Siirry sisältöön

Työelämätaitoja ja käytäntöä merkonomiopinnoista

Rennosti kohti tulevaa. Mikko Viitasaari harrastaa vapaa-ajalla kuntosalia ja frisbeegolfia. Armeijan jälkeen opinnot jatkuvat.

Mikko Viitasaari sai JAMIn merkonomiopintojen aikana runsaasti työelämäkokemusta useasta eri työpaikasta. JAMIn Alajärven yksikössä opiskelu oli mukavaa ja joustavaa.

Kaupallinen ala valikoitui luontevasti kiinnostusten kohteiden perusteella.

– Minua on aina kiinnostanut bisnesmaailma, olen sosiaalinen ja tykkään olla ihmisten kanssa tekemisissä. Olen tyytyväinen alavalinnasta, koska ammatillisten opintojen kautta pääsin jo nuorena kiinni työelämään ja käytännön tekemiseen, Mikko sanoo.

Ensimmäinen työharjoittelujakso oli tarjolla heti ensimmäisen vuosikurssin keväällä.

– Pääsin työharjoitteluun Halpa-Halliin. Minut pyydettiin sinne myös kesätöihin. Olin aluksi hyllyttämässä, mutta pian pääsin myös kassalle. Tein Halpa-Hallissa töitä myös opintojen ohella myöhemmin, hän jatkaa.

Halpa-Hallin kassalta Oma Säästöpankin paikallinen johtaja bongasi Mikon seuraavana vuonna, minkä kautta aukesi mahdollisuus seuraavaan työpaikkaan.

– Yleensä pankkiin ei oteta alaikäisiä, mutta pääsin työharjoitteluun erikoisluvalla, ja sain jäädä myös kesätöihin. Oli mukava huomata, miten pankkiala toimii ihan käytännössä ja opintoja pääsi soveltamaan työelämään hyvin.

Joustavat ja omanlaiset opinnot

Opiskelu JAMIssa oli Mikon mukaan joustavaa ja rentoa, missä yksilön oma etenemistahti otettiin huomioon. Suhteellisen pienessä yksikössä on etunsa; opettajilla on aikaa auttaa ja kaikki tuntevat toisensa. Yksiköllinen sopiminen opinnoista sujuu helposti.

– Työharjoittelua oli paljon. Opinnoissa sai edetä omaan tahtiin, ja jotkut halusivat edetä nopeammin ja toiset hieman hitaammin. Meillä olisi ollut mahdollisuus tehdä opintoja etänäkin, mutta halusin käydä paljon koulussa ja edistää töitä tunneilla, koska samalla näki kavereita, Mikko kertoo.

Lempiaineikseen hän mainitsee ostoreskontran, budjetoinnin, asiakaspalvelun ja markkinoinnin.

– Mukavia muistoja ja ystäviä jäi myös järjestämästämme Outload LAN tapahtumasta.

Mitä tulevaisuudessa?

Mikko valmistui keväällä 2019 merkonomiksi. Heinäkuussa kutsui armeija, jonka aikana Mikko aikoo miettiä seuraavaa ammatillista siirtoa.

– Valitsin JAMIn opiskelupaikaksi, koska olen kotoisin Alajärveltä ja oli luontevaa jäädä vielä opiskelemaan kotipaikkakunnalle, koska sellainen mahdollisuus oli. Aion hakea armeijan jälkeen jatko-opiskelemaan kaupallista alaa ammattikorkeakouluun. Paikkakunta on vielä harkinnan alla. Saan kuitenkin armeijan jälkeen palata töihin Halpa-Halliin, mikä on hienoa.

Opintojen loppuvaiheessa tehtiin päättötyöksi liiketoimintasuunnitelma.

– Joskus ehkä sitä oppia voisi viedä käytäntöönkin, mutta aluksi haluan kuitenkin kerätä lisää työelämäkokemusta ja opintoja, Mikko sanoo.

Tutustu tutkintoon

Yhteyshenkilö tutkinnossa

Muut opiskelijatarinat