Rakennus Luoma: Erikoisosaamiselle riittää kysyntää
Alajärveläiselle Rakennus Luoma Oy:lle kysyntää on riittänyt suhdannevaihteluista huolimatta aina sopivasti. Yritys on erikoistunut perinteisin menetelmin veistettyjen hirsisten pohjalaistalojen valmistamiseen. Tämän lisäksi palveluihin kuuluu hirsirakennusten erilaiset kunnostustyöt.
Rakennus Luoma on pitkäaikainen ja hyvä yhteistyökumppani JAMIn rakennusalan opetukselle.
– Koko historiamme ajan olemme ottaneet työelämässä oppijoita JAMIlta, joka vuosi on ollut yksi tai kaksi opiskelijaa. Meillä on yhteistyöstä hyvät kokemukset. Opiskelijat ovat kovia tekemään työtä. Osa on saanut jäädä kesätöihinkin kevään työelämässä oppimisjaksonsa jälkeen. Olen aina yrittänyt veistohommiakin teetättää, ja osa on ollut siitä hyvinkin kiinnostuneita. Ihan joka orrella ei tekijöitä tähän hommaan kasvakaan, perinneveistäjiä on hyvin vähän enää, kertoo itsekin JAMI:sta talonrakentajaksi aikoinaan valmistunut yrityksen toinen omistaja, yrittäjä Toni Luoma. Yhtiön toinen omistaja on Taneli Luoma.
Perinnerakentamisen taidot ovat siirtyneet monen sukupolven kautta oppipoikamenetelmällä, sillä Luomat ovat hirsitalo- ja puurakentamisen ammattilaisia jo viidennessä polvessa.
Rakennusala työllistää monin tavoin
Jos rakennusala kiinnostaa, on perinnerakentamiseen erikoistuminen hyvä vaihtoehto. Talonrakentajan tutkinnosta saa tärkeää peruspohjaa rakennusalalla työskentelyyn. Töitä riittää kaikenlaiselle rakentamiselle tulevaisuudessa.
– Ei pidä säikähtää sitä, että rakennusalalla yleisesti on ollut viime vuosina vaikeaa. Rakentamista tullaan tarvitsemaan aina, sillä rakennuksia on paljon ja välillä niitä pitää myös korjata, toteaa JAMIn rakennusalan opettaja Juha Haapala.
Hän kiittelee kovasti yhteistyötä Rakennus Luoman kanssa.
– Tämä on meille todella iso etu ja jopa kilpailuvaltti, että toiminta-alueelta löytyy tällaista erikoisosaamista. Opiskelijat ovat usein kiinnostuneita perinnerakentamisesta, Juha Haapala sanoo.

Rakennus Luoman palveluihin kuuluu myös hirsitalojen korjausrakentaminen. Tällekin on kysyntää, sillä on aina järkevämpi korjata vanhaa kuin rakentaa kokonaan uutta, jos se vain on mahdollista. Myös erilaiset entisöintiprojektit ovat mielenkiintoisia.
– Olemme saaneet olla mukana Kosolan talon entisöintiprojektissa Lapualla jo useamman vuoden ajan. Talo on palautettu entisestä kirjakaupasta mahdollisimman lähelle alkuperäistä, autenttista Kosolan taloa. Sieltä löytyi kaikki vanhat seinälinjat, kun sisältä purettiin väliseiniä. Ikkunat ovat alkuperäisiä ja niitä on kunnostettu, olemme tehneet taloon myös jonkin verran ovia ja lattialankkuja, Toni Luoma kertoo.
Monipuolista ja palkitsevaa työtä
Perinnerakentamisessa oppii aina uutta ja työ on sopivan vaihtelevaa.
– Ei tässä tule koskaan valmiiksi. Rakennus tulee ajallaan valmiiksi, mutta sitten tehdään taas erilaista. Jokainen rakennus on omanlaisensa, vaikka meillä valmiita hirsitalomalleja onkin. Monet haluavat kuitenkin muutoksia ja jotain omaa taloonsa, Toni Luoma sanoo.

Hirret asetellaan yksi kerrallaan paikalleen hallissa. Talot kasataan kahdessa erässä, sillä kokonainen talo ei mahdu halliin. Hirret merkataan ja puretaan kuljetusta varten. Työ on hyvin vaihtelevaa, sillä se pitää sisällään muun muassa veistoa, sahausta ja porausta. Työtä tehdään niin perinnetyökaluin kuin moottorisahalla ja kirveellä.
– Perinnerakentaminen on hyvin samanlaista kuin aina, tosin nykyaikaisia apuvälineitä on tullut mukaan työtä helpottamaan, esimerkiksi nosturi. Työtä tehdään edelleen perinnetyökaluilla, moottorisahalla sahataan ja kirveellä viimeistellään. Periaate ei ole muuttunut miksikään, Toni Luoma sanoo.
– Jos ajatellaan yksittäisen hirren veistämistä, niin jokainen puu on yksilö. Veistäessä joutuu katsomaan ja silmäilemään työnsä jälkeä, jotta puu varmasti istuu toisen puun päälle. On palkitsevaa, kun puut saa istumaan toisiinsa, vaikka välillä työn fyysisyys ja kovat keliolosuhteet haastavatkin, hän lisää.