Monimuoto-opiskelulla unelmien ammattiin
Monimuoto-opinnot tarjoavat mahdollisuuden joustavaan opiskeluun – vaikka työn ohessa. Lapualainen Irena Ulvinen on valmistumassa puutarhuriksi.
”Jos haluat olla ikuisesti onnellinen, ryhdy puutarhuriksi”, kertoo sanontakin. Puutarhurin työ on aina kiinnostanut Irenaa, joka on pohjakoulutukseltaan julkishallinnon merkonomi sekä hallinnon ja talouden tradenomi.
– Jo hyvin nuorena olin töissä puutarhalla myymässä kesäkukkia. Tein koko opiskeluajankin kesät töitä puutarhalla, hän kertoo.
Työelämässä jo parikymmentä vuotta oltuaan Irena huomasi lehdessä ilmoituksen puutarhurin monimuoto-opinnoista omalla paikkakunnalla.
– Innostuin heti ja päätin hakea opintoihin, koska siihen tuli mahdollisuus. Ensimmäisen vuoden opiskelin työn ohella, mutta sitten jäin opintovapaalle. On ollut mukava keskittyä vain opintoihin, ja työssäoppimisen järjestäminen on sujunut käytännöllisemmin.
Irena on opiskellut Lapuan ryhmässä, jossa koulutusta järjestetään yhteistyössä Lapuan kaupungin viherlaitosyksikön kanssa. Jokilaakson matkailupuutarha tarjoaa upean oppimisympäristön.
– Jokilaakso on aivan mahtava paikka. Siellä on oppinut hyvin, sillä alue on monipuolinen: on näytekasvimaat, ruusutarhat ja perinneperennoita. Viihdyin hyvin myös Kurejoella kasvihuoneella, jossa saa tehdä paljon kaikenlaista samassa tilassa – on taimien kanssa työskentelyä, mutta myös mahdollisuus asiakaspalvelun opiskeluun, Irena listaa.
Hän on valinnut suuntautumisvaihtoehdokseen viheralan, jossa keskitytään esimerkiksi viherrakentamiseen ja puistoissa työskentelyyn. Muita alavaihtoehtoja ovat kukka- ja puutarhakauppa sekä tuotanto eli kasvihuoneissa työskentely.
Joustava monimuoto sopii moneen
Irena on opiskellut kaksi vuotta, mikä on tavallinen aika monimuoto-opinnoille. Opiskelijoilla on noin kerran kuukaudessa lähiopetusviikko, ja muun ajan he tekevät itsenäisesti tehtäviä.
– Jokaisen opiskelijan polku on yksilöllinen. Monimuoto-opiskelijat ovat usein aikuisia, jotka saattavat olla työelämässä tai on muita vastuita. Aiempia tutkintovaatimuksia ei opintoihin ole. Jokaisen on mahdollista edetä omaan tahtiin. Joskus voi myös olla, että elämään tulee yllätyksiä ja opinnot joutuu hetkeksi jättää tauolle. Suoritteet eivät katoa mihinkään, vaan odottavat opintojen pariin paluuta, kertoo puutarha-alan opettaja Mari Rajamäki.
– Usein opiskelijat ovat alanvaihtajia, jotka ovat jo pitkään haaveilleet jostain ammatista ja vihdoin rohkaistuneet. Nykyään opinnot ovat niin joustavia, että niiden yksilöllinen suunnittelu on mahdollista viedä hyvin pitkälle, hän lisää. Irena ei vielä osaa sanoa, että mitä tulevaisuus tuo tullessaan.
– Olisihan se mahtava työllistyä tälle alalle. Ala on voimakkaasti sesonkiluonteinen, joten aika näyttää, hän toteaa.
Hakea voi aina
Monimuoto-opintoihin on jatkuva haku. Puutarhuriopinnoissa aloittaa vuosittain uusi ryhmä, jos vain hakijoita ryhmän muodostumiseen on riittävästi.
– Sisäänotto opiskelijoille ei ole jatkuva, mutta useamman kerran vuodessa pääsee aloittamaan, mikäli opiskelijalla itsellään on siihen valmiudet ja ryhmään mahtuu. Opinnoille ei ole ikärajaa, Mari kertoo.
JAMIssa voi opiskella monimuotona puutarhuriksi, maaseutuyrittäjäksi, luonto-ohjaajaksi, luonto- ja ympäristöneuvojaksi, merkonomiksi, IT-tukihenkilöksi sekä puusepäksi.