Siirry sisältöön

JAMI vie rekalla robotiikan oppimisympäristön yläkouluihin

JAMI tarjoaa Etelä-Pohjanmaan yläkoululaisille harvinaisen tilaisuuden tutustua teollisuusrobotin ohjelmointiin ja AR- / VR-teknologioihin omin käsin ja tekemällä JAMIn liikkuvassa Robocont-luokkahuoneessa. Koko Suomessa ainutlaatuinen, konttiin rakennettu oppimisympäristö julkistettiin lokakuun alussa.

Robocontin saa koulun vieraaksi ilmaiseksi. Sen mukana tulee tietenkin osaava opettaja, hankepäällikkö Toni Poola. Hanke on suunnattu yläkoululaisille, erityisesti yhdeksäsluokkalaisille.

Kuin oikea tuotantosolu pienoiskoossa

Robocont on siis pyörien päällä kulkeva luokkatila, jonka työpisteissä opiskelijat pääsevät harjoittelemaan pienten robottien ja niihin liittyvien kuljettimien ohjelmointia. Robotteja on kaikkiaan kymmenen.

Työpiste on kuin nykyaikainen tuotantosolu minikoossa.

Robocontissa tutuksi tulevat myös muun muassa 3D-tulostus, virtuaalinen todellisuus ja lisätty todellisuus.

Virtuaaliympäristö on tehokas opettaja

– Teknologiaopetusta pitää tuoda nuorille hauskasti ja konkreettisesti, sanoo JAMIn rehtori Matti Väänänen.

– Opiskelijalle, tai tulevalle opiskelijalle, on hieno tunne, kun tekee oikean ohjelman, jolla saa koneen jopa liikkumaan.

Väänänen tietää, mistä puhuu, sillä hän perehtyi jo väitöskirjassaan kymmenen vuotta sitten automaation virtuaalioppismisympäristöjen kehittämiseen.

Tutkimus osoittikin virtuaaliset oppimisympäristöt tehokkaiksi.

– Ne pystyvät aika pitkälle korvaamaan aidon työympäristön.

Aika päivittää vanhentuneet mielikuvat

Robocont-hankkeen takana on teknologiateollisuuden tarve päivittää mielikuvat teollisuuden työpaikoista nykyaikaan osoittamalla, mitä työskentely alalla oikeasti on, ja saada nuoria hakeutumaan alalle.

– Vanha mielikuva on, että työ on raskasta ja ehkä vähän ”paskasta”. Todellisuudessa työ tehdään nykypäivänä pääasiassa tietokoneella ja virtuaalimaailmassa, sanoo Matti Väänänen.

Tulevaisuuden tehtaissa järjestelmiä suunnitellaan ja ohjelmoidaan yhä enemmän virtuaaliympäristöissä ja huolletaan lisätyn todellisuuden keinoin. Esimerkiksi laitteiden huoltaja tuskin kulkee huoltokirjat kainalossa vaan AR-lasit päässä.

Robocont on rakennettu ESR—rahoituksella, joka mahdollistaa myös kontin reissaamisen kouluilla kahden vuoden ajan ilmaiseksi.

Samaan aikaan maakunnan alueella toimii sisarhanke Vetek – Vetoa tekniikan aloille. Sen päämäärä on sama, kiinnostuksen lisääminen alaa kohtaan, mutta kohderyhmänä opettajat ja opinto-ohjaajat.

Muut uutiset