Siirry sisältöön

Tutkinto valmiiksi työpaikalla – Tähtiporras työllistänyt jo yhdeksän puuseppää oppisopimuksen kautta

Tähtiportaan tehtaalla Alajärvellä valmistuu sisäportaita ja -kaiteita mittatilaustyönä. Laatu on tekijä, jolla yritys haluaa kilpailla. Erikoisalaa ovat modernit portaat.Tuotantopäällikkö Mikko Hyytinen sanoo, ettei ala ole puusepänteollisuuden helpoimpia. Vaatimustaso on kova, työ pikkutarkkaa ja viimeistely käsityötä. Kolmiulotteisuus lisää haastavuutta. Tämä asettaa vaatimuksensa työvoimalle, jota yritys on tarvinnut viime vuosina rutkasti lisää liiketoiminnan kasvaessa. Tuotannon työntekijämäärä on noussut kymmenessä vuodessa yli 20:een.

Jo yhdeksän työntekijää JAMIn kautta

Onneksi on JAMI ja siellä puuseppiä valmistava perustutkinto. Hyytinen on oppinut, että soitto puuteollisuuden koulutusalasta vastaavalle Seppo Prustille auttaa, kun uutta väkeä tarvitaan. Tähtiportaassa työskentelee jo yhdeksän JAMIn oppisopimuksella taloon tullutta: osa jo valmistuneita tai valmistumassa.

Käytäntöpainotteinen tutkinto voidaan räätälöidä työpaikoille painottuvaksi joustavasti ja yritysten tarpeet huomioiden.

– Sehän on paras mahdollinen tilanne, että opiskelu voidaan viedä suoraan työelämään. Samalla opitaan myös työelämän pelisäännöt. Turhaan sitä pesäpallomailoja koululla veistetään, kun on mahdollisuus tehdä oikeaa työtä, sanoo Prusti.

Työnantaja arvostaa motivaatiota ja sitoutumista

Oppisopimuskoulutus on palkallista ensimmäisestä työpäivästä lähtien. Se on Prustin mukaan motivoivaa.

Hyytistä motivoi puolestaan hyvä työvoima.

– Olemme saaneet JAMIlta todella fiksua, ahkeraa ja oma-aloitteista porukkaa. Meille on tärkeää myös se, että he ovat sitoutuneita jäämään paikkakunnalle.

Koulusta on jo saatu hyvä perusosaaminen koneista ja alasta, höystettynä ensiaputaidoilla ja tarvittavilla korttikoulutuksilla. Käytännön työssä hiotaan oman erikoisalansa ammattilaisia.

Työllistämiskeino, jota ei kannata ohittaa

Suuri osa oppisopimuslaisista on venäjänkielisiä. Kielimuuria on Hyytisen mukaan turha arkailla. Jo koulussa opiskellaan alan sanastoa, ja kielitaito karttuu nopeasti työpaikalla.

– Meillä myös kaikki työntekijät ovat sitoutuneet siihen, että opetetaan yhdessä.

Hyytinen uskoo, että ilman JAMIa riittävän, osaavan työvoiman saaminen olisi yritykselle todellinen ongelma.

– Tämä on työllistämismahdollisuus, jota ei kannata kenenkään jättää käyttämättä.

Kuvissa Mikko Hyytinen, Seppo Prusti, jo puusepäksi valmistunut Andrei Matikainen ja tutkintoa suorittava Daniil Vdovisyn.

Muut uutiset