Siirry sisältöön

Opetuspuutarhan ”kaksi ässää”

Sonja Isoniemi ja Sanna Rantamäki, eli kaksi ässää, ovat JAMIn opetuspuutarhan uusimmat vahvistukset. Puutarhurien työhön kuuluu monenlaista, eikä mikään päivä ole samanlainen.

– Työpäivään kuuluu tietysti kasvien hoitoa täällä puutarhalla, mutta myös oppilaiden ohjaamista ja tilausten sekä tilaustöiden vastaanottoa, Sanna kertoo.

Puutarhalla järjestetään välillä myös tapahtumia, kuten keväällä ”Pöhinäpäivät” ja Sadonkorjuumarkkinat syksyllä.

– Myös jotain yksittäisiä kursseja, kuten kranssityöpajoja ja jonkin verran tyky-päiviä pidetään, jos vain ehditään, Sonja lisää.

Tapahtumien valmistelu ja järjestäminen kuuluvat nekin puutarhureiden työtehtäviin.

Opiskelijoiden ohjaamista

JAMIssa puutarhuriksi opiskellaan lähiopetuksena kokopäiväisesti mutta myös monimuoto-opetuksessa. Opiskelijaryhmiä on erikokoisia, mutta isoimmissa ryhmissä on noin 20 opiskelijaa.

– Opiskelijat tulevat opettajan kanssa ja joskus itsenäisestikin puutarhalle harjoittelemaan tunneilla oppimiaan asioita käytännössä. He tekevät esimerkiksi istuttamista ja taimien koulimista, asiakaspalvelua opetellaan Timjami-myymälässä, Sanna kertoo.

Molempien mielestä opiskelijoiden ohjaaminen ja heidän kanssaan työskentely on antoisaa puuhaa.

– Aina ei ole yhteistä kieltäkään, mutta hyvin on pärjätty, nauraa Sonja, joka on itsekin opiskellut JAMIssa puutarhurin tutkinnon.

– On valtavan palkitsevaa nähdä, miten opiskelijoista kuoriutuu taitavia osaajia, myös ihmissuhdetaidot kehittyvät opintojen edetessä monilla, kommentoi Sanna.

Ihana työyhteisö

Molempien naisten mielestä puutarhalla työskentelyssä antoisaa on käsillä tekeminen ja se, että työ on riittävän vaihtelevaa.

– Olen aiemalta koulutukseltani tradenomi, mutta toimistotyö ei soveltunut minulle. Tein välillä kukkakaupoissa sijaisuuksia, ja huomasin, että minulle sopii paremmin ala, jossa saa tehdä käsillä. Työ JAMIssa on unelmaduuni, kehuu Sanna.

Hyvän työilmapiirin voi täysin astia puutarhalla vieraillessaan.

– Työyhteisö täällä Kurejoella on aivan mahtava. En ole aiemmin kokenut mitään vastaavaa. Tätä on vähän vaikea kuvailla, ellei tätä koe itse. Vaikka joskus työpäivät ovatkin kiireisiä, ne eivät kuormita, kun on näin ihania ihmisiä ympärillä, hän jatkaa.

Sonja on samaa mieltä. Hänkin on nauttinut työn monipuolisuudesta. Sonja on myös alanvaihtaja.

– Täällä saa tehdä niin paljon erilaisia asioita: on kasvihuonetyötä, sidontaa, vertikaaliviljelyä ja humalatarhan hoitoa. Yksikään päivä ei ole samanlainen, sanoo aiemmin lähihoitajana työskennellyt Sonja.

Kolmantena puutarhurina talossa on jo pitkään viihtynyt Hannele Yli-Mannila.

JAMIn Keidas on sisustettu hurmaavasti. Floristi-opiskelijoiden työt ovat näyttäviä.

JAMIn Keidas ja Timjami

Näin kesän kynnyksellä kasvihuoneet alkavat taas pullistella värikkäitä ja tuoksuvia kesäkukkia. Yrttien, tomaattien, kurkkujen ja monien muiden kasvisten, vihannesten ja kukkien taimet odottavat ostajiaan. Timjami-myymälä on avoinna joka päivä 7.00–22.00. Myymälässä on itsepalvelu, jos paikalla ei ole henkilökuntaa.

JAMIn Keidas on vapaassa käytössä itsepalveluaikana mihin tahansa pieneen tilaisuuteen, vaikka synttärijuhliin. Keidas löytyy heti oikealta puolelta, kun astuu myymälän ovista sisään. Keitaassa on istuskelutilaa, ja usein siellä on esillä myös floristiopiskelijoiden rakentamia näyttäviä asetelmia.

Lämpimässä ja tuoksuvassa kasvihuoneessa rauhalliseen tahtiin samoilu on omiaan rauhoittamaan ajatukset kiireisen päivän jälkeen.

Tervetuloa elpymään, vierailemaan ja kukkaostoksille!

Muut uutiset