Siirry sisältöön

Luonnosta ammatiksi Alajärvellä

JAMIn luonnonvara-ala on houkutteleva vaihtoehto eläimistä ja luonnosta kiinnostuneelle. Aada valitsi alansa kutsumuksen mukaan. Kurejoella tutustutetaan luonnonvara-alaan myös ihan pieniä koululaisia ainutlaatuisen yhteistyömahdollisuuden myötä.

Ensimmäisen vuoden opiskelija Aada Blom on nauttinut JAMIlla opiskelusta.

– Tykkään ihan valtavasti tästä. Eläinten kanssa oleminen ja tekeminen on parasta. Täällä on niin mukavaa, ettei aina edes malttaisi lähteä viikonloppuisin käymään kotona, sanoo Jyväskylästä Alajärvelle opiskelemaan muuttanut Aada.

Aada opiskelee JAMIlla maatalousalan perustutkintoa. Alavalinta oli nuorelle naiselle selkeä.

– Olen aina ollut kiinnostunut maatilan töistä, joita olen päässyt seuraamaan lähietäisyydeltä sukulaisten maatiloilla. Halusin nimenomaan JAMIlle, koska tiesin, että yksikkö on pieni ja täällä on laadukas ja hyvä opetus ihan senkin takia. Tiesin myös, että täällä pääsee heti tekemään käytännön töitä paljon, mikä on toteutunutkin odotusteni mukaan.

Alakoululaiset lypsyllä

Aada oli mukana myös JAMIn ja Alajärven Ylikylän alakoulun järjestämässä aamu- ja iltalypsytapahtumassa, jossa 1–6-luokkien oppilaat pääsivät kokeilemaan lypsämistä ja tutustumaan muutenkin navettatöihin ja maidontuotantoon. Ylikylän koulu on ollut väistötiloissa JAMIn Kurejoen yksikön tiloissa jo kolmatta vuotta. Ammattikoulun pihapiirissä on hienoja mahdollisuuksia erilaiseen opetukseen, ja niitä on hyödynnetty hyvässä yhteistyössä

– Tämä yhteistyökuvio on loistava ja aivan ainutlaatuinen. Lapset pääsevät oikeasti näkemään, mistä ruoka tulee ja pääsevät myös itse kasvattamaan esimerkiksi kasviksia ja vihanneksia oppilaitoksen puutarhalla ja hoitamaan lehmiä, hevosia ja lampaita opetusnavetalla ja -tallissa, sanoo luonnonvara-alan koulutusalajohtaja Henna Latvala.

– Lypsytapahtuma päätettiin järjestää käytännönsyistä koululaisten yökoulun yhteydessä. Lapset olivat aivan mahtavia ja yllättivät meidät taidoillaan ja rohkeudellaan, hän lisää.

Luonnonvara-alan näkyvyyttä ja vetovoimaa edistetään

Nyt järjestetty tapahtuma oli myös osana Ammatillisen koulutuksen viestintä- ja vetovoimahanketta, jossa JAMI on mukana. Hankkeessa keskitytään erityisesti luonnonvara-alaan ja tulossa on myös muita tapahtumia ja tempauksia sekä ala- että yläkoululaisille ja myös yrityksille.

– Haluamme tuoda myös työelämäkumppaneitamme esille tässä hankkeessa. Esimerkiksi lypsytempaukseen osallistuivat työvaatelahjoituksin IKH Saarenpää, Vilomix, Pellon Group ja Valio, Henna Latvala kertoo.

Vetovoimahanketta rahoittaa Opetusministeriö, ja siinä on JAMIn lisäksi mukana useita muita luonnonvara-alan oppilaitoksia.

Muut uutiset