Siirry sisältöön

JAMIssa voi pian opiskella ralliautoasentajaksi

Autoalan perustutkinnon voi jatkossa syventää ralliautoasentajan tehtäviin. Uusi tutkintolinja toteutetaan yhteistyössä Alavuden kaupungin ja Alavuden alueen ralliyrittäjien kanssa. Ralliautoasentajan suuntautumisvaihtoehdon valmistelutyöt ovat käynnissä. Yhteistyö päätettiin aloittaa 12.4. järjestetyssä tapaamisessa. Tavoitteena on, että ralliautolinja voitaisiin käynnistää jo tulevana syksynä.

Alavus on rallipääkaupunki

Alavudesta on muodostunut eteläpohjalainen rallin pääkaupunki usean yrittäjän ja aktiivisen harrastajajoukon voimin. Alavudella on harrastettu rallia jo pitkään, minkä myötä vahvaa ralliosaamista on kertynyt paljon. Teemu AsunmaaPekka AsunmaaJari LatvalaJari-Matti Latvala, Jari Valtaala ja Asko Kosonen ovat rallikansan ja muidenkin keskuudessa hyvin tunnettuja nimiä. Heillä on myös vahvaa yrittäjyyttä rallin tiimoilta.

– Alavudella on vahva moottoriurheilun keskittymä. On siis oikein luontevaa keskittää myös koulutusta tänne. Yrittäjien mukanaolo suunnittelussa on erittäin positiivista. Alavuden kaupunki on hyvin iloinen tästä yhteistyöstä JAMI:n ja yrittäjien kanssa, toteaa Alavuden kaupunginjohtaja Liisa Heinämäki.

Yritykset innoissaan

Alan yrityksen omistava ralliautoilija Teemu Asunmaa näkee yhteistyön tärkeänä avauksena koko ralliurheilualalle.

– Koulutukselle on todellakin tilausta, sillä alalle ei oikeastaan ole ollut minkäänlaista polkua. Alalle tullaan harrastuksen ja kiinnostuksen kautta itseoppimalla. Ammatillinen koulutus helpottaa alalle pääsyä, toki alamme on erikoinen, ja sille pyrkiminen vaatii aidon kiinnostuksen, hän toteaa.

Asunmaan oma yritys, TSA Service, on keskittynyt Asunmaan oman kilpailu-uran ylläpitämiseen eli kaikkeen kilpailutoimintaan liittyvään valmisteluun muun muassa auton ylläpitoon ja huoltoon, sponsoriyhteistyöhön, itse kilpailutapahtumissa käymiseen ja treenaamiseen. Yrityksellä on toinenkin auto, jota se vuokraa muille kuskeille kilpailukäyttöön.

– Yrityksemme tarjoaa myös kilpa-autojen huoltopalvelua, ja järjestämme myös kilpa-autoilun merkeissä erilaisia yksityistilaisuuksia ja elämyksiä.

Opinnot käytännössä

Ralliautoasentajalinjan opiskelijat opiskelevat ensimmäisen vuoden pääsääntöisesti muiden autoalan opiskelijoiden kanssa Lappajärvellä. Linjan opiskelijoilla on kuitenkin jo ensimmäisenä vuonna ralliautoiluun liittyviä perehdyttäviä opintoja keskimäärin päivä viikossa.

– Ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen opiskelijat ovat pääsääntöisesti työssäoppimassa alan yrityksissä ja tapahtumissa. Tutkinto on mahdollista saattaa loppuun myös koulutussopimuksena tai oppisopimuksena, kertoo JAMIn rehtori Matti Väänänen.

Linjalle hakeminen

Alavudella sijaitsee yksi JAMIn toimipisteistä. Tavoitteena on, että ralliautoasentajan tutkinto tulee pysyväksi Alavudelle, vaikka perusopintoja käydään osin Lappajärvellä. Opiskelijoiden asuminen järjestetään yhteistyössä Alavuden kaupungin kanssa. Lappajärvellä löytyy myös asumispalvelut opiskelijoille ensimmäisen vuoden ajaksi.

– Pyrimme siihen, että 10 opiskelijan ryhmä ralliautoasentajia tulee olemaan jatkuvana jatkossa Alavudella. Linjalle voi hakea normaalisti yhteishaun tai jatkuvan haun kautta, mutta kohdennamme linjan markkinointia myös autourheilupiireihin sekä Venäjälle pyrkien etsimään jo alan kokemusta omaavia osaajia, Väänänen jatkaa.

JAMIssa on vuosittain noin 120–150 venäläistä opiskelijaa eri aloilla.

Muut uutiset