Siirry sisältöön

Robotiikan oppimisympäristö Robocont kiertää yläkouluja myös ensi lukuvuoden 

Kesälomien alkaessa JAMIlla on hyviä uutisia eteläpohjalaisille yläkouluille. JAMIn uniikki Robocont-rekka jatkaa maksuttomia vierailujaan maakunnan kouluissa vielä koko ensi lukuvuoden eli toukokuuhun 2023 saakka. Tämän mahdollistaa RoboCont-hankkeen saama jatkoaika. 

Robocont on rekan konttiin rakennettu ainutlaatuinen oppimisympäristö, joka on varustettu minikokoisilla roboteilla, niihin sopivilla kuljettimilla, kannettavilla tietokoneilla, AR- ja VR-laseilla ja oheislaitteilla. Robocontin ideana on tarjota ysiluokkalaisille käytännön makuisia oppitunteja modernin teknologian ihmemaassa. Käytännössä Robocont tuo oppilaiden ulottuville uusinta teknologiaa ja kokeilumahdollisuuksia, jollaisia kouluissa ei ole saatavilla. Perimmäinen tavoite on tehdä teknologian alaa tutuksi nuorille ja ratkoa alan työvoimatarvetta. 

Opetuksesta ja suunnittelusta vastaa hankkeen projektipäällikkö Toni Poola yhteistyössä JAMIn konetekniikan opettajien ja kouluttajien kanssa. 

Robocont on rakennettu rekan konttiin.  

Robotiikka tulee yhä laajempaa käyttöön 

Toni Poola kertoo, että innostusta on ollut tunneilla ilmassa paljon. Oppilaalle on hieno kokemus laatia itse ohjelma, jolla saa tehdaslinjaa vastaavan minikuljettimen liikkeelle; sitten robottikäden nappaamaan linjalta sillä eteneviä kappaleita.  

Robocontista löytyy teollisuuslinjasto minikoossa. Oppilaat pääsevät ohjelmoimaan kuljettimen toimintaa. 

Kaikkein suurimman suosion ovat kuitenkin saaneet lisätyn todellisuuden lasit. Niissä on paljon tuttua Pokemonin pelaajille, mutta uutta oppilaille on se, miten tällaisia laseja voidaan hyödyntää teollisuudessa. Lasien avulla voi esimerkiksi sovittaa jonkin suunnitteilla olevan laitteen tehdashalliin. 

Poola haluaa muistuttaa nuorille, että robotiikan käyttö laajenee jatkuvasti ja se tulee tehtaista yhä enemmän muuhunkin käyttöön. 

Esimerkiksi Seinäjoen keskussairaalassa mobiilirobotit kuljettavat jo tavaraa paikasta toiseen. 

Esimerkki ohjelmoinnista. 

Ainutlaatuinen opetuskontti 

Robocont on koko Suomessa ainutlaatuinen oppimisympäristö. Hanke toimii ESR-rahoituksella samoin kuin sen sisarhanke, opettajille suunnatun Vetek – Vetoa tekniikan aloille -hankekin. Lisärahoitusta jatkoajalle ei tarvita, sillä koronan takia rekka ei päässyt toimimaan koko aikaa. Kysyntä on ollut kuitenkin kovaa, ja moni koulu on varannut Robocontin heti uudestaan seuraavalla vuodelle. Palaute kouluilta ja nuorilta on ollut Poolan mukaan erittäin hyvää. 

Tässä luokkahuoneessa on koettu elämyksiä ja tehty ehkä urasuunnitelmiakin Robocontin vieraillessa Etelä-Pohjanmaan yläkouluilla. 

Robocont-idean isä on JAMIn rehtori Matti Väänänen, joka pitää tärkeänä teknologian tutuksi tekemistä kouluikäisille ja painottaa, että se on tehtävä mielenkiintoisella tavalla. Väänänen on perehtynyt virtuaalisiin oppimisympäristöihin jo väitöskirjassaan. 

Toni Poola pääsi mukaan jo tekemään laitehankinnat ja suunnittelemaan opetuksen. 

Tämä taitaakin olla ihan ainutlaatuinen työpaikka koko Suomessa, hän summaa mielenkiintoista tehtäväänsä. 

Kesäajan Robocont lomailee kuten koulutkin, mutta jo nyt voi tehdä varauksia ensi lukuvuodelle Robocontin omassa varauskalenterissa.

Poola korostaa, että opetuspaketti ja ryhmäkoko voidaan aina muokata koulun tarpeiden mukaan.  

Näin Robocont on varustettu: 

Robottikäsivarsi robottityökalu pitelee kynää; oppilaan laatima ohjelma määrää, mitä se piirtää.  

Tällaista palautetta Robocont on kouluilta saanut: 

”Hyvin olitte osannut eriyttää kiinnostuksen mukaan asioita. Kiinnostuneille enemmän haastavampia ohjelmointeja ja ei-niin kiinnostuneille oppilaille oli tarjolla Hololens-kokemuksia ja robottikädellä piirtämistä. Kaikki siis saivat kuitenkin irti jotain, ja varmasti perusymmärrys koodaamisesta sekä siitä, missä kaikkialla sitä tarvitaan, tuli kaikille selväksi.” 

matemaattisten aineiden lehtori Anu-Maria Salo, Alavuden yläkoulu 

”Tämä on aivan loistava hanke, toivottavasti jatkuu.” 

-Antti Hynönen, matemaattisten aineiden lehtori, Töysän yläaste 

”Isojoella oltiin enemmän kuin tyytyväisiä. Vierailu oli hyvin järjestetty. Oppilaat kävivät innostuneina kertomassa konttipäivästä, oli nähty ja koettu jotain ihan uutta ja selkeästi mielenkiintoista. Tekemällä oppiminen oli tässä varmasti se paras juttu ja se, että jokainen koki onnistumisen elämyksiä – saivat jotain konkreettista ajalliseksi.” 

Eija Laine, Isojoen Koulukolmion ysien luokanvalvoja 

”RoboCont vieraili Jurvan yhtenäiskoulussa viime vuonna ja sai oppilailtamme tosi hyvän palautteen. Oppilaiden mielestä oli aivan huippua päästä itse tekemään ja kokeilemaan robotiikan alkeita sekä VR – ja AR-teknologian alkeita. Sekä tytöt että pojat olivat yhtä lailla innostuneita ja ehkäpä vierailu saattoi antaa uusia tuulia myös joidenkin oppilaiden tulevaisuuden suunnitelmiin ja ammattihaaveisiin. Erittäin hyödyllinen ja opettavainen vierailu kaiken kaikkiaan. Olette tervetulleita koulullemme uudestaan. ” 

-Ritva-Liisa Rantala, matematiikan opettaja, Jurvan yhtenäiskoulu 

Muut uutiset