Green Care -opinnot houkuttelivat opettajan koulunpenkkiin
Tänä syksynä JAMIssa alkanut Green Caren perusteiden opintokokonaisuus on kiinnostanut sekä JAMIn opiskelijoita että ulkopuolisia osatutkinnon suorittajia. Heidän joukossaan on eri alan ammattilaisia, jotka haluavat täydentää osaamistaan monia mahdollisuuksia tarjoavalla koulutuksella.
Yksi koulun penkkiin istahtanut on lapualainen Heli Alho, jolle opetus on tuttua toisesta näkövinkkelistä. Hän on itse toiminut hoitotyön opettajana Sedussa ja vähitellen palaamassa ainakin osittain opettajan työhön.
Nyt takana on ensimmäinen Green Care -opintojen lähiopetusjakso.
– En olisi kyllä aiemmin ajatellut, että istun vielä toisen asteen koulutuksessa tällä puolella, mutta nautin siitä kovasti. On hienoa tulla opettajan hyvin valmistelemalle tunnille ja ottaa vastaan opetusta, hän sanoo.
Alho naurahtaa, että hieman erikoiselta tuntui hakea koulutussopimuspaikkaa, kun on tottunut järjestämään niitä muille. Kai se vähän jännittikin, kun oikein tarkkaan ajattelee.
Hienona hän pitää myös opiskeluporukan tarjoamaa vertaistukea. Ryhmässä on monenlaista aikuisopiskelijaa ja heillä monenlaisia suunnitelmia. Ajatuksia on hyvä pallotella yhdessä.
Hoitoalan opiskelijasta opettajaksi
Eläinrakas Alho aloitti työuransa aikanaan parturi-kampaajana. Viisitoista vuotta sitten hän hakeutui hoitoalan opintojen pariin. Siitä jäi päälle into jatkuvaan opiskeluun ja itsensä kehittämiseen työn ohessa. Sairaanhoitajaksi valmistumista seurasivat myöhemmin ammatillisen opettajan opinnot. Lisäksi hän on tehnyt terveystieteen opintoja avoimessa yliopistossa.
Opettajan työn ohessa hän toimii yhdessä Jarkko-puolisonsa kanssa perhehoitajina eli sijaisvanhempina neljälle lapselle. Porukka vanhan pohjalaistalon suojissa kasvaa säännöllisesti tukiperhelapsilla. Alhojen omista neljästä lapsesta kotona asuu vielä nuorimmainen.
Eläimet ovat sijaisperheen arjen apureita
Eläimet ovat aina olleet tärkeä osa hänen elämäänsä. Niitä Alhon markilla piisaakin hevosista kaneihin, kanoihin, hamstereihin ja uusimpina tulokkaina lampaisiin.
– Eläinten hyöty lapsille on nähtävissä päivittäin. Ponin selkään kipuaminen ja hevosen harjaaminen rauhoittavat. Kun jollekin iskee kiukunpuuska, kiitää paikalle itseoppinut terapiakissa Tyyne tälläytyen huonotuulisen lapsen syliin.
– Vaikka lapsilla on erilaista haastavaakin oireilua, eläimiin se ei koskaan kohdistu, sanoo Alho.
”JAMIn Green Care -opinnot juuri sitä, mitä halusin”
Vuosi sitten Alho jäi tauolle opettajan työstään. Samaan saumaan hän lähti opiskelemaan sosiaalipedagogista hevostoimintaa Etelä-Pohjanmaan opistolle. Opetus painottuu Toiskan hevostilalle, joka on edelläkävijöitä luonto-, eläin- ja maatila-avusteisessa toiminnassa.
Siellä heräsi uudestaan jo opettajaopintojen aikoina syntynyt kiinnostus Green Care -opintoihin. Hän katsoi, että niistä saisi tarpeellista täydennystä hevosalan opintojen ja omien suunnitelmien tueksi.
– Etsiskelin opiskeluvaihtoehtoja ja olin jo hakeutunutkin eräisiin opintoihin, kun JAMIn opintojen mainos tuli vastaan.
Ja se oli siinä.
JAMIn opintojen sisältö vaikutti kiinnostavalta ja juuri sellaiselta, josta hän ajatteli hyötyvänsä.
– Tällä iällä osaa kyllä hakea teoriatietoa itsekin. Minua kiinnostikin juuri opintojen käytännönläheisyys ja niihin oleellisesti kuuluva mahdollisuus tutustua erilaisiin Green Care -yrityksiin. Haen koulutuksesta työkaluja myös omien Green Care -palvelutuotteiden kehittämiseen.
– Eläimen mahdollisuudet kuntouttavassa toiminnassa ovat todella hyvät. Kohderyhmäksi sopivat kaikenlaiset asiakkaat mielenterveyskuntoutujista kehitysvammaisiin, lapsista vanhuksiin. Palveluista pystyy rakentamaan niin omannäköisiä paketteja.
Tee urastasi itsesi näköinen
Green Care -opintojen myötä Alho pääsee tekemään kuuden viikon koulutussopimusjakson Toiskan hevostilalle.
Tähän liittyy hauska sattuma.
– Keväällä huomasin Toiskan hakevan koulutussopimusopiskelijoita. Kävi mielessä, että olisipas mukavaa päästä kokemaan Toiskassa työskentelyä itsekin. Yhtäkkiä olinkin JAMIn kirjoilla ja pääsin sen tekemään. Uskon, että saan sieltä paljon uutta.
Omalla esimerkillään Alho voi kannustaa myös muita opiskelemaan ja vaihtamaan alaa.
– Itse olen oppinut, että pitää luottaa omiin tunteisiin ja mennä sillä eteenpäin, oli sitten kyse työstä tai opiskelusta.
Green Care -opinnot vetivät väkeä
JAMIn historian ensimmäistä Green Care perusteet ja palvelut -tutkinnonosaa (15 osp) opiskellaan tupa täynnä. Hakijoita tuli paljon, ja opinnot pääsi aloittamaan 14 täydennyskoulutettavaa.
Vastuuopettaja Heli Hämäläinen näkee koulutuksen vastaavan yhä kovenevaan kysyntään.
– Green Care on lyönyt itsensä läpi. Se tuo työn tueksi työkaluja vanhasta ajasta, jolloin oltiin lähellä luontoa ja elettiin yhteisöllisesti. Nykypäivänä ihmisten luontosuhde on vaakalaudalla. Sitä pitää hoitaa.
Luonto voi puolestaan hoitaa ja lisätä ihmisen hyvinvointia moninaisin keinoin. Opiskelijoilla onkin hyvin erilaisia taustoja ja suunnitelmia hyödyntää Green Care -osaamistaan.
– Ryhmässä on muun muassa hoito- ja kasvatusalan sekä puutarhapuolen ammattilaisia. Opintoja voidaan räätälöidä opiskelijan tarpeita vastaaviksi.
Hyödynnä JAMIn Green Care -palveluita
JAMI ja sen yhteistyökumppanit ovat Green Caren konkareita. Useampikin opettaja, muun muassa Hämäläinen itse, on perehtynyt Green Careen siitä lähtien kuin siitä on Suomessa alettu puhua.
– Opetus toteutetaan ison tiimin yhteistyöllä. Siihen kuuluu Jamin opettajien lisäksi Green Care -yrittäjiä ja muuta verkostoa, Hämäläinen kuvaa.
Green Caren perusopintoja tarjotaan monessa oppilaitoksessa verkko-opintopainotteisesti. JAMIn tutkinnossa on haluttu painottaa käytäntöä, kokemuksia ja yhteisöllisyyttä. Juuri näitä asioita moni mukaan hakeutunut opiskelija onkin kertonut arvostavansa.
– Yhteisöllisyyshän on luontainen osa Green Caren ajatusta, ja siksi sillä on iso merkitys.
Green Care -opiskelijat osallistuvat JAMIn aistipolku-elämysten toteuttamiseen. Niitä voi hyödyntää muun muassa työpaikan tykypäivissä tai erityisryhmien virkistäytymisessä. Green Care -opetusryhmä voi toteuttaa muitakin sopivia Green Care -tilaustöitä. Jos sellainen kiinnostaisi, kannattaa ottaa yhteyttä Heli Hämäläiseen.