Siirry sisältöön

Asenteella oppisopimusopiskelijaksi kone- ja tuotantotekniikassa

Venäjältä kotoisin olevat Anton Suprun, Aleksei Evstafev ja Mikhail Kulikov aloittivat kone- ja tuotantotekniikan opinnot JAMIn Vimpelin yksikössä elokuussa 2019. Jo hyvin pian nuoret miehet saivat mahdollisuuden oppisopimuksella työskentelyyn alueen yrityksissä. Anton ja Aleksei ovat Vimpelin Teollisuusmaalaus Oy:ssä ja Mikhail NC Aluran Oy:ssä Luoma-aholla.

Kone- ja tuotantotekniikan vastuuopettaja Jukka-Pekka Varila kertoo, että yrityksistä oltiin aluksi häneen yhteydessä.

– Tarvetta työvoimalle oli, ja meillä oli opiskelijoita, jotka olivat osoittaneet asenteellaan, että haluavat työskennellä ja oppia, hän kertoo.

– Oppisopimusopiskelu on mielestäni paras käytäntö meille. Oppiminen työn kautta on helppoa ja turvallista, toteaa Aleksei.

Asenne ratkaisee

Vimpelin Teollisuusmaalaus on pulverimaalaukseen erikoistunut pintakäsittelyalan yritys. Yhtiö työllistää 11 henkilöä, ja on toiminut Vimpelissä 24 vuotta. Teollisuusmaalauksen toimitusjohtaja Riku Lehto kertoo, että heillä on nyt ensimmäistä kertaa oppisopimusopiskelijoita JAMIsta. Kaikki on sujunut hyvin.

– Kyllä tästä on ollut yrityksille selkeä apu, että alan koulutus on lähellä yrityksiä ja pystytään toteuttamaan sisällä yrityksissä. Toki oppisopimusyhteistyö vaatii yritykseltä hieman enemmän, kun opiskelijoita täytyy ohjata enemmän, varsinkaan kun ei ole yhteistä kieltä. Tärkeintä kuitenkin on asenne työtä kohtaan: kun se on kunnossa, menestyy varmasti, hän toteaa.

– Oppisopimuksen kautta opiskelijat oppivat ja yritys saa paljon valmiita työntekijöitä jatkoa ajatellen, hän vielä lisää.

– Tunnen oloni kotoisaksi töissä. Vain suomen kieltä pitää kehittää lisää. Oppisopimuksessa oppiminen ei ole ollut ongelmallista, Anton kertoo.

Perheelliselle tärkeä mahdollisuus

Mikhail Kulikov on oppisopimuksella opiskelemassa NC-Aluran Oy:ssä Luoma-aholla. Pitkään alalla toiminut yhtiö on erikoistunut alumiiniprofiileiden jatkojalostukseen. Yhtiö sijaitsee alumiinin puristuslaitoksen lähellä, ja on osa alumiinialan yritysverkostoa. Mikhaililla on perhettä, joten hänelle oli tärkeä mahdollisuus saada suorittaa tutkinto oppisopimuksella, jolloin työstä maksetaan palkkaa.

– Pidän koulutuksesta, opiskelu on mielenkiintoista. Oppimsopimus on erittäin hyvä, koska siinä saa ammatin ja voi samalla työskennellä. Töissä on ollut mukava tiimi ja helppo työskennellä, Mikhail kertoo. Hän on muutenkin viihtynyt Suomessa hyvin.

– Kaikki on sujunut hyvin meidän näkökulmastamme. Meillä on aiemminkin ollut JAMIsta muutama venäläinen opiskelija oppisopimuksella. Mikhail tuli meille jo viime marraskuun lopussa. Hän on ahkera ja hyvin motivoitunut. Hän on tehnyt muun muassa koneistajan työtä ja ollut kosketinkiskolinjalla. Laadunvalvontaa on myös saanut tehdä, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Seppo Ranttila.

Mahdollisuudet jäädä seudulle

JAMIn kone- ja tuotantotekniikan yksikkö sijaitsee teollisuusalueella Vimpelissä, joten oppisopimus- ja työssäoppimispaikkoja on lähietäisyydellä tarjolla monia. Monet yritykset toivovat, että opiskelijat myös jäisivät valmistumisen jälkeen töihin yritykseen.

– Oppisopimuskoulutushan on käytännössä hyvin lähellä työsuhdetta. Opiskelija saa työstään palkkaa. Opettajat seuraavat toki opintojen etenemistä. Opiskelijat osoittavat osaamisensa näytöillä, Jukka-Pekka Varila kertoo.

Kotoutumiseen on myös kiinnitetty seudulla huomiota.

– Vapaa-ajalla nautin kuntosalilla ja uimahallissa käymisestä. Olen tyytyväinen, koska meille on järjestetty tapaamisia paikallisten asukkaiden ja hallinnon kanssa. Tapaamiset ovat aina olleet kiinnostavia ja informatiivisia, Anton kertoo.

– Erityiset kiitokset Vimpelin kunnanjohtajalle ja JAMIlle, että kotoutumisohjelma on ollut hyvin järjestetty, kiittelee myös Aleksei. Hän kertoo harrastaneensa vapaa-ajalla paljon kalastusta ja odottavansa jo kovasti kesää, jolloin kalastukseen on vielä paremmat mahdollisuudet.

Oppilaitoksen teoriaopetustilat sijaitsevat teollisuusalueella. Taukotilat ova viihtyisät. Mikhail on kuvassa oikealla reunimmaisena.

Vimpelissä on järjestetty yhteisiä tapaamisia muun muassa kunnanvaltuutetun kotona. Tapaamiset ovat olleet tärkeitä venäläisopiskelijoille.

Muut uutiset