Ennätyssuuri ryhmä nuoria maatalouden perustutkinnossa
JAMIn maatalousalan perustutkinnossa aloitti tänä syksynä suurin ryhmä vuosikymmeneen, 16 uutta opiskelijaa. Suurin osa on juuri peruskoulun päättäneitä nuoria Järvi-Pohjanmaalta ja ympäryskunnista.
Pitkänmatkalaisia linjalle ovat tuoneet mahdollisuus suuntautua hevospuolen opintoihin ja saada omalle hevoselle ilmainen karsinapaikka koulutilan tallista.
– Se on toki mahdollista myös lähellä asuvalle opiskelijalle, kunhan paikkoja on vapaana, sanoo ryhmänohjaaja ja maatalousopettaja Hanna Kataja.
Tämän porukan myötä JAMIlle on muuttanut peräti neljä hevosta.
Koulun tarjoama karsinapaikka luksusta
Hevostensa kanssa opiskelemaan ovat lähteneet kaverukset Sofia Poikola ja Minttu Ekman Muuramesta ja Inari Lindgrén Pukkilasta.
Ilmainen karsinapaikka on heidän käsittääkseen todella harvinainen ja hieno bonus opiskelijalle. Iso asia heille on se, että hevoset ovat sopeutuneet uuteen talliin nopeasti ja vaikuttavat oikein tyytyväisiltä.
– Täällä on oikein mukava, pieni talli, sanoo Lindgrén.
Poikola haluaisi työllistyä hevosalan yrittäjänä. Hänellä on jo nyt 4H-yritys, jonka puitteissa hän on muun muassa pitänyt ratsastustunteja.
Myös Ekman ja Lindgrén toivoisivat, että hevoset voisivat olla mukana tulevaisuuden työssä. Nyt kaikille on kuitenkin tärkeintä se, että hevonen voi olla siellä missä sen omistajakin eli tallissa aivan opiskelija-asuntolan vieressä.
Eväitä tilan jatkamiseen ja koneyrittäjyyteen
Maaseutuyrittäjän toinen suuntautumisvaihtoehto on konepuoli. Monella onkin tavoitteena työllistää itsensä maatalouspuolen koneyrittäjänä joko yksistään tai osana maatilan muuta toimintaa. Tällaiset suunnitelmat yhdistävät muun muassa alajärveläistä Aatu Mäkelää, vimpeliläistä Arttu Kangasahoa ja lapualaista Roni Rintakangasta.
Mäkelän ammatin- ja koulunvalinta ovat muodostuneet jo perinteeksi hänen perheessään. Myös hänen isänsä ja pappansa ovat käyneet aikanaan saman koulun. Kotitila Kaartusen kylässä on viljatila. Ohessa tehdään koneurakointia. Niihin töihin hänkin haluaa tarttua.
Kangasaholla on kotona Vimpelin Sääksjärvellä lihakarjatila ja myös koneurakointia. Maatalousyrityksen jatkaminen on hänenkin mielessään.
Vaikka kotitilalla on tullut jo kokemusta maatilan töistä, sekä Kangasaholle että Mäkelälle oli selvää, että tutkinto ja ammattiosaaminen on hankittava koulusta.
– Kyllä se tosi tärkeää on, sanoo Kangasaho.
Rintakankaalla ei ole maatilataustaa, mutta maatalous ja koneet ovat aina kiinnostaneet häntä. Tulevaisuuden työn hän toivoo liittyvän koneisiin.
Nuoret ovat jo hyvin perillä koulutilan konekannasta. Se on hyväksi havaittu.
Tärkeälle ja työllistävälle uralle
Hanna Kataja sanoo saaneensa opetettavakseen mukavan luokan, jolta tapahtuu ja jonka kanssa on helppo työskennellä.
Tutkinto antaa valmiuksia niin yrittäjyyteen kuin maatalouden monipuolisiin töihin lomituksesta konepuolelle.
– Havaittavissa on ollut kasvava trendi hakeutua maatalousalalle, jos nuorella on jotakin pientä kosketuspintaa eläimiin tai koneisiin ja halua tehdä monipuolista käytännön työtä tulevaisuudessa. JAMIlla opiskelun mottona on ”Enemmän tekemistä, vähemmän istumista”, ja juuri sen takia suurin osa opiskelijoista onkin halunnut tulla meille, Kataja pohtii.
Tästä se lähtee: tämä porukka valmistuu alalle, jossa työvoimaa tarvitaan ja jonka työpanos pitää Suomen leivässä.
Päiväopinnot aloittaneiden nuorten lisäksi maatalouden perustutkinnon aloitti syksyllä kaksi oppisopimusopiskelijaa. Myös aikuisten turkispuolelle suuntautuvaan Matturk-ryhmöän tuli neljä uutta.