Siirry sisältöön

Kokki on arjen pelastaja ja ruokaelämysten loihtija

Ravintola- ja catering-alan ammattilaiselle aukeavat ovet kokin monipuolisiin tehtäviin erilaisissa ravitsemusalan työpaikoissa. Hän valmistaa turvallista ja maukasta, ravitsemussuositusten mukaista ruokaa arkipäivien iloksi ja tuottaa elämyksiä ravintoloiden ala carte -annoksiin. Kokki voi työssään vaikuttaa ihmisten ja luonnon kestävään hyvinvointiin ja hyödyntää kädentaitoja, mielikuvitusta ja luovuutta.

Kokin perustutkinto antaa monipuoliset valmiudet työelämään ja jatko-opintoihin. Perusopinnoissa opit ruoanvalmistuksen salat erityisruokavaliot huomioon ottaen. Valinnaisissa opinnoissa on paljon vaihtoehtoja, joten pääset hankkimaan erikoisosaamista sinua kiinnostavilta osa-alueilta a’la carte -annosten loihtimisesta juhla- ja suurkeittiön ruoanvalmistukseen. Voit vaikuttaa henkilökohtaisesti omiin opintoihisi myös hankkimalla työssäoppimispaikan, jossa opiskelet koulutus- tai oppisopimuksella. Ammattitaitosi karttuu tekemällä. Ruoka on osa elämää. 

Voit jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa suorittamalla restonomin tutkinnon. Sen jälkeen sinulla on mahdollisuus jatkaa myös alan yliopisto-opintoihin. 

Vaihtoehtoja opintojen toteutukseen

Voit opiskella kokiksi seuraavissa toimipisteissä:

Voit opiskella meillä myös kaksoistutkinnon, mikä tarkoittaa ylioppilastutkinnon suorittamista ammatillisten opintojen ohella. Lappajärven lukio sijaitsee kivenheiton päässä Lappajärven toimipisteestä.

Tutkinnon toteutustavat

Tapoja opiskella kokiksi on monia – valitse jokin näistä tai yhdistele tarpeidesi mukaan:

Lähiopetus

Verkko-opetus

Monimuoto-opetus

Oppisopimus

Opintojen kesto

Kokin koulutus kestää 2-3 vuotta riippuen taustakoulutuksestasi. 

Oppimisympäristöjä oikeilla työpaikoilla

Erilaisilla työpaikoilla vaihtelevat työtehtävät tarjoavat mielenkiintoisen ja luovan haasteen kokkiopiskelijoille. Meillä on yhteistyökumppaneina monia yrityksiä, joiden keittiöissä voit suorittaa opintoja koulutus- tai oppisopimuksella. Yksi oppimisympäristöistä on lähellä koulua sijaitsevassa hotelli-ravintola Kivitipussa.  

Tutkinnon rakenne

1. Ravitsemispalveluissa toimiminen 20 osp

2. Lounasruokien valmistus, 40 osp
3. Annosruokien valmistus, 25 osp

A la carte -ruoanvalmistus, 30 osp
Kahvilapalvelut, 10 osp
Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot, 10 osp
Katu- ja pikaruokapalvelut, 10 osp
Suurkeittiön ruokatuotanto, 25 osp
Tilaus- ja juhlaruokien valmistus, 25 osp
Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp
Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen, 5 osp
Yrityksessä toimiminen, 15 osp

Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen [11 osp] 

Viestintä ja vuorovaikutus äidinkielellä, suomi 
Viestintä ja vuorovaikutus toisella kotimaisella kielellä, ruotsi 
Viestintä ja vuorovaikutus vieralla kielellä, englanti 
Toiminta digitaalisessa ympäristössä 
Taide ja luova ilmaisu 

Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen [6 osp] 

Matematiikka ja matematiikan soveltaminen 
Fysikaaliset ja kemialliset ilmiöt ja niiden soveltaminen  

Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen [9 osp] 

Yhteiskunnassa ja kansalaisena toimiminen 
Työelämässä toimiminen 
Opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiudet 
Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta 
Työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitäminen 
Kestävän kehityksen edistäminen 

Yhteisten tutkinnon osien valinnaiset osaamistavoitteet [9 osp] 

Opiskelijan valitsemia yhteisen tutkinnon osan osa-alueita 

Yhteyshenkilö tutkinnossa

Merja Tomperi-Olkkonen

Tutkintovastaava, opettaja
Ravintola- ja cateringalan perustutkinto
Puh. 0444657149
merja.tomperi-olkkonen@jamin.fi

Hae opiskelijaksi

Linkit

Opiskelijatarina

Tutkinnosta ei ole olemassa opiskelijatarinaa.