Siirry sisältöön

Työllistäisitkö oppisopimuksella?

Uudistunut lainsäädäntö antaa entistä monipuolisemmat mahdollisuudet hyödyntää työvoiman hankkimisessa oppisopimuskoulutusta. Oppisopimus on määräaikainen työsuhde, jonka aikana työnantaja ja opiskelija saavat mahdollisuuden tutustua ja työnantaja voi kouluttaa opiskelijan yrityksensä tarpeet tuntevaksi ammattilaiseksi.

Parhaassa tapauksessa oppisopimussuhde onkin pitkäaikaisen työsuhteen alku.

JAMIlta työvoimaa joustavasti yritysten tarpeisiin

JAMI pystyy vastaamaan yritysten työvoiman tarpeeseen hyvin joustavasti, sillä opintoja pystytään räätälöimään työpaikalla suoritettaviksi. Sopimuksen pituus voidaan niin ikään sopia tarpeiden mukaan.

Joku suorittaa työpaikalla lähes koko tutkinnon, toinen lyhemmän jakson. Myös kesätyöstä voidaan tehdä oppisopimus, jolloin se samalla edistää opiskelijan opintoja.

JAMIn eri linjoilta löytyy oppisopimuksista kiinnostuneita, motivoituneita opiskelijoita monelle alalle. Alueemme yrityksissä oppisopimusmahdollisuutta käytetäänkin jo paljon, erityisesti maatalous-, metalli- ja puunjalostussaloilla.

Yritys maksaa opiskelijalle oppisopimusajalta palkkaa. Oppisopimusjakson opintoja edistävät tavoitteet sovitaan yhteistyössä koulun kanssa.

Oppisopimukset arkea metallialalla

JAMIn kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnosta valmistuu koneistaja-levyseppähitsaajia. Opetusyksikkö sijaitsee siellä, missä myös suuri osa alan työpaikoista alueellamme eli Luoma-aho–Vimpeli-teollisuussuoralla, Vimpelin teollisuusalueella.

– Meillä metallipuolella on tavallista, että opiskelijat siirtyvät ensimmäisen vuoden jälkeen työpaikoille. Tälläkin hetkellä noin puolet 40 opiskelijastamme on työpaikoilla, kuvaa kone- ja tuotantotekniikan vastaava opettaja Jukka-Pekka Varila.

Yritykset ovat oppineet hyödyntämään tätä mahdollisuutta niin, että opiskelijoita kysytään esimerkiksi kiireavuksi, jolloin tehdään määräaikainen oppisopimus.

– Valmistumista oppisopimusjaksot nopeuttavat. Moni valmistuu meidän osaamisalaltamme parissa vuodessa, kertoo Varila.

Työelämään jo ensimmäisenä syksynä

Logistiikka-alalla aiemmin työskennellyt Mikhail Kulikov aloitti osaamisalalla elokuussa 2019. Jo samana syksynä hänelle tarjoutui mahdollisuus oppisopimuspaikkaan luoma-aholaisessa NC-Aluran Oy:ssä. Mikhail on ollut yrityksen palveluksessa nyt 1,5 vuotta, ja valmistuminen on edessä pian.

Mikhailin lisäksi talossa on tällä hetkellä toinenkin oppisopimusopiskelija.

NC-Aluranin yrittäjät Seppo Ranttila ja Arvi Luoma-aho ovat todenneet oppisopimuksen hyväksi tavaksi löytää motivoitunutta ja ahkeraa työvoimaa. Kaikki JAMIlta tulleet opiskelijat ovat olleet Sepon mukaan hyviä työntekijöitä, ”kovia tekemään”.

Mikhail on Sepon mukaan ihanteellinen työntekijä.

– Hän on ahkera, tunnollinen ja selviää työstä kuin työstä.

NC-Aluran tarjoaa monipuolista kokemusta

NC-Aluran jatkojalostaa alumiiniprofiileja Mäkelä Alun kupeessa.

Yritys tekee monipuolisesti erilaisia työstöjä rei’ityksestä kierteisiin ja katkontaan. Virtakiskojen sopimusvalmistuksella on keskeinen rooli.

– Se, että työntekijä oppii koneiden käytön työpaikalla, on iso etu. Koneetkin ovat yksilöitä, jokaisessa yrityksessä vähän omanlaisiaan. Meillä työntekijältä vaaditaan myös monen eri laitteen käytön hallintaa. Sen kaiken oppii parhaiten työpaikalla, sanoo Seppo.

Pietarissa kasvanut viihtyy Järviseudulla

Mikhail on tyytyväinen mahdollisuuteen työskennellä ja tienata jo opiskeluaikana.

– Seppo on hyvä opettaja, ja täällä on päässyt käyttämään erilaisia koneita. Työ on vaihtelevaa. Myös työyhteisö on mukava.

– Työ vaatii keskittymistä, mutta tauoilla puhutaan ja nauretaan.

Mikhail sanoo viihtyvänsä Järviseudulla hyvin. Kotikaupunkiinsa Pietariin verratessa hän arvostaa täällä rauhaa, luontoa ja puhdasta ilmaa. Tosin rauhalla on kääntöpuolensa.

– Ostoskeskusten vilinää ja elokuvateatterien runsautta joskus kaipaa.

Kielen kanssa keinot keksitään

Ulkomaalaisten opiskelijoiden kanssa kieli tuo Sepon mukaan arkeen tietyt haasteet. Joidenkin venäläisopiskelijoiden kanssa puhutaan englantia, toisten kanssa suomea. Välillä on otettava avuksi kännykän sanakirja. Kielitaito on kuitenkin karttuvaa pääomaa.

– Se on tärkeää, että työturvallisuus- ja laatutavoitteet pystytään selvittämään alusta asti, sanoo Seppo.

Hän sanoo oppineensa esittämään asiat ytimekkäästi ja pelkistetysti.

Mikhaililta suomen kieli sujuu jo kohtuullisen hyvin. Lisää hän opiskelee vapaa-ajallaan.

Jos jotakin, niin Seppo toivoisi, että alue tarjoaisi entistä varmemmin töitä myös sille perheen toiselle puoliskolle. Se helpottaisi alueelle jäämistä.

JAMI on yrityselämän tukipilari

Ammatillisen oppilaitoksen läheisyys on Sepon mukaan teollisuusyritykselle iso etu. Työvoiman lisäksi oppilaitoksesta löytyy tietoa ja asiantuntemusta, josta yrityksessä on hyödytty paljon.

– Jos jotain kinkkistä tulee, mitä en ymmärrä, soitan Matilan Jarmolle, hän naurahtaa.

JAMIn kanssa yritys on tehnyt myös tuotekehitystyötä.

Muut uutiset