Siirry sisältöön

CNC-koneella syttyi nälkä jatko-opintoihin

Lappajärveläinen Kasperi Mustikkamaa on tuore kone- ja tuotantotekniikan ammattilainen. Hän sai koneistaja-levyseppähitsaajan paperit käteensä JAMIsta 2,5 vuoden opiskelun jälkeen maaliskuussa. Iso osa opinnoista sujui oppisopimuksella evijärveläisellä Ateno Oy:llä, joka on erikoistunut metallin osavalmistukseen. 

Juuri mahdollisuus oppisopimuskoulutukseen painoi vaakakupissa, kun Mustikkamaa haki JAMIlle. 

– Se on sellainen tapa, jolla halusin opiskella. 

Pian valmistumisensa jälkeen Mustikkamaa sai töitä alajärveläiseltä Al-Men Oy:ltä.  

Työllisyystilastot vaikuttivat alavalintaan

Mustikkamaan alavalintaan vaikuttivat ratkaisevasti työllisyystilastot. Metallialalla työllistymisprosentit ovat hyvät, joten koulutus tuntui juuri oikealta. Soitellen hän ei toki sotaan lähtenyt, vaan kyseli kavereilta kokemuksia JAMIsta. Koska ne kuulostivat oikein hyviltä, oli homma sillä selvä. 

Metallinkesytystä hän on harrastanut jo seiskaluokkalaisesta lähtien. 

– Meillä on kavereiden kanssa paja, jossa laitetaan mopoja ja autoja – mitä nyt vaan halvalla saa, hän naurahtaa. 

Ensimmäisen vuoden jälkeen työpaikalle 

Ensimmäinen opiskeluvuosi kului koulussa.  

– Konetekniikan koulutus oli juuri sinä syksynä muuttamassa Lappajärveltä Vimpeliin, ja me olimme mukana muutossa. Koulussa sitten alettiin opetella koneita sitä mukaa kun ne saatiin asennettua. Sorvilta se lähti. 

Opettaja Jukka-Pekka Varila, tai JP, on Mustikkamaan mukaan mainio kouluttaja. Hänelle sataa täydet pisteet sekä ammattitaidosta että hyvänä tyyppinä. Koulusta on jäänyt hyvät muistot. 

Oppisopimukselle opiskelu vaihtui toisena opiskeluvuotena. 

– Opettajalle tulee kyselyitä oppisopimuksesta kiinnostuneista, ja sen mukaan moni hakee töihin yrityksiin. Atenolle lähti samaan aikaan kolme oppisopimusopiskelijaa.  

Oppisopimuskoulutuksessa hyvää on hänestä tietenkin se, että siitä saa palkkaa. Se on iso etu perinteiseen opiskelijabudjettiin verrattuna.  

– Samalla pääsee tutuksi oikean työelämän kanssa ja oppii sen säännöt ja realiteetit. Ainut haaste oli, että aamuherätykset aikaistuivat. Työt alkavat kuudelta. Siihen kuitenkin tottui pian, Mustikkamaa sanoo. 

Sitä paitsi työpäivän jälkeen on hyvin aikaa vaikka omalla pajalla puuhailuun. 

Kasperi Mustikkamaa (vas) tykkäsi JAMIlla siitä, että ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien pääsi tekemään jo käytännön töitä. Jarmo Matila opasti tarkasti alan töihin. 

Kiinnostus jatko-opiskeluun heräsi CNC-koneella 

Oppisopimuspaikalla ensimmäinen työpiste oli manuaalista rälläköintiä ja muuta metallinkäsittelyä. Kun se oli hanskassa ja CNC-koneelle haettiin työntekijää, Mustikkamaa pyysi siirtoa. Se järjestyi. Se olikin kohtalokas kokemus, sillä CNC-hommat ovat vieneet miehen mennessään. Nyt tavoitteena on päästä jatkamaan alan opiskelua CNC-insinööriksi. Sitä ennen edessä on armeija. 

Siinä, missä manuaalinen työ oli fyysistä, CNC-koneella työskentely on ennen kaikkea aivotyötä. Laskemista on paljon, ja tarkkana pitää olla. 

– Joku on sanonut, että kuulostaa rennolta ja helpolta. Vastaan, että sopii tulla kokeilemaan. 

Se on selvää, että Mustikkamaa on löytänyt oman alansa. 

– Jos vaan metalliala kiinnostaa, suosittelen ehdottomasti JAMIa. Opettajat ovat asiantuntevia ja hyviä.  

Ja ne työllisyystilastot tulivatkin jo mainituiksi. 

Muut opiskelijatarinat