Siirry sisältöön

Tervetuloa Järviseudun oma urheilulinja!

Järviseudun oma urheilulinja on huikea vetovoimatekijä niin nuorille urheilijoille itselleen kuin seuroille ja oppilaitoksille. Järviseudun Pallokerhossa (JPK) jääkiekkoa pelaavan Lotta Viinamäen suunnitelmat muuttuivat, kun hän kuuli, että kotipaikkakunnalla alkaa urheilulinja. Ysiluokkalainen Lotta on pelannut yli 10 vuotta jääkiekkoa ja haaveilee tulevaisuudesta naisten SM-liigassa. Haaveen eteen on tehtävä kovasti töitä ja harjoiteltava ahkerasti.

– Olin hakeutumassa muualle opiskelemaan, jotta voisin samalla pelata tavoitteellisesti ja edetä urheilu-uralla. Olikin helpotus, että tämä tulee olemaan mahdollista nyt Alajärvellä, eikä minun vielä tarvitse muuttaa pois kotoa, hän sanoo.

Lotta on suunnitellut hakevansa kevään yhteishaussa Alajärven lukioon ja urheilulinjalle.

– Se, että osan treeneistä saa tehtyä koulupäivän aikana auttaa tosi paljon. Tämä varmasti mahdollistaa myös joitakin vapaailtoja, kun muussa tapauksessa olisi pitänyt koulupäivän jälkeen lähteä harkkoihin, hän tuumii.

Kaikille lajeille avoin

Vaikka nyt alkuvaiheessa yhteistyöhön on nimetty mukaan Alajärven Ankkurit, Evijärven Urheilijat, Vimpelin Veto, Lappajärven Veikot ja Järviseudun Pallokerho, ei ketään suljeta ulkopuolelle. Mukaan mahtuvat kaikki lajit, jos vain valmentajat ja opiskelijat löytyvät.

– On hienoa, että olemme saaneet Järviseudulle oman urheilulinjan nuorille, missä kaikki toisen asteen opiskelijat, niin lukion kuin ammatillisen koulutuksen valinneet, voivat yhdessä kehittyä sekä urheilijoina että opinnoissaan, sanoo vt. koulutusalajohtaja Marko Noronen Jamista.

– Aluksi lajeina ovat pesäpallo, lentopallo, koripallo, jääkiekko ja yleisurheilu, kertoo Alajärven ja Vimpelin lukioiden rehtori Marko Timo.

Lajeista löytyy ammattimaista valmennusosaamista seudulta, lisäksi harjoittelupuitteet ovat jokaisessa kunnassa erittäin hyvät.

– Alajärvellä on kuplahalli, monitoimihalli, Kitron stadion, yleisurheilukenttä ja koulujen liikuntasalit unohtamatta tietenkään jäähallia ja uimahallia, josta löytyy myös kuntosali. Vimpelissä on Saarikenttä, liikuntahalli ja koulujen urheilusalit, Lappajärvellä Lappis-areena, yleisurheilukenttä ja koulujen liikuntasalit sielläkin, Marko Timo luettelee.

Seurat mielellään mukana

JPK:n vastuuvalmentaja Jussi Virtanen on innoissaan koko alueen yhteisestä urheilulinjasta.

– Kyllä olimme heti tässä mukana. Toimintamalli on kaikkien alueen urheiluseurojen etu, ja on hienoa, että alueemme oppilaitokset tällaista mahdollisuutta tulevat tarjoamaan, hän sanoo.

– Seurojen väliset yhteistyömahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Urheilijoilla on kuitenkin monia yhteisiäkin nimittäjiä, ravinto-, palautumis- ja lepoasiat esimerkiksi, mihin voi yhteistyössäkin kaikkien seurojen kesken järjestää opetusta tai valmennusta, hän pohtii.

Järviseudulla on jo hyviä kokemuksia tavoitteellisen urheilun yhdistämisestä toisen asteen opetukseen. Vimpelin lukiossa palloilulinja on toiminut jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Koripallo- ja pesäpallopainotteinen linja on toteutettu yhteistyössä Vimpelin Vedon kanssa. SM-tasolle vuosien aikana seurasta edenneiden nuorten pelaajien määrä on molemmissa lajeissa 20.

– Näemme Järviseudun urheilulinjan hienona mahdollisuutena koko alueelle. Tässä tehdään koko alueen eteen töitä. Meillä Vedossa tämä on nähty, että lukion kautta meillä on ollut mahdollista saada molemmissa lajeissa huippupelaajia laadukkaan harjoittelun pariin, pohdiskelee Vimpelin Vedon puheenjohtaja Jari Lakaniemi.

Eemeli Lassila (vas.) ja Aaro Aho ovat käyneet Vimpelin lukiossa palloilulinjan.

Nuorten kokemukset hyviä

Jutun alussa mainittu Lotta odottaa jo lukio-opintojaan urheilun parissa. Tämän vuoden abiturientit ja palloilulinjan kasvatit Eemeli Lassila, Aaro Aho ja Aino Riihimäki sen sijaan valmistautuvat jännityksellä kevään yo-kirjoituksiin. Vuodet palloilulinjalla ovat takana ja elämä edessä.

– Palloilulinjalla opiskelusta oli iso apu, kun sai omien joukkuetreenien lisäksi ylimääräisiä treenejä viikkoon, Eemeli sanoo.

Aaro on samoilla linjoilla.

– Auttoi tosi paljon, ettei kaikkea treenaamista tarvinnut tehdä vapaa-ajalla. Treenipäivät toivat myös mukavaa vaihtelua opiskeluun. Palloilulinja oli yksi tärkeä syy Vimpelin lukioon hakeutumiselle ylipäätään, hän sanoo.

Pojat pelaavat tällä hetkellä pesäpallon miesten suomensarjaa Vimpelin Vedossa. Aino on pelannut koripalloa ja pesäpalloa koko ikänsä, mutta nykyään enemmän harrastusmielessä.

– Urheilu on ollut minulle etenkin lukiossa enemmän päännollausta ja hauskanpitoa. Palloilulinja oli luonteva valinta minulle, ja se on ollut selkeästi oikea päätös. Aamun aloitus urheilulla auttaa jopa keskittymään paremmin lopun koulupäivän ajan. Opiskelukavereista on tullut myös tosi hyviä ystäviä, hän sanoo.

Ainolle palloilulinja oli oikea ratkaisu lukion oheen.

Urheilulinjalle pääsee, kun hakee linjalla mukana oleviin oppilaitoksiin yhteishaussa, minkä jälkeen opiskelijan kanssa tehdään sopimus urheilulinjan toimintaan osallistumisesta. Opiskelu alkaa elokuussa 2024.

INFO: MISTÄ ON KYSE?

Alajärven, Evijärven ja Vimpelin lukiot, Lappajärven geolukio sekä Järviseudun ammatti-instituutti käynnistävät yhteistyössä Alajärven Ankkureiden, Evijärven Urheilijoiden, Vimpelin Vedon, Lappajärven Veikkojen ja Järviseudun Pallokerhon kanssa Järviseudun urheilulinjan elokuussa 2024. Urheilulinjan mahdollistaa tavoitteellinen urheilu lukion ja ammatillisen koulutuksen opiskelijoille. Koulupäivien aikana pidetään lajiharjoitukset kaksi kertaa viikossa. Urheilulinjalaisten valmennuksesta vastaavat seurojen koulutetut valmentajat, jotka saavat työstään korvauksen.

Urheilulinjan taustalla on osittain myös hallitusohjelma, joka korostaa liikkumisen lisäämistä kouluissa.

Muut uutiset