Siirry sisältöön

Kurejoen yksikön vetovastuu siirtyi Risto Riihimäelle

Ammatillisen koulutuksen konkari Risto Riihimäen arki on tänä syksynä muuttunut, sillä entisen aikuiskoulutusjohtajan tehtävänimike on vaihtunut koulutusalajohtajaksi. Hänen vetovastuullaan ovat Kurejoen yksikön osaamisalat: maatalous, puutarha, luonto ja ympäristö sekä puuala.

– Yksikkö on tuttu, sillä olen aiemmin ollut maatilan ja puutarhan esimiehenä. Nyt vastuu on laajempi. Eivätkä vanhat tehtävät suinkaan jääneet pois, eli työtä kyllä riittää, hän kertoo.

Vastuuta on monipuolisesti

Koulutusalajohtajan työtehtäviin kuuluu oikeastaan kaikki, mitä yksikössä tapahtuu.

– Vastaan opetustoiminnan pyörittämisestä, vaikka käytännön opetusvastuu tietysti on opettajilla. Mutta vastaan siitä, että kaikki pyörii, suunnittelen budjettia ja tulevia investointeja. Kiinteistöesimiehen kanssa yhdessä arvioimme, mitkä rakennukset tarvitsevat mahdollisesti korjauksia tai isompia ylläpitotoimia. Tietenkin myös oppimisympäristöjä tai -laitteita pitää aika ajoin päivittää. Opetus edellyttää, että esimerkiksi maatalouskoneet ja puutarhan laitteet ovat nykyaikaisia ja pysymme ajassa mukana, Risto Riihimäki luettelee.

Kurejoen yksikössä opiskelijoita on kaikkiaan noin 200, jos myös tutkinnonosia opiskelevat lasketaan mukaan. Kaikista opiskelijoista noin 35 prosenttia on ulkomaalaisia.

– Tämä asettaa meille lisävaatimuksia. Tehtävänämme on pyörittää myös OPVA-opintoja. OPVA tarkoittaa opiskeluvalmiuksia tukevia opintoja. Etenkin kielitaidon opiskelu korostuu, sillä kielen osaaminen on tärkeä edellytys opinnoissa etenemiselle, hän toteaa.

Edelleen aikuiskoulutuksen johtamista

Jamissa Risto on työskennellyt jo 14 vuotta. Hän on tuttu näky Alajärven keskustan yksikössä, sillä sieltä käsin hän on hoitanut aikuiskoulutuksen johtamisen tehtäväänsä. Aikuiskoulutus ei nykyään ole eriytettynä muusta koulutuksesta, vaan aikuiset opiskelevat samoissa ryhmissä nuorten kanssa. Käytännössä monet aikuiset kuitenkin käytännön syistä valitsevat monimuoto-opiskelun ja erilaiset täydennyskoulutukset. Jamissa on tarjolla myös erilaisia tutkinnon osia. Täydennyskoulutusta ja työvoimakoulutuksia järjestää Jamin Palvelut Oy ja tutkintoon johtavia koulutuksia koulutuskuntayhtymä.

– Jamin Palvelut Oy: kaikki käytännön toiminta on edelleen vastuullani. Yhtiö järjestää täydennys- ja jatkokoulutusta, työhönvalmennusta, työvoimakoulutusta ja noin kymmentä erilaista korttikoulutusta. Koko valtakunnan alueella järjestetään lisäksi maatalouslomittajien ja lomahallinnon täydennyskoulutusta. Valikoima on erittäin kattava ja työelämän tarpeisiin tietenkin suunnattu, hän sanoo.

Pitkä kokemus

Puolet työajasta Risto viettää keskustan yksikössä ja puolet Kurejoella. Työmäärän lisääntyminen haastaa, sillä hän haluaa tehdä työnsä kunnolla. Ristolla onkin pitkä työkokemus ammatillisen koulutuksen johtamisesta. Urallaan hän on saanut myös kehittää uutta.

– Ennen Jamia olin 15 vuotta Tampereella toisen asteen oppilaitoksessa koulutuspäällikkönä. Tuolta ajalta on jäänyt hauskoja muistoja, silloisten työtehtävieni vuoksi olen muun muassa käynyt Suomen jokaisessa kunnassa. Tämä liittyi maatalouslomittajien täydennyskoulutusjärjestelmän kehittämiseen, jonka organisoin koko maata kattavaksi. Täydennyskoulutuksien toteuttamiseen osallistui yli sata kouluttajaa ympäri Suomea. Tuo on ollut yksi työurani hienoimpia vaiheita, hän muistelee.

Muut uutiset