Siirry sisältöön

Elintarvikkeiden kuljetusta jo kolmannessa polvessa

JAMIn logistiikan osaamisalan pitkäaikainen yhteistyökumppani on kauhavalainen Kuljetusliike P. Kantola Ky, joka on toiminut alalla jo 1950-luvulta lähtien. Yritystoiminnan aloitti nykyisen yrittäjän Jukka Kantolan isä. Yritys on erikoistunut elintarvikekuljetuksiin, mutta kuljettaa myös kappaletavaraa ja työllistää vakituisesti 35 kuljettajaa. Nykyään perheyrityksessä ovat mukana myös perheen 24- ja 21-vuotiaat pojat Jussi ja Aleksi. Taustalla toimii myös perheen äiti, Helinä Kantola.

Yritys on kasvanut vuosikymmenien mittaan. Tällä hetkellä kalustossa on 20 ajoneuvoyhdistelmää.

– Meillä on oikeastaan aina, pyhänä ja arkena, autoja liikenteessä jossain päin Suomea, Helinä Kantola toteaa.

– Pääasiassa ajamme elintarvikekuljetuksia. Noudamme kuormat keskusvarastolta Etelä-Suomesta niin sanottuina runkokuljetuksina ja toimitamme ne terminaaliin Etelä-Pohjanmaalle. Sieltä käsin tavarat jaetaan päivittäistavarakauppoihin Pohjanmaan alueella, Kantola selvittää.

Kuljetuskalustoon liittyvät vaatimukset ovat elintarvikekuljetuksissa tarkkaan säädeltyjä.

– Kylmäketju matkan varrella ei saa katketa. Kylmä- ja lämpösäädellyt kuljetukset sekä pakastekuljetukset vaativat kalustolta suurta käyttövarmuutta. Tämän lisäksi koulutettu, asiansaosaava kuljettaja on yksi ketjun tärkeimmistä tekijöistä, Helinä Kantola sanoo.

Kuljetusliike P. Kantola Ky kuljettaa päivittäin myös kappaletavaraa. Niiden kuljetuksiin sisältyy kaluston osalta omia erityistarpeita sekä kuljettajilta erityisosaamista.

Sopivan vaihtelevaa

Yrityksen tarjoama työssäoppiminen on sopivan monipuolista opiskelijoille, joita otetaan JAMIsta säännöllisesti.

– Kokemusta voi saada sekä jakelu- että runkoliikenteessä niin elintarvike- kuin kappaletavarapuolella. Työssäoppimisessa mukaan tarttuu myös paljon kirjoittamatonta tietoa ja käytännön osaamista.

Työssäoppimisessa tärkeää on työhönopastajan rooli.

– Meillä on kuljettajia, jotka mielellään ottavat mukaansa opiskelijoita, Helinä Kantola kertoo.

Yhteistyö on hedelmällistä myös yritykselle itselleen. Työssäoppimisjakso perehdyttää hyvin työhön, mikä voi avata työmahdollisuuksia esimerkiksi lomatuurauksiin. Joitakin opiskelijoita on jäänyt myös vakituisiksi työntekijöiksi vuosien varrella. Yhteistyötä on tehty jo pitkään.

Kuljetusala on suosittu

Logistiikan perustutkinnon opiskelijat valmistuvat yhdistelmäajoneuvonkuljettajiksi. Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä. Osaamisala on ollut suosittu, ja JAMIssa aloittaa vuosittain noin 20–25 uutta opiskelijaa. Monen opiskelijan kiinnostus alaa kohtaan juontaa juurensa siitä, että perheessä, suvussa tai lähipiirissä muuten on kuljetusalan yritystoimintaa, johon heillä on kiinnostusta työllistyä tai lähetä jatkamaan toimintaa.

Muut uutiset