Siirry sisältöön

Floristiikan ammattilaiset valmistuvat JAMIlta huippuopetuksessa – Lopputöiden näyttelyä ei kannata missata

Floristeja kouluttavat oppilaitokset voi laskea Suomessa kahden käden sormin. JAMI on niistä yksi ja maakuntamme ainoa. Pian floristin ammattitutkinnosta valmistuva seitsemän monimuoto-opiskelijan porukka on toinen floristikurssi JAMIlla peräjälkeen. Tarvetta työmarkkinoilla on.

– Ammattitaitoisia floristeja on kukkakaupoissa suhteellisen vähän – siis kukkasidonnan ammattilaisia, jotka selviävät kaikenlaisista haastavista tehtävistä, sanoo ryhmää opettava floristimestari Säde Alanen. Jamilla voi opiskella ensin puutarhurin perustutkinnon ja sen jälkeen jatkaa floristin ammattitutkintoon.

Kukista syntyy jopa tilataideteoksia

Opiskelijat ja heidän opettajansa vakuuttavat, että vain mielikuvitus on rajana kukkasidonnassa. Kukat taipuvat suuriksi tilataideteoksiksi, pieniksi sormuksiksi ja mihin tahansa siltä väliltä. Floristiikka avaa mahdollisuuksia myös kilpailemiseen. Säde on itse kukkasidonnan hallitseva suomenmestari, joka on kiertänyt maailmaakin alan kilpailuissa. Niillä matkoilla on nähnyt kaikenlaista. Kerran kisapaikka muuttui yksityistilaisuudeksi, jotta Belgian prinsessa sai tutustua rauhassa kukkamaailman ihmeisiin.

– Kukkien kieli on yhteinen kieli. Sen on saanut nähdä.

Toisen näyttö on toisen näyttely

Talvisena lähiopetuspäivänä floristiopiskelijat harjoittelevat sidontaluokassa loppunäyttöjä varten.

Näytön tulokset ovat esillä JAMIn Timjami-myymälässä järjestettävässä Luonnon lumoamat -näyttelyssä 25.–28. maaliskuuta.

Jokainen opiskelija on suunnitellut näyttöön viisi työtä tilateoksista seppeleisiin ja morsiuskimppuihin.

Näyttelyyn kannattaa lähteä tutustumaan. Se avaa yleisölle floristiikan mahdollisuuksia ja saattaa samalla avartaa kovastikin käsitystä siitä, mitä kukista voi ylipäätään osaavissa käsissä syntyä.

Opiskelijat arvostavat opetuksen laatua

Oletko valmis siihen, että täällä joudut tekemään töitä ihan tosissaan?

Niin ähtäriläinen Sanni Rinne muistelee Säde Alasen kysyneen pääsykoehaastattelussa.

Eikä Säde oppilaittensa mukaan liioitellut. Työtä on pitänyt tosiaan tehdä, ja opettaja on pannut kerta toisensa jälkeen oppilaansa haastamaan itseään vielä vähän lisää.

Se on heidän mukaansa pelkästään hyvä.

– Olen hämmästynyt, miten paljon uutta olen saanut opetuksesta irti, vaikka olen työskennellyt kukkakaupassa 20 vuotta. Tässä on joutunut kyseenalaistamaan vanhoja tapojaan, sanoo karstulalainen Suvi-Tuulia Ruuska.

JAMIlle hän kertoo hakeneensa, kun kuuli, että opettajana toimii alan piireissä hyvin tunnettu Säde.

– Olen opiskellut aikuisiällä ennenkin, ja myös keskeyttänyt opintoja siksi, että en ole ollut tyytyväinen opetuksen laatuun. Täällä laatu on parasta mahdollista, myös muissa kuin kukkasidonnan opinnoissa.

Vaate- ja sisustussuunnittelija pääsi toteuttamaan haavettaan

Suvi-Tuulia ei ole ryhmänsä ainut, jolle juuri kovatasoinen opetus ja tunnettu opettaja ryhmän vetäjänä olivat sinetti hakea opiskelemaan tutkintoon.

– Hain tänne sen jälkeen, kun oli osallistunut Säden kurssille, kertoo Jonna Ikonen Kaustiselta.

Yhtä lukuun ottamatta opiskelijoilla on taustalla puutarha-alan perustutkinto. Seinäjokelainen Minna Sivula on poikkeus. Hän on vaate- ja sisustussuunnittelija, joka päätettiin pääsykoehaastattelun jälkeen hyväksyä ryhmään. Paljon pohjatyötä on joutunut tekemään, mutta kyydissä on pysytty. Nyt Minna valmistelee loppunäyttelyyn teosta, jota luokkakaverit suitsuttavat. JAMIn Keidas-oleskelutilan katossa komeilee suuri, vaaleanpunainen pilvi, josta on luvassa kukkasadetta. Mutta ei siitä enempää: asiahan aukeaa, kun poikkeaa floristiopiskelijoiden näyttelyssä.

Valmiina haasteisiin

Opiskelivat kertovat saaneensa koulusta evääksi valtavan määrän erilaisia tekniikoita ja tietoa. Markkinoinnin opiskelu on tärkeä osa tutkintoa.

– Sillähän ei tee vielä mitään, että on hyvä floristi. Pitää osata myös markkinointi, painottaa Säde.

Viimeisinä kuukausina luokassa on haikeutta ilmassa. Tutkinnon lisäksi koulutus on antanut ikuisia ystäviä. Porukka on viihtynyt yhdessä niin hyvin, että jo toisena lähiopetuspäivänä he alkoivat suunnitella yhteistä luokkaretkeä Madeiralle.

Koronan takia ei päästä odotetulle matkalle. Mutta kilpailemaan on päästy, vaikkei osa olisi kuuna päivänä uskonut kilpailuihin osallistuvansa. Sadonkorjuu-Cup oli kuitenkin hieno kokemus.

– Säde valmensi ja vei, luokka kiittelee.

Nyt opettajan työ alkaa olla loppusuoralla. Hän seuraa pian pesästä lentävien floristien työskentelyä tarkasti ja tyytyväisenä.

No, roskako sinne opettajan silmään nyt meni?

Luonnon lumoamat -kukkasidonnan näyttely JAMIn Timjami-puutarhamyymälässä to su 25.–28.3. klo 7-22.

Pääkuvassa viittä vaille valmiit floristit: Anne-Maarit Pöntinen (takana vasemmalla), Johanna Kangastie, Jonna Ikonen, Minna Sivula, Suvi-Tuulia Ruuska (edessä vas.), Sanni Rinne ja Anette Peltokangas.

Muissa kuvissa floristien taidonnäytteitä. KUVAT: JAAKKO JOENSUU

Muut uutiset