Siirry sisältöön

Maatalousopiskelijoille uutta näkökulmaa yrittäjyydestä pilottikurssilla

–  Yrittäjyyttä voi testata pienesti ja matalalla kynnyksellä 

JAMin maatalousalan opiskelijoille halutaan avata yrittäjyyden mahdollisuuksia uudentyyppisellä yrittäjyyskurssilla. Koulutusta pilotoitiin ensimmäisen kerran helmikuussa järjestetyllä kolmipäiväisellä tehokurssilla.  

Kouluttaja Markku Kippola on Lempeet eläinlääkärit Oy -eläinlääkäriaseman omistaja, Tentrio -ohjelmistotalon yrittäjä, kouluttaja ja kävelevä esimerkki rohkeasta ja ennakkoluulottomasta yrittäjyydestä. Hän on paneutunut muun muassa teknologian tarjoamiin mahdollisuuksiin eläinten hyvinvoinnin seuraamisessa ja tuonut näitä näkemyksiä myös JAMIn opetusmaatilan kehittämiskeskusteluihin. 

Markku Kippola on eläinlääkäriaseman omistaja ja softa-alan yrittäjä, joka on kouluttanut aiemmin pääasiassa ammattikorkeakoulussa. JAMIn kurssi oli sen opiskelijoille räätälöity. 

Ota askel kerrallaan ja opi siitä 

Kippolan ydinajatuksensa on kannustaa kokeilemaan yrittäjyyttä matalalla kynnyksellä, mutta yksi pieni askelen kerralla edeten, jokaisen askelen vaikutuksia miettien ja niistä opiksi ottaen. Hän pohjaa näkemyksensä Eric Riesin Lean Startup -yrittäjyysmenetelmään, joka tarkoittaa asiakkaiden tarpeita vastaavan ja siten kannattavan tuotteen kehittämistä jatkuvan kehityksen ja palautteen kautta. 

– Ei tarvitse sijoittaa hetI paljon rahaa ja aikaa, että voit testata yrittämistä. Ajattele isosti, toimi pienesti, hän evästää.  

Hän muistuttaa, että hyviä mahdollisuuksia ideoiden kokeiluun tarjoavat esimerkiksi kevytyrittäjyys ja nuorille tarkoitettu 4H-yrittäjyys, joka on mahdollista 28-vuoden ikään saakka. 

Idea voi syntyä ympärilleen katsomalla. Lumisena talvena ei ole huono idea tarjota vaikkapa lumenluontiapua. 

Microsoftkin lähti kehittymään harrastuksen ympärille 

Kippola sanoo maailman olevan täynnä esimerkkejä, joissa on investoitu heti isosti ja uskottu hyvään ideaan, joka ei sitten sellaiseksi ole osoittautunutkaan. Riskien arviointi on jäänyt vähälle. 

– Toisaalta on esimerkkejä siitä, mitä voi syntyä, kun harrastuksesta ja omasta kiinnostuksen kohteesta lähdetään hiljalleen kehittelemään uutta. Näin on syntynyt esimerkiksi Microsoft. 

Hän sanoo yrittämisen olevan johtamista, mutta sitä mietitään harvemmin.  

– Jokaisella maatilalla pitäisi esimerkiksi olla selkeästi päivän työt ja tapahtumat vaikka valkotaululle, jotta kaikki tietävät, mitä tapahtuu ja pitää tehdä. Riskit hallitaan miettimällä ne etukäteen: mitä voi tapahtua ja mitä sitten tehdään – että esimerkiksi yhden eläimen sairastuminen ei sotke koko palettia.  

Tärkeää on pyrkiä jatkuvaan parantamiseen ja epäkohtien, pieniltäkin tuntuvien, korjaamiseen. Yhtä tärkeää on mitata tuloksia ja tehdä niistä johtopäätöksiä.  

– Kun päästään siihen, ettei tekeminen ole vain juoksemista ja tulipalojen sammuttamista, aletaan tehdä oikeasti tuottavaa työtä. 

Sukupolvenvaihdos on kriittisen mietinnän paikka 

Kippola kannustaa paitsi kokeilemaan rohkeasti, myös tekemään eri tavalla. Sillä menetelmällä on saatu tässä maailmassa tuloksia niin yrittäjyydessä kuin töiden hakemisessa. Yksi eri tavalla ajattelemisen paikka on hänestä maatilan sukupolvenvaihdos. 

– Nuoren yrittäjän pitäisi kriittisesti miettiä mihin suuntaan lähtee, ja haluaako lähteä. Tilan pitkästä perinteestä huolimatta uudella polvella pitää olla lupa miettiä, mitä itse haluaa. 

Suunnitteilla sparrausta yrittäjyydestä kiinnostuneille 

Rehtori Matti Väänänen odotti pilottikurssin alkaessa kiinnostuksella sitä, millaisen vastaanoton koulutus opiskelijoilta saa. Tekemiseen kannustaminen on juuri sitä, mitä JAMI kaikessa opetuksessaan itsekin painottaa.  

– Mahdollista on, että samaa kurssia tarjotaan jatkossa muillekin tutkinnoille, hän kertoo.  

Suunnitelmissa on kehittää myös sparraustoimintaa yrittäjyydestä kiinnostuneiden opiskelijoiden tueksi. 

”Eihän se yrittäjyys mahdoton idea olekaan” 

Pilottikurssia pääsivät testaamaan yhdessä ensimmäisen vuoden nuoret maatalousalan perustutkintolaiset ja maatalous- ja turkisalan tutkinnon opiskelijat, joilla on jo taustalla muutakin koulutusta ja työvuosia. Kurssin päätteeksi kävi selväksi, että se oli onnistunut hälventämään ennakkoluuloja, avaamaan yrittämisen mahdollisuuksia ja herättämään kiinnostusta yrittäjyyttä kohtaan. Jopa liikeideoiden poikasia lensi ilmassa. 

– Aluksi tuntui, että yrittäjyys on vaikeaa eikä minua varten. Mutta kun hommaan pääsi sisään, se olikin mielenkiintoista ja antoi uusia ajatuksia, sanoo Georgii Avksentev

– Ensimmäisenä päivänä ajattelin, että ”yrittäjäksi – no ei ikinä”. Nyt tuntuu, että kevytyrittäjyyttä voisi joskus kokeilla, sanoo Anna Avksenteva

Anna Avksenteva ja Georgii Avksetev viettivät kurssilla antoisia, viimeisiä koulupäiviään. Molemmat valmistuivat JAMIsta vielä samalla viikolla. 

Tatiana Zadonskaian mielessä oli alkanut kyteä hyviä ideoita, joita ei auta kuitenkaan etukäteen ääneen paljastaa. 

– Sain eväitä yrittäjyyteen ja siihen, mikä kannattaa ja mikä ei, summaa Aatu Mäkelä

Aatu Mäkelä oli tyytyväinen kurssin antamiin eväisiin. 

Inari Lindgrén kertoo kurssin avanneen uusia näkökulmia yrittäjyyteen. Arttu Kiviaholle kurssista jäi käteen tietoa yrittäjyydestä ja siitä, millaisia asioita kannattaa miettiä.  

Inari Lindgrén ja Arttu Kiviaho saivat uusia näkäkulmia yrittäjyyteen. 

Helppo ja selkeä tapa tuoda asiat esiin sai kiitosta Daria Zabavinalta. Aleksei Zabavin kiitteli siitä, että kurssilla tuli esiin hyödyllisiä nettisivuja myöhempäänkin tiedon hakemiseen. Iakov Daniloville parasta antia oli mainosasioihin tutustuminen.  

– Kaikki oli hyvää. Tätä jää odottamaan lisää, totesi Vadin Kazpin.  

Artikkelin pääkuvassa: Konkreettinen ja käytännönläheinen yrittäjyysopetus sai opiskelijoilta kiitosta. Edessä vasemmalta Iakov Danilov, Tatiana Zadonskaia, Vadim Kazpin, Daria Zabavina. Takana Aleksei Zabavin (Darian takana) ja JAMIn kansainvälisten opiskelijoiden tulkki Evgeny Shidarev. 

  

Muut uutiset