Kotitarveviljelykoulutus on vastannut toiveisiin
JAMIn uusi, syksyllä käynnistynyt kotitarveviljelykoulutus on iskenyt siihen, mitä ihmiset kaipaavat. Se antaa eväitä ruoan kasvattamiseen omassa puutarhassa ja sadon säilömiseen erilaisin menetelmin. Tällaisille opeille on kasvava kysyntä.
– Kyllä maailman tilanne näkyy. Ihmiset haluavat tuottaa ruokaa itse, ja puhdas lähiruoka on suuressa arvossa, sanoo opettaja Mervi Ukonmäki.
Koulutus on vetänyt hänen mukaansa väkeä yllättävänkin kaukaa, Pirkanmaata ja Keski-Suomea myöten. Mukana on erilaista ja eri ikäistä porukkaa, myös miehiä. Heitä yhdistävät kiinnostus kasvimaan hoitoon ja halu saada siitä tietoa.
– Tällaisten ryhmien rikkaus on monipuolisuus. Jokainen tuo mukanaan omat kokemuksensa ja opettaa myös toinen toistaan. Meitä opettajiakin, sanoo Ukonmäki. Toisena kouluttajana on Mari Rajamäki.
Koulutuksen kautta vaikka koko tutkinnon opiskelijaksi
Koulutuksesta kertyy 15 osaamispistettä ja samalla yksi puutarhurin ammatillisen tutkinnon tutkinnonosa. Sen voi lukea suoraan hyödyksi, mikäli opiskelukärpänen puree laajemmin ja opiskelija lähtee opiskelemaan kokonaista puutarhurin tutkintoa. Niinkin on kurssilla käynyt: yksi opiskelijoista on hakeutunut jo puutarha-alan monimuotokoulutukseen.
– Tämä onkin loistava tapa tutustua ammatilliseen opiskeluun pienimuotoisesti, Ukonmäki sanoo.
Syksy osoittautui hyväksi ajaksi koulutuksen käynnistämiseen, sillä syksyn ja talven aikana opittua päästään soveltamaan keväällä kotipuutarhoissa. Opetuksessa on kuunneltu opiskelijoiden toiveita. Niinpä kokonaisuuteen on lisätty esimerkiksi koneiden käyttökoulutusta moottorisahan ketjujen vaihdosta raivaukseen.
Uusi koulutus suunnitteilla alustavasti
Uudesta koulutuksesta on tullut paljon kyselyitä. Sellaisen käynnistäminen on alustavasti suunnitteilla keväälle.
Koulutukseen voi hakea kuka tahansa. Siihen kuuluu kahdeksan lähijaksoa. Niiden aikana opiskelijoilla on ilmainen ruokailu ja tarvittaessa myös ilmainen asuminen JAMIlla.
Ukonmäki muistuttaa, että muidenkin yksittäisten tutkinnonosien suorittaminen on nykyään mahdollista kenelle tahansa. Oma lähikoulu tarjoaakin helpon mahdollisuuden hakea oppia haluamistaan asioista.
Tieto lisää satoa
Alajärveläinen Anniina Luoma innostui muutama vuosi sitten kasvimaan laittamisesta. Viljely ei kuitenkaan osoittautunut helpoksi lajiksi lapsuuskodin kokemuksesta huolimatta. JAMIn koulutus tulikin hänelle kuin tilauksesta.
– Ensimmäisen vuoden jälkeen tuotto on jäänyt laihanlaiseksi. Intoa on ollut enemmän kuin tietoa. Halusin tietopohjaa tekemiseen, ja sitä olen todellakin saanut. Tavoitteena on lisätä omavaraisuutta oman perheen ruokapöydässä, hän sanoo.
Koulutus on ollut hänestä tosi kiva ja monipuolinen.
– Hyötykasvien kasvatuksen opiskelun lisäksi on päästy esimerkiksi kokeilemaan kranssien ja kimppujen tekoa sekä saatu oppia ruoan säilömisestä: sitä on päästy konkreettisesti keittiölle harjoittelemaan Mervi Ukonmäen opastamana kahtena päivänä. Kyllä tässä mielenkiinto on syttynyt. On ollut hienoa, että on voinut tuoda esiin myös omia toiveita koulutuksen sisällöstä.
Uusia menetelmiä, tärkeitä työkaluja
Luoma sanoo, että vastaan on tullut monia sellaisia asioita, joista ei ole ennen kuullutkaan. Sellaisia ovat esimerkiksi kateviljely, maan päällä kasvattaminen ja biohiilen poltto. On opittu maa-analyysin teettämisen ja pH:n mittaamisen merkitys.
Tieto lisää syyhyä päästä tekemään omaa kasvimaata uudella innolla. Tässä kohtaa vuotta sitä jo suunnitellaan.
– Suunnitelma on hyvä siksikin, että keväällä pysyy sitten aisoissa, kun kauppaan tulee jos mitä taimia ja siemeniä. Yksi tärkeä koulussa painotettu asia onkin realistisuus. Ei kannata yrittää kasvattaa 20 lajia, jos aika on rajallista, kuten se lapsiperheessä on, hän naurahtaa.
Koulutus opettaa myös itsestä
Jatko-opiskelun kipinäkin on koulutuksessa herännyt. Sosiaalialalla työskentelevä Luoma on nähnyt, että käsillä tekeminen on hänelle sitä ominta juttua ja siitä nauttii kovasti.
– Tässä on nähnyt, millaista opiskelu olisi. Ehkä tie johtaakin tästä vielä uudestaan koulunpenkkiin.
Kotitarvekoulutusta hän voi suositella kaikille.
– Minusta tämän pitäisi olla ihan sellainen jokamiehen ja -naisen koulutus.
Seuraavat koulutukset
Seuraava kotitarveviljelyn koulutuskokonaisuus on suunnitteilla alkamaan huhtikuussa. Koulutus on samalla puutarhurin tutkinnon osa (15 osp). Jos kiinnostuit, ota yhteyttä Mervi Ukonmäkeen tai Mari Rajamäkeen. Myös seuraava Green Care perusteet ja palvelut -tutkinnonosa (15 osp) on alkamassa helmikuussa. Haku koulutukseen on 1.12.–31.1. Opinnot voidaan räätälöidä jokaiselle tarpeiden mukaiseksi; lähiopetusta on viidellä viikolla. Lisätiedot Heli Hämäläiseltä. Lue myös juttu edellisestä koulutuksesta.
Mari Rajamäki
Koulutuspäällikkö (Maa- ja metsätalousalat, luonnontieteet)Kurejoen toimipiste
Puh. 040 5224 670
mari.rajamaki@jamin.fi
Heli Hämäläinen
Tutkintovastaava, opettajaYmpäristöalan perustutkinto
Puh. 040 0454 098
heli.hamalainen@jamin.fi