Alavus on nyt osa JAMIa – uusi omistaja arvostaa JAMIn ketterää, yrityslähtöistä koulutusmallia
JAMIn omistuspohja laajeni syyskuussa, kun Alavuden kaupunki tuli uutena omistajana mukaan Järviseudun koulutuskuntayhtymään. JAMIn takana on nyt kuuden kunnan ja kaupungin kopla: Alajärvi, Alavus, Evijärvi, Kauhava, Lappajärvi ja Vimpeli.
JAMI on järjestänyt kaupallisen alan koulutusta Töysässä ja sittemmin Alavudella jo 1990-luvulta. Tälläkin hetkellä Alavuden yksikössä on 62 opiskelijaa.
Omistajaksi liittyminen merkitseekin pitkäaikaisen yhteistyön virallistamista, jolla Alavus ilmaisee tahtonsa toimia tiiviinä osana yhtymää ja edistää Alavuden kehitystä koulutusyhteistyön avulla.
– Tämä on iso periaatteellinen päätös, joka tarkoittaa meille satsausta tulevaisuuteen, nuorisoomme, työllisyyteen ja yritystemme työvoiman saantiin, sanoo Alavuden kaupunginjohtaja Liisa Heinämäki.
Erikoistuneet yritykset tarvitsevat räätälöityjä ratkaisuja
Heinämäki näkee JAMIn tarjoavan juuri sellaisia koulutuksen ja työvoiman rekrytoinnin työkaluja, joita Alavus tarvitsee. Sen koulutusvalikoimassa on Alavudelle keskeisiä osaamisaloja.
Alavudelle on tärkeää pystyä kouluttamaan nuoria omalla paikkakunnalla ja saada alueelle juuri sellaista koulutusta, jota sen yritykset tarvitsevat.
– Tähän JAMIlla on kyky vastata ketterästi ja joustavasti. Olemme erittäin kiinnostuneita koulutusmallista, jolla koulutus viedään suoraan yrityksiin. JAMIlla on kyky sovittaa yhteen koulutuksen, opiskelijan ja yritysten tarpeet innovatiivisesti, ketterästi ja ennakkoluulottomasti.
Heinämäki kertoo, että Alavudella on paljon erikoistuneita yrityksiä. Niille räätälöity koulutus on tapa saada juuri oikeanlaisia täsmäosaajia.
– Tällaisia koulutusaihioita on jo työstetty yritysten kanssa.
Tehokkaita keinoja työvoimapulaan
Työvoiman riittävyys on Alavuden kaltaisilla seuduilla suuri haaste. Siihen JAMI tarjoaa hyviä ratkaisuja.
– Ensinnäkin JAMIlla on koulutusta sellaisilta Alavudelle tärkeiltä aloilta, joiden koulutusta alueellamme ei ole. Tarvetta lisää se, että esimerkiksi autoalan ja puupuolen koulutukset ovat Kuusiokuntien alueelta siirtymässä Sedun Seinäjoen ja Kurikan yksiköihin.
Alavutta kiinnostaa myös JAMIn opiskelijarekrytointi Venäjältä.
– Alavudella on lähes täystyöllisyys. Työttömyysaste oli elokuussa 5,2. Samaan aikaan meillä on työvoimapulaa monilla teollisuudenaloilla. Sen ratkaisemiseen tarvitaan myös työperäistä maahanmuuttoa.
Ralliautoasentajia, ravintola-alan osaajia…
Ensimmäisiä uusia koulutuksen hedelmiä on ralliautonasentajakoulutus, jonka opiskelijahaku on piakkoin alkamassa. Koulutus toteutetaan paikallisten yritysten kanssa.
Pyrkimystä on lisäksi ravintola-alan koulutuksen järjestämiseen.
– Alavus on mukana työllistämisen kuntakokeilussa. Siihenkin JAMI antaa uusia mahdollisuuksia.
Heinämäki kannustaa yrityksiä tuomaan rohkeasti esiin koulutukseen liittyviä tarpeita ja toiveita. Yhteyttä voi ottaa Heinämäkeen tai Alavuden Kehitys Oy:n Ulla Koivistoon.
JAMIlla on nyt leveämmät hartiat
Rehtori Matti Väänänen sanoo Alavuden mukaantulon merkitsevän JAMIn hartioiden laajenemista ja aseman vahvistumista. Toimialueen asukaspohja on nyt karkeasti laskien 45 000.
Osakkuutta on suunniteltu Väänäsen mukaan jo pitkään. Lopullisen askelen ottamisessa Alavudella oli aktiivinen rooli. Kaikkien omistajakuntien valtuustot hyväksyivät laajentumisen yksimielisesti.
– Tämä on vahva osoitus siitä, miten tärkeäksi Alavus JAMIn kokee.
Hyvinvoiva ja omavarainen oppilaitos
JAMI on alueensa ja sen yritysten voimavara, joka tekee hartiavoimin työtä alueen työvoimatarpeen täyttämiseksi ja nuorison kouluttamiseksi. Oppilaitos on omavarainen ja voi hyvin.
– Haastavien vuosien jälkeen taloutemme on hyvällä tolalla ja oppilasmäärä suurin pitkään aikaan, yli 600, Väänänen summaa.
Valtion rahoitusjärjestelmän uusiminen on satanut JAMIn laariin. Näin siksi, että valtionosuuksien kriteereihin on tullut mukaan tulos, jota mitataan muun muassa opiskelijoiden valmistumisella, työllistymisellä ja tyytyväisyydellä. Aiemmin ainut kriteeri oli oppilasmäärä.
– Viime vuosi oli ensimmäinen uuden rahoitusjärjestelmän mukainen, ja se näkyy tuloksessa. JAMI teki silloin ylijäämää yli 700 000 euroa. Tänä vuonna suunta on sama, Väänänen kertoo.