Tikli Groupilla Vimpelissä sijaitsee metallialan oppimisympäristö
JAMIn kone- ja metallialan opiskelu tapahtuu nykyään Vimpelissä teollisuusalueella sijaitsevassa oppimisympäristössä sekä Vimpelissä ja Luoma-aholla yritysten sisällä yksittäisissä oppimissoluissa sekä lukuisissa työssäoppimisyrityksissä Järviseudulla ja lähialueilla. Tikli Groupin tiloissa on oppimisympäristö ja -solu. Uudistus liittyy kiinteästi ammatillisen koulutuksen reformiin.
JAMIn Kone- ja metallialan koulutus siirtyi yrityksiin tänä syksynä. Vimpeliläinen Tikli Group on yksi mukana olevista yrityksistä. Keskeinen oppimisympäristö, alumiinin työstöön keskittynyt oppimissolu sekä teoriaopetusluokka sijaitsevat yrityksen tiloissa. Pitkään Vimpelissä toiminut Tikli Group tunnetaan alumiinitikkaiden, -ikkunoiden ja -ovien, kattoturvatuotteiden ja vesivaakojen valmistuksesta. Yhtiö työllistää noin 50 henkilöä.
– Olemme erittäin tyytyväisiä ja odottavaisin mielin. On tärkeää, että nuoret näkevät jo opintojen alkuvaiheessa konkreettisesti, mitä nykyajan metalliteollisuus on. Alalta löytyy monenlaisia työtehtäviä – myös naistyöpaikkoja, sanoo Tikli Groupin toimitusjohtaja Pasi Arvola.
Kone- ja metallialan koulutuksen uudempi malli on kaikkien kannalta varsin järkevä.
– Sekä oppilaitos, yritykset että itse opiskelijat hyötyvät mallista. Mielestämme on tärkeää, että jo opiskelijana pystyy tekemään lopputuotteita ja näkemään kättensä jäljen. Tämä motivoi aivan varmasti, arvioi Pasi Arvola. Hän lisää, että uusi koulutusmalli tuo oletettavasti helpotusta alueen kaikille metallialan yrityksille osaavan työvoiman saatavuuteen.
Keskeinen paikka ja mukavat puitteet
Oppimisympäristö sijaitsee Vimpelissä keskellä teollisuusmäkeä, Tiklin kattoturvatuotteiden osaston välittömässä läheisyydessä. Teorialuokka sijaitsee oppimisympäristön lähellä, saman hallin toisella puolella yläkerran toimistotiloissa.
– Teoriaopetus järjestetään luokkatilassa. Opiskelu sisältää nykyään paljon käytäntöä. Työssäoppimisjaksoille opiskelijat voivat hakeutua mihin yritykseen haluavat, kone- ja metallialan osaamisvastaava ja opettaja Jukka-Pekka Varila.
Noin viiden kilometrin päässä Luoma-aholla sijaitsee yksi oppimissolu Alumecin tiloissa. Tiklin myyntipäällikkö Timo Mastokangas ajattelee, että uudella mallilla saadaan työelämän tarpeisiin entistä valmiimpia osaajia.
– Jokaisessa yrityksessä työstökoneissa on omat ohjelmistonsa, jotka eivät välttämättä ole samat, mitkä oppilaitoksen omissa. Oppimissolut yritysten sisällä mahdollistavat molemmin puolin matalamman kynnyksen siirtyä opinnoista työelämään, hän toteaa.
JAMIn liiketalouden ja kukkasidonnan opettajat, opiskelijat sekä kiinteistönhuolto ovat somistaneet ja sisustaneet teoriaopetustilat viihtyisiksi. JAMIn koneet siirtyivät yrityksiin logistiikan (kuljetuspalvelujen koulutusohjelma) opettajien ja opiskelijoiden toimesta kevään ja kesän aikana.
Alalla on töitä ja käytännönläheisyys houkuttelee
Vimpelissä aloitti syksyllä 2019 kone- ja metallialan perusopinnot yhteensä 18 opiskelijaa, joista 11 on venäläisiä. Lappajärveläinen Kasperi Mustikkamaa ja vimpeliläinen Matias Mikola ovat mukana vuosikurssilla, joka ensimmäisenä pääsi aloittamaan opinnot yrityksen sisällä sijaitsevassa oppimisympäristössä. Pojat valitsivat metallialan koulutuksen peruskoulun jälkeen, koska he tietävät, että alalla on töitä. Käytännönläheinen opiskelu on tähän asti ollut ihan mukavaa ja voittaa koulunpenkillä istumisen.
– Opiskelemme aluksi oppimisympäristössä perusasioita kuten raudan työstöä sekä levy- ja hitsaustöitä. Tämän jälkeen opiskelijoilla on mahdollisuus opiskella ohjatusti yrityksissä ja jossain vaiheessa edessä ovat myös työssäoppimisjaksot. Tiklillä sijaitsevassa, alumiinin työstöön tarkoitetussa oppimissolussa opiskelijat suorittavat tiettyjä opintokokonaisuuksia, Jukka-Pekka Varila lisää.