Matkailualalla opiskelee useampia kansainvälisiä opiskelijoita
Jamissa elokuussa alkanut, uusi matkailualan perustutkinto on käynnistynyt positiivisissa merkeissä. Opinnot on aloittanut viisitoista opiskelijaa, joista yli puolet on kansainvälisiä. Eri kansallisuuksista muodostuvan ryhmän nuoria yhdistää iloinen ja ulospäinsuuntautunut asenne elämään. Tätä taitoa tarvitaankin matkailun asiakaspalvelutyössä.
– Kansainväliset opiskelijat ovat todella positiivisia, ahkeria ja motivoituneita. Heillä on kova tahtotila opiskella alaa mutta myös tulla paremmiksi suomen kielessä. Vuosikurssilla on opiskelijoita viidestä eri maasta, mutta keskenään kaikki puhuvat suomea, mikä kehittääkin nopeasti kielitaitoa. Myös opetus annetaan suomen kielellä, kertoo matkailualan tutkintovastaava ja opettaja Jenni Hyyppä.
Kansainväliset opiskelijat rahoittavat ulkomaan opintonsa kokonaan itse. Vaikka varsinainen koulutus ja asuminenkin on Jamissa maksutonta, elämiseen menee rahaa. Myös Suomeen matkustaminen oli iso kustannus.
– Opiskelijoilta on tiedusteltu jo haastatteluvaiheessa halukkuutta jäädä opintojen jälkeen Suomeen asumaan ja töihin. Monet haluavat jäädä, Jenni Hyyppä kertoo.
Unelmien täyttymys
Ashiel Chumta Nwanyek (artikkelin kuvassa vasemmalla) ja Farhad Vafaee ovat innostuneita Suomessa opiskelusta.
– Unelmani oli opiskella ulkomailla, ja äitini ehdotti Suomea, sillä hän oli selvitellyt maita, joissa on hyvä koulutustaso. Opiskelin vuoden ajan suomen kieltä, jotta minulle oli edes mahdollista hakea opiskelemaan Suomeen, kertoo iranilainen Farhad Vafaee.
– Olin hakenut muuallekin, mutta pääsin ensimmäisenä haastatteluun Jamiin ja minut hyväksyttiin tänne, joten päätin valita matkailualan opinnot täällä, sillä se kiinnosti minua eniten, hän jatkaa.
Ashiel Chumta Nwanyekin ollessa lapsi hänen setänsä asui ulkomailla.
– Päätin, että halusin itsekin aikuisena ulkomaille opiskelemaan. Kun valmistuin lukiosta, aloitin oman yritystoiminnan ja aloin suunnitella vaatteita. Säästin opintoja varten rahaa, hän kertoo.
Ashielin unelma oli päästä opiskelemaan ulkomaille, joten hän ilmoittautui suomen kielen kurssille, mutta joutui jättämään työnsä, jotta voisi keskittyä sataprosenttisesti opiskeluun.
– Opiskelin suomen kieltä yhdeksän kuukautta, kunnes sain B1-sertifikaatin, joka on edellytys sille, että voi hakea opiskelemaan Eurooppaan. Hain useisiin kouluihin ja odotin kutsua haastatteluun, mutta sitä ei koskaan tullut. Meni viikkoja ja aloin olla epätoivoinen. Kunnes eräänä päivänä sain Jamista sähköpostin, että sinulla on haastattelu seuraavana maanantaina, Ashiel kertoo.
Haastattelussa Ashielille kerrottiin, että hänet on hyväksytty Jamiin opiskelemaan.
– Haastattelun jälkeen soitin äidilleni, mutta en pystynyt sanomaan mitään, koska olin niin liikuttunut ja onnellinen, hän jatkaa.
Käytännönläheistä, edullista ja sujuvaa
Farhadin sisko aikoo myös tulla Suomeen opiskelemaan. Farhad kokee Alajärvellä opiskelussa olevan monta hyvää puolta. Oikeastaan ainoa miinus on se, että työpaikkoja ei ole tarjolla yhtä paljon kuin isommissa kaupungeissa.
– Olisi tärkeää löytää töitä, jolla rahoittaa elämistä. On hienoa, että Jamissa opintoihin sisältyy maksuton asuntola ja ruoka, sillä isommissa kaupungeissa pitäisi vuokrata asunto. Tässä on siis puolensa, hän sanoo.
Molemmille nuorille miehille tämä on heidän ensimmäinen kertansa Suomessa. Suomalaiset ovat heidän mielestään kilttejä ja mukavia ihmisiä, vaikkakin vähän hiljaisia.
– Yllätyin siitä, miten käytännönläheistä opiskelu on Jamissa. Kotimaassani opiskelemme paljon teoriaa. Se on tärkeää, mutta tärkeämpää olisi oppia asioita käytännössä ja näin onneksi on Jamissa, Ashiel sanoo.
Sosiaalinen Ashiel nauttii asiakaspalvelusta ja kokee valinneensa oikean alan.
Ennen Suomeen tuloaan Farhad kertoo seuranneensa suomalaisia sosiaalisen median tilejä.
– Vaikka olin opiskellut suomea, en ymmärtänyt yhtään mitään! Puhekieli on niin erilaista kuin opiskeltu kirjakieli. Minua jännitti, että mitä jos oppitunneilla puhutaan liian nopeasti ja en ymmärrä, Farhad kertoo.
Huoli oli kuitenkin turha. Vaikka oppituntien seuraaminen on joskus haasteellista, kaikkeen saa apua ja tarvittaessa opettaja selittää uudelleen.
Tulevaisuus näyttää lupaavalta
Farhad kertoo, että hänen kotimaassaan Iranissa on paljon epävarmuutta ja konflikteja.
– Siihen verrattuna Suomi on vakaa ja turvallinen paikka asua, mikä helpottaa tulevaisuuden suunnittelua. Iranissa emme voi suunnitella edes seuraavaa vuotta, hän sanoo.
Farhad aikoo ainakin toistaiseksi pysyä Suomessa, hän toivoo saavansa töitä pian. Valmistumisensa jälkeen hän haluaa työskennellä Suomessa, mutta haaveilee myös kansainvälisestä urasta matkailun tai liiketoiminnan parissa.
Ashiel haluaisi myös työllistyä pian ainakin väliaikaiseen työhön, jotta voisi rahoittaa paremmin opiskeluaan. Valmistumisen jälkeen hän haluaa vakituisen työpaikan Suomesta.
– Suomi on uskomaton! Asun Luoteis-Kamerunissa (Afrikassa) ja siellä on paljon kriisejä, joka päivä voi olla ammuskeluja. Et koskaan tiedä, tuletko kunnossa kotiin. Täällä ei tarvitse miettiä, milloin menee ulos. Voit mennä ulos milloin vain, hän iloitsee.
– Suomessa on hyvän koulutuksen lisäksi monia hyviä asioita. Tänne olisi hyvä perustaa perhe, hän pohdiskelee.