Siirry sisältöön

Kukkia, kimppuja ja kasvihuoneen herkkuja

Järviseudun koulutuskuntayhtymän opetuspuutarha sijaitsee luonnonvara-alan yksikössä Kurejoella. Opetuspuutarhalla on kasvihuoneviljelmiä, ja niiden yhteydessä sijaitsee Timjami -puutarhamyymälä. Lisäksi opetuspuutarhaan kuuluvat viherrakentamista ja puutarhatöitä palvelevat puisto- ja viheralueet oppilaitoksen ympäristössä sekä hankeyhteistyössä perustettu humalatarha.

Opetuspuutarhalla on katettua kasvihuonetilaa noin 2 000 neliömetriä, josta puolet on ympärivuotisessa käytössä. Viljelyssä on paljon erilaisia ruukku- ja ryhmäkasveja opetukselliset tarpeet huomioon ottaen. Vihanneksista kasvatetaan lähinnä tomaattia ja kurkkua, luonnonmukaisin periaattein. JAMIn kirsikkatomaatit ovatkin tunnettuja maukkaudestaan, ja niitä tullaan hakemaan kauempaakin.

Kevät on vihannesten taimien aikaa. Syyskaudella viljellään muun muassa joulutähtiä ja tulilatvaa. Puutarhan tärkein tehtävä on tarjota opiskelijoille mahdollisimman laaja-alainen näkemys kasvien viljelystä, työskentelystä puutarha-alalla sekä asiakaspalvelusta sidontatöineen.

Timjami-myymälä palvelee iltamyöhään

Puutarhan tuotteet myydään puutarhamyymälä Timjamissa, jossa opiskelijat palvelevat asiakkaita henkilökunnan ohjauksessa. Puutarhamyymälä toimii itsepalveluperiaatteella siten, että asiakkaat voivat käydä ostoksilla myymälässä iltamyöhään saakka maksupäätettä käyttäen. Päivisin myymälässä asiakkaita palvelevat JAMIn puutarhurit sekä opiskelijat puutarhurien tai opettajien ohjauksessa. Timjami toimiikin aitona asiakaspalvelun, puutarhaneuvonnan ja myymälän somistuksen oppimisympäristönä puutarha-alan opiskelijoille.

Timjamissa myydään opetuspuutarhan tuotteita sesonkien mukaan: kesäkukkia, tomaatteja ja muita kasviksia sekä joulukukkia. Lisäksi myymälän valikoimiin kuuluu esimerkiksi viherkasveja ja erilaisia opiskelijoiden kukista ja luonnonmateriaaleista tekemiä sidontatöitä. Asiakas voi tilata sidontatöitä kuten kimppuja tai asetelmia arkeen, juhliin ja muihin tilaisuuksiin tai somistuksiin.

Joulu- ja kesäkukkamyynti ovat vuoden isoimpia myyntisesonkeja, joiden yhteyteen pyritään järjestämään myös tapahtumia asiakkaille.

Keidas on kaunis tauko- ja kokouspaikka kukkien keskellä

Opetuspuutarhan ja Timjami-myymälän yhteydessä toimii puutarhaympäristöön somistettu tauko- ja kokoustila ”Keidas”, joka tarjoaa viihtyisän hengähdyspaikan asiakkaille, opiskelijoille ja työntekijöille ostosten tai työpäivän lomaan. Keidas somistetaan opiskelijatyönä vuoden sesonkien mukaan.

Viihtyisä tila mukautuu moneen: kokouksiin, tapahtumiin, näyttelyihin, Green Care -palvelutoimintaan, tarjoilutilaksi tai vaikkapa PopUp-kahvilaksi. Useat asiakkaat hakevatkin joulumielen Timjamista ja Keitaasta.

Tutkimusta ja kehitystyötä

Opetuspuutarhalla toteutetaan erilaisia tutkimus- ja kehittämishankkeita, joilla pyritään kehittämään alueen puutarhatuotantoa, tekemään tutkimus- ja koulutusyhteistyötä sekä kehittämään ja uudistamaan oppimisympäristöjä alan ja alueen tarpeiden mukaan.

Kotimaisen humalantuotannon käynnistämishankkeessa Jamille perustettiin humalatarha kotimaisista humalakannoista tutkimuksellista käyttöä varten. Humalatarha tarjoaa oppimisympäristön erikoiskasvin viljelyyn sekä tutkimustoimintaan. Tuotannon ekologisuus ja vihreä siirtymä tulevat asettamaan tavoitteita puutarhatalouden kehittämiselle tulevina vuosina.

Yhteyshenkilö

Sonja Isoniemi

Puutarhuri
Puutarha
Puh. 0444657153
sonja.isoniemi@jamin.fi

Anni Hotakainen

Puutarhuri
Puutarha
Puh. 0444657153
anni.hotakainen@jamin.fi