Siirry sisältöön

JAMIn kokkiopetus siirtyy yrityksiin – opetusravintola pyörii jo Kivitipussa

Järviseudun ammatti-instituutin kokkikoulutus uudistuu. JAMIn ravintola- ja catering-alan perustutkinnon opiskelijat suorittavat opintonsa jatkossa lähes kokonaan aidossa työympäristössä. Yhtenä opetusympäristönä toimii Lappajärvellä sijaitseva hotelli Kivitippu.

Muutos tuo ravintolaan vuosittain 10–15 työssäoppijaa. Uusi toimintamalli mahdollistaa opiskelun entistä helpommin myös oppisopimuksella. JAMIn Lappajärven toimipisteen opetuskeittiö säilyy ennallaan ja siellä suoritetaan osa opiskelusta.

Helpotusta työvoiman saatavuuteen

Järviseudun koulutuskuntayhtymä on solminut Kivitipun kanssa yhteistyösopimuksen toukokuussa. Valmisteilla on toinenkin opetusravintolayhteistyö. Yhteistyön kehittämistä arvioidaan yhdessä vuosittain.

Toimintamallilla JAMI auttaa yrityksiä saamaan osaavaa työvoimaa myös Suomen rajojen ulkopuolelta ja helpottaa näin alan työvoimatarvetta. JAMIssa opiskelee jatkuvasti noin 130–160 ulkomaista opiskelijaa. He ovat pääosin aikuisia, joilla on pohjalla usein joku tutkinto ja monenlaista työkokemusta.  

Rutiinit tutuiksi aidossa ravintolaympäristössä

Opiskelijat aloittavat opiskelunsa entiseen tapaan JAMIn omissa tiloissa, Lappajärven yksikössä, jossa heille opetetaan alan perusteet ja suurkeittiötoimintaa. Yrityksiin he siirtyvät kuitenkin jo ensimmäisen työssäoppimisjakson alkaessa. Sen jälkeen he tekevät koko tutkinnon loppuun opetusravintoloissa. Mahdollista on hakeutua myös muihin hyväksi havaittuihin ravintoloihin.

Eri tutkinnon osien suorittaminen aidossa ympäristössä on suuri etu esimerkiksi annosruokien, lounasruokien ja Ala Carte -ruokien valmistuksen sekä aamiaistarjoilun ja tarjoilun opiskelussa. 

Teoriaopinnot opiskellaan oppimisalustan kautta. 

Ravintolan arki rytmittää opintoja

Työpaikkaohjauksen vastuuhenkilöinä ovat keittiömestarit ja heidän varamiehensä. Pedagoginen vastuu on JAMIn opettajilla.

Opiskelijat työskentelevät useammassa vuorossa keittiömestarin määrittelemän työvoimatarpeen mukaan.

– Opettajat vastaavat siitä, että ammattitaitovaatimukset toteutuvat tutkinnon edellyttämällä tavalla. Asiakkaille opetustoiminta näkyy aiempaa useammin vaihtuvina ja entistä monipuolisempina ruokalistoina, jotta kaikki tutkinnon tavoitteiden mukaiset raaka-aineet ja ruokalajit tulee opiskeltua, sanoo JAMIn osaamisalavastaava Merja Tomperi-Olkkonen. 

Erityisen hyvänä hän pitää sitä, että ravintolaympäristö tuo opiskeluun paitsi aidot asiakkaat ja työyhteisön myös enemmän toistoa tekemiseen. 

JAMI elää rinnan yritysten kanssa 

JAMIn lähtökohta kaikessa koulutuksessa on työelämäkeskeisyys ja moninainen yhteistyö alueen yritysten kanssa. 

Opetus halutaan viedä yhä enemmän aitoihin työympäristöihin ja räätälöidä yrityselämän tarpeiden mukaiseksi. Metallialan oppimisympäristö siirtyi jo muutama vuosi sitten teollisuusyritysten yhteyteen Vimpeliin. Metallialan opiskelijat opiskelevat jo ensimmäisen vuoden lopulta lähtien useimmiten oppisopimuksella alan yrityksissä. Kokkikoulutuksen siirtyminen JAMIn keskeisen toiminta-alueen johtaviin alan yrityksiin on luontevaa jatkoa kehitykselle. 

– Paras ja tehokkain tapa oppia on oppia tekemällä aidossa ympäristössä aitojen asiakkaiden parissa, sanoo rehtori Matti Väänänen. 

Opetuksen vieminen suoraan työpaikoille motivoi opiskelijoita, lisää koulutuksen vetovoimaa ja vahvistaa entisestään opetuksen ajantasaisuutta. Kun työelämä tulee tutuksi jo opiskeluaikana, myös työelämään siirtyminen helpottuu ja raja opiskelun ja työelämän väliltä madaltuu.

Kumppanit tyytyväisiä

Yhteistyöravintolat ovat kumppanuuteen tyytyväisiä.

– Kun samalla paikkakunnalla toimii alan ammattilaisia valmistama oppilaitos ja hotelli-ravintola, on järkevää lyödä hynttyyt yhteen. Yhteistyöllä voidaan lisätä alan houkuttelevuutta ja helpottaa työvoimapulaa. Samalla valmistaudutaan matkailun murrokseen, sanoo Kivitipun toimitusjohtaja Susanna Keskinen.

Kivitipun asiakkaille opetuskeittiö näkyy hänen mukaansa vaihtelun lisääntymisenä. Myös teemaviikkojen toteuttamiseen saadaan uusia mahdollisuuksia.

Jamin hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa voi opiskella kokin perustutkinnon. 

Muut uutiset