Siirry sisältöön

Puusepäksi opiskeleva nauttii käsillä tekemisestä 

Lauri opiskeli aikanaan tietotekniikan ammattilaiseksi. Ala ei kuitenkaan tuntunut oikealta. Hän halusi tehdä käsillään jotain konkreettisempaa kuin näpytellä tietokoneen näppäimistöä. Hän ehti tehdä töitä muun muassa myyjänä ja suklaatehtaassa, kunnes päätti hakea opiskelemaan JAMIin.  

Puuala on tuntunut alusta alkaen oikealta ja mukavalta. Hän nauttii käsillä tekemisestä ja oman työn tulosten näkemisestä. 

Tietotekniikkaa, tuota vanhaa tuttua, Lauri tarvitsee jonkun verran jatkossakin, kun alkaa perehtyä CNC-koneen käyttöön.  

Itsenäinen tekeminen on palkitsevaa 

Lauri aloitti opiskelun puusepäksi syksyllä 2021. Jo ensimmäisen syksyn jälkeen opiskelu siirtyi työpaikalle, portaiden valmistamiseen erikoistuneeseen Tähtiportaaseen, jossa hän on nyt töissä oppisopimuksella. Koulussa hän käy joka toinen viikko tekemässä ammatillisia ja yto-aineiden opintoja.  

– Minulla on töissä joka toinen viikko aamuvuoro ja joka toinen viikko iltavuoro. Iltavuoroviikoilla olen aamupäivisin JAMIlla, hän kertoo. 

JAMIn puuosastolla opetus on hänestä erittäin hyvää. Opettaja Seppo Prusti saa Laurilta lämpimät kiitokset ammattitaidosta, ohjauksesta ja avusta.  

– Koulussa saamme tehtäviä, joita saa tehdä itsenäisesti, ja apua saa, kun kysyy. On hieno juttu, että erilaiset työn vaatimat korttikoulutukset, kuten työturvallisuus- ja ensiapukortit, järjestyvät koulun kautta.  

Ensimmäinen koulussa tehty työ, kaappi, on luonnollisesti kunniapaikalla Laurin kodissa. Sitä vilkaistessa näkee aina oman käden jäljen. Mielenkiintoinen kokemus oli myös koulussa tilaustyönä tehty perinnesoitin jouhikko. 

Työpaikalla oppiminen on Laurista myös mukavaa.  

– Pomo on hyvä ja ymmärtäväinen, ja neuvoa saa aina kysyä. Tehtaassa on monia eri työvaiheita. Jokainen keskittyy omaansa, mutta työtilanteen mukaan voi siirtyä välillä tehtävästä toiseenkin. Työpaikalla pitää olla kouluakin tarkempi, sillä asiakastyön pitää olla virheetön. 

Töissä hän on tutustunut myös moniin uusiin ihmisiin. JAMIlaisia on talossa monta. 

Sielu lepää 

Valmistuttuaan Lauri toivoo voivansa jatkaa nykyisessä oppisopimuspaikassaan. Joskus tulevaisuudessa hän haluaisi kuitenkin perustaa oman yrityksen. Yrittäjyydestäkin on jo nyt saanut koulussa hyvää tietoa. 

Alan vaihto ei ole tuottanut hankaluuksia. Isoin haaste on ollut kieli: Lauri kun on muuttanut Suomeen Venäjän Jaroslavlista. 

– Olen syntynyt Aunuksessa ja lapsena puhuin kotona suomea. Kieli on kuitenkin unohtunut, kun en sitä 20 vuoteen ole käyttänyt. Kun päätin hakea JAMIlle, opiskelin suomen kielen uudestaan vuodessa. Tänne muuttaessa kieli oli pari viikkoa päässä yhtä sotkua. Sen jälkeen alkoi sujua. Kielitaito karttuu parhaiten puhumalla ja kieltä käyttämällä. Koulussa oli iso apu siitä, että Seppo on tehnyt alan sanastosta hyvän listan, kertoo hyvää suomea puhuva Lauri. 

Kotoutuminen Suomeen on ollut hänestä helppoa, vaikka muutos isosta kaupungista pieneen maaseutukaupunkiin onkin iso. Alajärvellä on kuitenkin hänestä kaikki se, mitä hyvään elämään tarvitaan. Hän arvostaa etenkin puhdasta ilmaa ja kaunista luontoa. Niiden myötä miehestä onkin tullut Suomessa kova ulkona liikkuja ja lenkkeilijä. 

– Askeleita tulee täällä paljon. Tämä on paikka, jossa sielu ja keho lepäävät. 

Tutustu tutkintoon

Yhteyshenkilö tutkinnossa

Muut opiskelijatarinat