Kohti yhteishakua – eväitä nuoren isoon valintaan
JAMIn opinto-ohjaaja Petteri Karvinen tapaa näinä aikoina ysiluokkalaisia ja heidän vanhempiaan tarjoten tietoa ammatillisesta koulutuksesta. Eletään tärkeitä kuukausia ennen yhteishakua, joka alkaa 21. helmikuuta.
JAMIn ammatillisista perustutkinnoista löytyy valinnanvaraa kaikenlaisille tyypeille – tykkäsi sitten käsillä tekemisestä, tekniikasta, tietotekniikasta, asiakastyöstä, liikkeessä olemisesta tai ulkoilmassa tai eläinten kanssa työskentelystä.
Koulutuspaletti vastaa alueen työvoimatarpeeseen, joten työllisyysnäkymät tutkinnoissa ovat hyvät.
– Erityisen hyvin työllistäviä, varmoja valintoja ovat kone- ja metalliala, logistiikka ja ravintola-ala. Aloituspaikkoja on keskimäärin 20 per ala; merkonomin tutkinnossa 30. Kovin tunku on logistiikassa. Jos sinne haluaa, ala kannattaa ehdottomasti laittaa hakukaavakkeessa ykköseksi, sanoo Karvinen.
Ammatillinen perustutkinto on hyvä pohja moneen. Se antaa ammatin, työelämätaitoja ja pohjan jatko-opintoihin. Opiskelijaetuihin kuuluu maksuttomuus, joka koskee niin ruokailua, työvaatteita, turvakenkiä kuin tietokoneita tutkinnoissa, joissa niitä tarvitaan. Koulumatkatuki tulee vähintään seitsemän kilometrin matkasta.
JAMI saa opiskelijoilta hyvät arvosanat
JAMI selvittää opiskelijoiden tyytyväisyyttä vuosittain kyselyllä, ja saa heiltä hyvät arvosanat. Palautteissa kehutaan sitä, että JAMIssa pääsee tekemään ja on ”hyvä meininki”.
– Ammatillisen koulutuksen uudistamisessa onkin ollut keskeistä se, että asioita opitaan tekemällä. Näytöt korostavat käytäntöpainotteisuutta. Vielä käytäntöpainotteisempaan opiskeluun pääsee oppisopimuksella, joka on nykyään yleinen tapa tehdä osa tutkinnosta, Karvinen sanoo.
JAMIn valtteja ovat myös sopivat ryhmäkoot ja asiastaan innostuneet, osaavat opettajat.
– Kyllä minä voin tosissani kehua työkavereitani. Meillä on hyvät opettajat, jotka tykkäävät työstään ja välittävät opiskelijoista. Yksi hyvä syy suosia omaa lähikoulua on mielestäni se, että pienessä kaupungissa ja pienessä koulussa ongelmat ovat pienempiä kuin isommissa. JAMI on turvallinen koulu. Ammattikoululainen on monella tapaa riski-iässä, ja sillä on iso merkitys, miten nämä vuodet menevät, hän muistuttaa.
Amis, lukio vai molemmat?
Se, onko ammattikoulu vai lukio nuorelle se oikeampi valinta, on kiinni hänen suunnitelmistaan ja toiveistaan. Lukio kannattaa valita, jos tähtäimessä on selkeästi korkeakoulu. On tärkeä muistaa, että myös ammattikoulun kautta voi jatkaa korkeakouluopintoihin. Se ei sulje mitään vaihtoehtoa pois.
– Kauppiksen liiketalouslinjaa voi pitää eräänlaisena lukion vaihtoehtona. Se ei valmista ainoastaan kaupallisen alan ammattiin, vaan on hyvä yleiskoulu, jossa saa pohjaa moneen. Siellä opiskellaan kieliä, matematiikkaa, esiintymistä ja muita yleistaitoja. Kauppis on myös varma pohja tradenomin opintoihin, hän muistuttaa.
Minkä tahansa JAMIn ammatillisen tutkinnon voi suorittaa myös kaksoistutkintona eli lukio-opintoihin yhdistäen.
– Koska opetusta eri kouluissa ei ole lähtökohtaisesti integroitu yhteen, perustilanteessa on hyvä lähteä suunnittelemaan kaksoistutkinnon opintoja neljälle vuodelle siten, että kaksi ensimmäistä vuotta keskitytään ammatillisiin opintoihin. Kun ne ovat melkein valmiit, siirrytään tekemään lukio-opintoja ja voidaan keskittyä rauhassa kirjoituksiin. Lukio-opinnot suosittelen tekemään omassa kotikunnassa, jossa on tuttuja nuoria.
Jokainen polku on kuitenkin yksilöllinen ja räätälöitävissä opiskelijan mukaan. Tutkintokin vaikuttaa. Kauppiksen opintoja on helppo tehdä rinnan lukion kanssa, sillä molemmissa on sama kuuden viikon jaksojärjestelmä ja koulut sijaitsevat Alajärvellä vierekkäin.
Vaihto toiselle linjalle onnistuu usein ”vauhdissa”
Karvinen haluaa painottaa nuorille ja vanhemmille, että vaikka tavoitteena onkin löytää juuri se oikea opiskelupaikka, niin sekään ei ole paha, vaikka siinä ei heti onnistuisi.
– Joka syksy meillä vaihdetaan tutkinnosta toiseen. Jos se ei ole mahdollista, kannattaa hyödyntää vuosi opiskellen ja hakea seuraavana vuonna toiseen tutkintoon. Peruskoulun päättävä saa ensikertalaisen täydet pisteet yhteishaussa kahtena vuonna. Sekin on hyvä muistaa, että elämässä ehtii valita monta kertaa. 19-vuotiaana ei tarvitse valmistua loppuelämän ammattiin.
Ammatteja, joihin voi hakea opiskelemaan JAMIlle suoraan peruskoulusta: merkonomi, IT-tukihenkilö, sähköasentaja, automaatioasentaja, automekaanikko, talonrakentaja, kokki, yhdistelmäajoneuvonkuljettaja, puutarhuri, maaseutuyrittäjä, puuseppä, teollisuuspuurakentaja, levyseppähitsaaja ja koneistaja.
Opinto-ohjaajan vinkit nuorelle ja nuoren taustajoukoille
- Kiinnostaviin aloihin, niiden työnäkymiin ja konkreettiseen työn sisältöön kannattaa perehtyä hyvin, jotta hahmottaa, voisiko se olla se oma juttu.
- Ysiluokkalaisten täsmäpäivän eli kouluvierailun kohde kannattaa miettiä tarkasti, sillä se antaa hyvän mahdollisuuden tutustua kouluun ja opiskeluun. JAMI järjestää tarvittaessa mahdollisuuden myös yksilölliseen tutustumiskäyntiin.
- Jos ei heti pääse heti haluamaansa tutkintoon, kannattaa ottaa vastaan paikka toisella linjalla. Vaihtaminen voi onnistua jo koulun alettua, Jos ei, vuoden voi käyttää hyödyksi ja saada kasaan myöhemmin hyödyttäviä osaamispisteitä.
- Muista, että JAMIn tutkintoihin voi hakea ja niissä voi aloittaa joustavasti vuoden ympäri, myös yhteishaun ulkopuolella.