sitä nostettua, hän toteaa.

Jatkuva haku

Monimuoto-opintoihin voit hakeutua milloin tahansa, sillä meille on jatkuva haku! Lue lisää opinnoista tästä monimuoto-opinnoista kertovasta artikkelista.

Muut opiskelijatarinat