Oppisopimus toi Teikarin tilalle taitavan ja tunnollisen työntekijän
Arja ja Arto Teikarin tilalla Kuortaneella tuotetaan suomalaisille maitoa 140 lehmän voimin. Nuorta karjaa on sata päätä. Tilalla on kaksi ulkopuolista työntekijää, joista toinen JAMIn oppisopimuksella keväällä taloon tullut Tatiana Gracheva.
Tatianaa ennen tilalla on ollut erimittaisilla jaksoilla jo kolme muuta oppisopimusopiskelijaa. Tilalla on sekä robotti- että parsinavetat, vasikoita ja koneita käytössä monipuolisesti. Siksi se sopiikin oppisopimuspaikaksi erityisen hyvin.
Työvoiman löytäminen olisi Arja Teikarin mukaan erittäin haastavaa ilman JAMIa.
Yhteistyö JAMIn kanssa alkoi joitakin vuosia sitten siitä, että Arja kuuli JAMIlla olevan tarvetta oppisopimuspaikoille. Tatiana tuli taloon, kun Arja keväällä kyseli työvoimaa JAMIlta.
Sitoutunut työntekijä on aarre
Teikareilla on vain hyvää sanottavaa Tatianasta.
–Hän on huolellinen, tarkka, tunnollinen ja kiinnostunut. Ollaan todella kiitollisia, että olemme saaneet tällaisen työntekijän. Mikä tärkeintä, hän on lupautunut jäämään tilallemme töihin valmistumisensa jälkeen, Arja sanoo.
Se on yrittäjälle valtavan iso asia.
–Yksin palkka ei riitä siihen, että saa sitoutuneen työntekijän. Pitää pystyä tarjoamaan työpaikka, jossa viihtyy, hän miettii.
Työnantaja arvostaa oppimishalua ja ”eläinsilmää”
Arja arvostaa sitä, että Tatianalla on silmää ja sydäntä eläimille.
–Hän on tarkka ja huomaa esimerkiksi vasikan silmistä ja olemuksesta nopeasti, jos se ei ole kunnossa – ja ottaa asiaan heti puheeksi. Tatianalla on myös kyky huomata lehmän joutuminen ketoosiin jo haistamalla, mikä on iso etu. Se on kehittyessään lehmälle hengenvaarallinen tila, jonka haistamisen taito joillakin on, toisilla ei. Minä itse en sitä haista, mutta kokemuksella merkit toki huomaa eläimen olemuksesta.
Työnantajiin on tehnyt vaikutuksen myös Tatianan oppimishalu. Hän lähtee aina mukaan kaikkeen ja hyppää uusien koneiden päälle – ja kuvaa vielä oppiakseen paremmin.
–Sekin on oikein hyvä piirre, että uskaltaa kysyä silloin, jos ei jotain ymmärrä. Tatiana tekee myös sen.
Oppi irti erilaisista tilanteista
Muille yrittäjille niin maataloudessa kuin muillakin aloilla Arja voi lämpimästi suositella JAMIn opiskelijoita ja oppisopimuksen hyödyntämistä.
–Ulkomaalaisten opiskelijoiden kohdalla on tietenkin kielitaidosta paljon kiinni se, miten yhteistyö lähtee sujumaan. Sitäkään ei tarvitse kuitenkaan pelätä. Esimerkiksi tilan töitä tehdessä keskustellaan paljon työn lomassa, ja siinähän se kielitaito karttuu. Tatianalla kielitaito oli jo valmiiksi hyvä.
–Oppimisen kannalta on hyvä, että opiskelijan ei tarvitse aina olla tekemässä, vaan on tärkeä, että hän pääsee katsomaan erilaisia tilanteita oppiakseen, Arja sanoo.
Tilalla pidetäänkin huoli siitä, että Tatiana pääsee aina seuraamaan esimerkiksi eläinlääkärin ja erilaisten urakoitsijoiden käyntejä. Niistä oppii.
Logistiikan ammattilaisesta maataloustyöntekijäksi
Tatiana on kotoisin Petroskoista, josta muutti Alajärvelle yläkouluikäisen tyttärensä kanssa. Molemmat ovat viihtyneet Alajärvellä todella hyvin.
Petroskoissa Tatiana työskenteli logistiikka-alalla. Maatalous ei silti ole hänelle vierasta.
–Olen kotoisin pienestä kylästä maaseudulta, ja vanhemmillani on pieni tila, jossa oli lehmiä ja lampaita. Autoin niiden hoidossa lapsena. Viihdyn eläinten kanssa, ja siksi maatalousala tuntuu mukavalta.
Hän tykkää myös työn fyysisyydestä ja siitä, että työn tärkeyden näkee joka päivä.
Onnellinen oppisopimuslainen
Tatiana sanoo, että oppisopimuksella opiskelun etu on opiskelun käytännöllisyydessä. Tekemällä oppiminen on hänestä tehokas ja antoisa tapa oppia.
–Niin asiat ymmärtää kaikkein parhaiten. Se on tietenkin perheelliselle iso asia, että opiskeluaikana voi jo tienata. Tilalla saan tehdä töitä todella monipuolisesti. Se ei ole vain lehmien lypsämistä ja ruokkimista, vaan kaikkea mahdollista lääkkeiden antamisesta Avantilla tehtäviin töihin.
Kielitaitoaan hän ei pidä vielä täydellisenä, mutta sekin karttuu päivittäin sosiaalisessa työssä.
Niin oppisopimuspaikka kuin JAMI saavat Tatianalta vuolaat kiitokset. Opiskelu on ollut kaikin puolin mukavaa.
–Minulla on tilalla mukava isäntäväki ja työkaveri, ja aina saan kysyä neuvoa, jos en jotain ymmärrä. JAMI on hyvä koulu.
Lämpimät terveiset häneltä saa myös kouluruokalan henkilökunta herkkupatoineen.
Maatalousalalla oppisopimukset yleisiä
Kouluttaja Satu Ahopelto vastaa JAMIln oppisopimuksista turkisalalla, joka perustuu pitkälti oppisopimuskoulutukseen.
Moni ottaa hänen mukaansa oppisopimusopiskelijan sillä asenteella, että haluaa hänestä vakituisen työntekijän.
–Tutkinto voi nykyään koostua monesta erillisestä oppisopimusjaksosta. Oppisopimuskoulutusta täydennetään teoriaopinnoilla ja tehtävillä.
Usein opiskelija menee tilalle ensin koulutussopimuksella, joka vastaa ”vanhaa harjoittelua”. Yhteistyö saattaa jatkua siitä oppisopimuksella. Oppisopimuksen etu opiskelijalle on se, että siitä hänelle maksetaan TESin mukaista palkkaa.
– Se motivoi ja kannustaa opiskelijaa ja kertoo, että työnantaja on valmis panostamaan häneen. Olen huomannut, että tilat kokevat työn olevan niin vaativaa, että palkanmaksu on heistä tärkeää. Toisaalta palkkaa maksaessaan he voivat myös itse odottaa enemmän vastinetta, Satu sanoo.
Mahdollisuus soveltaa opittua käytäntöön on hänestä tehokkain mahdollinen opettaja.
– Oppisopimuksessa hyvää on sekin, että se näyttää työn todellisuuden ja erilaiset tilanteet, mitä tilan arjessa tulee vastaan. Siinä tulee selväksi, millaista alan työ on.