Siirry sisältöön

Studio H25:stä synergiaetuja opiskelijoille ja työelämään

Jamin Alajärven yksikköön on hiljalleen valmistunut nykyaikaisiin tarpeisiin vastaava digistudio. Studiossa on kattava laitteisto video- ja stillkuvaukseen sekä äänittämiseen. Vaikuttava cyclorama – eli niin sanottu avaruusseinä – luo kuvauksille äärettömän taustavaikutelman. Seinämä rakennettiin Kurejoen puupuolen ja Rakennus Luoma-ahon yhteistyönä.

– Tämä on ollut siinäkin mielessä hieno projekti, kun harvoin tulee tällaista vastaan. Ohjeet cycloramaan katsottiin netistä ja siitä se sitten lähti, studioprojektin isä ja Jamissa opettajana työskentelevä Jaakko Joensuu kertoo.

– Studioon on haettu vaikutteita ja inspiraatiota maailmalta. On hienoa, että täällä maaseutupaikkakunnallakin on tämän tason paikka. Studio tuo myös lisäharrastusmahdollisuuden nuorille. Projekti on tehty melko maltillisella budjetilla, mutta ihan ammattitason paikka saatiin aikaan, hän jatkaa.

Ideasta toteutukseen

Jaakko Joensuu sai alun perin ajatuksen Jamin omasta studiosta korona-aikana, kun erilaisiin etä- ja hybriditilaisuuksiin piti rakentaa pop up -studio. Video- ja äänituotanto on osa nykyaikaista markkinointiviestintää, joten on perusteltua, että liiketalouden opiskelijoita tutustutetaan myös studiotyöskentelyn maailmaan. Jamille perustettiin viime vuonna myös HUBI25-etätyöskentelytila, jonka teemaan sopi hyvin ajatus omatoimistudiosta työelämän erilaisiin tarpeisiin.

Studion edistäminen on ollut pitkä projekti, eikä se vieläkään aivan valmis ole.

– Tämä on nyt oikeastaan tällaisessa pilottivaiheessa. Mahdollisuuksia olisi monenlaiseen, mutta tällä hetkellä studio on ensisijaisesti tarkoitettu käyttöön, joka tukee opiskelijoiden projekteja ja opintoja. Nyt studiota on käytetty pääasiassa markkinointiviestinnän kurssilla, Jaakko kertoo.

Kuvaa, videota ja ääntä

Studion ovi on auki myös ulkopuolisille toimijoille, ja opiskelijoita on mahdollista ottaa mukaan toimintaan. Kalustoon kuuluu muun muassa Canonin R6 kamera, gimbaaleja eli kuvaukseen tarkoitettuja vakaajia, yksi kunnon salama, monitoreja ja tietysti valot sekä erilaisia mikrofoneja.

– Vuokrausta ulkopuolisille tehdään projektikohtaisesti. Studio sopii erinomaisesti käyttöön, jossa vuokraajalla on jo jotain käsitystä studiokuvaamisesta. Itse en päätyöni ohella aina ennätä ohjaamaan kuvaukseen, hän sanoo.

Minkälaiseen tarkoitukseen studio sitten sopii?

– Mahdollisuudet ovat kyllä laajat. Esimerkiksi tuotekuvauksia voi toteuttaa, siihen paikka on erittäin hyvä. Kehitämme koko ajan studiota myös käyttäjiltä tulevan palautteen ja toki myös uusien kuvausprojektien myötä. Bändikuvauksetkin voi hyvin järjestää. Podcastia ei ole vielä toteutettu; se onnistuu hyvin, sillä cyclorama-seinämän voi sisustaa mieleisekseen, Jaakko visioi.

– Jos yrityksillä on pienimuotoista tarvetta tuotekuvaukselle, niitä voi kanssamme toteuttaa vaikkapa yhdessä opiskelijaprojekteina. Rohkeasti vaan ehdottamaan uusia juttuja meille, hän vinkkaa.

Paljon studiossa kuvataan myös Jamin omiin tarpeisiin, esimerkiksi erilaiset ryhmäkuvat ja mainosmateriaalit pystytään toteuttamaan siellä hyvin, ja samalla liiketalouden opiskelijat saavat hyvää kokemusta.

Joustavasti aitoon tarpeeseen

Jani Salo Saltexilta on käyttänyt Studio H25:sta tuotekuvaukseen nyt puolisen vuotta. Saltex on Unisport-konserniin kuuluva tekonurmien valmistaja, jonka tuotantotilat sijaitsevat Alajärvellä. Unisportilla on myös laaja valikoima muitakin alustarakenteita kumivalettavista juoksuradoista aina leikkikenttien ja huvialueiden turva-alustoihin.

– Erilaisia alusta- ja nurmilaatuja on lukuisia erilaisia. Tarvetta on jatkuvasti tuote- ja rakennekuville, Jani Salo kertoo.

Varastovastaavana työskentelevä Jani ei päätyökseen suinkaan valokuvaa, mutta hän on harrastanut puoliammattimaisesti valokuvausta jo hyvin pitkään. Jonkin aikaa sitten Jani ehdotti työnantajalleen, että mitä jos hän jatkossa ottaisi markkinointi- ja katalogikuvat.

Jani Salo (vas.) ja Jaakko Joensuu.

– Tunnen tuotteet ja osaan kuvata. Kuvalisenssien hinnalla saimme jo hankittua oman peruskaluston yritykselle. Kuvaukset pystytään järkkäämään tarvittaessa hyvinkin nopealla aikataululla, jos uusi kuva tarvitaan yllättäen. Näin on usein ollutkin, että kuva on tarvittu heti, hän kertoo.  

Studio H25 tuli kuin tilauksesta.

– Olen ollut kyllä erittäin tyytyväinen, sillä aiemmin kuvasin tee se itse -studiossa tehtaalla, hän nauraa.

Jani sanookin, että hyvät valot ja tausta tekevät kuvaukseen todella paljon. Useinkaan huonoja valaistusolosuhteita tai taustaa ei saa kuvankäsittelylläkään paranneltua ilman valtavaa työmäärää.

Studion käyttö on ollut ketterää ja yhteistyö puolin ja toisin sujuvaa.

– Tässä on nopea käydä ottamassa kuvat, kun pääsee talon tavoille. Opiskelijoiden kanssa meillä ei vielä ole aikataulut osuneet yksiin, mutta kuvauksiin saa kyllä tulla mukaan, jos vain satutaan samaan aikaan paikalle, hän sanoo.

Muut uutiset