Oppisopimus vaihtui vakituiseen työhön
Tatiana ja Pavel Lezneva ovat valtavan kiitollisia siitä, että he saivat mahdollisuuden opiskella Jamissa ja työskennellä Alajärvellä. Tähtiportaan työyhteisö on ottanut hyvin vastaan.
Tatiana, 33, ja Pavel, 35, Leznevalta on turha kysyä, viihtyvätkö he työssään. Tyytyväisyys nimittäin paistaa puuseppien kasvoilta työpisteissään Tähtiportaan tiloissa Alajärvellä.
Molemmilla on taskussaan tuore ammattitutkinto Jamilta ja sopimus vakituisesta työpaikasta laatuportaita valmistavan Tähtiportaan kanssa. Työpaikka tuli tutuksi jo opiskeluaikana, sillä Leznevat suorittivat ison osan tutkinnostaan oppisopimuskoulutuksena käytännön työssä.
Tähtiporras tekee tiivistä yhteistyötä Jamin kanssa turvatakseen osaavan ja sitoutuneen työvoiman saamisen kasvaviin tarpeisiinsa. Yritys työllistää jo kymmenkunta jamilaista oppisopimusopiskelijaa, suurin osa Venäjän Karjalasta.
Kun valmistuminen häämötti, tuotantopäällikkö Mikko Hyytinen tarjosi Tatianalle ja Pavelille vakituisia työpaikkoja.
– Se on iso asia, sillä viihdymme Alajärvellä ja haluamme asua täällä.
Taiteilija ja tutkija
Puutoisista kotoisin oleva Tatiana on aiemmalta ammatiltaan kuvataideopettaja, petroskoislähtöinen Pavel insinööri. Uudesta ammatistaan molemmat löytävät yhtymäkohtia aiemman kanssa. Taiteellinen Tatiana ihailee puuta työstäessään sen kauneutta, Pavelia puolestaan kiinnostavat materiaalien ominaisuudet. Opiskeluaikana mies oli tuttu näky Jamin verstaalla tekemässä erilaisia projekteja ja kokeiluja.
– Elämäntapa, hän naurahtaa.
Vapaalla pariskunta nauttii rauhallisesta kotielämästä ja pyöräilystä uuden kotikaupunkinsa kauniissa maisemissa.
Tutustumisleiri sinetöi ison ratkaisun
Leznevat tulivat Alajärvelle vuonna 2017 Jamin opiskelijarekrytoinnin kautta. Siihen Pavel törmäsi suomen kielen kurssilla.
Pavelille kotimaasta lähteminen oli helpompaa. Tatianalta ratkaisu vaati enemmän työstämistä. Kynnystä madalsi Jamin tutustumisleiri, jossa perehdyttiin opiskeluvaihtoehtoihin ja suomalaiseen elämänmenoon. Puusepän koulutus kolahti heti.
Leirillä tulivat tutuiksi puualan koulutuksesta vastaava Seppo Prusti sekä Jamin ulkomaalaisopiskelijoiden avustaja Natalia Kivijärvi, leirin organisaattori. Molemmat ovat olleet tärkeitä tukipilareita – samoin kuin sittemmin esimies Mikko Hyytinen.
Työpaikalla opiskelu kotouttaa tehokkaasti
Ensimmäisenä vuonna opeteltiin koulussa alan perusteet ja laitteet. Sen jälkeen taitoja päästiin hiomaan työelämässä. Työnantaja ja työyhteisö ottivat hienosti vastaan.
Oppisopimuksella opiskelu on Leznevien mukaan antoisaa monella tapaa. Sen kautta pääsee jo opiskeluaikana tekemään oikeaa, palkallista työtä.
Niin Leznevat kuin Prusti ja Kivijärvikin toteavat, että työpaikka on myös loistava tapa omaksua suomalainen työkulttuuri ja solahtaa muutenkin mukaan suomalaiseen elämänmenoon. Samalla se nopeuttaa kielen oppimista.
– Vaikka englantiin turvautuminen houkuttelisi, sitä ei kannata tehdä. Suomen oppii nopeimmin, kun sitä käyttää rohkeasti alusta alkaen, sanoo Pavel.