Taitaja2023 kisan voitosta paljon hyvää
JAMIn floristiikan opiskelija Virpi Korkeasaari voitti Taitaja2023-kilpailussa kultaa. Kilpailuun osallistuminen oli muutenkin lajin juhlaa jamilaisten näkökulmasta, sillä floristiikan finaalissa oli peräti neljä opiskelijaa JAMIsta.
– Koskaan aikaisemmin ei minun laskujeni mukaan ole floristiikassa ollut neljää finalistia yhdestä ja samasta oppilaitoksesta, kertoo floristiikan opettaja Säde Alanen. Finaaliin osallistuivat Virpin lisäksi Anna Vasalampi, joka sijoittui neljänneksi, viidenneksi sijoittunut Tanja Cusnir sekä seitsemänneksi sijoittunut Sirpa Korkeasaari. Jo Taitaja-kisan finaaliin pääseminen on merkittävä osoitus ammattitaidosta. Floristiksi opiskellaan Jamissa monimuoto-opintoina. Taitaja2023-kilpailuun osallistuneet valmistuivat ammattiin 26.5.
Unelmista totta
Virpi Korkeasaari on suorittanut puutarhurin ammattitutkinnon heti yläasteen jälkeen. Jo tuolloin häntä kiinnosti lähteä vielä opiskelemaan floristiksi, mutta elämä vei mennessään, tuli perhettä ja muita työpaikkoja. Meni 20 vuotta ennen kuin hän pääsi toteuttamaan haaveensa floristin ammattitutkinnosta.
– Pääsin kesätöihin Harmaakiven puutarhalle Veteliin, ja nyt olen ollut siellä jo kymmenen vuotta, eli kesätyöstä tulikin ympärivuotinen, hän nauraa.
Floristihaaveista tuli usein puhuttua myös työpaikalla.
– Esimieheni Kaija Hakkaraisen sähköpostiin oli tullut mainos JAMIn floristiikan opinnoista. Hän kannusti minua hakemaan koulutukseen. Olen tykännyt tosi paljon opinnoista, ja aivan harmittaa, että ne nyt päättyivät. Täällä olen oppinut todella paljon kaikkea uutta, hän kertoo.
Floristiikan opinnoista on ollut ammatillista hyötyä työhön kukkakaupassa. Samassa paikassa hän aikoo myös jatkaa. Taitaja-kisan kultamitali on upea huipennus pitkään haaveissa olleeseen ammattitutkintoon.
– Tietysti Taitaja-kilpailun menestyksestä on hyötyä ammatillisesti ja myös työpaikalla. Olemme aikeissa menestystä hyödyntää ja kyllä se on herättänyt kiinnostusta jo nyt, Virpi Korkeasaari jatkaa.
Kisaan valmentautuminen tärkeää
Taitaja-kilpailuun valmistautuminen alkaa jo kilpailua edeltävänä syksynä semifinaaliin ilmoittautumisella. Semifinaalista valitaan finalistit. Tänä vuonna semifinaaleissa oli noin 30 osallistujaa, joista finaaliin pääsi kahdeksan.
– Meillä on vapaavalintaisissa opinnoissa tarjolla Floristisen alan kilpailijana toimiminen -tutkinnonosa, jonka perusteisiin kuuluu kilpailuun valmentautuminen ja osallistuminen. Aito kilpailutilanne ja siihen valmistautuminen toimivat osana tämän tutkinnonosan näyttöä, Säde Alanen kertoo.
Etuna on, että JAMIn floristiopiskelijoita valmentavalla Säde Alasella on rutkasti kilpailukokemusta Taitaja-kilpailusta. Hän on ollut kisoissa mukana kymmenen vuoden ajan tuomaroimassa ja järjestämässä, sekä tätä ennen osallistunut siihen myös kilpailijana.
– Kun on toiminut kaikissa eri rooleissa, niin tietää, mitä kilpailussa vaaditaan ja miten käytännön asiat kilpailupaikalla tapahtuvat. Tästä kaikesta kerron opiskelijoille, kun he valmistautuvat kisoihin, jotta heillä on paremmat valmiudet lähteä kisaan, hän kertoo.
Valmentautuminen on pitkälti myös sidontatöiden suunnittelua ja harjoittelemista. Osallistujille annetaan kilpailutöiden aiheet jollain tasolla ennakkoon, mutta ne tarkentuvat vasta itse kilpailutilanteessa.
– Tämä vaatii monipuolista harjoittelua, jotta kisatilanteessa riittää vaihtoehtoja tehdä erilaisia ratkaisuja, Säde Alanen kertoo.
– Säde on tarkkaan auttanut meitä opiskelijoita tulkitsemaan kilpailutehtävät oikein. Olemme myös käyneet läpi, miten pisteytys kisassa muodostuu ja mistä asioista voi vaikka saada miinuspisteitä, jos tekee väärällä tavalla, Virpi Korkeasaari kertoo.
Tiukka tahti ja kova taso
Taitaja on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen tapahtuma. Yleisö tuo oman jännityselementin kilpailijoille. Kilpailu kestää useamman päivän. Floristiikan finaalissa oli kuusi erilaista tehtävämoduulia: esillepano, hiuskoriste, kimppu ja hinnoittelu, asetelma ”Väri-ilo”, kasvi-istutus sekä yllätystyö. Tehtävät tehtiin kolmen kisapäivän aikana, ja jokaisen tekemiseen oli käytössä puolestatoista tunnista kolmeen tuntia aikaa.
– Aikaa on käytössä todella vähän. Tätä olemme harjoitelleet koko opintojen ajan, että kaikki harjoitustyöt on pyritty tekemään tietyn ajan puitteissa. Kilpailussa pärjäävät vain huippuosaajat ja oman ammattialan parhaimmisto. Tänä vuonna taso oli todella korkea. Virpi on niin taitava, että hän voisi mennä suoraan ammattilaiskisoihin. Olen niin onnellinen, että hän on tullut nähdyksi ja ihmiset ymmärtävät, kuinka hyvä hän on, sanoo Säde Alanen.
– Koen kilpailemisen enemmän itsensä kanssa kisaamisena, ei niinkään muita vastaan. Voi olla, että vaikka voitat, niin häviät tai päinvastoin. Itsensä ylittäminen ja onnistuminen on isoin voitto, Virpi kommentoi.
Merkittävä tulos
Kultamitali Taitaja-kilpailussa on merkittävä meriitti myös oppilaitokselle.
– Koulutuksen tärkein päämäärä on tietysti todistukset opiskelijoille eli valmistuminen. Taitajissa menestyneet floristit ovat kuitenkin tuoneet paljon menestystä ja hyvää näkyvyyttä myös JAMIlle, kiittelee vt. rehtori Anu Raudasoja.