Siirry sisältöön

Tulevat kaupan alan ammattilaiset koulutetaan yhteistyöllä

Alajärven Halpa-Hallissa käy kuhina: on kuormapäivä ja joulukin lähestyy. Hyllytettävää ja järjesteltävää siis riittää. Onneksi henkilökunnalla on apunaan joukko JAMIn kolmannen vuosikurssin merkonomiopiskelijoita.

Syksyllä 2019 käynnistynyt kokeilu tuo kuormapäiviin kaivattuja apukäsiä. Opiskelijat suorittavat tiistaisin ja perjantaisin aamupäivän oppitunnit käytännönläheisesti Halpa-Hallissa. Opiskelijoiden työskentelyä ohjaa yritystoiminnan, asiakaspalvelun ja markkinoinnin tuntiopettaja Maija Viljanmaa.

– Ammatillisen koulutuksen reformin mukaan opiskelun tulisi sisältää enemmän työssäoppimista. Mietin, mitkä osuudet soveltuisivat parhaiten toteutettavaksi käytännön tekemisenä yrityksissä. Meillä on yhtenä tutkinnon osana alueellinen toiminta. Siihen sisältyvälle Myynnin edistäminen -kurssille tämä menetelmä sopii erinomaisesti. Samalla opiskelijat oppivat myös asiakaspalvelutaitoja, kokeilun ideoinut Maija kertoo.

Halpa-Hallin myymäläpäällikkö Tuomo Pollari oli heti valmis kokeilemaan uutta käytäntöä. Olihan taustalla jo vuosien hedelmällinen yhteistyö JAMIn kanssa.

– Tämä on toiminut oikein hyvin. Kaupassa riittää aina tekemistä, mutta on järkevää toteuttaa oppimisjaksot kuormapäivinä, jolloin on selkeästi tehtävää ja opiskelijoilla on mahdollisuus harjoitella muun muassa esillepanoja, hän toteaa.

Opiskelijat Pauliina Kantonen ja Miikka Juuti ovat tykänneet kaupassa toteutettavasta opiskelusta. Vastaavanlaisia kokeiluja JAMIlla on tehty onnistuneesti myös Tokmannilla ja Tuurin kyläkaupassa.

Pitkä yhteistyö

Alajärven Halpa-Halli työllistää 23 työntekijää. Ammatillisen oppilaitoksen läheisyydestä on ollut yritykselle selkeää hyötyä. Halpa-Halli on tehnyt JAMIn kanssa yhteistyötä jo toistakymmentä vuotta. Moni työntekijöistä on tullut töihin alun perin JAMIn työssäoppijana, tullut sitten kesätöihin tai kiireapulaiseksi ja lopulta vakinaistettu.

– Meidän ei tarvitse käytännössä rekrytoida lainkaan perinteisellä tavalla. Työssäoppimisjaksojen kautta opiskelijat itsekin huomaavat nopeasti, tuntuuko kaupan ala omalta ja millä osastolla tai tehtävässä parhaiten viihtyy. Vastaavasti me huomaamme, ketkä ovat motivoituneimpia ja täten työntekijöiksi parhaiten soveltuvia, Pollari kertoo.

Työyhteisössä ollaan muutenkin yhteistyöhön tyytyväisiä. Työssäoppijoista pidetään ja heidät otetaan nopeasti osaksi työyhteisöä. Yhteisön osana toimiminen tukee ja kasvattaa nuoria, ja he saavat lisää itseluottamusta.

– Tiedämme, että mitä paremmin perehdytyksen antaa, sitä enemmän työssäoppimisjaksosta on hyöytä molemmille osapuolille. Työssä oppiminen on opiskelijoille tärkeää, sillä siinä he näkevät, minkälaista työ oikeasti on ja oppivat muun muassa noudattamaan työaikoja ja muita perusasioita työelämästä, lisää Halpa-Hallin työntekijä Anna-Liisa Peltomäki

Muut uutiset