Siirry sisältöön

Venäläisperheet: Elämä uudessa maassa on hyvää ja turvallista

JAMIssa opiskelunsa aloittavista venäläisistä moni muuttaa Suomeen perheineen. Tavoitteena heillä on kouluttautua, työllistyä ja rakentaa perheelle Järvi-Pohjanmaalla hyvä elämä. Lapsiperheet arvostavat erityisesti suomalaista päivähoitoa.

Lidia ja Andrei: Alajärvellä hyvä olla

LidiaAndrei ja pikkuneiti Varvara Murashkina muuttivat Karjalasta Alajärvelle kaksi vuotta sitten vanhempien saatua opiskelupaikat JAMIlta. He elävät lapsiperheen arkea uudessa kotikaupungissaan onnellisina.

Andrei on jo valmistunut puusepäksi ja työskentelee Tähtiportaalla. Työpaikka tekee tiivistä yhteistyötä JAMIn kanssa osaavan työvoiman turvaamiseksi. JAMIn opiskelijarekrytoinnilla on siinä iso merkitys.

– Kun aloitin työt, olin työpaikallani viides Andrei, Andrei naurahtaa.

Alajärven päiväkodille täydet pisteet

Lidian puutarhuriopinnot ovat loppusuoralla. Varvara on aloittanut tutussa päiväkodissa esikoulun. Innokas koululainen harjoittelee vielä koulupäivän jälkeenkin numeroiden tekemistä ja osaakin ne hienosti.

– Alku Suomessa ei toki ollut helppo, sillä lapsi aloitti heti päiväkodissa eikä hän ymmärtänyt lainkaan suomea.

Päiväkodissa oli onneksi venäjää puhuva hoitaja. Hän ja muu henkilökunta auttoivat yli vaikean vaiheen, ja arki alkoi sujua. Nyt Varvara osaa suomea hyvin, ja kavereita riittää.

Paikallinen päiväkoti saa vanhemmilta täydet pisteet.

– Palvelu on hyvää, ja lapsia valvotaan hyvin. Entisessä kotikaupungissa päivähoito ei toimi yhtä hyvin, Lidia ja Andrei sanovat.

Uimahalli ja kuntosali kuuluvat arkeen

Perhe hyödyntää vapaa-ajalla kotikaupunkinsa harrastusmahdollisuuksia, etenkin uimahallia ja kuntosalia, sillä voimailu on pariskunnan yhteinen harrastus.

Kotona Lidian löytää lähes aina neulomasta. Hän tekee muun muassa suloisia pehmoleluja, joita on joskus vilahtanut paikallisessa Facebook-ryhmässäkin.

– Alajärvi on hyvä paikka. Tykkäämme pienestä kaupungista, sen rauhasta ja mukavista ihmisistä. On hienoa, että lapsen uskaltaa päästää kaverin kanssa ulos leikkimään turvallisin mielin.

He ovat onnellisia siitä, että ovat saaneet mahdollisuuden opiskella ja tehdä töitä Alajärvellä.

– En lähtisi täältä harjallakaan pois, naurahtaa Lidia.

– Jos vaan töitä riittää, niin ihan varmasti tulemme aina asumaan täällä. Tämä on tuntunut kodilta ensimmäisestä minuutista asti, sanoo Andrei.

Zoia ja Andrei: JAMIin pääsy mahdollisti haaveen toteuttamisen

Zoia Peretochenkovan ja Andrei Peretochenkon keittiön seinässä Lappajärvellä on lista yleisistä sanoista suomeksi ja venäjäksi. Sieltä tarkistetaan välillä, mitä jokin sana on toisella kielellä. Suomen kieli on Zoian mukaan kuin metsäpuron solinaa. Se kuulostaa hänestä kauniilta. Huvittavin sana, johon hän on törmännyt, on imuroida.

Zoian, Andrein sekä Antonin, 4, ja Diman, 1,5, muutosta Lappajärvelle ja opiskelujen alkamisesta JAMIla ei ole vielä paljon aikaa, mutta perheestä tuntuu kuin tämä olisi ollut heidän kotinsa jo kauan.

Suomeen muutosta he ovat haaveilleet jo pitkään. Aluksi he etsivät täältä töitä, mutta se ei ollutkaan ihan helppoa. JAMIsta ja sen opiskelumahdollisuuksista he kuulivat Andrein ystävältä. Se mahdollisti muuton Suomeen.

Uusi koti on JAMIn Lappajärven yksikön asuntolassa hyvällä paikalla ja mukavassa ympäristössä.

Tavoitteena nopea valmistuminen ja jatko-opinnot

Pienten lasten kanssa muuttaminen ei ollut ihan helppo ratkaisu.

– Pelotti, miten kaikki asiat järjestyvät, ja vastuu lapsista painoi, he kertovat.

Kaikki on kuitenkin loksahtanut paikalleen: kiitos JAMIn avun ja Suomen sujuvien palveluiden.

Zoialla on yliopistosta vesi-insinöörin koulutus. Nyt hän on juuri aloittanut rakennusalan opinnot JAMIssa. Tavoitteena on jatkaa sen jälkeen ammattikorkeakouluun.

Andrei opiskelee konetekniikkaa Vimpelissä. Hän oli entisessä kotimaassa hotellialalla. Koulun käytännön töissä hän saattaa pysähtyä ihailemaan ja ihmettelemään työstämäänsä kappaletta.

 – Tuntuu hienolta nähdä oman käden jälki. Haluan valmistua nopeasti ja päästä töihin ja mahdollistaa samalla Zoian jatko-opiskelun, Andrei kertoo.

Suomalainen päiväkoti ihastuttaa

Uudesta kotiseudustaan heillä on vain hyvää sanottavaa. Kaikkein mahtavinta heistä on päivähoito.

– Ensimmäinen käynti siellä hämmästytti. Päiväkodissa on niin kaunista ja valoisaa. Kaikki on tehty lasten ehdoilla, sanoo Zoia.

Erityisesti vanhemmista tuntuu hyvältä ja turvalliselta se, miten paljon päiväkodissa on hoitajia venäläiseen päiväkotiin verrattuna.

– Petroskoissa on yksi hoitaja ja apuhoitaja 25 lasta kohti. Meteli on sen mukaista.

Myös ihmisten ystävällisyys ja rehellisuus tuntuu hienolta. Sovituskoppiin unohtunut laukkukin löytyi koskemattomana.

Muut uutiset