Siirry sisältöön

Paranna kasvimaatasi itsetehdyllä biohiilellä 

JAMIn ympäristöalan opettaja Heli Hämäläinen latoo polttopuita hieman erikoisen näköiseen grilliin, suurehkoon, kartiomaiseen metalliastiaan. Makkaranpaistosta ei ole kyse, sillä tässä ”grillissä” syntyy ravintoa pihamaan kasveille. Kyse on biohiilen valmistamisesta, joka onnistuu näppärästi keneltä tahansa. 

Biohiili on ekologinen maanparannusaine, joka perustuu samaan ideaan kuin esi-isiemme kaskenpoltto. Hiili parantaa maaperän rakennetta ja kasvien kasvua, lisää mikrobien toimintaa, kuohkeuttaa maata ja sitoo ravinteita. Se parantaa myös vedenpidätyskykyä, jolloin kastelutarve vähenee. 

Biohiili käy mille tahansa puutarhan kasveille. Parhaan herkkusekoituksen niille saa biohiiltä ja kompostia sekoittamalla. Samalla voi jättää kauppaan teolliset ravinnevaihtoehdot. 

Kuinka biohiiltä sitten tehdään? 

Materiaaliksi käy mikä tahansa risu ja oksasilppu. Tärkeää on, että käytetään kerrallaan tasalaatuista tavaraa. 

Polttaminen onnistuu umpipohjaisessa metalliastiassa tai vaikka maakuopassa, kunhan varoo juurakoita. 

– Ensin sytytetään nuotio, ja kun se palaa kunnolla, lisätään kerros kerrokselta tasalaatuista jaetta mahdollisimman tiiviisti. Kun poltettava kerros alkaa muuttua valkoiseksi, se on valmista, ja voidaan lisätä päälle uusi jaekerros, Hämäläinen neuvoo. 

Kun polttaminen lopetetaan, hiillos sammutetaan vedellä.  

Jäähtynyt jae kannattaa jättää avonaiseen astiaan kastumaan sateessa tai käyttää huussin tai kompostin kuivikkeena, jolloin biohiili samalla latautuu kompostoituvasta materiaalista syntyvillä ravinteilla. 

Kokeilisitko sinäkin? 

Muut uutiset