Siirry sisältöön

JAMIlla voi pian viettää työporukan tyhy-päivää alpakoiden seurassa

Koulutilamme uusimmille asukkaille on turha mennä neuvomaan, ettei saa syljeskellä. Ne nimittäin sylkevät, jos tahtovat. Se on herrasväen keskinäistä ruokapöytäkeskustelua. Suurisilmäiset alpakat Macho ja Nacho muuttivat Kurejoen yksikön ulkotarhaan marraskuussa ja ovat saaneet siitä lähtien monen ohi ajavan auton jarruvalot välkähtämään. Alpakoita voikin poiketa vapaasti ulkotarhalla katsomassa. Katsomisen ohella kiinnostuneet pääsevät toivottavasti jo lähitulevaisuudessa tekemisiin alpakoiden kanssa eläinavusteisen Green Care -toiminnan kautta. Se tarkoittaa esimerkiksi työhyvinvointipäivää, polttareita tai minkä tahansa pienryhmän elämyshetkeä alpakoiden mieltä virkistävässä seurassa.

JAMIlla voi jo valita tutkintoonsa Green Care -opintoja

Koulutilan eläinlajien määrää on jo aiemmin kasvatettu hevosilla, lampailla, kanoilla, kaneilla ja tallikissalla. Maidontuotanto on edelleen opetusmaatilan päätuotantosuunta, mutta skaalaa on laajennettu monestakin syystä. Eläimet kytkeytyvät sekä opetukseen että Jami Palvelut Oy:n kehittämiin Green Care -hyvinvointipalveluihin.

Eri lajien perushoidon oppiminen on koulutusalajohtaja Henna Latvalan mukaan hyödyllistä maatalousalan opiskelijoille, sillä esimerkiksi lomittajan työssä voi kohdata monenlaisia eläimiä.

– Samalla haluamme houkutella opiskelijoita myös kaupungeista. Maataloudessa tarvitaan työvoimaa, eivätkä työvoimatarpeen tyydyttämiseen enää riitä maaseutujen nuoret ja aikuiset. Eläintenkäsittelytaitoisia ihmisiä tarvitaan entistä enemmän ja uudenlaisissa tehtävissä. Siihen tarpeeseen haluamme kouluna vastata perinteisen maatalouskoulutuksen ohessa, sanoo Latvala.

JAMI edistää alueen Green Care -toimintaa

JAMI työskentelee monella rintamalla edistääkseen Green Caren eli luontoavusteisten hyvinvointipalvelujen rantautumista alueellemme. Näin siksi, että Green Care tarjoaa monipuolisia uusia mahdollisuuksia yrittäjille, esimerkiksi maatalouden sivuelinkeinoiksi, ja uusia työmahdollisuuksia alan opiskelijoille – ja toisaalta hyvinvointia alueen asukkaille. Green Care on tullut jo mukaan opetukseen valinnaisaineena. Siitä voi suorittaa 15 opintopisteen tutkinnonosan tai opintoja voi painottaa laajemminkin Green Careen. Asiaan voi tutustua halutessaan myös pienemmässä mittakaavassa muiden opintojen lomassa.

JAMI on ollut mukana useissa kehittämishankkeissa, joiden tavoitteena on ollut lisätä alueen Green Care -palveluita ja -yrittäjyyttä. Parhaillaan Jami Palvelut Oy:n hallinnoimassa yritysryhmähankkeessa toimintaansa kehittää kuusi yritystä, joista neljä Järvi-Pohjanmaalta. Oppilaitos on aktiivinen toimija Etelä-Pohjanmaan Green Care -toimijoiden työryhmässä. JAMIn opettajat ovat hankkineet Green Care -osaamista, Heli Hämäläinen aina laajempia amk-opintoja myöten. Koulu on ollut tuottamassa myös alan opetusmateriaalia.

Tarjolla työhyvinvointipäiviä lampaita rapsutellen tai puutarhan lumossa

Koulutilan ympäristö puutarhoineen, eläimineen ja lähiluontoineen tarjoaa oivalliset ja monipuoliset puitteet myös omien Green Care -palveluiden kehittämiseen. Jami Palvelut on tuotteistanut jo joukon eläimiin ja puutarhaan liittyviä palveluita. Tuotetarjottimelta löytyvät muun muassa Hurmaannu hevosesta, Leppoisasti lampolassa ja Palaudu puutarhassa -aistipolut. Luontopuolen paketteja kehitellään, ja nyt siis myös alpakoihin liittyviä tuotteita.

– Markkinointi on valitettavasti lykkääntynyt koronan takia. Heti, kun mahdollista, palveluita ryhdytään tarjoamaan aktiivisesti esimerkiksi yrityksille ja ryhmille, kertoo Latvala.

JAMI keskittyy palveluissaan virkistävään ja voimaannuttavaan Green Care -toimintaan. Varsinaiset hoivapalvelut ovat sosiaalialan ammattilaisten tuottamia.

KUVA: Ammatillinen ohjaaja Aimo Huopana tarjosi Macholle ja Nacholle herkkuja kuvauksen kunniaksi. Alpakoiden kanssa ovat ystävystyneet myös maatalousalan opiskelija Eemil Ainonen sekä kotieläintenhoitaja Tanja Hautala. Jamilla järjestetään tällä hetkellä opetus etänä ja pienryhmissä. Pienryhmäopetus tapahtuu ulkona etäisyyksiä noudattaen tai maskia käyttäen. Kuvan oton ajaksi riisuttiin maskit.

Muut uutiset