Siirry sisältöön

Rakennusalan ammattilaiseksi Lappajärven rannalla

”Harvassa ammatillisessa oppilaitoksessa on työmailla ihan tämmöisiä puitteita, eipä taida olla missään muualla”, pohtivat toista vuotta rakennusalaa opiskeleva Oskari Kraatari ja rakennusalan opettaja Juha Haapala.

Toisen vuosikurssin opiskelijat ovat tehneet syksyn ajan Juha Haapalan johdolla Lappajärven Tarvolassa hirsirakenteiseen taloon kokonaisvaltaista sisä- ja ulkoverhouksen korjausremonttia.

– Ulkoverhous on uusittu ikkunanpielineen, samoin terassi. Sisällä on rakennettu uusia väliseiniä ja tehty sisäkattoihin uudet paneloinnit. Seinäpintoja on myös uusittu, Juha Haapala luettelee.

Työmaakohde on aivan järven rannassa, ja siitä tuleekin upea kesänviettopaikka omistajalle perheineen.

Myös Oskari on osallistunut kohteen saneeraustöihin. Rakennusalan hän valitsi, koska käsillä tekeminen kiinnosti.

– Olen kotona nikkaroinut kaikenlaista, pidän kovasti käsillä tekemisestä. Kun sopiva koulu löytyi tästä kotikunnasta Lappajärveltä, niin valinta oli aika helppo, hän toteaa.

Ensimmäisenä vuonna opinnot aloitettiin rakennuspuolen työhallissa JAMIn Lappajärven yksikössä. Siellä opiskellaan rakentamisen perusteita käytännössä ja käydään läpi myös teoriaa. Rakennusalan perustutkinnosta opiskelijat valmistuvat talonrakentajiksi. Tutkinto antaa monipuoliset valmiudet työelämään. Opinnoissa opitaan hallitsemaan rakennustyömaan työvälineet, oikeat työtavat ja materiaalit sekä toimimaan laatutietoisesti, oma-aloitteisesti sekä asiakaspalvelu- ja yhteistyöhenkisesti.

Kaksoistutkinnosta vahvempi pohja

Oskari suorittaa opintojaan kaksoistutkintona. Kahden tutkinnon edistäminen on sujunut hyvin, vaikka työtä toki piisaa.

– Halusin myös lukioon, jotta olisi varmempi pohja jatko-opintoihin. Kyllä kaikki kurssit ehtii hyvin suorittaa, kunhan on oma-aloitteinen ja tekee kaiken ajoissa, hän toteaa.

Ylioppilastutkintoa Oskari opiskelee Lappajärven lukiossa, joka on aivan JAMIn Lappajärven toimipisteen vieressä.

– Valmistumisen jälkeen menen ensin armeijaan, mutta sitten olen ajatellut hakea jatko-opintoihin. Rakennusinsinöörin tutkinto kiinnostaa, ja sitä voi opiskella ainakin Seinäjoen ammattikorkeakoulussa, hän tietää.

Työllistymismahdollisuudet hän näkee alalla hyvinä.

– Tarkoitus on tehdä oman alan töitä opintojen jälkeen ja myöhemmin voisin alkaa ehkä yrittäjäksikin, Oskari suunnittelee.

Oskari on viihtynyt rakennusalan opinnoissa mainiosti.

Seuraavaksi Oskari suuntaa työssäoppimaan. Onneksi myös työssäoppimispaikka löytyi omalta kotipaikkakunnalta. Työt Rakennus Korkea-aholla alkavat helmikuun lopulla. Rakennusliikkeen omistaja on itsekin JAMIn kasvatteja.

Tekevälle löytyy työtä

Vaikka uudisrakentamisessa on maailmantilanteen takia tällä hetkellä hiljaisempaa, tietää opettaja Juha Haapala, että rakentamista kuitenkin tarvitaan aina.

– Ei rakentaminen lopu, vaikka uudisrakentaminen olisikin vähäisempää kuin nousukaudella. Vanhoja kiinteistöjä pitää väistämättä korjata ja remontoida. Rakennusala on monipuolinen, ja töitä kyllä riittää. Alalla voi myös erikoistua vaikka laatoitukseen, betonointiin ja raudoitukseen tai sisävalmistustöihin. Myös hirsirakentamiseen voi erikoistua, ja niitä kohteita löytyy kyllä paljon esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalta, hän kertoo.

Järviseudulla on lukuisia rakennusalan yrityksiä, yhden miehen firmoista isompiin remontti- ja rakennusyrityksiin ja talotehtaisiin.

– JAMIn opiskelijat ovat aina saaneet erityisen hyvin oppisopimuspaikkoja. Oppisopimus on vaihtoehtona suosittu, sillä työstä saa palkkaa. Kesätöitäkin löytyy hyvin, ja niillä voi kerätä opintopisteitä, Juha Haapala sanoo.

Muut opiskelijatarinat