Rakennusliike Hernesniemen yrittäjä haki itsekin pohjakoulutuksensa Lappajärveltä
Seppo Hernesniemen luotsaama Rakennusliike Hernesniemi Oy Lappajärveltä tekee uudisrakennuksia ja saneerauksia Järvi-Pohjanmaalla ja ympäryskunnissa kymmenen työntekijän voimin. Ensi vuonna 40 vuotta täyttävän yrityksen kädenjälki näkyy lukemattomissa rakennuksissa sekä julkisessa että yritysten rakentamisessa. Työmaita on noin 80 kilometrin säteellä Lappajärveltä.
Yritys on vanhin ja suurimpia rakennusalan toimijoita alueella. JAMI on yrityksen yhteistyökumppani. Työmaat tarjoavat talonrakennuksen opiskelijoille harjoittelupaikkoja vuosittain. Samalla yrittäjä pääsee tutustumaan alalle tulijoihin.
Seppo Hernesniemi on käynyt itsekin saman koulun. Sieltä tie kulki insinöörin jatko-opintoihin Seinäjoelle.
Perheyrityksen perustivat Sepon isä Harri ja setä Arto vuonna 1981. Edellisvuonna syntynyt Seppo kasvoi rinnatusten yrityksen kanssa. Vakituisesti hän tuli taloon valmistuttuaan vuonna 2005. Isä oli menehtynyt edellisenä vuonna syöpään. Se oli raju aloitus nuorelle yrittäjälle, mutta tuntui hyvältä jatkaa perheyrityksessä. Se oli ollut isänkin toive.
Arto Hernesniemi luopui osakkuudestaan vuoden 2020 alussa, jolloin vetovastuu siirtyi yksin Sepolle.
Rakentaja on säätiedotusten suurkuluttaja
Seppo Hernesniemen mukaan rakennusala on raaka laji, jossa eivät kaikki pärjää. Työtä ei voi tehdä etänä eikä sisällä, mutta töitä yritetään suunnitella kelien mukaan. Säätiedotusten seuraaminen on rakentajalle rutiinia.
– Sen mukaan pyritään ajoittamaan töitä ja varautumaan esimerkiksi kohteen suojaamiseen. Ongelma vaan on se, että aamulla sää on usein muuta kuin mitä ennuste illalla näytti.
Toimialalla suurin muutos on ollut byrokratian lisääntyminen.
– Myös kilpailu on kovaa. Kun on hiljaisempaa, hankkeiden kilpailutuksiin alkaa tulla tarjoajia kauempaa. Sellaiset merkit ovat nytkin ilmassa.
Työturvallisuutta on tärkeä painottaa, sillä työntekoon liittyy alalla riskejä.
– Minulla on tapana laittaa uudet työntekijät ja harjoittelijat aina kokeneen työntekijän työpariksi. Se on hyvä tapa aloittaa, Hernesniemi kuvaa.
Parhaita hetkiä kohteen luovuttaminen
Työntekijöilleen hän haluaa antaa tunnustusta.
– Meillä on hyvä, toimiva ja sitoutunut tiimi. Se on yritykselle valtavan tärkeää.
Rakentajan työn parhaita hetkiä on valmiin kohteen luovuttaminen. Oman työn jälki on mukava nähdä. Työvuosia hänellä on takanaan sen verran, että tuttuja rakennuksia on vastassa vähän joka puolella.
Työharjoittelu oli ensimmäinen askel vakituiseen työhön
Lappajärveläinen Tero Mäki on kuulunut yrityksen miesvahvuuteen vakituisesti vuodesta 2017, mutta yritys tuli tutuksi jo työharjoitteluissa. Sittemmin tehtiin järjestely, jonka myötä Mäki pystyi tekemään poikkeuksellisesti myös opintoihin kuuluvat viikoittaiset työpäivät yrityksessä. Armeijan jälkeen aukesi vakituinen työpaikka.
– Se, että opiskeluaikana pääsi oikeille työmaille, opetti paljon. Silloin yrityksellä oli juuri työn alla iso teollisuushalli, jonka tekemisessä oli hienoa ja opettavaista olla mukana. Myös koululla pääsi oikealle työmaalle rakennuspuolen opiskelijoiden rakentaessa vuokrataloa koulun viereen. Lisäksi autoin niihin aikoihin veljeni talon rakentamisessa, kertoo Mäki.
Hän tykkää työnsä monipuolisuudesta ja konkreettisuudesta. Kohteet ja työvälineet vaihtelevat.
– Tykkään tehdä käsilläni. Tässä pääsee näkemään työn tuloksen välittömästi, ja se on pysyvää laatua.
Työyhteisössä on monen ikäistä porukkaa. Kaikkien kanssa tullaan hyvin juttuun. Huulenheitto työn lomassa ja kahvitauoilla on työpäivien suola.
Työelämäpainotteisuus ja digitaalisuus mahdollistavat opiskelun mistä vaan
JAMIn rakennuspuolen opettaja Juha Haapala on kiitollinen sujuvasta yhteistyöstä yritysten kanssa. Harjoittelupaikkoja ja myös oppisopimuspaikkoja löytyy hyvin, usein opiskelijan kotipaikkakunnalta.
– Jokaisella opiskelijalla on nykyään oma, räätälöity opintopolku. Lähiopetuksen ja työssä oppimisen osuuskin arvioidaan yksilöllisesti. Tutkinnon valmistuminen ei riipu opiskeluajasta, vaan osaamisesta, joka osoitetaan näytöillä.
Opetuksessa jyllää kaksi isoa muutosta: digitaalisuus ja oppimisen vieminen yhä enemmän työpaikoille.
– Periaatteessa tutkinnon voi suorittaa lähitulevaisuudessa mistä vaan. Parhaillaankin meidän opiskelijoitamme on työssäoppimassa jopa Lappeenrannassa, Turussa ja Espoossa. Kauemmaksi hakeutumiseen ovat liittyneet perhesyyt. Kun työnantaja on asiallinen ja opiskelija asiallinen, tämä toimii oikein hyvin, kuvaa Haapala.
Whatsappin kautta kulkevat esimerkiksi kuvat työvaiheista ja paluupostina opettajan antama palaute. Myös työnantajalla on nykyään iso rooli osaamisen arvioinnissa, toki koulun ohjeiden ja avustuksen mukaan.
Opinnot nivottavissa yritysten tarpeisiin
JAMIn suunnitelmissa on tarjota paikkakunnasta riippumatonta opiskelua kautta linjan jo ensi syksystä lähtien.
– Uskon, että meidän alallemme tämä tuo opiskelijoiksi esimerkiksi alalla jo työskenteleviä, joilta puuttuu tutkinto. Näin he pääsevät hankkimaan ammatillisen pätevyyden, mihin varmasti työnantajatkin mielellään kannustavat.
Haapalan vinkki yrityksille on, että erilaisissa työvoimatarpeissa kannattaa ottaa kouluun yhteyttä matalalla kynnyksellä ja kertoa toiveistaan. Työssäoppimispaikkoja tarvitaan, ja opinnot voidaan räätälöidä monella tavalla työelämään nivoen. Niin ei tarvitse ajatella, että ”Ei onnistu, koska koulu on kesken.”
Kuvassa Seppo Hernesniemi (vas.) ja Tero Mäki Vimpelin intervalliyksikön työmaalla.