Juhlaseminaari muisteli mennyttä ja tähysti tulevaan
Järviseudun koulutuskuntayhtymän 20-vuotisjuhlaseminaari pidettiin Lappajärven yksikössä 30.8. Paikalle juhlimaan oli saapunut 110 vierasta: nykyisiä ja entisiä työntekijöitä, omistajakuntien edustajia, kuntayhtymän luottamushenkilöitä ja elinkeinoelämän edustajia.
Tilaisuus oli juhlava yhdistelmä koulutuskuntayhtymän erilaisten vaiheiden muistelua, viihdyttäviä musiikkiesityksiä sekä työntekijöiden muistamista pitkistä työurista Kuntaliiton ansiomerkein. Lopuksi nautittiin ravintola- ja cateringosaamisalan loihtimista juhlatarjoiluista.
JAMI ja muuttuva maailma
Seminaarin teemana oli JAMI ja muuttuva maailma. Tilaisuuden avauksessa koulutuskuntayhtymän johtaja, rehtori Anu Raudasoja totesi, että vaikka muuttuva maailma haastaa meitä joka päivä, ammatillista koulutusta tarvitaan näinä aikoina ihan yhtä paljon kuin ennenkin. Hän korosti myös työelämän vaikutusta niin oppilaitokselle kuin yksittäisen opiskelijan ammattiin kasvulle.
– Eräässä tutkimuksessa opiskelijoilta kysyttiin, ketkä ovat tärkeimpiä henkilöitä opintojen onnistumisen näkökulmasta. Yhdeksi tärkeimmistä he mainitsivat ohjaajat työpaikoilla. Vaikka me mitä tekisimme täällä oppilaitoksessa, emme pysty siihen yksin. Tässä tarvitsemme niin työelämän kuin muidenkin tärkeiden sidosryhmien tuen.
Kriiseistä selvitään hyvällä taloudenpidolla
Kahdenkymmenen vuoden aikana on JAMIssa koettu monenlaisia vaiheita. Ammattikasvatusneuvos Jouko Kuismin kertoi juhlapuheessaan näistä etenkin kuntayhtymän alkuvuosilta.
– Koimme ankaraa painostusta muun muassa PARAS-hankkeen ja ammatillisen koulutuksen reformin aikoihin. Väestöpohja Järviseudulla ei valtionhallinnon mukaan riittänyt ammatillisen koulutuksen itsenäiseen järjestämiseen, vaan meitä voimakkaasti kehotettiin yhdistymään johonkin toiseen oppilaitokseen. Silloinen rehtori Vesa Koivunen kirjoitti pitkiä perusteluja itsenäisyytemme puolesta, muisteli itsekin JAMIn rehtorina toiminut Kuismin.
– Jokainen aikakausi tarvitsee omanlaistaan johtamista, mutta JAMIssa on aina osattu varautua ja ennakoida. Myös taloudesta on osattu huolehtia hyvin, hyvä taloudenpito on itsenäisyyden edellytys. Järkevä periaate on lisäksi ollut tasaiset investoinnit oppimisympäristöihin, hän sanoi.
Yhdeksi tärkeäksi seikaksi hän nosti myös työperäisen maahanmuuton ymmärtämisen jo aivan oppilaitoksen alkuvuosina.
– Alueen työvoimatarpeen tyydyttäminen on sekin ollut tärkeä tehtävä. Maan rajojen ulkopuoleltakin voidaan työvoimaa hankkia, mikä JAMIssa on ymmärretty aina, hän totesi.
Rohkeasti kohti tulevaa
Jos väestörakenne oli haasteena menneinä vuosina, on se sitä edelleen.
– Toimintaympäristössä on jatkuvia muutoksia ja uusina kriiseinä viime vuosina ovat olleet koronapandemia ja Ukrainan sota. Mutta Lappajärvi on edelleen entisellä paikallaan, samoin JAMIn omistajakunnat ovat edelleen samat ja uutena omistajakuntana on tullut mukaan myös Alavus, rohkaisi Kuismin.
– Voimme ennakoida, että koulutuksen järjestäminen on vielä pitkään samanlaista. On todella tärkeää, vaikka paikkariippumaton opiskelu lisääntyykin, että toisen asteen opiskelupaikat löytyvät nuorille mahdollisimman läheltä kotia. Lähiopetusta edelleen tarvitaan ja opiskelijat tarvitsevat viihtyisiä tiloja tähän. Yrityselämään on aina JAMIssa ollut hyvät yhteydet ja tälläkin hetkellä yritysten tiloissa on oppimisympäristöjä – ehkä tätä voisi kehittää edelleen ja miettiä, voisiko myös JAMIn tiloissa toimia yrityksiä, hän pohdiskeli.
Kansanedustaja Mikko Savola korosti puheessaan samoja asioita. Hän nosti myös esille, että jatkuvan oppimisen edellytyksiin on tärkeää vastata nyt ja tulevaisuudessa.
– Vaikka maailma muuttuu, käytännön tekijöitä tarvitaan aina. Uudessa hallitusohjelmassa on tärkeä kirjaus englanninkielisten opintosisältöjen lisäämiseksi. Toivottavasti tähän tartutaan innokkaasti myös täällä JAMIssa, sillä kansainvälisten opiskelijoiden saaminen on jatkossa yhä tärkeämpää, hän sanoi.
Yrittäjien hyvät terveiset
Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelun toimitusjohtaja Vesa Alanko-Luopa oli puhettaan varten kysynyt alueen yritysten mielipiteitä JAMIsta.
– Yrittäjät kuvasivat oppilaitosta muun muassa näillä sanoilla: Helposti lähestyttävä. Aktiivinen. Ketterä toimija. Nämä ovat hyviä ja oppilaitosta hyvin kuvaavia argumentteja. Yrittäjienkin mielestä työelämäyhteistyö on elinehto ja alueelle erittäin tärkeää. Ketteryys on juuri se ominaisuus, joka mahdollistaa myös eteenpäin menemisen ja muuntautumiskyvyn, jota JAMIsta löytyy, hän totesi.
– Tulevaisuudessa osa ammateista poistuu ja uusia tulee tilalle. Meillä ei ole vielä tietoakaan uusista tulevaisuuden ammateista, joten pitkäjänteistä koulutuksen kehittämistä ja samalla nopeaa reagointi- ja muutoskykyä tarvitaan.
Tekemällä eteenpäin
Seminaarin päätössanoissa koulutuskuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Pentti Rentola (artikkelin pääkuvassa) toi esille oppilaitoksen yhteiskunnallisen roolin. Myös Kuismin totesi puheessaan, että yksi ammatillisen koulutuksen tehtävistä on syrjäytymisen ehkäisy.
– Jokaiselle kuuluu kokemus osallisuudesta ja merkityksellisyydestä osana yhteiskuntaa. Tähän JAMI tarjoaa alustan. Ennakkoluulottomuus ja yhdessä tekeminen ovat arvojamme, jotka ovat erittäin osuvia ja ajan mukaisia, hän totesi.
– Mennään rohkeasti kohti tulevaa, jossa muutosten ja prosessien johtaminen on oltava yhä taitavampaa ja tiedolla johtaminen korostuu. Yhteistä keskustelua ja rakentavaa toimintatapaa vaaditaan, aivan jokaista tämän oppilaitoksen työntekijää johtajista, ohjaajiin, hallintoon, laitos- ja kiinteistöhuoltoon tarvitaan. Meillä ja kaikilla sidosryhmillämme on yhteinen vastuu seutukunnastamme, edistetään yhdessä sen elinvoimaa ja hyvinvointia – tekemällä eteenpäin!