Siirry sisältöön

Jamilaisille menestystä kulttuurikilpailu SAKUStarsissa

Kulttuurin merkitys on suuri, ja JAMIssa on haluttu tarjota mahdollisuuksia siinäkin kilpailemiseen. Ravintola- ja cateringalan opiskelijat Liliia Nikolaeva ja Marianna Varlamova osallistuivat kahdeksan muun opiskelijan kanssa kulttuurikilpailu SAKUStarsiin, joka järjestettiin Kurikassa huhtikuussa. Liliia sijoittui valokuvaussarjassa kolmanneksi, ja Mariannan lauluesitys sai kunniamaininnan.

SAKUstarsin tarkoitus on kannustaa ammattiin opiskelevia kulttuuriharrastuksessa ja antaa opiskelijoille mahdollisuus tuoda esiin sellaista osaamista, joka ei oppilaitoksen arjessa välttämättä tule esiin. SAKUstarsissa tärkeää ei ole menestyminen vaan osallistuminen.

– Etenkin ulkomaalaiset opiskelijat ovat usein halunneet osallistua SAKUStarsiin, ja olemme osallistuneet monena vuonna aina vuodesta 2011 lähtien. Tänä vuonna oli mahdollista osallistua isolla ryhmällä, sillä kilpailu pidettiin lähellä, JAMIn kv-koordinaattori Natalia Kivijärvi kertoo.

Yllättävä osallistuminen toi kolmannen sijan

Ennakkoon oli sovittu, mihin sarjaan kukin kilpailussa paikan päällä osallistuu. Ennakkosarjoja olivat muun muassa kuvataide ja kirjoitukset. Livesarjoja oli kuvataiteesta, laulusta ja soittimista, näyttämötaiteesta, kirjoituksesta ja tanssista.

– Liliia osallistui Mallin mukaan -piirustus sarjaan. Yllättäen paikan päällä hän päättikin, että haluaa osallistua myös Valokuvataidetta päivässä -sarjaan, Natalia kertoo.

– Ajatus vain tuli siinä, koska tykkään ottaa kuvia, ja minulla oli tietysti kännykkä mukana. Aiheena oli juuret ja versot, mutta pihalla ei vielä kasvanut mitään, löysin ainoastaan oksia ja niistä yllättäen hahmottelemalla alkoivat muodostua kasvot. En oikeastaan suunnitellut mitenkään, työ vain tuli itsestään, Liliia itse kertoo luovasta prosessista. Teoksessa näkyy hiekalle oksista muotoillut miehen kasvot. Teos sijoittui sarjassa kolmanneksi.

Liliian valokuvateos on upea.

Vaikuttavaa kansanperinnettä

Marianna on musiikillisesti lahjakas ja soittaa pianoa sekä laulaa. Koska tämän vuoden SAKUStars kilpailun teemassa mainittiin juuret, hän keksi, että esitys voisi liittyä häneen omiin juuriinsa. Siksi hän halusi esittää karjalaisjoikua. Kun Marianna alkoi laulaa, yleisössä ja tuomaristossa aivan hätkähdettiin.

– Laulu on hyvin, hyvin vanha. Se kertoo naisten elämästä, hän sanoo.

Marianna oli myös pukeutunut kansallispukuun.

Marianna esiintyi kansallispuvussa.

Kilpailupäiväkin oli mukava kokemus

Usein Järviseudulle tulevat venäläisopiskelijat tulevat suurista kaupungeista, kuten Petroskoi ja Pietari. Elämä pikkukunnissa on näihin verrattuna hyvin rauhallista.

– Jo kilpailuun osallistuminen oli heille mukava kokemus. Venäjällä he eivät ole koskaan osallistuneet kilpailuihin. He opiskelevat ensimmäistä vuottaan, ja nyt kun he tietävät, mitä kilpailu on, ensi vuonna tietää valmistautua paremmin. Monet opiskelijat haluavat osallistua uudelleen. Mukana oli myös opiskelijoita puutarha-, puuosasto- ja metallipuolilta, kertoo Natalia.

Viihtyisä uusi kotikunta

Sekä Liliia että Marianna ovat viihtyneet hyvin uudessa asuinkunnassaan Lappajärvellä. Molemmat opiskelevat suomen kieltä ja se alkaa jo sujua, vaikka vaatiikin vielä harjoittelua.

– Pidän JAMIssa opiskelusta ja ravintola-alasta. Nyt olen töissä Kivitipussa keittiössä. Lappajärvellä asuminen on rauhallista ja hauskaa. Olen saanut paljon uusia suomalaisia ja venäläisiä ystäviä, Liliia kertoo.

Marianna muutti viime syksynä Lappajärvelle 5-vuotiaan tyttärensä kanssa.

– Vuosi on ollut hieno. Olemme päässeet myös vierailemaan Tallinnassa ja Tukholmassa, Vaasan ja Pietarsaaren lisäksi. Käytämme paljon liikuntasalia, Lappajärvellä on hyvät mahdollisuudet liikkumiseen. Kesällä liikumme paljon ulkona muun muassa urheilukentällä, mutta parasta ovat erilaiset laavut ja kodat Lappajärvellä ja Vimpelissä, minne voi mennä grillaamaan, Marianna kertoo.

Hän mainitsee, että kokkiopintojen kautta on avautunut hieno mahdollisuus myös maistella lukuisia erilaisia uusia ruokia.

Molemmat naiset osallistuvat paikalliseen elämään Lappajärvellä ja esimerkiksi laulavat kirkon kuorossa. Kuoron kanssa on käyty esiintymässä monissa paikoissa. JAMI järjestää opiskelijoille suomen kielen kurssia kahdesti viikossa. Marianna ja Liliia käyvät tämän lisäksi vapaa-ajallaan opiskelemassa suomea Vimpelissä, jossa Lea Vasalampi pitää vapaaehtoistyönä kielikurssia ulkomaalaisille.

Marianna ja Liliia ovat kuvassa vasemmalla alarivissä.

”SAKUstars on vuosittain huhtikuussa järjestettävä kulttuurikilpailu SAKU ry:n jäsenyhteisöjen opiskelijoille. Keskimäärin kilpailuihin osallistuu, ennakko- ja livesarjoissa, noin 1000 opiskelijaa. Kilpailuissa on sarjoja sekä ennakkoon lähetettäville töille että paikan päällä tehtäville suorituksille. Mukana on kaikki, mitä kulttuuriin kuuluu!” Lähde: www.sakustars.fi

Muut uutiset