Siirry sisältöön

Keittiöalaan tutustuttiin kattavassa koulutuksessa

Loka-marraskuussa toteutettu Keittiöalastako minulle ammatti  -koulutus herätti useammalle opiskelijalle kipinän keittiöalalle. Kuuden viikon koulutus oli tiivis ja käytännönläheinen tehopaketti keittiöalan työstä.

– Pienessä ajassa tuli paljon asiaa, mutta rennolla otteella mentiin. Ruoanlaiton pitää olla mielestäni hauskaa ja se näkyy opetuksessanikin, sanoo vastuukouluttaja, keittiömestari Janne Lääperi. Hän veti koulutusta Jamissa nyt jo toista kertaa.

Koulutuksen lopussa opiskelijat valmistivat herkullisen lounaan HUBI25 työtilojen käyttäjille. Viimeisenä päivänä opiskelijat tekevät vielä itselleen alacarte-ruoan.

Maku ja puhtaus kärjessä

Keittiöpäivinä opiskelijat harjoittelivat ruoanvalmistusta aivan alusta lähtien.

– Teimme ruokia pienellä ravintolatwistillä ja aika perinteisellä tyylillä, koska nämä ovat mun juttuja. Maku edellä mennään kaikessa; mikään muu ei ratkaise kuin maku, Janne Lääperi painottaa.

Maun lisäksi keittiössä on toinenkin olennainen teema.

– Puhtaus on erittäin tärkeää. Tästä lähdettiin liikkeelle, ja opiskelijoille sanon aina, että keittiön vertauskuva on hygienian puolesta leikkaussali. Pitää olla puhtaat kädet, puhtaat välineet ja raaka-aineet. Näin saamme puhtaasti tehtyä asiakkaalle puhdasta ruokaa. Hyvin opiskelijat ovat tämän oppineet heti, hän sanoo.

Keittiöalalla on monia mahdollisuuksia

Keittiöala on monipuolinen, eivätkä kaikki työtehtävät liity ruoanvalmistukseen. Alalla voi työllistyä niin pieneen ravintolaan kuin suurtalouteen sekä elintarvikkeiden valmistukseen. Koulutukseen sisältyi kaikkiaan kuusi päivää työssäoppimista ja useampia yritysvierailuja.

– Ravintolavierailuja teimme niin yksityisiin kuin ketjuravintoloihin ja saaneet nähdä, miten ketjuohjaus keittiössä työskentelyyn vaikuttaa. Suurtalouskeittiöihin teimme myös vierailut. Lisäksi kävimme tutustumassa highland-karjatilaan ja saimme kuulla, että miten se pihvi oikein päätyy alkutuotannosta meidän lautaselle. Elintarviketeollisuuteenkin kävimme tutustumassa Atrialla, Janne Lääperi kertoo.

Vierailukohteet valittiin, jotta opiskelijat näkevät konkreettisesti alan työllistymismahdollisuudet alueella.

– Työvoimapulahan on aivan valtava täällä. Olen opiskelijoita kannustanut, että menkää itse käymään työpaikalla kysymään töitä, esittele itsesi kunnolla ja anna vaikka työnäyte. Näin jää paljon paremmin mieleen ja sopiva työpaikka voi löytyä, Janne Lääperi vinkkaa.

Lounasruokailun järjestäminen oli yksi näytönpaikka opiskelijoille. Ruokailu onnistui erittäin hyvin ja ruokaa kehuttiin vuolaasti.

Hyödyllinen kokemus

Vimpeliläinen Anu on pitänyt koulutuksesta ja saanut siitä uutta inspiraatiota alalle.

– Olen joskus aiemmin aloittanut ravintola-alan opinnot, mutta ne ovat jääneet kesken. Harmittaa oikein, kun kurssi nyt loppuu. Tämän jälkeen aion hakeutua alalle, joko oppisopimuskoulutukseen tai sitten päivätoteutukseen. Työskentely suurtalouskeittiössä olisi mielestäni kiinnostavinta, sillä työ siellä on niin monipuolista, hän suunnittelee.

Vaikka kaikki koulutukseen osallistuneet eivät alasta innostuneet, oli koulutus silti hyödyllinen kokemus ja samalla sai suoritettua hygieniapassin, jota tarvitaan monilla muillakin aloilla.

Koulutukseen osallistui kymmenen hengen ryhmä aikuisia. Opetus on järjestetty Jamin Alajärven toimipisteessä, jossa on hyvät tilat ja ammattikeittiö. Koulutukseen sisältyi hygieniapassi ja työturvallisuuskortti. Koulutus oli työvoimakoulutusta, johon opiskelijat olivat itse hakeutuneet. Koulutukseen hakeudutaan TE-palveluiden kautta ja sen rahoittaa ELY-keskus.

Muut uutiset