Robotiikkaopetuksen rakentaminen alkoi hankkeiden myötä JAMIssa
Järviseudun ammatti-instituutti on mukana kahdessa merkittävässä hankkeessa, jotka tähtäävät muun muassa alueen robotiikkaosaamisen kehittämiseen. Vihreät tekijät -hanke on ryhmähanke ja osa oikeudenmukaisen siirtymän rahoitusohjelmaa. Ohjelman tavoitteena on tukea alueita, joissa perinteinen energiantuotanto, kuten turpeen käyttö, on ollut keskeisessä roolissa.
Uusia oppimisympäristöjä
JAMI:n rooli hankkeessa liittyy erityisesti kestävän ammatillisen koulutuksen tulevaisuuden oppimisympäristöjen kehittämiseen ja suunnitteluun. Hankkeen osatoteuttajan, Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelun, ydinosaamisena on palvelupolkujen luominen yritystoiminnan tueksi. Toisen osatoteuttajan, Thermopoliksen, osuutena on vihreän siirtymän osaamistarpeiden kartoituksen ja energiaratkaisujen sekä energia-alan tuotteiden ja palveluiden kehittäminen ja tukeminen.
Hanketta täydentää Robometal-investointihanke, jonka avulla mahdollistetaan oppimisympäristön uudistamisen vaatimat kone- ja laiteinvestoinnit robotiikan, simulaatio- ja virtuaalioppimisympäristöjen sekä liikkuvan oppimisympäristön toteuttamiseksi.
– Energiasektori on murroksessa, ja esimerkiksi Järviseudun alueella on paljon konetekniikan osaamista, jota voidaan suunnata uusiin tarkoituksiin. Meidän tehtävämme on luoda uudenlaisia oppimisympäristöjä ja koulutuspolkuja, jotka palvelevat sekä nuoria että työikäisiä ja tietysti myös työnantajayrityksiä, kertoo Timo Ojala Järviseudun ammatti-instituutista. Ojala on kone- ja tuotantotekniikan opettaja, mutta vetää nyt hankkeita päätoimisesti vuoden 2026 loppuun saakka.
Robotiikka on tuleva arkitaito
Yksi hankkeen painopistealueista on robotiikan opetuksen kehittäminen. Uudenaikainen, kestävän tulevaisuuden periaatteiden mukainen robotiikan oppimisympäristö rakentuu kevään aikana JAMIn Alajärven keskustan toimipisteeseen.
– Oppimisympäristö pitää sisällään niin sanotun roboluokan ja robopajan, joissa opiskelijat saavat harjoitella muun muassa ohjelmointia, Timo Ojala kertoo.
Hankkeen tavoitteena on madaltaa kynnystä robotiikan opiskeluun ja tuoda aihe lähemmäs arjen tilanteita; alkaen jo alakoulusta. Robotiikka ei ole vain insinööreille: se näkyy kaupan itsepalvelukassoilla, logistiikkakeskusten varastoissa ja monissa muissa työympäristöissä.
– Robotiikasta on tulossa kansalaistaito, vähän kuin ATK-opetus 90-luvulla. Meidän tehtävämme on luoda koulutuspolkuja, jotka alkavat perusasioista ja jatkuvat joustavasti eri asteille. Tällä tavoin voimme tukea myös ammattitutkinto-opiskelijoiden jatko-opintoja tai työelämään siirtymistä, Ojala sanoo.
Oppimisympäristöissä valtava potentiaali
Toinen keskeinen kehityskohde on kone- ja tuotantotekniikan opetuksen uudistaminen.
– Tulemme rakentamaan oppimisympäristöjä, joissa hyödynnetään esimerkiksi hitsauksen VR- ja AR-simulaatioita. Simulaatioiden avulla opiskelijat voivat harjoitella turvallisesti ja kustannustehokkaasti ennen siirtymistä oikeiden koneiden äärelle, Timo Ojala sanoo.
– On merkittävästi turvallisempaa, kun ensimmäiset hitsauskokeilut voidaan tehdä simulaatiolla. Siinä voi huoletta kokeilla, miten laitteet käyttäytyvät, hän jatkaa.
Simulaatioita voidaan hyödyntää myös yritysten tekemässä perehdytyksessä.
– Esimerkiksi hitsaussimulaattoreilla voidaan perehdyttää kesätyöntekijöitä yritysten omien kappaleiden pohjalta jo ennen varsinaista työn alkua. Tämä parantaa työn laatua ja nopeuttaa tuotantorytmiin pääsyä. Simulaatiot säästävät materiaaleja ja energiaa, ja niiden avulla pystytään myös vähentämään mahdollisista virheistä aiheutuvia tappioita yrityksissä. Tämä on tärkeää varsinkin silloin, kun harjoitellaan tuotantovaiheita, joiden epäonnistuminen aiheuttaisi paljon hukkatyötä, Ojala selittää.
Liikkuva oppimisympäristö
JAMI:n kolmas tärkeä rooli liittyy koulutuksen viemiseen suoraan maakuntiin. Hankkeissa toteutetaan uudenaikainen liikkuva oppimisympäristö palvelemaan koko EteläPohjanmaan yläkouluja ja lisäkoulutustarpeessa olevia työikäisiä.
– Ajatuksena on, että kuka tahansa kiinnostunut voi saada koulutusta robotiikasta, kone- ja tuotantotekniikasta tai esimerkiksi hitsaussimulaatioista. Meillä on kokemusta liikkuvista robotiikkayksiköistä jo aiemmasta Robocont-hankkeesta. Nyt kehitämme edelleen mallia, jossa mennään sinne, missä tarve on. Tämä tukee yritysten työvoiman saantia ja tarjoaa matalan kynnyksen mahdollisuuden kehittää osaamista, Ojala sanoo.
Vihreät tekijät -hanke toteutetaan ryhmähankkeena Järviseudun Koulutuskuntayhtymän, Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy:n sekä Termopolis Oy:n kanssa. Ryhmähankkeen koordinaattorina toimii Järviseudun Koulutuskuntayhtymä. Robometal-hanke on koulutuskuntayhtymän oma investointihanke.
Hanketta rahoittaa Etelä-Pohjanmaan Liitto.