Siirry sisältöön

Työvoimapoliittisessa kokkikoulutuksessa toteutuu ammattiunelmia

Lappajärven yksikön opetuskeittiössä on ilmassa iloa ja saaristolaisleivän tuoksua. Haastattelupäivänä on TE-keskuksen työvoimapoliittisen koulutuksen kautta kokiksi opiskelevien lähiopetuspäivä. Syksyllä opiskelun aloittaneiden aikuisopiskelijoiden opiskelumotivaatio on huippuluokkaa. Opiskelu ja uuden oppiminen on heidän mielestään hienoa. Työvoimapoliittinen koulutus on nivottu yhteen ammatillisen perusopetuksen kanssa. Luokassa on siis sekä TE-keskuksen kautta koulutukseen hakeutuneita suomalaisia aikuisopiskelijoita että tavallista tutkintoa tekeviä, eri-ikäisiä ulkomaalaisopiskelijoita. Nuorin on 17-vuotias.

Työkokeilu pohjusti polkua kouluun

Anne MoilanenPiia Raivio ja Jenna Inkinen ovat kaikki jo saaneet tuntumaa alaan työelämässä. Kun mahdollisuus alan tutkinnon suorittamiseen tarjoutui, siihen tartuttiin innolla.

– Olen ollut viiden lapsen kotiäitinä vuodesta 2006 ja tehnyt keikkaa Alajärven seurakunnan keittiöllä kiireapulaisena. Lasten kasvaessa mietin, että olisi hienoa saada ammatillinen tutkinto, kertoo Moilanen. Hän pääsi ensin seurakuntaan työkokeiluun.

– Jo siinä opin paljon. Opiskelu on kuitenkin osoittanut, miten paljon opittavaa minulla edelleen on.

Myös Raivio tutustui alaan työkokeilussa kahvilassa.

– Olen haaveillut tästä alasta jo peruskoulussa, mutta päädyin opiskelemaan puutarhuriksi. Tämä koulutus tuli hyvään saumaan. Nyt on aika toteuttaa haave. Inkinen naurahtaa puolestaan päätyneensä koulunpenkkiin vahingossa.

– Olin Vimpelissä suurtalouskeittiöllä työkokeilussa ja aloittamassa oppisopimuskoulutusta, kun tämä koulutus alkoi ja sitä tarjottiin minulle. ”Vahinko” on Inkisen mukaan oikein mukava.

Eri kulttuurit ovat luokan rikkaus

Koulu on opettanut paljon paitsi itse alasta, myös erilaisuudesta ja eri kulttuureista. Ne ovat aikuisopiskelijoiden mielestä luokan rikkaus.

– Olen saanut luokasta uusia, hyviä ystäviä sellaisista ihmisistä, joita ei olisi muutoin koskaan kohdannut, sanoo Moilanen.

Opettaja Ritva Luoma kehuukin luokan henkeä ja suomalaisopiskelijoiden avuliaisuutta. Jos vieraskielisille eivät kaikki erikoissanat aukea, suomalaiset auttavat auliisti. Opiskelijat antavat kiitosta opintojen joustavuudesta. Se on tärkeää etenkin lasten takia, sillä pakollisia menoja tulee.

–  Opettajalla on iso vaikutus luokan henkeen. Ritva on meidän luokan hengetär, naiset sanovat.

Työvoimapoliittinen koulutus on mahdollisuuden paikka

JAMi on tehnyt vuosia yhteistyötä TE-keskuksen kanssa, ja kokemukset ovat hyviä. Työvoimapoliittiseen koulutukseen tulevilla on Ritva Luoman mukaan jokaisella erilainen työ- ja elämänhistoria. Aina se ei ole helppo. Niitäkin on, jotka ovat syystä tai toisesta lopettaneet koulutuksen kesken. Opinnot räätälöidään jokaiselle yksilöllisen opintopolun mukaan, joten muiden kokemukseen ja osaamiseen ei tarvitse itseään peilata. Monelle työvoimapoliittinen koulutus on mahdollisuus: yhdelle työllistyä alaa vaihtamalla, toiselle pätevöityä työhön, jota on jo päässyt tekemään, kolmannelle mahdollisuus satsata itseen ja saada ammatillinen tutkinto. Jollekin se tarjoaa tilaisuuden palata kokeneempana koulunpenkkiin, jossa nuorempana ei jostain syystä pärjännyt tai viihtynyt.

Melkoisen mahdollinen koulutus, siis.

Muut uutiset