Kurejoen yksikössä on todettu yhdellä opiskelijalla koronatartunta ja yksi opiskelija on altistunut. Molemmat ovat jo olleet karanteenissa ja pysyvät karanteenissa. Kumpikaan opiskelijoista ei asu asuntolassamme.
Matti Väänänen, rehtori
Kurejoen yksikössä on todettu yhdellä opiskelijalla koronatartunta ja yksi opiskelija on altistunut. Molemmat ovat jo olleet karanteenissa ja pysyvät karanteenissa. Kumpikaan opiskelijoista ei asu asuntolassamme.
Järviseudun ammatti-instituutti palaa pääsääntöisesti normaaliin lähiopetukseen 18.1.2021 alkaen. Opetuksessa noudatetaan koronaohjeistusta ja kaikki käyttävät maskeja. Aihe- ja alakohtaisesti opettajat voivat toteuttaa opetuksen myös hybridimallilla tai kokonaan ... Lue koko uutinen »
Järviseudun ammatti-instituutti palaa pääsääntöisesti normaaliin lähiopetukseen 18.1.2021 alkaen. Opetuksessa noudatetaan koronaohjeistusta ja kaikki käyttävät maskeja. Aihe- ja alakohtaisesti opettajat voivat toteuttaa opetuksen myös hybridimallilla tai kokonaan verkossa.
Alueellisen pandemiatyöryhmän mukaan koronatilanne näyttää rauhoittuneen alueellamme joulun aikana. On kuitenkin äärimmäisen tärkeää noudattaa edelleen kaikkia rajoituksia ja suosituksia hyvän tilanteen jatkumiseksi.
Lukuvuosi alkoi Jamissa etäopetuksella 4.-5.1. Loppiaisen jälkeen ... Lue koko uutinen »
Alueellisen pandemiatyöryhmän mukaan koronatilanne näyttää rauhoittuneen alueellamme joulun aikana. On kuitenkin äärimmäisen tärkeää noudattaa edelleen kaikkia rajoituksia ja suosituksia hyvän tilanteen jatkumiseksi.
Lukuvuosi alkoi Jamissa etäopetuksella 4.-5.1. Loppiaisen jälkeen torstaina 7.1. alkaen opetus toteutetaan hybridimallilla 17.1. saakka. Lähiopetuksessa ryhmiä jaetaan ja soveltuvilta osin opetusta toteutetaan verkossa. Lähiopetus järjestetään niin, että pystytään turvaamaan riittävät etäisyydet, käytetään maskia ja huolehditaan hyvästä käsi- ym. hygieniasta. Opettajat ilmoittavat tarkemmin opetusryhmille, miten opetus toteutetaan. Jami seuraa alueellista koronatilannetta ja alueellisen pandemiajohtoryhmän tiedotteita ja ohjeita päivitetään tarvittaessa sen mukaan.
Kouluun saa tulla vain täysin terveenä ja oireettomana. Jos epäilet altistumista tai olet ollut alueella, jossa paljon koronaa, kannattaa jäädä kotiin seuraamaan oloaan ja ottaa yhteyttä opettajiin etäopiskelusta sopimiseksi.
Lähiopetustunneilla tulee käyttää maskia. Opiskelija hankkii maskit itse. Jokaisen tulee huolehtia riittävistä etäisyyksistä ja hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
Henna Latvala
rehtorin sijainen 28.12.20 – 8.1.2021
Kevätlukukausi 2021
Kurejoella kevätlukukausi alkaa 5.1. etäpäivällä. Lähiopetus alkaa 7.1. klo 8.00. (6.1. on loppiainen).
JAMIlla voi pian viettää työporukan tyhy-päivää alpakoiden seurassa
Koulutilamme uusimmille asukkaille on turha mennä neuvomaan, ettei saa syljeskellä. Ne nimittäin sylkevät, jos tahtovat. Se on herrasväen keskinäistä ruokapöytäkeskustelua. Suurisilmäiset alpakat Macho ja Nacho muuttivat Kurejoen yksikön ... Lue koko uutinen »
Koulutilamme uusimmille asukkaille on turha mennä neuvomaan, ettei saa syljeskellä. Ne nimittäin sylkevät, jos tahtovat. Se on herrasväen keskinäistä ruokapöytäkeskustelua. Suurisilmäiset alpakat Macho ja Nacho muuttivat Kurejoen yksikön ulkotarhaan marraskuussa ja ovat saaneet siitä lähtien monen ohi ajavan auton jarruvalot välkähtämään. Alpakoita voikin poiketa vapaasti ulkotarhalla katsomassa. Katsomisen ohella kiinnostuneet pääsevät toivottavasti jo lähitulevaisuudessa tekemisiin alpakoiden kanssa eläinavusteisen Green Care -toiminnan kautta. Se tarkoittaa esimerkiksi työhyvinvointipäivää, polttareita tai minkä tahansa pienryhmän elämyshetkeä alpakoiden mieltä virkistävässä seurassa.
JAMIlla voi jo valita tutkintoonsa Green Care -opintoja
Koulutilan eläinlajien määrää on jo aiemmin kasvatettu hevosilla, lampailla, kanoilla, kaneilla ja tallikissalla. Maidontuotanto on edelleen opetusmaatilan päätuotantosuunta, mutta skaalaa on laajennettu monestakin syystä. Eläimet kytkeytyvät sekä opetukseen että Jami Palvelut Oy:n kehittämiin Green Care -hyvinvointipalveluihin.
Eri lajien perushoidon oppiminen on koulutusalajohtaja Henna Latvalan mukaan hyödyllistä maatalousalan opiskelijoille, sillä esimerkiksi lomittajan työssä voi kohdata monenlaisia eläimiä.
– Samalla haluamme houkutella opiskelijoita myös kaupungeista. Maataloudessa tarvitaan työvoimaa, eivätkä työvoimatarpeen tyydyttämiseen enää riitä maaseutujen nuoret ja aikuiset. Eläintenkäsittelytaitoisia ihmisiä tarvitaan entistä enemmän ja uudenlaisissa tehtävissä. Siihen tarpeeseen haluamme kouluna vastata perinteisen maatalouskoulutuksen ohessa, sanoo Latvala.
JAMI edistää alueen Green Care -toimintaa
JAMI työskentelee monella rintamalla edistääkseen Green Caren eli luontoavusteisten hyvinvointipalvelujen rantautumista alueellemme. Näin siksi, että Green Care tarjoaa monipuolisia uusia mahdollisuuksia yrittäjille, esimerkiksi maatalouden sivuelinkeinoiksi, ja uusia työmahdollisuuksia alan opiskelijoille – ja toisaalta hyvinvointia alueen asukkaille. Green Care on tullut jo mukaan opetukseen valinnaisaineena. Siitä voi suorittaa 15 opintopisteen tutkinnonosan tai opintoja voi painottaa laajemminkin Green Careen. Asiaan voi tutustua halutessaan myös pienemmässä mittakaavassa muiden opintojen lomassa.
JAMI on ollut mukana useissa kehittämishankkeissa, joiden tavoitteena on ollut lisätä alueen Green Care -palveluita ja -yrittäjyyttä. Parhaillaan Jami Palvelut Oy:n hallinnoimassa yritysryhmähankkeessa toimintaansa kehittää kuusi yritystä, joista neljä Järvi-Pohjanmaalta. Oppilaitos on aktiivinen toimija Etelä-Pohjanmaan Green Care -toimijoiden työryhmässä. JAMIn opettajat ovat hankkineet Green Care -osaamista, Heli Hämäläinen aina laajempia amk-opintoja myöten. Koulu on ollut tuottamassa myös alan opetusmateriaalia.
Tarjolla työhyvinvointipäiviä lampaita rapsutellen tai puutarhan lumossa
Koulutilan ympäristö puutarhoineen, eläimineen ja lähiluontoineen tarjoaa oivalliset ja monipuoliset puitteet myös omien Green Care -palveluiden kehittämiseen. Jami Palvelut on tuotteistanut jo joukon eläimiin ja puutarhaan liittyviä palveluita. Tuotetarjottimelta löytyvät muun muassa Hurmaannu hevosesta, Leppoisasti lampolassa ja Palaudu puutarhassa -aistipolut. Luontopuolen paketteja kehitellään, ja nyt siis myös alpakoihin liittyviä tuotteita.
– Markkinointi on valitettavasti lykkääntynyt koronan takia. Heti, kun mahdollista, palveluita ryhdytään tarjoamaan aktiivisesti esimerkiksi yrityksille ja ryhmille, kertoo Latvala.
JAMI keskittyy palveluissaan virkistävään ja voimaannuttavaan Green Care -toimintaan. Varsinaiset hoivapalvelut ovat sosiaalialan ammattilaisten tuottamia.
KUVA: Ammatillinen ohjaaja Aimo Huopana tarjosi Macholle ja Nacholle herkkuja kuvauksen kunniaksi. Alpakoiden kanssa ovat ystävystyneet myös maatalousalan opiskelija Eemil Ainonen sekä kotieläintenhoitaja Tanja Hautala. Jamilla järjestetään tällä hetkellä opetus etänä ja pienryhmissä. Pienryhmäopetus tapahtuu ulkona etäisyyksiä noudattaen tai maskia käyttäen. Kuvan oton ajaksi riisuttiin maskit.
Lappajärven yksikön opetuskeittiössä on ilmassa iloa ja saaristolaisleivän tuoksua. Haastattelupäivänä on TE-keskuksen työvoimapoliittisen koulutuksen kautta kokiksi opiskelevien lähiopetuspäivä. Syksyllä opiskelun aloittaneiden aikuisopiskelijoiden opiskelumotivaatio on huippuluokkaa. Opiskelu ja uuden ... Lue koko uutinen »
Lappajärven yksikön opetuskeittiössä on ilmassa iloa ja saaristolaisleivän tuoksua. Haastattelupäivänä on TE-keskuksen työvoimapoliittisen koulutuksen kautta kokiksi opiskelevien lähiopetuspäivä. Syksyllä opiskelun aloittaneiden aikuisopiskelijoiden opiskelumotivaatio on huippuluokkaa. Opiskelu ja uuden oppiminen on heidän mielestään hienoa. Työvoimapoliittinen koulutus on nivottu yhteen ammatillisen perusopetuksen kanssa. Luokassa on siis sekä TE-keskuksen kautta koulutukseen hakeutuneita suomalaisia aikuisopiskelijoita että tavallista tutkintoa tekeviä, eri-ikäisiä ulkomaalaisopiskelijoita. Nuorin on 17-vuotias.
Työkokeilu pohjusti polkua kouluun
Anne Moilanen, Piia Raivio ja Jenna Inkinen ovat kaikki jo saaneet tuntumaa alaan työelämässä. Kun mahdollisuus alan tutkinnon suorittamiseen tarjoutui, siihen tartuttiin innolla.
– Olen ollut viiden lapsen kotiäitinä vuodesta 2006 ja tehnyt keikkaa Alajärven seurakunnan keittiöllä kiireapulaisena. Lasten kasvaessa mietin, että olisi hienoa saada ammatillinen tutkinto, kertoo Moilanen. Hän pääsi ensin seurakuntaan työkokeiluun.
– Jo siinä opin paljon. Opiskelu on kuitenkin osoittanut, miten paljon opittavaa minulla edelleen on.
Myös Raivio tutustui alaan työkokeilussa kahvilassa.
– Olen haaveillut tästä alasta jo peruskoulussa, mutta päädyin opiskelemaan puutarhuriksi. Tämä koulutus tuli hyvään saumaan. Nyt on aika toteuttaa haave. Inkinen naurahtaa puolestaan päätyneensä koulunpenkkiin vahingossa.
– Olin Vimpelissä suurtalouskeittiöllä työkokeilussa ja aloittamassa oppisopimuskoulutusta, kun tämä koulutus alkoi ja sitä tarjottiin minulle. ”Vahinko” on Inkisen mukaan oikein mukava.
Eri kulttuurit ovat luokan rikkaus
Koulu on opettanut paljon paitsi itse alasta, myös erilaisuudesta ja eri kulttuureista. Ne ovat aikuisopiskelijoiden mielestä luokan rikkaus.
– Olen saanut luokasta uusia, hyviä ystäviä sellaisista ihmisistä, joita ei olisi muutoin koskaan kohdannut, sanoo Moilanen.
Opettaja Ritva Luoma kehuukin luokan henkeä ja suomalaisopiskelijoiden avuliaisuutta. Jos vieraskielisille eivät kaikki erikoissanat aukea, suomalaiset auttavat auliisti. Opiskelijat antavat kiitosta opintojen joustavuudesta. Se on tärkeää etenkin lasten takia, sillä pakollisia menoja tulee.
– Opettajalla on iso vaikutus luokan henkeen. Ritva on meidän luokan hengetär, naiset sanovat.
Työvoimapoliittinen koulutus on mahdollisuuden paikka
JAMi on tehnyt vuosia yhteistyötä TE-keskuksen kanssa, ja kokemukset ovat hyviä. Työvoimapoliittiseen koulutukseen tulevilla on Ritva Luoman mukaan jokaisella erilainen työ- ja elämänhistoria. Aina se ei ole helppo. Niitäkin on, jotka ovat syystä tai toisesta lopettaneet koulutuksen kesken. Opinnot räätälöidään jokaiselle yksilöllisen opintopolun mukaan, joten muiden kokemukseen ja osaamiseen ei tarvitse itseään peilata. Monelle työvoimapoliittinen koulutus on mahdollisuus: yhdelle työllistyä alaa vaihtamalla, toiselle pätevöityä työhön, jota on jo päässyt tekemään, kolmannelle mahdollisuus satsata itseen ja saada ammatillinen tutkinto. Jollekin se tarjoaa tilaisuuden palata kokeneempana koulunpenkkiin, jossa nuorempana ei jostain syystä pärjännyt tai viihtynyt.
Melkoisen mahdollinen koulutus, siis.
Rakennusliike Hernesniemen yrittäjä haki itsekin pohjakoulutuksensa Lappajärveltä
Seppo Hernesniemen luotsaama Rakennusliike Hernesniemi Oy Lappajärveltä tekee uudisrakennuksia ja saneerauksia Järvi-Pohjanmaalla ja ympäryskunnissa kymmenen työntekijän voimin. Ensi vuonna 40 vuotta täyttävän yrityksen kädenjälki näkyy lukemattomissa rakennuksissa sekä ... Lue koko uutinen »
Seppo Hernesniemen luotsaama Rakennusliike Hernesniemi Oy Lappajärveltä tekee uudisrakennuksia ja saneerauksia Järvi-Pohjanmaalla ja ympäryskunnissa kymmenen työntekijän voimin. Ensi vuonna 40 vuotta täyttävän yrityksen kädenjälki näkyy lukemattomissa rakennuksissa sekä julkisessa että yritysten rakentamisessa. Työmaita on noin 80 kilometrin säteellä Lappajärveltä.
Yritys on vanhin ja suurimpia rakennusalan toimijoita alueella. JAMI on yrityksen yhteistyökumppani. Työmaat tarjoavat talonrakennuksen opiskelijoille harjoittelupaikkoja vuosittain. Samalla yrittäjä pääsee tutustumaan alalle tulijoihin.
Seppo Hernesniemi on käynyt itsekin saman koulun. Sieltä tie kulki insinöörin jatko-opintoihin Seinäjoelle.
Perheyrityksen perustivat Sepon isä Harri ja setä Arto vuonna 1981. Edellisvuonna syntynyt Seppo kasvoi rinnatusten yrityksen kanssa. Vakituisesti hän tuli taloon valmistuttuaan vuonna 2005. Isä oli menehtynyt edellisenä vuonna syöpään. Se oli raju aloitus nuorelle yrittäjälle, mutta tuntui hyvältä jatkaa perheyrityksessä. Se oli ollut isänkin toive.
Arto Hernesniemi luopui osakkuudestaan vuoden 2020 alussa, jolloin vetovastuu siirtyi yksin Sepolle.
Rakentaja on säätiedotusten suurkuluttaja
Seppo Hernesniemen mukaan rakennusala on raaka laji, jossa eivät kaikki pärjää. Työtä ei voi tehdä etänä eikä sisällä, mutta töitä yritetään suunnitella kelien mukaan. Säätiedotusten seuraaminen on rakentajalle rutiinia.
– Sen mukaan pyritään ajoittamaan töitä ja varautumaan esimerkiksi kohteen suojaamiseen. Ongelma vaan on se, että aamulla sää on usein muuta kuin mitä ennuste illalla näytti.
Toimialalla suurin muutos on ollut byrokratian lisääntyminen.
– Myös kilpailu on kovaa. Kun on hiljaisempaa, hankkeiden kilpailutuksiin alkaa tulla tarjoajia kauempaa. Sellaiset merkit ovat nytkin ilmassa.
Työturvallisuutta on tärkeä painottaa, sillä työntekoon liittyy alalla riskejä.
– Minulla on tapana laittaa uudet työntekijät ja harjoittelijat aina kokeneen työntekijän työpariksi. Se on hyvä tapa aloittaa, Hernesniemi kuvaa.
Parhaita hetkiä kohteen luovuttaminen
Työntekijöilleen hän haluaa antaa tunnustusta.
– Meillä on hyvä, toimiva ja sitoutunut tiimi. Se on yritykselle valtavan tärkeää.
Rakentajan työn parhaita hetkiä on valmiin kohteen luovuttaminen. Oman työn jälki on mukava nähdä. Työvuosia hänellä on takanaan sen verran, että tuttuja rakennuksia on vastassa vähän joka puolella.
Työharjoittelu oli ensimmäinen askel vakituiseen työhön
Lappajärveläinen Tero Mäki on kuulunut yrityksen miesvahvuuteen vakituisesti vuodesta 2017, mutta yritys tuli tutuksi jo työharjoitteluissa. Sittemmin tehtiin järjestely, jonka myötä Mäki pystyi tekemään poikkeuksellisesti myös opintoihin kuuluvat viikoittaiset työpäivät yrityksessä. Armeijan jälkeen aukesi vakituinen työpaikka.
– Se, että opiskeluaikana pääsi oikeille työmaille, opetti paljon. Silloin yrityksellä oli juuri työn alla iso teollisuushalli, jonka tekemisessä oli hienoa ja opettavaista olla mukana. Myös koululla pääsi oikealle työmaalle rakennuspuolen opiskelijoiden rakentaessa vuokrataloa koulun viereen. Lisäksi autoin niihin aikoihin veljeni talon rakentamisessa, kertoo Mäki.
Hän tykkää työnsä monipuolisuudesta ja konkreettisuudesta. Kohteet ja työvälineet vaihtelevat.
– Tykkään tehdä käsilläni. Tässä pääsee näkemään työn tuloksen välittömästi, ja se on pysyvää laatua.
Työyhteisössä on monen ikäistä porukkaa. Kaikkien kanssa tullaan hyvin juttuun. Huulenheitto työn lomassa ja kahvitauoilla on työpäivien suola.
Työelämäpainotteisuus ja digitaalisuus mahdollistavat opiskelun mistä vaan
JAMIn rakennuspuolen opettaja Juha Haapala on kiitollinen sujuvasta yhteistyöstä yritysten kanssa. Harjoittelupaikkoja ja myös oppisopimuspaikkoja löytyy hyvin, usein opiskelijan kotipaikkakunnalta.
– Jokaisella opiskelijalla on nykyään oma, räätälöity opintopolku. Lähiopetuksen ja työssä oppimisen osuuskin arvioidaan yksilöllisesti. Tutkinnon valmistuminen ei riipu opiskeluajasta, vaan osaamisesta, joka osoitetaan näytöillä.
Opetuksessa jyllää kaksi isoa muutosta: digitaalisuus ja oppimisen vieminen yhä enemmän työpaikoille.
– Periaatteessa tutkinnon voi suorittaa lähitulevaisuudessa mistä vaan. Parhaillaankin meidän opiskelijoitamme on työssäoppimassa jopa Lappeenrannassa, Turussa ja Espoossa. Kauemmaksi hakeutumiseen ovat liittyneet perhesyyt. Kun työnantaja on asiallinen ja opiskelija asiallinen, tämä toimii oikein hyvin, kuvaa Haapala.
Whatsappin kautta kulkevat esimerkiksi kuvat työvaiheista ja paluupostina opettajan antama palaute. Myös työnantajalla on nykyään iso rooli osaamisen arvioinnissa, toki koulun ohjeiden ja avustuksen mukaan.
Opinnot nivottavissa yritysten tarpeisiin
JAMIn suunnitelmissa on tarjota paikkakunnasta riippumatonta opiskelua kautta linjan jo ensi syksystä lähtien.
– Uskon, että meidän alallemme tämä tuo opiskelijoiksi esimerkiksi alalla jo työskenteleviä, joilta puuttuu tutkinto. Näin he pääsevät hankkimaan ammatillisen pätevyyden, mihin varmasti työnantajatkin mielellään kannustavat.
Haapalan vinkki yrityksille on, että erilaisissa työvoimatarpeissa kannattaa ottaa kouluun yhteyttä matalalla kynnyksellä ja kertoa toiveistaan. Työssäoppimispaikkoja tarvitaan, ja opinnot voidaan räätälöidä monella tavalla työelämään nivoen. Niin ei tarvitse ajatella, että ”Ei onnistu, koska koulu on kesken.”
Kuvassa Seppo Hernesniemi (vas.) ja Tero Mäki Vimpelin intervalliyksikön työmaalla.
Järvi-Pohjanmaan perusturvan alueen huonon koronatilanteen vuoksi Jami toimii kaikissa
toimipisteissään etäopetuksessa 18.12.2020 saakka. Tämän jälkeen alkaa joululoma joka päättyy 6.1.2021.
Etäopetus toteutetaan käytettävissä olevilla verkkosovelluksilla opettajakohtaisin ohjein. Etäopetusjaksolla SAA järjestää tarvittaessa pienryhmäopetusta, jossa suositus max. 10 opiskelijaa. Opetuksessa noudatetaan hygieniaohjeita ja käytetään maskia. Etäopetusjaksolla SAA järjestää näyttöjä ja henkilökohtaista ohjausta tarvittaessa noudattaen
hygieniaohjeita ja käyttäen maskia.
Opiskelijoiden tulee seurata ajantasalla olevaa koronatiodotetta, joka voi voi muuttua joululoman aikana, seuraamme ja noudatamme terveysviranomaisten mahdollisesti muuttuvaa ohjeistusta.
Järvi-Pohjanmaan perusturvan alueella pahentuneen koronatilanteen vuoksi Jami siirtyy kaikissa toimipisteissään etäopetukseen 20.11. alkaen 4.12. saakka.
Etäopetus toteutetaan käytettävissä olevilla verkkosovelluksilla opettajakohtaisin ohjein. Etäopetusjaksolla SAA järjestää tarvittaessa pienryhmäopetusta, jossa suositus max. ... Lue koko uutinen »
Järvi-Pohjanmaan perusturvan alueella pahentuneen koronatilanteen vuoksi Jami siirtyy kaikissa toimipisteissään etäopetukseen 20.11. alkaen 4.12. saakka.
Etäopetus toteutetaan käytettävissä olevilla verkkosovelluksilla opettajakohtaisin ohjein. Etäopetusjaksolla SAA järjestää tarvittaessa pienryhmäopetusta, jossa suositus max. 10 opiskelijaa. Opetuksessa noudatetaan hygieniaohjeita ja käytetään maskia. Etäopetusjaksolla SAA järjestää näyttöjä ja henkilökohtaista ohjausta tarvittaessa noudattaen hygieniaohjeita ja käyttäen maskia.
Lappajärven yksikössä on todettu yksi vahvistunut koronasairastuminen, tämän myötä altistuneet opettajat ja opiskelijat on asetettu karanteeniin.
Jamin verkkosivujen etusivulle tulee linkki, jossa ajankohtaiset koronatiedotteet. Jokaisen tulee jatkossa seurata koronatiedotuksia tämän linkin kautta.
Matti Väänänen, rehtori
Oppisopimus vaihtui vakituiseen työhön
Tatiana ja Pavel Lezneva ovat valtavan kiitollisia siitä, että he saivat mahdollisuuden opiskella Jamissa ja työskennellä Alajärvellä. Tähtiportaan työyhteisö on ottanut hyvin vastaan.
Tatiana ja Pavel Lezneva ovat valtavan kiitollisia siitä, että he saivat mahdollisuuden opiskella Jamissa ja työskennellä Alajärvellä. Tähtiportaan työyhteisö on ottanut hyvin vastaan.
Tatiana, 33, ja Pavel, 35, Leznevalta on turha kysyä, viihtyvätkö he työssään. Tyytyväisyys nimittäin paistaa puuseppien kasvoilta työpisteissään Tähtiportaan tiloissa Alajärvellä.
Molemmilla on taskussaan tuore ammattitutkinto Jamilta ja sopimus vakituisesta työpaikasta laatuportaita valmistavan Tähtiportaan kanssa. Työpaikka tuli tutuksi jo opiskeluaikana, sillä Leznevat suorittivat ison osan tutkinnostaan oppisopimuskoulutuksena käytännön työssä.
Tähtiporras tekee tiivistä yhteistyötä Jamin kanssa turvatakseen osaavan ja sitoutuneen työvoiman saamisen kasvaviin tarpeisiinsa. Yritys työllistää jo kymmenkunta jamilaista oppisopimusopiskelijaa, suurin osa Venäjän Karjalasta.
Kun valmistuminen häämötti, tuotantopäällikkö Mikko Hyytinen tarjosi Tatianalle ja Pavelille vakituisia työpaikkoja.
– Se on iso asia, sillä viihdymme Alajärvellä ja haluamme asua täällä.
Taiteilija ja tutkija
Puutoisista kotoisin oleva Tatiana on aiemmalta ammatiltaan kuvataideopettaja, petroskoislähtöinen Pavel insinööri. Uudesta ammatistaan molemmat löytävät yhtymäkohtia aiemman kanssa. Taiteellinen Tatiana ihailee puuta työstäessään sen kauneutta, Pavelia puolestaan kiinnostavat materiaalien ominaisuudet. Opiskeluaikana mies oli tuttu näky Jamin verstaalla tekemässä erilaisia projekteja ja kokeiluja.
– Elämäntapa, hän naurahtaa.
Vapaalla pariskunta nauttii rauhallisesta kotielämästä ja pyöräilystä uuden kotikaupunkinsa kauniissa maisemissa.
Tutustumisleiri sinetöi ison ratkaisun
Leznevat tulivat Alajärvelle vuonna 2017 Jamin opiskelijarekrytoinnin kautta. Siihen Pavel törmäsi suomen kielen kurssilla.
Pavelille kotimaasta lähteminen oli helpompaa. Tatianalta ratkaisu vaati enemmän työstämistä. Kynnystä madalsi Jamin tutustumisleiri, jossa perehdyttiin opiskeluvaihtoehtoihin ja suomalaiseen elämänmenoon. Puusepän koulutus kolahti heti.
Leirillä tulivat tutuiksi puualan koulutuksesta vastaava Seppo Prusti sekä Jamin ulkomaalaisopiskelijoiden avustaja Natalia Kivijärvi, leirin organisaattori. Molemmat ovat olleet tärkeitä tukipilareita – samoin kuin sittemmin esimies Mikko Hyytinen.
Työpaikalla opiskelu kotouttaa tehokkaasti
Ensimmäisenä vuonna opeteltiin koulussa alan perusteet ja laitteet. Sen jälkeen taitoja päästiin hiomaan työelämässä. Työnantaja ja työyhteisö ottivat hienosti vastaan.
Oppisopimuksella opiskelu on Leznevien mukaan antoisaa monella tapaa. Sen kautta pääsee jo opiskeluaikana tekemään oikeaa, palkallista työtä.
Niin Leznevat kuin Prusti ja Kivijärvikin toteavat, että työpaikka on myös loistava tapa omaksua suomalainen työkulttuuri ja solahtaa muutenkin mukaan suomalaiseen elämänmenoon. Samalla se nopeuttaa kielen oppimista.
– Vaikka englantiin turvautuminen houkuttelisi, sitä ei kannata tehdä. Suomen oppii nopeimmin, kun sitä käyttää rohkeasti alusta alkaen, sanoo Pavel.
Puualan koulutuksesta vastaava Seppo Prusti ja Jamin ulkomaalaisopiskelijoiden avustaja Natalia Kivijärvi ovat olleet Lezneville tärkeitä tukipilareita uudessa maassa.
JAMI vie rekalla robotiikan oppimisympäristön yläkouluihin
JAMI tarjoaa Etelä-Pohjanmaan yläkoululaisille harvinaisen tilaisuuden tutustua teollisuusrobotin ohjelmointiin ja AR- / VR-teknologioihin omin käsin ja tekemällä JAMIn liikkuvassa Robocont-luokkahuoneessa. Koko Suomessa ainutlaatuinen, konttiin rakennettu oppimisympäristö julkistettiin lokakuun ... Lue koko uutinen »
JAMI tarjoaa Etelä-Pohjanmaan yläkoululaisille harvinaisen tilaisuuden tutustua teollisuusrobotin ohjelmointiin ja AR- / VR-teknologioihin omin käsin ja tekemällä JAMIn liikkuvassa Robocont-luokkahuoneessa. Koko Suomessa ainutlaatuinen, konttiin rakennettu oppimisympäristö julkistettiin lokakuun alussa.
Robocontin saa koulun vieraaksi ilmaiseksi. Sen mukana tulee tietenkin osaava opettaja, hankepäällikkö Toni Poola. Hanke on suunnattu yläkoululaisille, erityisesti yhdeksäsluokkalaisille.
Kuin oikea tuotantosolu pienoiskoossa
Robocont on siis pyörien päällä kulkeva luokkatila, jonka työpisteissä opiskelijat pääsevät harjoittelemaan pienten robottien ja niihin liittyvien kuljettimien ohjelmointia. Robotteja on kaikkiaan kymmenen.
Työpiste on kuin nykyaikainen tuotantosolu minikoossa.
Robocontissa tutuksi tulevat myös muun muassa 3D-tulostus, virtuaalinen todellisuus ja lisätty todellisuus.
Virtuaaliympäristö on tehokas opettaja
– Teknologiaopetusta pitää tuoda nuorille hauskasti ja konkreettisesti, sanoo JAMIn rehtori Matti Väänänen.
– Opiskelijalle, tai tulevalle opiskelijalle, on hieno tunne, kun tekee oikean ohjelman, jolla saa koneen jopa liikkumaan.
Väänänen tietää, mistä puhuu, sillä hän perehtyi jo väitöskirjassaan kymmenen vuotta sitten automaation virtuaalioppismisympäristöjen kehittämiseen.
Tutkimus osoittikin virtuaaliset oppimisympäristöt tehokkaiksi.
– Ne pystyvät aika pitkälle korvaamaan aidon työympäristön.
Aika päivittää vanhentuneet mielikuvat
Robocont-hankkeen takana on teknologiateollisuuden tarve päivittää mielikuvat teollisuuden työpaikoista nykyaikaan osoittamalla, mitä työskentely alalla oikeasti on, ja saada nuoria hakeutumaan alalle.
– Vanha mielikuva on, että työ on raskasta ja ehkä vähän ”paskasta”. Todellisuudessa työ tehdään nykypäivänä pääasiassa tietokoneella ja virtuaalimaailmassa, sanoo Matti Väänänen.
Tulevaisuuden tehtaissa järjestelmiä suunnitellaan ja ohjelmoidaan yhä enemmän virtuaaliympäristöissä ja huolletaan lisätyn todellisuuden keinoin. Esimerkiksi laitteiden huoltaja tuskin kulkee huoltokirjat kainalossa vaan AR-lasit päässä.
Robocont on rakennettu ESR—rahoituksella, joka mahdollistaa myös kontin reissaamisen kouluilla kahden vuoden ajan ilmaiseksi.
Samaan aikaan maakunnan alueella toimii sisarhanke Vetek – Vetoa tekniikan aloille. Sen päämäärä on sama, kiinnostuksen lisääminen alaa kohtaan, mutta kohderyhmänä opettajat ja opinto-ohjaajat.
Koulujen alkaminen syyslukukaudella
Maanantaina 3.8. alkaa koulu ETÄOPETUKSELLA.
Uusien opiskelijoiden etätehtävät ovat itslearningissa. Tunnukset ja ohjeet uusille opiskelijoille on lähetetty sähköpostin kautta. Jatkavat opiskelijat ovat työssäoppimassa tai tekevät etätehtäviä lukujärjestyksen mukaan. Lähiopetusta ... Lue koko uutinen »
Maanantaina 3.8. alkaa koulu ETÄOPETUKSELLA.
Uusien opiskelijoiden etätehtävät ovat itslearningissa. Tunnukset ja ohjeet uusille opiskelijoille on lähetetty sähköpostin kautta. Jatkavat opiskelijat ovat työssäoppimassa tai tekevät etätehtäviä lukujärjestyksen mukaan. Lähiopetusta ei järjestetä, eikä ruokala ole auki.
Uusien opiskelijoiden lähiopetus alkaa maanantaina 10.8:
Kurejoki 9.00
Alajärvi 8.00
Alavus 8.30
Lappajärvi 8.00
Jatkavien lähiopetus alkaa maanantaina 17.8 lukujärjestyksien mukaan.
Ryhmänohjaajat:
Liiketoiminta (merkonomi) / Alajärvi: Maija Viljanmaa maija.viljanmaa@jamin.fi p. +35844 4657 113
Liiketoiminta (merkonomi) / Alavus: Liisa Raivio liisa.raivio@jamin.fi p. +35844 4657 155
IT-tukihenkilö/Alajärvi: Mikko Kalijärvi mikko.kalijarvi@jamin.fi p. +35850 3717 349
IT-tukihenkilö/Alavus: Tapani Ala-Mutka tapani.ala-mutka@jamin.fi p. +35840 7288007
Maaseutuyrittäjä/Kurejoki: Hanna Kataja hanna.kataja@jamin.fi p. +358405430918
Puutarhuri/Kurejoki: Mari Rajamäki mari.rajamaki@jamin.fi p +358405224 670
Puuseppä, teollisuuspuurakentaja/Kurejoki: Seppo Prusti seppo.prusti@jamin.fi p. +358444657131
Autoasentaja/Lappajärvi: Mika Puntola mika.puntola@jamin.fi p. +358401827379
Logistiikka/Lappajärvi: Anssi Kirsilä anssi.kirsilä@jamin.fi p. +358406497034
Sähkö- /automaastioasentaja/Lappajärvi: Hannu Takala hannu.takala@jamin.fi p. +358400364886
Koneistaja/levyseppähitsaaja/Vimpeli: Richard Kangastupa kaapo.kangastupa@jamin.fi p. +358400793682
Talonrakentaja/Lappajärvi: Terho Toivanen terho.toivanen@jamin.fi p. +358444567126
Kokki/Lappajärvi: Ritva Luoma ritva.luoma@jamin.fi p. +358405785875
Elintarvikkeiden kuljetusta jo kolmannessa polvessa
JAMIn logistiikan osaamisalan pitkäaikainen yhteistyökumppani on kauhavalainen Kuljetusliike P. Kantola Ky, joka on toiminut alalla jo 1950-luvulta lähtien. Yritystoiminnan aloitti nykyisen yrittäjän Jukka Kantolan isä. Yritys on erikoistunut ... Lue koko uutinen »
JAMIn logistiikan osaamisalan pitkäaikainen yhteistyökumppani on kauhavalainen Kuljetusliike P. Kantola Ky, joka on toiminut alalla jo 1950-luvulta lähtien. Yritystoiminnan aloitti nykyisen yrittäjän Jukka Kantolan isä. Yritys on erikoistunut elintarvikekuljetuksiin, mutta kuljettaa myös kappaletavaraa ja työllistää vakituisesti 35 kuljettajaa. Nykyään perheyrityksessä ovat mukana myös perheen 24- ja 21-vuotiaat pojat Jussi ja Aleksi. Taustalla toimii myös perheen äiti, Helinä Kantola.
Yritys on kasvanut vuosikymmenien mittaan. Tällä hetkellä kalustossa on 20 ajoneuvoyhdistelmää.
– Meillä on oikeastaan aina, pyhänä ja arkena, autoja liikenteessä jossain päin Suomea, Helinä Kantola toteaa.
– Pääasiassa ajamme elintarvikekuljetuksia. Noudamme kuormat keskusvarastolta Etelä-Suomesta niin sanottuina runkokuljetuksina ja toimitamme ne terminaaliin Etelä-Pohjanmaalle. Sieltä käsin tavarat jaetaan päivittäistavarakauppoihin Pohjanmaan alueella, Kantola selvittää.
Kuljetuskalustoon liittyvät vaatimukset ovat elintarvikekuljetuksissa tarkkaan säädeltyjä.
– Kylmäketju matkan varrella ei saa katketa. Kylmä- ja lämpösäädellyt kuljetukset sekä pakastekuljetukset vaativat kalustolta suurta käyttövarmuutta. Tämän lisäksi koulutettu, asiansaosaava kuljettaja on yksi ketjun tärkeimmistä tekijöistä, Helinä Kantola sanoo.
Kuljetusliike P. Kantola Ky kuljettaa päivittäin myös kappaletavaraa. Niiden kuljetuksiin sisältyy kaluston osalta omia erityistarpeita sekä kuljettajilta erityisosaamista.
Sopivan vaihtelevaa
Yrityksen tarjoama työssäoppiminen on sopivan monipuolista opiskelijoille, joita otetaan JAMIsta säännöllisesti.
– Kokemusta voi saada sekä jakelu- että runkoliikenteessä niin elintarvike- kuin kappaletavarapuolella. Työssäoppimisessa mukaan tarttuu myös paljon kirjoittamatonta tietoa ja käytännön osaamista.
Työssäoppimisessa tärkeää on työhönopastajan rooli.
– Meillä on kuljettajia, jotka mielellään ottavat mukaansa opiskelijoita, Helinä Kantola kertoo.
Yhteistyö on hedelmällistä myös yritykselle itselleen. Työssäoppimisjakso perehdyttää hyvin työhön, mikä voi avata työmahdollisuuksia esimerkiksi lomatuurauksiin. Joitakin opiskelijoita on jäänyt myös vakituisiksi työntekijöiksi vuosien varrella. Yhteistyötä on tehty jo pitkään.
Kuljetusala on suosittu
Logistiikan perustutkinnon opiskelijat valmistuvat yhdistelmäajoneuvonkuljettajiksi. Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä. Osaamisala on ollut suosittu, ja JAMIssa aloittaa vuosittain noin 20–25 uutta opiskelijaa. Monen opiskelijan kiinnostus alaa kohtaan juontaa juurensa siitä, että perheessä, suvussa tai lähipiirissä muuten on kuljetusalan yritystoimintaa, johon heillä on kiinnostusta työllistyä tai lähetä jatkamaan toimintaa.
Valmistuneen tarina: maaseutuyrittäjäksi ja siltaopintojen kautta AMK-opintoihin
Soinilainen Heidi Kuula, 33, valmistui juuri maaseutuyrittäjäksi. Hän suoritti tutkinnon päiväopintoina JAMIssa. Perheellinen nainen halusi pitää taukoa työelämästä ja oli ottanut opintoja varten vapaata.
Soinilainen Heidi Kuula, 33, valmistui juuri maaseutuyrittäjäksi. Hän suoritti tutkinnon päiväopintoina JAMIssa. Perheellinen nainen halusi pitää taukoa työelämästä ja oli ottanut opintoja varten vapaata.
– Tuli tunne, että nyt haluan opiskella. Minulla oli ennestään ravintolakokin ja suurtalouskokin ammattitutkinnot, ja olin mennyt työelämään aika nuorena. Olin oikeutettu ansiosidonnaiseen opintovapaaseen, koska olin ollut työelämässä yli kahdeksan vuotta, vaikka välillä olin pitänyt myös vanhempainvapaata, kolmen lapsen äiti Heidi kertoo.
Polku korkeakouluun
Maaseutuyrittäjän tutkinto kiinnosti, koska Heidin vanhemmilla on sikatila ja viljelyä. Hän sai jonkin verran hyväksilukuja perusopinnoista aiempien tutkintojen ansiosta. Opintojen ohessa avautui myös mahdollisuus suorittaa niin sanottuja siltaopintoja SeAMK maakuntakorkeakoulun kautta.
– Meille tarjottiin maistiaisina viiden kurssin kokonaisuus SeAMKin agrologiopintoja. Tartuin mahdollisuuteen, koska kokonaisuus vaikutti kiinnostavalta. Tästä kertyi yhteensä 25 opintopistettä. Kun sain kaikki arvosanat, päätin kokeilla hakea agrologikoulutukseen SeAMKiin nyt kevään yhteishaussa ja sainkin opiskelupaikan, Heidi kertoo.
Kesäopintoja avoimessa amk:ssa on vielä kolmen kurssin verran, ja ne hyväksiluetaan SeAmkissa kuten myös JAMIn opintojen aikana suoritetut 25 pistettä.
– Saan tehdä opintoja eteenpäin monimuotona, sillä opintovapaa on jo käytetty. En olisi varmasti ilman näitä siltaopintoja hakenut ollenkaan korkeakouluun. Siltaopintojen kautta tuli innostus ja myös luottamus itseen, että pärjää myös ylemmällä koulutusasteella, sanoo Heidi. Hän suosittelee JAMIn maaseutuyrittäjän tutkintoa ja siltaopintoja muillekin.
– Kyllähän se työtä teettää, mutta jos on motivaatiota, niin kaikki on mahdollista. Arvokasta näkemystä tulee mielestäni myös siitä, kun näkee konkreettisesti sen, mistä ruoka tulee.
Käytännön kautta oppii parhaiten
JAMIn Maaseutuyrittäjän opinnoista Heidi toteaa, että ne sisälsivät monipuolisesti käytännössä tekemistä. Tutkintoon sisältyi työssäoppimista ja osaamisen osoittamista näytöillä.
– Opintoihin kuuluivat myös ilta- ja aamunavettavuorot. Tein lypsynäytön JAMIlla, minulla ei ollutkaan aiempaa kokemusta lypsämisestä. Sain tehdä pitkän työssäoppimisjakson vanhempieni tilalla, ja siellä suoritin puintinäytön. Naudanlihatuotantoharjoittelussa tein ruokintanäytön sonnipojille, Heidi kertoo.
Hänellä on kokemus, että opinnot pystyi räätälöimään omanlaiseksi.
– On hyvä, että nykyään pystyy etenemään opinnoissa omaan tahtiin. Minäkin pystyin suorittamaan tutkinnon hieman lyhyemmässä ajassa, koska osa perusopinnoista oli jo valmiina, hän sanoo.
Agrologitutkintoon kuuluvia siltaopintoja on tarkoitus järjestää jatkossakin Järviseudulla. Myös muille aloille on suunnitteilla siltaopintoja toiveiden mukaan.
– Tavoitteena on saada yhä enemmän verkko-opintoja kaikille aloille. Näin opinnot ovat entistä paremmin kaikkien halukkaiden saavutettavissa ympäri maakuntaa, kertoo Marjo Vistiaho SeAMK maakuntakorkeakoulusta.
Kesätiedote Jamin opiskelijoille
Poikkeuksellinen lukuvuosi on saatu päätökseen Järviseudun ammatti-instituutissa. Osa opiskelijoista jatkaa toki opintoja kesän yli työssäoppimispaikoilla tai kesäjaksoilla oppilaitoksessa. Opettajat ovat pääsääntöisesti kesälomalla 15.6.-31.7. välisen ajan ja Jamin oppilaitoksen johto ja ... Lue koko uutinen »
Poikkeuksellinen lukuvuosi on saatu päätökseen Järviseudun ammatti-instituutissa. Osa opiskelijoista jatkaa toki opintoja kesän yli työssäoppimispaikoilla tai kesäjaksoilla oppilaitoksessa. Opettajat ovat pääsääntöisesti kesälomalla 15.6.-31.7. välisen ajan ja Jamin oppilaitoksen johto ja toimistohenkilökunta lomailee porrastettuna.
Kevätlukukauden opinnot toteutettiin hyvin poikkeavalla tavalla koronaepidemian rajoituksista johtuen. Saatujen kokemusten mukaan etäopiskelu onnistui kuitenkin Jamissa hyvin ja joillakin aloilla pystytiin toteuttamaan myös työssäoppimista normaalisti. Kevään poikkeavat opinnot saattavat aiheuttaa muutoksia seuraavan lukuvuoden opintoihin, kun puuttuvaa käytännön osaamista korvataan. Opiskelijoille on lähetetty linkki sähköiseen kyselyyn, jossa kartoitetaan kokemuksia ja palautetta etäopiskelusta.
Syyslukukausi alkaa viikolla 32 (3.8.20) etäopiskelulla. Osa opiskelijoista voi olla myös työssäoppimassa. Opettajat toimittavat ryhmälleen etätehtäviä ja ohjeita tehtävien tekemiseksi edellisellä viikolla. Pääsääntöisesti käytämme opiskelijoille tuttua ItsLearning verkko-oppimisympäristöä. Verkko-opetukseen tulee osallistua ja tehdä tehtävät. Muuten opinnot eivät etene normaalisti. Lähiopetus aloitetaan porrastettuna viikolla 33, jolloin kaikki 1. vuosikurssin opiskelijat tulevat kouluun. Osa jatkavista tulee kouluun ja osa jatkaa työssäoppimispaikoilla tai etänä lukujärjestyksen ja opettajan ohjeiden mukaan. Lukujärjestykset tulevat joko Jamin verkkosivuille tai opettajat lähettävät ne ryhmilleen kesän aikana.
Seuraamme kesällä ja syksyn alkaessa epidemiatilannetta ja viranomaisten tiedotuksia ja varaudumme tilanteen niin vaatiessa siirtymään joustavasti etäopetukseen, mikäli niin määrätään. Noudatamme opetuksen järjestämisessä viranomaisohjeita niin, että kaikkien olisi mahdollisimman turvallista tulla kouluun. Tarkempaa ohjetta opetusjärjestelyistä annamme lukuvuoden alkaessa.
Vielä emme tiedä, mikä on tilanne syksyllä, mutta toivomme että pystymme palaamaan mahdollisimman normaaliin lähiopetukseen huomioiden kuitenkin kaikkien terveys ja turvallisuus.
Mukavaa kesää!
Terveisin,
Matti Väänänen Ilkka Ylinen Henna Latvala
Rehtori Koulutusalajohtaja Koulutusalajohtaja
040 6317 305 044 4657 165 040 3580 922
Asenteella oppisopimusopiskelijaksi kone- ja tuotantotekniikassa
Venäjältä kotoisin olevat Anton Suprun, Aleksei Evstafev ja Mikhail Kulikov aloittivat kone- ja tuotantotekniikan opinnot JAMIn Vimpelin yksikössä elokuussa 2019. Jo hyvin pian nuoret miehet saivat mahdollisuuden oppisopimuksella työskentelyyn alueen ... Lue koko uutinen »
Venäjältä kotoisin olevat Anton Suprun, Aleksei Evstafev ja Mikhail Kulikov aloittivat kone- ja tuotantotekniikan opinnot JAMIn Vimpelin yksikössä elokuussa 2019. Jo hyvin pian nuoret miehet saivat mahdollisuuden oppisopimuksella työskentelyyn alueen yrityksissä. Anton ja Aleksei ovat Vimpelin Teollisuusmaalaus Oy:ssä ja Mikhail NC Aluran Oy:ssä Luoma-aholla.
Kone- ja tuotantotekniikan vastuuopettaja Jukka-Pekka Varila kertoo, että yrityksistä oltiin aluksi häneen yhteydessä.
– Tarvetta työvoimalle oli, ja meillä oli opiskelijoita, jotka olivat osoittaneet asenteellaan, että haluavat työskennellä ja oppia, hän kertoo.
– Oppisopimusopiskelu on mielestäni paras käytäntö meille. Oppiminen työn kautta on helppoa ja turvallista, toteaa Aleksei.
Asenne ratkaisee
Vimpelin Teollisuusmaalaus on pulverimaalaukseen erikoistunut pintakäsittelyalan yritys. Yhtiö työllistää 11 henkilöä, ja on toiminut Vimpelissä 24 vuotta. Teollisuusmaalauksen toimitusjohtaja Riku Lehto kertoo, että heillä on nyt ensimmäistä kertaa oppisopimusopiskelijoita JAMIsta. Kaikki on sujunut hyvin.
– Kyllä tästä on ollut yrityksille selkeä apu, että alan koulutus on lähellä yrityksiä ja pystytään toteuttamaan sisällä yrityksissä. Toki oppisopimusyhteistyö vaatii yritykseltä hieman enemmän, kun opiskelijoita täytyy ohjata enemmän, varsinkaan kun ei ole yhteistä kieltä. Tärkeintä kuitenkin on asenne työtä kohtaan: kun se on kunnossa, menestyy varmasti, hän toteaa.
– Oppisopimuksen kautta opiskelijat oppivat ja yritys saa paljon valmiita työntekijöitä jatkoa ajatellen, hän vielä lisää.
– Tunnen oloni kotoisaksi töissä. Vain suomen kieltä pitää kehittää lisää. Oppisopimuksessa oppiminen ei ole ollut ongelmallista, Anton kertoo.
Perheelliselle tärkeä mahdollisuus
Mikhail Kulikov on oppisopimuksella opiskelemassa NC-Aluran Oy:ssä Luoma-aholla. Pitkään alalla toiminut yhtiö on erikoistunut alumiiniprofiileiden jatkojalostukseen. Yhtiö sijaitsee alumiinin puristuslaitoksen lähellä, ja on osa alumiinialan yritysverkostoa. Mikhaililla on perhettä, joten hänelle oli tärkeä mahdollisuus saada suorittaa tutkinto oppisopimuksella, jolloin työstä maksetaan palkkaa.
– Pidän koulutuksesta, opiskelu on mielenkiintoista. Oppimsopimus on erittäin hyvä, koska siinä saa ammatin ja voi samalla työskennellä. Töissä on ollut mukava tiimi ja helppo työskennellä, Mikhail kertoo. Hän on muutenkin viihtynyt Suomessa hyvin.
– Kaikki on sujunut hyvin meidän näkökulmastamme. Meillä on aiemminkin ollut JAMIsta muutama venäläinen opiskelija oppisopimuksella. Mikhail tuli meille jo viime marraskuun lopussa. Hän on ahkera ja hyvin motivoitunut. Hän on tehnyt muun muassa koneistajan työtä ja ollut kosketinkiskolinjalla. Laadunvalvontaa on myös saanut tehdä, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Seppo Ranttila.
Mahdollisuudet jäädä seudulle
JAMIn kone- ja tuotantotekniikan yksikkö sijaitsee teollisuusalueella Vimpelissä, joten oppisopimus- ja työssäoppimispaikkoja on lähietäisyydellä tarjolla monia. Monet yritykset toivovat, että opiskelijat myös jäisivät valmistumisen jälkeen töihin yritykseen.
– Oppisopimuskoulutushan on käytännössä hyvin lähellä työsuhdetta. Opiskelija saa työstään palkkaa. Opettajat seuraavat toki opintojen etenemistä. Opiskelijat osoittavat osaamisensa näytöillä, Jukka-Pekka Varila kertoo.
Kotoutumiseen on myös kiinnitetty seudulla huomiota.
– Vapaa-ajalla nautin kuntosalilla ja uimahallissa käymisestä. Olen tyytyväinen, koska meille on järjestetty tapaamisia paikallisten asukkaiden ja hallinnon kanssa. Tapaamiset ovat aina olleet kiinnostavia ja informatiivisia, Anton kertoo.
– Erityiset kiitokset Vimpelin kunnanjohtajalle ja JAMIlle, että kotoutumisohjelma on ollut hyvin järjestetty, kiittelee myös Aleksei. Hän kertoo harrastaneensa vapaa-ajalla paljon kalastusta ja odottavansa jo kovasti kesää, jolloin kalastukseen on vielä paremmat mahdollisuudet.
Oppilaitoksen teoriaopetustilat sijaitsevat teollisuusalueella. Taukotilat ova viihtyisät. Mikhail on kuvassa oikealla reunimmaisena.
Vimpelissä on järjestetty yhteisiä tapaamisia muun muassa kunnanvaltuutetun kotona. Tapaamiset ovat olleet tärkeitä venäläisopiskelijoille.
Monimuoto-opiskelulla unelmien ammattiin
Monimuoto-opinnot tarjoavat mahdollisuuden joustavaan opiskeluun – vaikka työn ohessa. Lapualainen Irena Ulvinen on valmistumassa puutarhuriksi.
”Jos haluat olla ikuisesti onnellinen, ryhdy puutarhuriksi”, kertoo sanontakin. Puutarhurin työ on ... Lue koko uutinen »
Monimuoto-opinnot tarjoavat mahdollisuuden joustavaan opiskeluun – vaikka työn ohessa. Lapualainen Irena Ulvinen on valmistumassa puutarhuriksi.
”Jos haluat olla ikuisesti onnellinen, ryhdy puutarhuriksi”, kertoo sanontakin. Puutarhurin työ on aina kiinnostanut Irenaa, joka on pohjakoulutukseltaan julkishallinnon merkonomi sekä hallinnon ja talouden tradenomi.
– Jo hyvin nuorena olin töissä puutarhalla myymässä kesäkukkia. Tein koko opiskeluajankin kesät töitä puutarhalla, hän kertoo.
Työelämässä jo parikymmentä vuotta oltuaan Irena huomasi lehdessä ilmoituksen puutarhurin monimuoto-opinnoista omalla paikkakunnalla.
– Innostuin heti ja päätin hakea opintoihin, koska siihen tuli mahdollisuus. Ensimmäisen vuoden opiskelin työn ohella, mutta sitten jäin opintovapaalle. On ollut mukava keskittyä vain opintoihin, ja työssäoppimisen järjestäminen on sujunut käytännöllisemmin.
Irena on opiskellut Lapuan ryhmässä, jossa koulutusta järjestetään yhteistyössä Lapuan kaupungin viherlaitosyksikön kanssa. Jokilaakson matkailupuutarha tarjoaa upean oppimisympäristön.
– Jokilaakso on aivan mahtava paikka. Siellä on oppinut hyvin, sillä alue on monipuolinen: on näytekasvimaat, ruusutarhat ja perinneperennoita. Viihdyin hyvin myös Kurejoella kasvihuoneella, jossa saa tehdä paljon kaikenlaista samassa tilassa – on taimien kanssa työskentelyä, mutta myös mahdollisuus asiakaspalvelun opiskeluun, Irena listaa.
Hän on valinnut suuntautumisvaihtoehdokseen viheralan, jossa keskitytään esimerkiksi viherrakentamiseen ja puistoissa työskentelyyn. Muita alavaihtoehtoja ovat kukka- ja puutarhakauppa sekä tuotanto eli kasvihuoneissa työskentely.
Joustava monimuoto sopii moneen
Irena on opiskellut kaksi vuotta, mikä on tavallinen aika monimuoto-opinnoille. Opiskelijoilla on noin kerran kuukaudessa lähiopetusviikko, ja muun ajan he tekevät itsenäisesti tehtäviä.
– Jokaisen opiskelijan polku on yksilöllinen. Monimuoto-opiskelijat ovat usein aikuisia, jotka saattavat olla työelämässä tai on muita vastuita. Aiempia tutkintovaatimuksia ei opintoihin ole. Jokaisen on mahdollista edetä omaan tahtiin. Joskus voi myös olla, että elämään tulee yllätyksiä ja opinnot joutuu hetkeksi jättää tauolle. Suoritteet eivät katoa mihinkään, vaan odottavat opintojen pariin paluuta, kertoo puutarha-alan opettaja Mari Rajamäki.
– Usein opiskelijat ovat alanvaihtajia, jotka ovat jo pitkään haaveilleet jostain ammatista ja vihdoin rohkaistuneet. Nykyään opinnot ovat niin joustavia, että niiden yksilöllinen suunnittelu on mahdollista viedä hyvin pitkälle, hän lisää. Irena ei vielä osaa sanoa, että mitä tulevaisuus tuo tullessaan.
– Olisihan se mahtava työllistyä tälle alalle. Ala on voimakkaasti sesonkiluonteinen, joten aika näyttää, hän toteaa.
Hakea voi aina
Monimuoto-opintoihin on jatkuva haku. Puutarhuriopinnoissa aloittaa vuosittain uusi ryhmä, jos vain hakijoita ryhmän muodostumiseen on riittävästi.
– Sisäänotto opiskelijoille ei ole jatkuva, mutta useamman kerran vuodessa pääsee aloittamaan, mikäli opiskelijalla itsellään on siihen valmiudet ja ryhmään mahtuu. Opinnoille ei ole ikärajaa, Mari kertoo.
JAMIssa voi opiskella monimuotona puutarhuriksi, maaseutuyrittäjäksi, luonto-ohjaajaksi, luonto- ja ympäristöneuvojaksi, merkonomiksi, IT-tukihenkilöksi sekä puusepäksi.
Jamin opiskelijoiden etäopetus koronaviruksena aikana
Jamin kaikkien toimipisteiden opiskelijat siirtyvät etäopetukseen 17.3. lähtien koronaviruksen aiheuttamien varotoimien takia.
Opetus toteutetaan pääasiassa oppilaitoksen verkko-oppimisympäristöissä It`s Learning sekä Office365, joita opiskelija voi käyttää kotikoneeltaan/mobiililaitteellaan oppilaitoksen antamilla tunnuksilla. ... Lue koko uutinen »
Jamin kaikkien toimipisteiden opiskelijat siirtyvät etäopetukseen 17.3. lähtien koronaviruksen aiheuttamien varotoimien takia.
Opetus toteutetaan pääasiassa oppilaitoksen verkko-oppimisympäristöissä It`s Learning sekä Office365, joita opiskelija voi käyttää kotikoneeltaan/mobiililaitteellaan oppilaitoksen antamilla tunnuksilla. Ohjelmat ovat opiskelijoille entuudestaan tuttuja. Office-paketin opiskelija voi Jamin opiskelijana ladata maksutta kotikoneelleen. It`s Learnig on verkossa toimiva sovellus. Opetus tapahtuu lukujärjestyksen mukaisesti ja päiväkohtaisten aineiden opetuksesta vastaa lukujärjestyksen mukainen opettaja.
Opetuksen toteuttaminen:
Opettajat ilmoittavat aina opetusryhmälleen kanavan, jonka kautta viestivät ja minne päivän tehtävät tulevat.
Opiskelijan on seurattava Jamin sähköpostia, koska se toimii pääasiallisena tiedotuskanavana. Nopeaan viestintään opettajat käyttävät yleisesti watsapp-ryhmiä.
It´s Learning toimii pääasiallisena ympäristönä verkko-opetuksessa, joten tehtäviin liittyvät ohjeet ja tiedotteet löytyvät sieltä.
It´s Learningin rinnalla voidaan kuitenkin käyttää myös sähköpostia ja muita opiskelijoille tuttuja office-sovelluksia.
Myös työssäoppiminen on mahdollista, mikäli se sopii työnantajalle. Työpaikalla toimitaan työpaikan ohjeiden ja sääntöjen mukaan. Mikäli olet epävarma, voitko mennä työssäoppimaan tai kuulut riskiryhmään, ota yhteys ryhmänohjaajaan tai koulutusalajohtajaan, niin selvitetään sinun tilanteeseesi sopiva opiskelumuoto.
Opiskelija voi aina olla yhteydessä opettajaan päivän aikana, jos on ongelmia ja kysyä lisäohjeita tai apua tehtäviin. Myös omalta ryhmänohjaajalta voi aina kysyä lisäohjeita opetuksen järjestämisestä ja opintojen etenemisestä.
Etäopetukseen osallistuminen ja tehtävien tekeminen määräaikaan mennessä ovat välttämättömiä opintojen etenemiselle!
Aikataulut:
Opetus toteutetaan lukujärjestyksen mukaisesti. Opettaja kertoo tehtävänannossa, kuinka kauan tehtävä on auki. Jotkut tehtävät voivat olla laajempia ja niitä on mahdollista tehdä pitempään. Opettajat voivat myös järjestää verkkoluentoja tai verkkotenttejä tarpeen mukaan. Opettajat tiedottavat näistä enemmän.
Noudata opiskellessani normaalin koulupäivän rytmiä. Näin varmistat parhaiten sen, ettei tehtäviä jää rästiin ja opinnot etenevät normaalisti. Tavoitat myös opettajan parhaiten lukujärjestyksen mukaisena aikana.
Opettaja on paikalla aina lukujärjestyksen mukaisena aikana. Opettaja antaa lisäohjeita siitä, mitä kautta opetukseen liittyvä viestintä tehdään.
Laitteisto, välineet, tunnukset:
opiskelijat käyttävät opiskeluun omia tietokoneita, tabletteja tai mobiililaitteita
verkko-opetuksessa ja viestinnässä käytettävät ohjelmistot ovat kaikki sovelluksia, jotka pääasiassa voi myös ladata mobiililaitteeseen:
wilma
It´s Learning
Officen sovellukset: outlook, word, excell, skype, teams, one drive…
Office -ohjelmistopaketin voi jokainen Jamin opiskelija ladata maksutta kotikoneelleen Jamin oppinet-tunnuksilla
tähän saa tavittaessa aina ohjetta/apua oppilaitoksesta
It´s Learning on verkossa toimiva oppimisympäristö, joka toimii myös mobiilisovelluksena
kaikilla opiskelijoilla on Jamin oppinet -tunnukset, joilla pääsee kirjautumaan ohjelmiin
pidä tunnukset siis tallessa!
jos ongelmia kirjautumisessa, ota yhteyttä opettajaasi
opettaja käyttää opetuksessa vain opiskelijalle tuttuja ohjelmistoja
Jos sinulla on kysyttävää tai olet huolissasi jostakin, ota rohkeasti yhteyttä ryhmänohjaajaan, opiskelijahuollon henkilökuntaan, koulutusalajohtajaan tai rehtoriin:
Tilanne on poikkeuksellinen, mutta kestää määräajan. Toivotaan pikaista palaamista normaaliarkeen! Tärkeää on, että opetus jatkuu ja opinnot etenevät, vaikka opetus toteutetaan eri tavalla! Tsemppiä kaikille opintoihin!
Koronavirus tilannetiedotus
Koronavirus tilannetiedotus 16.3.2020 klo 17.00
Hallitus tiedotti tänään uusista linjauksista koronavirustilanteen osalta koskien oppilaitoksia. Noudatamme näitä ohjeita.
JAMI siirtyy huomisesta 17.3.2020 lähtien kokonaan etäopetukseen. Tämä koskee ... Lue koko uutinen »
Koronavirus tilannetiedotus 16.3.2020 klo 17.00
Hallitus tiedotti tänään uusista linjauksista koronavirustilanteen osalta koskien oppilaitoksia. Noudatamme näitä ohjeita.
JAMI siirtyy huomisesta 17.3.2020 lähtien kokonaan etäopetukseen. Tämä koskee kaikkea opetusta. Jo aiemmassa tiedotteessa annettiin tähän mahdollisuus ja kehotettiin niin opettajia kuin opiskelijoita valmistautumaan tähän. Nyt etäopetukseen siirtyvät kaikki.
Opettajat sopivat koulutusalajohtajien kanssa kukin oman opetuksensa etäopetussuunnitelmasta (suunnitelma siitä, kuinka etäopetus käytännössä eri ryhmien osalta toteutetaan). Opetus siis jatkuu verkossa opetussuunnitelman mukaan soveltuvin osin. Opettajat informoivat kukin omaa ryhmäänsä muuttuneesta tilanteesta tämän ohjeen mukaisesti.
Asuntolat ovat käytössä, jos sinne jää opiskelijoita pakottavista syistä. Ruokala palvelee asuntolassa asuvia ja alakoululaisia mikäli siihen on tarvetta. Kotimaiset asuntolassa asuvat opiskelijat siirtyvät asuntolasta koteihinsa. Ulkomaisten opiskelijoiden osalta suositellaan paluuta kotimaahansa, jos se on mahdollista, mutta asuntolaan voi myös jäädä pakottavista syistä.
Kiinteistönhoito toimii normaalisti.
Henkilöstö sopii etätyöskentelystä esimiestensä kanssa, kuten jo aiemmin on ilmoitettu. Kaikki työ tehdään etänä, mihin etätyöskentely sopii.
Työssäoppimassa olevat noudattavat työpaikan linjauksia. Työssäoppimassa voi olla, jos se työnantajalle sopii.
Kaikkea matkustelua vältetään. Ulkomaille ei saa matkustaa. Poikkeuksena tästä paluu kotimaahan (jos se on mahdollista).
Navetan ja puutarhan välttämättömissä töissä hyödynnetään työssäoppijoita, jotta pakolliset työt saadaan hoidettua. Näihin töihin osallistuvat kaikki Kurejoen asuntolaan jäävät luonnonvara-alan opiskelijat opettajien ohjeiden mukaisesti.
Seuraamme tilannetta ja päivitämme ohjeita tilanteen muuttuessa. Tämä ohje on voimassa ainakin 13.4.2020 asti.
Rehtori
Matti Väänänen
Järviseudun ammatti-instituutti
Jamilla voi suorittaa myös hitsaajan pätevyyskokeita
Ravintola- ja cateringala on monipuolinen ja opetus nykyaikaista. Enää ei istuta juurikaan koulunpenkillä, vaan asiat opiskellaan käytännössä ja oman etenemistahdin mukaan. Opiskelumateriaalit ovat sähköisesti saatavilla missä ja milloin ... Lue koko uutinen »
Ravintola- ja cateringala on monipuolinen ja opetus nykyaikaista. Enää ei istuta juurikaan koulunpenkillä, vaan asiat opiskellaan käytännössä ja oman etenemistahdin mukaan. Opiskelumateriaalit ovat sähköisesti saatavilla missä ja milloin tahansa.
JAMIn opetuskeittiössä Lappajärvellä meininki on kuin MasterChefissä. Annokset valmistuvat nopeasti, ja kriittiset kokkikokelaat haluavat niiden olevan täydellisiä. Käynnissä on annosruokien valmistuksen tutkinnonosa. 24-vuotias Karina Totskaia halusi opiskella poikaystävänsä tavoin Suomessa ammattiin. Hän on kotoisin Aunuksesta, Venäjältä, joka on noin Alajärven kokoinen kaupunki. Karina on viihtynyt hyvin Suomessa.
– Mietin eri aloja ja lopulta valitsin ravintola- ja cateringalan. Ensimmäinen vuosi oli vaikea, koska en osannut niin hyvin suomea. Mutta jos on halu johonkin, asiat onnistuvat lopulta. Nyt toisena vuonna opiskelusta on voinut nauttia, koska osaan kieltä paremmin, Karina kertoo.
Karinaa kiinnostaa kokin työssä etenkin ruuan laatuun panostaminen ja kestävä kehitys, jonka merkitys on viime vuosina alalla kasvanut. Hän haaveilee myös opintojen jatkamisesta ammattikorkeakoulussa eli restonomin opinnoista.
– Ruuan laatu ja hyvä maku ovat erittäin tärkeitä tässä ammatissa, ja niitä tulee tarkkailtua kriittisesti niin töissä, työyhteisössä, vapaa-ajalla kuin kotonakin, hän sanoo.
Karina on tehnyt työssäoppimisjaksoja alajärveläisessä ravintola Alvariinissä.
– Tarkkailin aina, että olivatko asiakkaiden lautaset tyhjiä. Jos olivat, siitä tiesi, että on onnistunut, hän nauraa.
Käytäntö on parasta
Opintoihin kuuluu yhä enemmän käytännön tekemistä ja työssäoppimista. Lappajärveltä opiskelijat lähtevät työssäoppimisjaksoille Järviseudulle ja Härmänmaalle mutta joskus myös pääkaupunkiseudulle. Työssäoppimisen päätteeksi tehdään näyttö jokaisesta tutkinnonosasta.
– Tietyt tutkinnonosat edellyttävät tietynlaista osaamista. Esimerkiksi näytöt annosruokien valmistuksesta, jota olemme nyt harjoitelleet, tehdään ravintolassa, kertoo osaamisalavastaava Merja Tomperi-Olkkonen.
– Opiskelussa parasta ovat keittiöpäivät, koska silloin oppii eniten tekemisen kautta. Tällaista tietotaitoa ei saa mistään muualta, Karina sanoo.
Teoriaosuudet sähköisenä
Ravintola- ja cateringala on mielenkiintoinen. Tutkinto sisältää ammatillisia opintokokonaisuuksia ja yhteisiä tutkinnonosia kuten ruoanvalistuksen fysiikkaa ja kemiaa, yrittäjyyttä, it-taitoja sekä kieliä . Opintokokonaisuuksiin liittyvät materiaalit löytyvät muun muassa sähköisestä oppimisympäristöstä e-kokista.
– Sieltä löytyvät opintoihin liittyvät teoriaosuudet, reseptit ja ohjeet. On hienoa, että meillä on tällainen käytössä. Opiskelijat tekevät osan tehtävistä kotona käyttäen itslearning-alustaa. On kätevää, että opiskelijat voivat edistää opintoja missä ja milloin vain, eikä kenelläkään voi olla enää tehtäväpaperit hukassa, kertoo jo pitkään opettajana työskennellyt Merja Tomperi-Olkkonen.
JAMIsta valmistuu vuosittain parikymmentä kokkia. Enemmänkin opiskelijoita mahtuisi. Ala on monipuolinen ja mahdollisuudet ovat rajattomat. Kokit myös työllistyvät erinomaisesti. Ammattitaitoisista kokeista on tällä hetkellä valtakunnallisesti huutava pula, joten kokiksi valmistuvalla on varma työpaikka.
Tutkinto valmiiksi työpaikalla – Tähtiporras työllistänyt jo yhdeksän puuseppää oppisopimuksen kautta
Tähtiportaan tehtaalla Alajärvellä valmistuu sisäportaita ja -kaiteita mittatilaustyönä. Laatu on tekijä, jolla yritys haluaa kilpailla. Erikoisalaa ovat modernit portaat.Tuotantopäällikkö Mikko Hyytinen sanoo, ettei ala ole puusepänteollisuuden helpoimpia. Vaatimustaso ... Lue koko uutinen »
Tähtiportaan tehtaalla Alajärvellä valmistuu sisäportaita ja -kaiteita mittatilaustyönä. Laatu on tekijä, jolla yritys haluaa kilpailla. Erikoisalaa ovat modernit portaat.Tuotantopäällikkö Mikko Hyytinen sanoo, ettei ala ole puusepänteollisuuden helpoimpia. Vaatimustaso on kova, työ pikkutarkkaa ja viimeistely käsityötä. Kolmiulotteisuus lisää haastavuutta. Tämä asettaa vaatimuksensa työvoimalle, jota yritys on tarvinnut viime vuosina rutkasti lisää liiketoiminnan kasvaessa. Tuotannon työntekijämäärä on noussut kymmenessä vuodessa yli 20:een.
Jo yhdeksän työntekijää JAMIn kautta
Onneksi on JAMI ja siellä puuseppiä valmistava perustutkinto. Hyytinen on oppinut, että soitto puuteollisuuden koulutusalasta vastaavalle Seppo Prustille auttaa, kun uutta väkeä tarvitaan. Tähtiportaassa työskentelee jo yhdeksän JAMIn oppisopimuksella taloon tullutta: osa jo valmistuneita tai valmistumassa.
Käytäntöpainotteinen tutkinto voidaan räätälöidä työpaikoille painottuvaksi joustavasti ja yritysten tarpeet huomioiden.
– Sehän on paras mahdollinen tilanne, että opiskelu voidaan viedä suoraan työelämään. Samalla opitaan myös työelämän pelisäännöt. Turhaan sitä pesäpallomailoja koululla veistetään, kun on mahdollisuus tehdä oikeaa työtä, sanoo Prusti.
Työnantaja arvostaa motivaatiota ja sitoutumista
Oppisopimuskoulutus on palkallista ensimmäisestä työpäivästä lähtien. Se on Prustin mukaan motivoivaa.
Hyytistä motivoi puolestaan hyvä työvoima.
– Olemme saaneet JAMIlta todella fiksua, ahkeraa ja oma-aloitteista porukkaa. Meille on tärkeää myös se, että he ovat sitoutuneita jäämään paikkakunnalle.
Koulusta on jo saatu hyvä perusosaaminen koneista ja alasta, höystettynä ensiaputaidoilla ja tarvittavilla korttikoulutuksilla. Käytännön työssä hiotaan oman erikoisalansa ammattilaisia.
Työllistämiskeino, jota ei kannata ohittaa
Suuri osa oppisopimuslaisista on venäjänkielisiä. Kielimuuria on Hyytisen mukaan turha arkailla. Jo koulussa opiskellaan alan sanastoa, ja kielitaito karttuu nopeasti työpaikalla.
– Meillä myös kaikki työntekijät ovat sitoutuneet siihen, että opetetaan yhdessä.
Hyytinen uskoo, että ilman JAMIa riittävän, osaavan työvoiman saaminen olisi yritykselle todellinen ongelma.
– Tämä on työllistämismahdollisuus, jota ei kannata kenenkään jättää käyttämättä.
Kuvissa Mikko Hyytinen, Seppo Prusti, jo puusepäksi valmistunut Andrei Matikainen ja tutkintoa suorittava Daniil Vdovisyn.
Kasveja ja Kasvihuonekahvila TimJamissa - Viherhulinaa Jamin Kurejoella ti 18.2. klo 12-18
Tiistaina 18.2. klo 12-18 on Kultahehkun pop-up kasvihuonekahvila Jamin puutarhamyymälässä. Paikalla myös floristiopiskelijoita esittelemässä taitojaan ja myymässä tuotteitaan. Myytävänä myös Ylikylän ala-asteen oppilaiden tekemiä käsityötuotteita. Kannattaa tulla paikalle ja ottaa ... Lue koko uutinen »
Tiistaina 18.2. klo 12-18 on Kultahehkun pop-up kasvihuonekahvila Jamin puutarhamyymälässä. Paikalla myös floristiopiskelijoita esittelemässä taitojaan ja myymässä tuotteitaan. Myytävänä myös Ylikylän ala-asteen oppilaiden tekemiä käsityötuotteita. Kannattaa tulla paikalle ja ottaa käteistä mukaan!
JAMIlla opettavat Suomen parhaat floristit. Floristiikka on viehättävä ala, joka sopii luoville ihmisille. JAMIlla floristiikan opintoja voi suorittaa monimuoto-opiskeluna. Tällä hetkellä floristiopiskelijoita on seitsemän. Heidän vastuukouluttajanaan toimii Säde Alanen, joka ... Lue koko uutinen »
JAMIlla opettavat Suomen parhaat floristit. Floristiikka on viehättävä ala, joka sopii luoville ihmisille. JAMIlla floristiikan opintoja voi suorittaa monimuoto-opiskeluna. Tällä hetkellä floristiopiskelijoita on seitsemän. Heidän vastuukouluttajanaan toimii Säde Alanen, joka on tämän vuoden kukkasidonnan suomenmestari. Pian hän lähtee kisaamaan PM-kisoihin Tanskaan.
Muuramesta kotoisin oleva Säde muutti Alajärvelle miehensä kanssa vuonna 2015. Hänellä itsellään on floristiikan ja puutarha-alan perustutkinnot. JAMIin kouluttamaan hän päätyi sattuman kautta.
– Olimme käymässä Sadonkorjuumarkkinoilla ja siinä tuli jonkun kanssa puheeksi, että olen floristi. Pian tänne tuli kouluttajalle tarvetta ja lähdin aluksi mukaan vetämällä yksittäisiä kursseja kukkasidonnasta. Siitä se sitten lähti, hän kertoo.
JAMIlla tarjotaan erittäin laadukasta floristiikan koulutusta.
– Itseni lisäksi kouluttajana on Hanna Vehkalampi, joka on Vuoden floristi 2019, ja markkinointia opettaa Tiina Kiiskinen. Meillä on sellainen kouluttajaporukka, jota ei olekaan joka koulussa. Pidämme koulutuksen tason korkealla ja vaadimme opiskelijoita tekemään töitä täysillä. Meiltä valmistuu osaavia alan ammattilaisia, joiden ammattitaidosta menemme takuuseen.
Kutsumusammatissa
Säde on lapsesta asti tiennyt, että hänestä tulee puutarhuri.
– En tiedä miksi, mutta tiesin vain sen. Kukkasidonta tuli myöhemmin mukaan kuvioihin, kun innostuin siitä viherrakentamisen opintojen lomassa, hän kertoo.
Nyt Säde pyörittää yhdessä siskojensa kanssa juhlapalveluyritys Kultahehkua, jonka palveluihin kuuluvat myös tilauskukkasidonnat. Floristiopiskelijoiden lähiopintoja hän vetää JAMIlla viikon kuukausittain.
– Kaikki opiskelijat ovat aikuisopiskelijoita, jotka ovat tulleet alalle eri lähtökohdista. Motivoitunutta ja tiedonjanoista ryhmää on ilo opettaa. Lähiviikot ovat intensiivisiä ja täynnä käytännön työtä eli erilaisten sidontojen opettelua. Kirjalliset tehtävät opiskelijat tekevät etänä, Säde kertoo. Opintoihin sisältyy kukkasidonnan lisäksi myös asiakaspalvelua ja markkinointia. Vapaavalintaisina kursseina voi valita myös yrittäjyyteen liittyviä opintoja.
Hyvä työllistyminen
Etelä-Pohjanmaan alueella on floristeja melko vähän, kukkakauppoja on kuitenkin aika paljon. Ammattitaidolle on siis kysyntää.
– Koko Suomessa on alle 10 ammatillista oppilaitosta, joista valmistuu floristeja. Alalle valmistuva työllistyy hyvin. Tavallisesti floristi työskentelee kukkakaupassa kauppiaana tai työntekijänä, jotkut toimivat myös yrittäjinä, jotka tekevät freelancerina erilaisia kukkasidonnan toimeksiantoja, Säde Alanen kertoo.
Vastuukouluttajuus sopii hyvin Säden omiinkin opintoihin, sillä parhaillaan hän edistää floristimestarin opintoja. Floristimestarin tutkinto on erikoisammattitutkinto.
– Jossain vaiheessa haluaisin opiskella myös pedakogiikkaa, mutta ensin on suoritettava floristimestarin tutkinto. Nautin floristien opettamisesta, koska siinä voin käyttää hyvin omaa ammattitaitoni, hän kertoo.
Kilpailut kehittävät
Suomalainen floristiikka on maailman huippua ja tunnetaan hyvin. Säde on osallistunut yli 20 kukkasidonnan kilpailuihin Suomessa ja ulkomailla. Ala on jännittävä, ja kilpailuja järjestetään vuosittain.
– Olen saanut kipinän kilpailemiseen Taitaja-kilpailuista. On ollut mukavaa itsekin valmentaa opiskelijoita Taitaja-kisoihin täällä JAMIssa. Minulle kilpaileminen on itseni haastamista. Kilpailuista myös aina oppii uutta, kun näkee muiden kilpailutöitä, hän kertoo.
Seuraavat kisat ovat kukkasidonnan PM-joukkuekilpailut.
– Suomi pärjää yksilökilpailuissa yleensä hyvin, mutta joukkuekisoissa ei ole tullut menestystä. Katsotaan, miten tällä kertaa käy, hän sanoo.
ps. Tiestihän, että JAMIn puutarhamyymälä Timjami on auki joka päivä klo 22 asti! Itsepalvelu!
Tulevat kaupan alan ammattilaiset koulutetaan yhteistyöllä
Alajärven Halpa-Hallissa käy kuhina: on kuormapäivä ja joulukin lähestyy. Hyllytettävää ja järjesteltävää siis riittää. Onneksi henkilökunnalla on apunaan joukko JAMIn kolmannen vuosikurssin merkonomiopiskelijoita.
Alajärven Halpa-Hallissa käy kuhina: on kuormapäivä ja joulukin lähestyy. Hyllytettävää ja järjesteltävää siis riittää. Onneksi henkilökunnalla on apunaan joukko JAMIn kolmannen vuosikurssin merkonomiopiskelijoita.
Syksyllä 2019 käynnistynyt kokeilu tuo kuormapäiviin kaivattuja apukäsiä. Opiskelijat suorittavat tiistaisin ja perjantaisin aamupäivän oppitunnit käytännönläheisesti Halpa-Hallissa. Opiskelijoiden työskentelyä ohjaa yritystoiminnan, asiakaspalvelun ja markkinoinnin tuntiopettaja Maija Viljanmaa.
– Ammatillisen koulutuksen reformin mukaan opiskelun tulisi sisältää enemmän työssäoppimista. Mietin, mitkä osuudet soveltuisivat parhaiten toteutettavaksi käytännön tekemisenä yrityksissä. Meillä on yhtenä tutkinnon osana alueellinen toiminta. Siihen sisältyvälle Myynnin edistäminen -kurssille tämä menetelmä sopii erinomaisesti. Samalla opiskelijat oppivat myös asiakaspalvelutaitoja, kokeilun ideoinut Maija kertoo.
Halpa-Hallin myymäläpäällikkö Tuomo Pollari oli heti valmis kokeilemaan uutta käytäntöä. Olihan taustalla jo vuosien hedelmällinen yhteistyö JAMIn kanssa.
– Tämä on toiminut oikein hyvin. Kaupassa riittää aina tekemistä, mutta on järkevää toteuttaa oppimisjaksot kuormapäivinä, jolloin on selkeästi tehtävää ja opiskelijoilla on mahdollisuus harjoitella muun muassa esillepanoja, hän toteaa.
Opiskelijat Pauliina Kantonen ja Miikka Juuti ovat tykänneet kaupassa toteutettavasta opiskelusta. Vastaavanlaisia kokeiluja JAMIlla on tehty onnistuneesti myös Tokmannilla ja Tuurin kyläkaupassa.
Pitkä yhteistyö
Alajärven Halpa-Halli työllistää 23 työntekijää. Ammatillisen oppilaitoksen läheisyydestä on ollut yritykselle selkeää hyötyä. Halpa-Halli on tehnyt JAMIn kanssa yhteistyötä jo toistakymmentä vuotta. Moni työntekijöistä on tullut töihin alun perin JAMIn työssäoppijana, tullut sitten kesätöihin tai kiireapulaiseksi ja lopulta vakinaistettu.
– Meidän ei tarvitse käytännössä rekrytoida lainkaan perinteisellä tavalla. Työssäoppimisjaksojen kautta opiskelijat itsekin huomaavat nopeasti, tuntuuko kaupan ala omalta ja millä osastolla tai tehtävässä parhaiten viihtyy. Vastaavasti me huomaamme, ketkä ovat motivoituneimpia ja täten työntekijöiksi parhaiten soveltuvia, Pollari kertoo.
Työyhteisössä ollaan muutenkin yhteistyöhön tyytyväisiä. Työssäoppijoista pidetään ja heidät otetaan nopeasti osaksi työyhteisöä. Yhteisön osana toimiminen tukee ja kasvattaa nuoria, ja he saavat lisää itseluottamusta.
– Tiedämme, että mitä paremmin perehdytyksen antaa, sitä enemmän työssäoppimisjaksosta on hyöytä molemmille osapuolille. Työssä oppiminen on opiskelijoille tärkeää, sillä siinä he näkevät, minkälaista työ oikeasti on ja oppivat muun muassa noudattamaan työaikoja ja muita perusasioita työelämästä, lisää Halpa-Hallin työntekijä Anna-Liisa Peltomäki
Teknologiatiistai Lappajärvellä 26.11.2019
Teknologiatiistai – 26.11.2019 Jamin Lappajärven yksikössä (Erkkiläntie 2) kello 9-12
Tarjolla tietoa ja työnäytöksiä Lappajärvellä olevilta Jamin ja Sedun koulutusaloilta.
Yläkoulujen ysit kiertävät opettajiensa johdolla tutustumassa osastojen tarjontaan.
JAMIn luonnonvara-ala on houkutteleva vaihtoehto eläimistä ja luonnosta kiinnostuneelle. Aada valitsi alansa kutsumuksen mukaan. Kurejoella tutustutetaan luonnonvara-alaan myös ihan pieniä koululaisia ainutlaatuisen yhteistyömahdollisuuden myötä.
JAMIn luonnonvara-ala on houkutteleva vaihtoehto eläimistä ja luonnosta kiinnostuneelle. Aada valitsi alansa kutsumuksen mukaan. Kurejoella tutustutetaan luonnonvara-alaan myös ihan pieniä koululaisia ainutlaatuisen yhteistyömahdollisuuden myötä.
Ensimmäisen vuoden opiskelija Aada Blom on nauttinut JAMIlla opiskelusta.
– Tykkään ihan valtavasti tästä. Eläinten kanssa oleminen ja tekeminen on parasta. Täällä on niin mukavaa, ettei aina edes malttaisi lähteä viikonloppuisin käymään kotona, sanoo Jyväskylästä Alajärvelle opiskelemaan muuttanut Aada.
Aada opiskelee JAMIlla maatalousalan perustutkintoa. Alavalinta oli nuorelle naiselle selkeä.
– Olen aina ollut kiinnostunut maatilan töistä, joita olen päässyt seuraamaan lähietäisyydeltä sukulaisten maatiloilla. Halusin nimenomaan JAMIlle, koska tiesin, että yksikkö on pieni ja täällä on laadukas ja hyvä opetus ihan senkin takia. Tiesin myös, että täällä pääsee heti tekemään käytännön töitä paljon, mikä on toteutunutkin odotusteni mukaan.
Alakoululaiset lypsyllä
Aada oli mukana myös JAMIn ja Alajärven Ylikylän alakoulun järjestämässä aamu- ja iltalypsytapahtumassa, jossa 1–6-luokkien oppilaat pääsivät kokeilemaan lypsämistä ja tutustumaan muutenkin navettatöihin ja maidontuotantoon. Ylikylän koulu on ollut väistötiloissa JAMIn Kurejoen yksikön tiloissa jo kolmatta vuotta. Ammattikoulun pihapiirissä on hienoja mahdollisuuksia erilaiseen opetukseen, ja niitä on hyödynnetty hyvässä yhteistyössä
– Tämä yhteistyökuvio on loistava ja aivan ainutlaatuinen. Lapset pääsevät oikeasti näkemään, mistä ruoka tulee ja pääsevät myös itse kasvattamaan esimerkiksi kasviksia ja vihanneksia oppilaitoksen puutarhalla ja hoitamaan lehmiä, hevosia ja lampaita opetusnavetalla ja -tallissa, sanoo luonnonvara-alan koulutusalajohtaja Henna Latvala.
– Lypsytapahtuma päätettiin järjestää käytännönsyistä koululaisten yökoulun yhteydessä. Lapset olivat aivan mahtavia ja yllättivät meidät taidoillaan ja rohkeudellaan, hän lisää.
Luonnonvara-alan näkyvyyttä ja vetovoimaa edistetään
Nyt järjestetty tapahtuma oli myös osana Ammatillisen koulutuksen viestintä- ja vetovoimahanketta, jossa JAMI on mukana. Hankkeessa keskitytään erityisesti luonnonvara-alaan ja tulossa on myös muita tapahtumia ja tempauksia sekä ala- että yläkoululaisille ja myös yrityksille.
– Haluamme tuoda myös työelämäkumppaneitamme esille tässä hankkeessa. Esimerkiksi lypsytempaukseen osallistuivat työvaatelahjoituksin IKH Saarenpää, Vilomix, Pellon Group ja Valio, Henna Latvala kertoo.
Vetovoimahanketta rahoittaa Opetusministeriö, ja siinä on JAMIn lisäksi mukana useita muita luonnonvara-alan oppilaitoksia.
Tikli Groupilla Vimpelissä sijaitsee metallialan oppimisympäristö
JAMIn kone- ja metallialan opiskelu tapahtuu nykyään Vimpelissä teollisuusalueella sijaitsevassa oppimisympäristössä sekä Vimpelissä ja Luoma-aholla yritysten sisällä yksittäisissä oppimissoluissa sekä lukuisissa työssäoppimisyrityksissä Järviseudulla ja lähialueilla. Tikli Groupin tiloissa on oppimisympäristö ... Lue koko uutinen »
JAMIn kone- ja metallialan opiskelu tapahtuu nykyään Vimpelissä teollisuusalueella sijaitsevassa oppimisympäristössä sekä Vimpelissä ja Luoma-aholla yritysten sisällä yksittäisissä oppimissoluissa sekä lukuisissa työssäoppimisyrityksissä Järviseudulla ja lähialueilla. Tikli Groupin tiloissa on oppimisympäristö ja -solu. Uudistus liittyy kiinteästi ammatillisen koulutuksen reformiin.
JAMIn Kone- ja metallialan koulutus siirtyi yrityksiin tänä syksynä. Vimpeliläinen Tikli Group on yksi mukana olevista yrityksistä. Keskeinen oppimisympäristö, alumiinin työstöön keskittynyt oppimissolu sekä teoriaopetusluokka sijaitsevat yrityksen tiloissa. Pitkään Vimpelissä toiminut Tikli Group tunnetaan alumiinitikkaiden, -ikkunoiden ja -ovien, kattoturvatuotteiden ja vesivaakojen valmistuksesta. Yhtiö työllistää noin 50 henkilöä.
– Olemme erittäin tyytyväisiä ja odottavaisin mielin. On tärkeää, että nuoret näkevät jo opintojen alkuvaiheessa konkreettisesti, mitä nykyajan metalliteollisuus on. Alalta löytyy monenlaisia työtehtäviä – myös naistyöpaikkoja, sanoo Tikli Groupin toimitusjohtaja Pasi Arvola.
Kone- ja metallialan koulutuksen uudempi malli on kaikkien kannalta varsin järkevä.
– Sekä oppilaitos, yritykset että itse opiskelijat hyötyvät mallista. Mielestämme on tärkeää, että jo opiskelijana pystyy tekemään lopputuotteita ja näkemään kättensä jäljen. Tämä motivoi aivan varmasti, arvioi Pasi Arvola. Hän lisää, että uusi koulutusmalli tuo oletettavasti helpotusta alueen kaikille metallialan yrityksille osaavan työvoiman saatavuuteen.
Keskeinen paikka ja mukavat puitteet
Oppimisympäristö sijaitsee Vimpelissä keskellä teollisuusmäkeä, Tiklin kattoturvatuotteiden osaston välittömässä läheisyydessä. Teorialuokka sijaitsee oppimisympäristön lähellä, saman hallin toisella puolella yläkerran toimistotiloissa.
– Teoriaopetus järjestetään luokkatilassa. Opiskelu sisältää nykyään paljon käytäntöä. Työssäoppimisjaksoille opiskelijat voivat hakeutua mihin yritykseen haluavat, kone- ja metallialan osaamisvastaava ja opettaja Jukka-Pekka Varila.
Noin viiden kilometrin päässä Luoma-aholla sijaitsee yksi oppimissolu Alumecin tiloissa. Tiklin myyntipäällikkö Timo Mastokangas ajattelee, että uudella mallilla saadaan työelämän tarpeisiin entistä valmiimpia osaajia.
– Jokaisessa yrityksessä työstökoneissa on omat ohjelmistonsa, jotka eivät välttämättä ole samat, mitkä oppilaitoksen omissa. Oppimissolut yritysten sisällä mahdollistavat molemmin puolin matalamman kynnyksen siirtyä opinnoista työelämään, hän toteaa.
JAMIn liiketalouden ja kukkasidonnan opettajat, opiskelijat sekä kiinteistönhuolto ovat somistaneet ja sisustaneet teoriaopetustilat viihtyisiksi. JAMIn koneet siirtyivät yrityksiin logistiikan (kuljetuspalvelujen koulutusohjelma) opettajien ja opiskelijoiden toimesta kevään ja kesän aikana.
Alalla on töitä ja käytännönläheisyys houkuttelee
Vimpelissä aloitti syksyllä 2019 kone- ja metallialan perusopinnot yhteensä 18 opiskelijaa, joista 11 on venäläisiä. Lappajärveläinen Kasperi Mustikkamaa ja vimpeliläinen Matias Mikola ovat mukana vuosikurssilla, joka ensimmäisenä pääsi aloittamaan opinnot yrityksen sisällä sijaitsevassa oppimisympäristössä. Pojat valitsivat metallialan koulutuksen peruskoulun jälkeen, koska he tietävät, että alalla on töitä. Käytännönläheinen opiskelu on tähän asti ollut ihan mukavaa ja voittaa koulunpenkillä istumisen.
– Opiskelemme aluksi oppimisympäristössä perusasioita kuten raudan työstöä sekä levy- ja hitsaustöitä. Tämän jälkeen opiskelijoilla on mahdollisuus opiskella ohjatusti yrityksissä ja jossain vaiheessa edessä ovat myös työssäoppimisjaksot. Tiklillä sijaitsevassa, alumiinin työstöön tarkoitetussa oppimissolussa opiskelijat suorittavat tiettyjä opintokokonaisuuksia, Jukka-Pekka Varila lisää.
Agrologiopintoja Alajärvellä - info ke 2.10.
Agrologiopintoja Alajärvellä
Agrologiopintoja Alajärvellä
SeAMK on toiseksi suurin agrologin kouluttaja Suomessa, joka mahdollistaa laajan tarjonnan opinnoissa. Nyt on loistava tilaisuus tehdä agrologitutkintoon kuuluvia yksittäisiä opintojaksoja Alajärveltä käsin. Opinnot toteutetaan avoimen ammattikorkeakoulun opintoina. Avoin AMK tarjoaa joustavan mahdollisuuden suorittaa ammattikorkeakouluopintoja koulutustaustasta ja iästä riippumatta. Opinnot soveltuvat sinulle, jos haluat kehittää itseäsi tai työelämän ammattitaitoasi tai jos suunnittelet myöhemmin hakeutumista ammattikorkeakouluun.
Syksyn ja kevään aikana on mahdollista saada ajantasaista ja hyödyllistä tietoa mm. maatilayrityksen verotuksesta, bioenergiasta, kotieläinten tuotantoympäristöstä ja hyvinvoinnista, maatalouspolitiikasta ja maatalouden yritystaloudesta.
Tule kuulemaan lisää opinnoista infotilaisuuteenke 2.10. klo 18.30 alkaen JAMI:n Kurejoen toimispisteeseen (osoite Kurejoentie 390, Alajärvi). Lämpimästi tervetuloa paikalle kaikki opinnoista ja asiasta kiinnostuneet.
Maatalous ja maaseutu työllistävät erilaisia asiantuntijoita. Agrologi on maatalouden ammattilainen. Seinäjoen ammattikorkeakoulun (SeAMK) agrologiopinnoissa opiskelija keskittyy ruoan tuottamiseen kestävällä ja kannattavalla tavalla. Agrologin osaaminen on myös keskiössä kun tehdään ilmastotekoja; agrologi on kiertotalouden ja hiilensidonnan ammattilainen.
Venäläiset opiskelijat ovat innoissaan Järviseudusta
JAMIlla on järjestetty useampana kesänä leirejä, joiden tarkoitus on tutustuttaa potentiaalisia venäläisiä opiskelijoita Jamin opiskelumahdollisuuksiin sekä Alajärveen ja ympäryskuntiin.
JAMIssa on tehty pitkäjänteistä yhteistyötä Venäjän Karjalaan, josta ... Lue koko uutinen »
JAMIlla on järjestetty useampana kesänä leirejä, joiden tarkoitus on tutustuttaa potentiaalisia venäläisiä opiskelijoita Jamin opiskelumahdollisuuksiin sekä Alajärveen ja ympäryskuntiin.
JAMIssa on tehty pitkäjänteistä yhteistyötä Venäjän Karjalaan, josta onkin vuosien saatossa tullut lukuisia opiskelijoita Järviseudulle. Ajatus leiristä lähti JAMIn vapaa-ajan ohjaajalta Natalia Kivijärveltä. Hän oli tehnyt huomion, että osa opiskelijoista lähtee valmistuttuaan isoihin kaupunkeihin ja vaikka monet Järviseudulle jäävätkin.
– Jos paikkakunta on muutenkin tuttu, kuin vain koulun osalta, voi kynnys jäädä olla isompi, Natalia toteaa.
Ikää tärkeämpää on kiinnostus ja kielitaito
Leireille osallistuu eri-ikäisiä ihmisiä, jotka ovat Venäjällä jo lukeneet itselleen ammatin ja haluavat käydä saman tutkinnon Suomessa, lukea uuden ammatin tai vasta aloittaa ammatillista koulutusta. Leiriläiset ovat innostuneita tulemaan katsomaan, mitä kaikkea JAMI voi tarjota.
– Mainostan leiriä VK:ssa eli venäläisessä ”Facebookissa” ja Venäjän matkoillani. Useimmat venäläisistä opiskelijoistamme tulevat leirin kautta kouluun. Opiskelijoiden täytyy ensin suorittaa kielikoe. Kielikokeen tarkoitus on testata ja selvittää suomen kielen taitoja. Kielikokeen lisäksi on yleistä alkukartoitusta, jossa tutustutaan puolin ja toisin. Autan esimerkiksi harrastusten hankkimisessa ja antaa ideoita vapaa-ajan viettoon, kertoo Natalia.
Käytäntöä ja käsillä tekemistä
Leiriläiset pitävät kovasti siitä, että he saavat itse tehdä, nähdä ja kokea.”Ei tarvitse ottaa sikaa säkissä” eräs leirille kesäkuussa 2019 osallistunut poika totesikin. Leirin aikana on tutustuttu paljon Järviseutuun. Mikä on jäänyt leiriläisille mieleen?
– Ainakin navettavuorot, kun sai kokeilla lypsämistä, reissu JAMIn Lappajärven yksikköön, Kivitipussa vierailu ja ruokailu Koskikievarissa, leiriläiset luettelevat.
Keskustelua seuratessa tuli ilmi, että jokainen leiriläinen on saanut kokeilla eri aloja ja mahdollisesti löytänyt omansa. Navetan lisäksi on käyty puutarhan puolella ja puuosastolla. Viikon aikana leiriläiset ovat myös tulleet tietoisiksi Alvar Aallon työstä, käyneet Alvariinissa ja uimahallissa. Kysymykseen miksi halusit leirille, tuli monesta suusta sama vastaus: haluan nähdä ja kokeilla itse, enkä muiden kertomana.
Puhtaus ja turvallisuus ennen kaikkea
Leiriläiset saivat tehtäväksi kertoa, mikä heidän mielestään on hyvää Järviseudussa tai ylipäätään Suomessa.
– Hyvät työolot ja korkea elintaso, kierrätys ja puhtaus. Alajärvi koettiin mukavaksi pieneksi paikaksi, jossa tervehditään iloisesti. Turvallisuus tuotiin myös esille, kukapa ei haluaisi mennä rauhassa nukkumaan, tietäen aamun tulevan, pohdiskelivat leiriläiset.
Osa kesäkuun leiriläisistä aloittaa syksyllä opinnot JAMIssa. Leirejä järjestetään vuosittain useampi ja ne kestävät noin viikon.
Venäläiset opiskelijat ovat innoissaan Järviseudusta
JAMIlla on järjestetty useampana kesänä leirejä, joiden tarkoitus on tutustuttaa potentiaalisia venäläisiä opiskelijoita Jamin opiskelumahdollisuuksiin sekä Alajärveen ja ympäryskuntiin.
Venäläiset opiskelijat ovat innoissaan Järviseudusta
JAMIlla on järjestetty useampana kesänä leirejä, joiden tarkoitus on tutustuttaa potentiaalisia venäläisiä opiskelijoita Jamin opiskelumahdollisuuksiin sekä Alajärveen ja ympäryskuntiin.
JAMIssa on tehty pitkäjänteistä yhteistyötä Venäjän Karjalaan, josta onkin vuosien saatossa tullut lukuisia opiskelijoita Järviseudulle. Ajatus leiristä lähti JAMIn vapaa-ajan ohjaajalta Natalia Kivijärveltä. Hän oli tehnyt huomion, että osa opiskelijoista lähtee valmistuttuaan isoihin kaupunkeihin ja vaikka monet Järviseudulle jäävätkin.
– Jos paikkakunta on muutenkin tuttu, kuin vain koulun osalta, voi kynnys jäädä olla isompi, Natalia toteaa.
Ikää tärkeämpää on kiinnostus ja kielitaito
Leireille osallistuu eri-ikäisiä ihmisiä, jotka ovat Venäjällä jo lukeneet itselleen ammatin ja haluavat käydä saman tutkinnon Suomessa, lukea uuden ammatin tai vasta aloittaa ammatillista koulutusta. Leiriläiset ovat innostuneita tulemaan katsomaan, mitä kaikkea JAMI voi tarjota.
– Mainostan leiriä VK:ssa eli venäläisessä ”Facebookissa” ja Venäjän matkoillani. Useimmat venäläisistä opiskelijoistamme tulevat leirin kautta kouluun. Opiskelijoiden täytyy ensin suorittaa kielikoe. Kielikokeen tarkoitus on testata ja selvittää suomen kielen taitoja. Kielikokeen lisäksi on yleistä alkukartoitusta, jossa tutustutaan puolin ja toisin. Autan esimerkiksi harrastusten hankkimisessa ja antaa ideoita vapaa-ajan viettoon, kertoo Natalia.
Käytäntöä ja käsillä tekemistä
Leiriläiset pitävät kovasti siitä, että he saavat itse tehdä, nähdä ja kokea.”Ei tarvitse ottaa sikaa säkissä” eräs leirille kesäkuussa 2019 osallistunut poika totesikin. Leirin aikana on tutustuttu paljon Järviseutuun. Mikä on jäänyt leiriläisille mieleen?
– Ainakin navettavuorot, kun sai kokeilla lypsämistä, reissu JAMIn Lappajärven yksikköön, Kivitipussa vierailu ja ruokailu Koskikievarissa, leiriläiset luettelevat.
Keskustelua seuratessa tuli ilmi, että jokainen leiriläinen on saanut kokeilla eri aloja ja mahdollisesti löytänyt omansa. Navetan lisäksi on käyty puutarhan puolella ja puuosastolla. Viikon aikana leiriläiset ovat myös tulleet tietoisiksi Alvar Aallon työstä, käyneet Alvariinissa ja uimahallissa. Kysymykseen miksi halusit leirille, tuli monesta suusta sama vastaus: haluan nähdä ja kokeilla itse, enkä muiden kertomana.
Puhtaus ja turvallisuus ennen kaikkea
Leiriläiset saivat tehtäväksi kertoa, mikä heidän mielestään on hyvää Järviseudussa tai ylipäätään Suomessa.
– Hyvät työolot ja korkea elintaso, kierrätys ja puhtaus. Alajärvi koettiin mukavaksi pieneksi paikaksi, jossa tervehditään iloisesti. Turvallisuus tuotiin myös esille, kukapa ei haluaisi mennä rauhassa nukkumaan, tietäen aamun tulevan, pohdiskelivat leiriläiset.
Osa kesäkuun leiriläisistä aloittaa syksyllä opinnot JAMIssa. Leirejä järjestetään vuosittain useampi ja ne kestävät noin viikon.
Työelämätaitoja ja käytäntöä merkonomiopinnoista
Rennosti kohti tulevaa. Mikko Viitasaari harrastaa vapaa-ajalla kuntosalia ja frisbeegolfia. Armeijan jälkeen opinnot jatkuvat.
Mikko Viitasaari sai JAMIn merkonomiopintojen aikana runsaasti työelämäkokemusta useasta eri työpaikasta. JAMIn Alajärven yksikössä ... Lue koko uutinen »
Rennosti kohti tulevaa. Mikko Viitasaari harrastaa vapaa-ajalla kuntosalia ja frisbeegolfia. Armeijan jälkeen opinnot jatkuvat.
Mikko Viitasaari sai JAMIn merkonomiopintojen aikana runsaasti työelämäkokemusta useasta eri työpaikasta. JAMIn Alajärven yksikössä opiskelu oli mukavaa ja joustavaa.
Kaupallinen ala valikoitui luontevasti kiinnostusten kohteiden perusteella.
– Minua on aina kiinnostanut bisnesmaailma, olen sosiaalinen ja tykkään olla ihmisten kanssa tekemisissä. Olen tyytyväinen alavalinnasta, koska ammatillisten opintojen kautta pääsin jo nuorena kiinni työelämään ja käytännön tekemiseen, Mikko sanoo.
Ensimmäinen työharjoittelujakso oli tarjolla heti ensimmäisen vuosikurssin keväällä.
– Pääsin työharjoitteluun Halpa-Halliin. Minut pyydettiin sinne myös kesätöihin. Olin aluksi hyllyttämässä, mutta pian pääsin myös kassalle. Tein Halpa-Hallissa töitä myös opintojen ohella myöhemmin, hän jatkaa.
Halpa-Hallin kassalta Oma Säästöpankin paikallinen johtaja bongasi Mikon seuraavana vuonna, minkä kautta aukesi mahdollisuus seuraavaan työpaikkaan.
– Yleensä pankkiin ei oteta alaikäisiä, mutta pääsin työharjoitteluun erikoisluvalla, ja sain jäädä myös kesätöihin. Oli mukava huomata, miten pankkiala toimii ihan käytännössä ja opintoja pääsi soveltamaan työelämään hyvin.
Joustavat ja omanlaiset opinnot
Opiskelu JAMIssa oli Mikon mukaan joustavaa ja rentoa, missä yksilön oma etenemistahti otettiin huomioon. Suhteellisen pienessä yksikössä on etunsa; opettajilla on aikaa auttaa ja kaikki tuntevat toisensa. Yksiköllinen sopiminen opinnoista sujuu helposti.
– Työharjoittelua oli paljon. Opinnoissa sai edetä omaan tahtiin, ja jotkut halusivat edetä nopeammin ja toiset hieman hitaammin. Meillä olisi ollut mahdollisuus tehdä opintoja etänäkin, mutta halusin käydä paljon koulussa ja edistää töitä tunneilla, koska samalla näki kavereita, Mikko kertoo.
Lempiaineikseen hän mainitsee ostoreskontran, budjetoinnin, asiakaspalvelun ja markkinoinnin.
– Mukavia muistoja ja ystäviä jäi myös järjestämästämme Outload LAN tapahtumasta.
Mitä tulevaisuudessa?
Mikko valmistui keväällä 2019 merkonomiksi. Heinäkuussa kutsui armeija, jonka aikana Mikko aikoo miettiä seuraavaa ammatillista siirtoa.
– Valitsin JAMIn opiskelupaikaksi, koska olen kotoisin Alajärveltä ja oli luontevaa jäädä vielä opiskelemaan kotipaikkakunnalle, koska sellainen mahdollisuus oli. Aion hakea armeijan jälkeen jatko-opiskelemaan kaupallista alaa ammattikorkeakouluun. Paikkakunta on vielä harkinnan alla. Saan kuitenkin armeijan jälkeen palata töihin Halpa-Halliin, mikä on hienoa.
Opintojen loppuvaiheessa tehtiin päättötyöksi liiketoimintasuunnitelma.
– Joskus ehkä sitä oppia voisi viedä käytäntöönkin, mutta aluksi haluan kuitenkin kerätä lisää työelämäkokemusta ja opintoja, Mikko sanoo.
Esport-linja oli suosittu yhteishaussa - hakijoita ympäri Suomen!
Järviseudun ammatti-instituutissa ollaan tyytyväisiä kevään yhteishaun tuloksiin uudella esport-linjalla. JAMIn esport-konsepti on koko Suomen mittapuulla poikkeuksellinen, koska siellä voi opiskella kilpapelaamisen lisäksi myös esport-liiketoimintaa ja suorittaa kaksoistutkinnon.
Järviseudun ammatti-instituutissa ollaan tyytyväisiä kevään yhteishaun tuloksiin uudella esport-linjalla. JAMIn esport-konsepti on koko Suomen mittapuulla poikkeuksellinen, koska siellä voi opiskella kilpapelaamisen lisäksi myös esport-liiketoimintaa ja suorittaa kaksoistutkinnon.
JAMIn kilpapeliopintoihin haki kevään yhteishaussa 30 opiskelijaa. Aloituspaikkoja kilpapelilinjalle on 10. Hakijoita oli ympäri Suomen: muun muassa Turusta, Tampereelta, Helsingistä, Savonlinnasta, Lahdesta, Vaasasta ja Oulusta. Opiskelemaan myös haki kokonainen viiden pelaajan joukkue. Hakijoiden joukossa oli myös Suomen tämän hetken kärkipelaajia.
– Näin laajoja, pelkästään esportiin keskittyviä tutkinnon osia ei Suomessa ole muita. Yksittäisiä kursseja tai suppeampia kokonaisuuksia saattaa muissa ammattioppilaitoksissa olla, mutta ei välttämättä kokonaisia tutkinnon osia, kertoo JAMIn tieto- ja viestintätekniikan tuntiopettaja MikkoKalijärvi.
JAMIssa kilpapeliopintoihin sisältyy myös pelinsisäistä valmennusta.
– Kilpapelaamiseen suuntautuneet opiskelijat saavat niin joukkue- kuin yksilövalmennusta. Kilpapeliopinnot sisältävät lisäksi myös fyysistä kuntoilua ja ravintotietoutta ja kokonaisvaltaisen urheilullisen elämäntavan opettelua, hän kertoo.
– Osa hakijoista oli nimenomaan kaksoistutkintoon hakevia. Lukio sijaitsee Alajärvellä ammattioppilaitoksen vieressä, joten opinnot on käytännön tasolla sujuva järjestää. Nämä kaikki yhdessä tekevät JAMIn esport-linjasta erittäin vetovoimaisen ja se näkyi myös yhteishaussa. Yhteishaku onnistui yli odotusten ja edessä on vielä aikuisten erillishaku.
Tulevaisuuden ala
Kiinnostus esportiin on saanut maailmanlaajuisesti valtavat mittasuhteet. JAMIn esport-opinnot valmentavat opiskelijoita kattavasti työelämää varten.
– Tutkinnon suoritettuaan voi suoraan työllistyä esport-alalle joko ammattipelaajana tai esimerkiksi alan myynti- ja markkinointitehtäviin, miksei vaikka perustaa esportiin liittyvää yritystoimintaakin, Kalijärvi sanoo. Hänen mukaansa opinnot JAMIssa palvelevat hyvin kokonaisuutta ja työllistymistä alalle.
Esport on tulevaisuuden ala, mihin oppilaitosten on reagoitava.
– Tehtävänämme on tuottaa tämän päivän ammattilaisia muuttuvan työelämän tarpeisiin. JAMI on nyt etumatkalla moniin muihin toisen asteen oppilaitoksiin verrattuna. Valveutuneimmat urheiluseuratkin alkavat herätä asiaan. Omia esport-joukkueita on esimerkiksi Sotkamon Jymyllä, Helsingin IFK:lla ja seinäjokelaisella SJK:lla.
Jamissa voi opiskella esportsia ensimmäisenä Pohjanmaalla!
Järviseudun ammatti-instituutissa eli Jamissa on syksystä lähtien mahdollista valita osaksi merkonomi- ja datanomiopintoja erillisiä esport-opintoja. Esport-opinnot sijoittuvat opiskelijoille ns valinnaisiin opintoihin. Opiskelijoilla on valittavana kaksi erillaista tutkinnon osaa, esport-liiketoiminta ja ... Lue koko uutinen »
Järviseudun ammatti-instituutissa eli Jamissa on syksystä lähtien mahdollista valita osaksi merkonomi- ja datanomiopintoja erillisiä esport-opintoja. Esport-opinnot sijoittuvat opiskelijoille ns valinnaisiin opintoihin. Opiskelijoilla on valittavana kaksi erillaista tutkinnon osaa, esport-liiketoiminta ja kilpapelaaminen.
Esport-liiketoiminta keskittyy nimensä mukaisesti liiketoimintaan. Esport-liiketoiminnassa opiskelijat osallistuvat OUTLOAD-kilpapelitapahtuman järjestämiseen. OUTLOAD on kuin pieni työpaikka oppilaitoksen sisällä – sillä on omat työskentelytilat, opiskelijoiden itsensä sopimat työajat ja laaja valikoima erilaisia työtehtäviä. Kilpapelitapahtuman tuotot jaetaan tapahtuman päätteeksi palkkana järjestäville opiskelijoille.
Esport-liiketoiminnassa opiskelijat työskentelevät monipuolisissa työtehtävissä mm myynnin, markkinoinnin, turnausjärjärjestelyjen, tuotteistamisen, asiakaspalvelun ja mediatuotannon sekä tietoverkkoinfran parissa. Osa opiskelijoista toimii tiimijohtajina ja johtavat siten oman opiskelijatiiminsä työskentelyä. Esport-liiketoiminnan opinnot antavat opiskelijoille tuhdin annoksen tiimi- ja projektityöskentelyä. Tiimijohtajat pääsevät myös kokeilemaan projektijohtamista ja esimiestyöskentelyä oppilaitosympäristössä.
Kilpapeliopinnoissa opiskelijat keskittyvät pelaamiseen. Lukuvuoden aikana opiskelijat saavat valmennusta niin joukkue- kuin yksilöharjoittelussa. Opiskelijat muodostavat muiden opiskelijoiden kanssa oman joukkueen, jonka kanssa opiskelijat harjoittelevat sekä osallistuvat online- ja lan-turnauksiin. Opiskelijaa ja joukkuetta auttaa kehittymään oma valmentaja, joka on viikoittain käytettävissä.
Kilpapelaamisen lisäksi opinnot sisältävät myös fyysistä kuntoilua ja ravintotietoutta. Opintojen keskiössä on myös säännöllisen unirytmin hallinta osana arkea sekä kokonaisvaltaisen urheilullisen elämäntavan opettelua.
Kilpapelaaminen ja esport kiinnostaa
Kilpapelaaminen ja esport on maailmalla sekä Suomessa hurjassa nosteessa. Omia kilpapelijoukkueitaan ovat ehtineet perustaa jo monet nimekkäät urheiluseurat kuten Helsingin IFK, Porin Ässät, FC Lahti ja Seinäjoen SJK. Myös monet yritykset ovat perustaneet omia kilpapelijoukkueita, näistä nimekkäin on Gigantti. Kilpapelitapahtumat myös ammattimaistuvat. Telia ilmoitti kesäkuussa ostavansa enemmistön Suomen suurimmasta kilpapelitapahtumasta Assemblysta. Muita isoja tapahtumia Suomessa on Vectorama Oulussa ja Lantrek Tampereella. Esportsin ammattimaistuessa ala tarvitsee jatkossa myös koulutettuja ammattilaisia.
Monet oppilaitoksista ovat ottaneet esportsin osaksi opintoja. Esport-opintoja pystyy valitsemaan jo Ahlmanilla Tampereella, HEOlla Helsingissä, Prakticumilla Helsingissä, Ruoveden lukiossa ja Sotkamon urheilulukiossa. Korkea-asteella esportsia voi opiskella Kajaanin ammattikorkeakoulussa.
Jami on ensimmäinen oppilaitos, joka järjestää esport-koulutusta alueellaan. Lähimmät vastaavat ovat Kainuussa ja Pirkanmaalla. Koulutukselle on selvästi kysyntää, sillä hakemuksia on tullut Vaasasta, Jyväskylästä, Turusta, Oulusta, Lahdesta ja Tampereelta asti. Esport-opintohin on perustettu oma info-sivu joka toimii myös tietosivuna vanhemmille.
Uusi tiimiformaatti antaa opiskelijoille runsaasti vastuuta ja myös johtajuuskokemusta
Esport-liiketoiminnan tutkinnon osaa on pilotoitu syksystä lähtien uudella tiimiformaatilla. Uudessa formaatissa opiskelijoista valitaan ensin kaksi tiimijohtajaa, jotka toimivat tiiminsä johtajina. Tämän jälkeen tiimijohtajat suunnittelevat yhdessä opettajan kanssa työtehtävät, jotka pitää tiimeissä täyttää. Tämän jälkeen tiimijohtajat avaavat nämä työtehtävät muiden opiskelijoiden haettaviksi ja järjestävät hakutilaisuuden. Lopulta tiimijohtajat pääsevät valitsemaan tiimiläisensä hakijoiden joukosta ja tiimit alkavat siten muodostua.
Tiimien toiminta keskittyy kahden erilaisen teeman ympärille:
myynti- ja markkinointitiimi
ohjelma- ja tekniikkatiimi
Kun tiimit ovat muodostettu, alkaa varsinainen toiminta. Tiimijohtajat pitävät tiimeilleen viikoittain työtunnit, joilla tapahtumaa suunnitellaan ja tiimijohtajien toimintaa taas ohjaa viikoittain järjestettävä johtoryhmäkokous.
OUTLOAD lyhyesti
OUTLOAD on pääsiäisenä kuudetta kertaa järjestettävä kilpapelitapahtuma, kansankielellä lanit. Vuoden 2018 ennakkoon loppuunmyydyt lanit kertovat siitä, että tapahtumalle on Järviseudulla tilausta. Kuten aikaisempina vuosina, myös tänä vuonna tapahtumaa järjestää kymmenen merkonomi- ja datanomiopiskelijan pienryhmä. Opiskelijat ovat itse vastuussa tapahtumasta, sen järjestelyistä ja sisällöstä. Tapahtumassa järjestetään erilaisia peliturnauksia, joihin tulee osallistujia ympäri Suomen. Tapahtuma on myös luonteeltaan sosiaalinen ja siellä on hyvät mahdollisuudet tutustua uusiin ystäviin.
Kevään valmistuvat merkonomit osallistuivat Keskon mestarimyyjäkoulutukseen opettaja Liisa Raivion ohjaamana. Tulokset olivat erinomaiset ja stipendeillä palkittiin seuraavat opiskelijat: Torvinen Nea-Aliisa, Rantamäki Piia, Sepponen Henna, Ala-Vannesluoma Amanda, Hartikka Suvianna, Kallioniemi ... Lue koko uutinen »
Kevään valmistuvat merkonomit osallistuivat Keskon mestarimyyjäkoulutukseen opettaja Liisa Raivion ohjaamana. Tulokset olivat erinomaiset ja stipendeillä palkittiin seuraavat opiskelijat: Torvinen Nea-Aliisa, Rantamäki Piia, Sepponen Henna, Ala-Vannesluoma Amanda, Hartikka Suvianna, Kallioniemi Jasmine, Keskinen Cristiina ja Viita-aho Suvi.
JAMI ja CAP-Group Oy koulutussopimukseen
Järviseudun koulutuskuntayhtymä, JAMI, tekee logistiikan tutkintoon liittyvän koulutussopimuksen Suomen suurimman kuljettajakouluttaja CAP-Group Oy:n kanssa. CAP-Autokouluja on 56 ympäri Suomea. CAP toteuttaa myös suurimman osan puolustusvoimien kuljettajakoulutuksista. Uusimmat toimistot aukeavat Seinäjoelle ... Lue koko uutinen »
Järviseudun koulutuskuntayhtymä, JAMI, tekee logistiikan tutkintoon liittyvän koulutussopimuksen Suomen suurimman kuljettajakouluttaja CAP-Group Oy:n kanssa. CAP-Autokouluja on 56 ympäri Suomea. CAP toteuttaa myös suurimman osan puolustusvoimien kuljettajakoulutuksista. Uusimmat toimistot aukeavat Seinäjoelle ja Vaasaan. CAP on käytännössä muuttanut koko markkinaa tuomalla ensin verkko-opinnot eli "etäteorian" teoriaopiskeluun ja sittemmin simulaattorit osaksi ajoharjoittelua. CAP-Autokouluissa kaikki teoriaopinnot voi opiskella virtuaaliluokassa asiakkaan niin halutessa. Kyse ei ole valmiista nauhoituksista tai täysin itsenäisestä opiskelusta. Opiskelija valitsee verkosta mille tunnille hän osallistuu ja tunteja on tarjolla päivisin, iltaisin, viikonloppuisin...Etäteoriatunnilla on opettaja paikalla ja ryhmä opiskelijoita. CAP toteuttaa ensi syksystä lähtien Järviseudun ammatti-instituutin logistiikan opiskelijoiden C ja CE-korttikoulutukset sekä kuljettajan ammattipätevyyskoulutuksen.
CAP on kehittänyt yrityspuolella juuri sellaista koulutusta, johon suuntaan Jamissakin liikutaan ja jota voitaisiin hyödyntää paljon laajemmin ammatillisen koulutuksen ja AMK-koulutuksen teoriaopinnoissa.
Yhteistyössä puhutaan myös uudenlaisesta oppilaitos-yritysyhteistyöstä. Ammatillisen koulutuksen reformi peräänkuuluttaa tiiviimpää yritysyhteistyötä ja tämä on hyvä esimerkki uudenlaisesta toimintamallista, jonka kautta pystytään myös vähentämään kustannuksia, mutta samalla teknologian ja yhteistyön kautta lisätään joustavuutta, joka koituu yksittäisen opiskelijan eduksi. Yhteistyön kautta vältämme myös oppilaitoksena raskaat investoinnit ja opiskelijat saavat ajaa aina tuoreella kalustolla. JAMIn omaa kuorma-autoa hyödynnetään lähinnä huoltojen, lastauksen jne opiskelussa.
Näemme CAPn kanssa myös tulevaisuuden kehityksen hyvin saman suuntaisesti, puhutaan sitten virtuaalitodellisuuden tai lisätyn todellisuuden hyödyntämisestä tulevaisuuden koulutuksissa. Myös näissä asioissa haluamme tehdä kehitystyötä yhdessä.
Jamin logistiikka-ala kehittyy
Lappajärven logistiikka-ala täydensi opetusvälineistöään hankkimalla käyttöönsä Scania 144 -kuorma-auton. Sen avulla voidaan toteuttaa ammattipätevyyden osoittamiseen tarpeellisia harjoituksia ja ammattiosaamisen näyttöjä. Myös käytännön ajosuoritteisiin ja kuormaamiseen tutustumista tullaan suorittamaan tällä ajoneuvolla.
Lappajärven logistiikka-ala täydensi opetusvälineistöään hankkimalla käyttöönsä Scania 144 -kuorma-auton. Sen avulla voidaan toteuttaa ammattipätevyyden osoittamiseen tarpeellisia harjoituksia ja ammattiosaamisen näyttöjä. Myös käytännön ajosuoritteisiin ja kuormaamiseen tutustumista tullaan suorittamaan tällä ajoneuvolla.
Jamille menestystä Taitaja-semifinaaleissa
Jamin puutarhuritytöt Pauliina Rintamäki ja Tiia-Mari Aro osallistuivat 1.2.2017 Taitaja -semifinaaliin kukkasidonnan lajissa.
Molemmat tytöt pääsivät finaaliin vieläpä ihan ilmiömäisillä sijoituksilla! Pauliina oli semifinaaleissa 2. ja Tiia-Mari 3. Osallistujia oli ... Lue koko uutinen »
Jamin puutarhuritytöt Pauliina Rintamäki ja Tiia-Mari Aro osallistuivat 1.2.2017 Taitaja -semifinaaliin kukkasidonnan lajissa.
Molemmat tytöt pääsivät finaaliin vieläpä ihan ilmiömäisillä sijoituksilla! Pauliina oli semifinaaleissa 2. ja Tiia-Mari 3. Osallistujia oli 19. Tyttöjä ovat valmentaneet Heli Ketola ja Säde Alanen, jolla kansainvälistäkin menestystä Taitaja-kisoista. Hurjasti onnea kaikille!
Taitaja 9 -kilpailu ja ysien vierailu Lappajärvellä torstaina 10.11.
Jamin Lappajärven yksikössä pidetään torstaina 10.11. lähiseudun yläkoulujen oppilaille suunnattu Taitaja 9-kilpailu. Kilpailuun osallistuu 16 ryhmää yhdeksästä lähikoulusta. Kilpailun tehtävät liittyvät ravintola-, hoiva-, sähkö-, rakennus-, metalli- ja autoalaan. Samalla Jamin ... Lue koko uutinen »
Jamin Lappajärven yksikössä pidetään torstaina 10.11. lähiseudun yläkoulujen oppilaille suunnattu Taitaja 9-kilpailu. Kilpailuun osallistuu 16 ryhmää yhdeksästä lähikoulusta. Kilpailun tehtävät liittyvät ravintola-, hoiva-, sähkö-, rakennus-, metalli- ja autoalaan. Samalla Jamin Lappajärven yksikön opiskelutarjontaan tutustuu noin 350 lähikoulun ysiä opettajineen.
Kauppiksella perinteiset Jamit keskiviikkona 2.11
Kauppis järjestää jälleen Syysjamit kauppiksella Järviseudun yhdeksäsluokkalaisille. Syysjamien teemana on Halloween. Tutustujia tulee alueen kouluista lähes 200. Ohjelmassa mm merkonomi ja datanomitutkintojen esittäytyminen, tuote-esittelyjä, kilpailuja, muotinäytös ja karaoke. Teeman mukaisesti ... Lue koko uutinen »
Kauppis järjestää jälleen Syysjamit kauppiksella Järviseudun yhdeksäsluokkalaisille. Syysjamien teemana on Halloween. Tutustujia tulee alueen kouluista lähes 200. Ohjelmassa mm merkonomi ja datanomitutkintojen esittäytyminen, tuote-esittelyjä, kilpailuja, muotinäytös ja karaoke. Teeman mukaisesti pukeutumiskoodina Halloween, "hirveimmät" asut palkitaan!
Jamin Alajärven toimipiste eli kauppis juhlii 50-vuotista taivaltaa torstaina 6. lokakuuta klo 11 alkaen. Tervetuloa juhlimaan kanssamme! Ohjelma täällä.
Jamin Alajärven toimipiste eli kauppis juhlii 50-vuotista taivaltaa torstaina 6. lokakuuta klo 11 alkaen. Tervetuloa juhlimaan kanssamme! Ohjelma täällä.
Toimintapäivä ja avoimet ovet Lappajärvellä 24.8. Tervetuloa tutustumaan!
Toimintapäivä ja avoimet ovet Lappajärvellä 24.8. Tervetuloa tutustumaan!
Jamin Lappajärveltä löytyy rallin Jokamiesluokan Nuorten Luokan Suomen mestari
Jamin Lappajärven toimipisteessä autoalan perustutkintoa opiskeleva 17-vuotias lappajärveläinen Eero Laurila on voittanut rallin Jokamiesluokan Nuorten Luokan SM-sarjan.
Onnittelut huikeasta suorituksesta!
Jamin Lappajärven toimipisteessä autoalan perustutkintoa opiskeleva 17-vuotias lappajärveläinen Eero Laurila on voittanut rallin Jokamiesluokan Nuorten Luokan SM-sarjan.
Onnittelut huikeasta suorituksesta!
TkT Matti Väänänen toimii eläkkeelle siirtyvän rehtori Jouko Kuisminin seuraajana
TkT Matti Väänänen toimii 1.9.2016 eläkkeelle siirtyvän rehtori Jouko Kuisminin seuraajana Järviseudun koulutuskuntayhtymän uutena johtajana/rehtorina.
Väänänen vastaa rehtorin/johtajan tehtävien hoitamisesta jo 6.8.2016 lähtien rehtori Kuisminin ollessa elokuussa vuosilomalla.
TkT Matti Väänänen toimii 1.9.2016 eläkkeelle siirtyvän rehtori Jouko Kuisminin seuraajana Järviseudun koulutuskuntayhtymän uutena johtajana/rehtorina.
Väänänen vastaa rehtorin/johtajan tehtävien hoitamisesta jo 6.8.2016 lähtien rehtori Kuisminin ollessa elokuussa vuosilomalla.
Uuden rehtorin yhteystiedot ovat: matti.vaananen@jamin.fi ja puhelin +358 40 631 7305.
Tervetuloa opiskelemaan sekä uudet että vanhat opiskelijat ja oikein hyvää alkusyksyä henkilöstölle, luottamushenkilöille sekä yhteistyötahoille!
Tiedote Jamissa opintonsa aloittaville opiskelijoille
Hyvä aloittava opiskelija,
Olet saanut kutsun opiskelemaan oppilaitokseemme Alajärvelle, Kurejoelle, Lappajärvelle tai Töysään. Onnittelut siitä! Ilmoita opiskelupaikan vastaanottamisesta kutsun liitteenä olevalla lomakkeella 30.6. mennessä.
Olet saanut kutsun opiskelemaan oppilaitokseemme Alajärvelle, Kurejoelle, Lappajärvelle tai Töysään. Onnittelut siitä! Ilmoita opiskelupaikan vastaanottamisesta kutsun liitteenä olevalla lomakkeella 30.6. mennessä.
Opinnot alkavat Alajärven, Lappajärven ja Töysän toimipisteissä maanantaina 8.8.16 klo: 9.00. Kurejoen toimipisteessä lukuvuosi alkaa tiistaina 9.8.16 klo: 9.00.
Opintojesi alussa ryhmänohjaaja laatii sinulle henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman (HOPS). Sitä varten ota mukaan mahdolliset todistukset aikaisemmista opinnoistasi tai työkokemuksestasi. Maatalous- ja puutarha-alan opiskelijoilla ensimmäiseen lukuvuoteen sisältyy 4 viikon työssäoppimisjakso opetusmaatilalla ja –puutarhalla kesä-heinäkuun aikana.
Mikäli olet opiskelupaikkaa vastaanottaessasi varannut asuntolapaikan Jamin Lappajärven tai Kurejoen asuntolasta, ilmoita asuntolaan tulostasi asuntolanhoitajalle edellisellä viikolla:
Kurejoella 3.8. alkaen aikana puhelinnumeroon: 044-4675 118
Lappajärvellä 1.8. alkaen puhelinnumeroon: 044-4657 123
Mikäli sinulla on kysyttävää opinnoista, ota yhteyttä numeroon: 06-2412 700 tai koulutusalajohtajiin:
Jami on mukana järjestämässä ammattitaidon Skills/Taitaja 2016 SM-kisoja Seinäjoella 10-12.5 2016 kahdessa lajissa: viherrakentamisessa ja kukkasidonnassa. Viherrakentamisen lajivastaavana toimii Thomas Vasenius Omniasta ja varalajivastaavana toimii Kari Peltonen Jamista.
Jami on mukana järjestämässä ammattitaidon Skills/Taitaja 2016 SM-kisoja Seinäjoella 10-12.5 2016 kahdessa lajissa: viherrakentamisessa ja kukkasidonnassa. Viherrakentamisen lajivastaavana toimii Thomas Vasenius Omniasta ja varalajivastaavana toimii Kari Peltonen Jamista.
Kukkasidonnan lajivastaavana toimii Jamista Heli Ketola ja varalajivastaavana Mari Rajamäki.
Vuoden Aikuinen Liiketalouden Osaaja ja Vuoden Nuori Merkonomi -kilpailuiden voittajat selvillä
Vuoden Nuoriksi Merkonomeiksi valittiin Järviseudun ammatti-instituutin Anni Pitkäkangas ja Suomen Liikemiesten kauppaopiston Tiia Raatikainen
Vuoden Nuori Merkonomi -kilpailu järjestettiin kolmatta kertaa. Raati kokoontui arvioimaan kilpailijoiden kilpailunäytteitä maaliskuun alussa. Kilpailussa ... Lue koko uutinen »
Vuoden Nuoriksi Merkonomeiksi valittiin Järviseudun ammatti-instituutin Anni Pitkäkangas ja Suomen Liikemiesten kauppaopiston Tiia Raatikainen
Vuoden Nuori Merkonomi -kilpailu järjestettiin kolmatta kertaa. Raati kokoontui arvioimaan kilpailijoiden kilpailunäytteitä maaliskuun alussa. Kilpailussa jaettiin tällä kertaa vain jaettu ensimmäinen sija ja Vuoden Nuoriksi Merkonomeiksi tulivat siten valituiksi Järviseudun ammatti-instituutinAnni Pitkäkangas ja Suomen Liikemiesten Kauppaopiston Tiia Raatikainen. Sekä Pitkäkangas että Raatikainen olivat opinnoissaan erittäin ansioituneita ja esimerkillisiä opiskelijoita. Pitkäkangas on hyödyntänyt ansiokkaasti paikallisia opiskelu- ja työllistymismahdollisuuksia sekä hankkinut kokemusta yrittäjyydestä. Raatikainen on suoriutunut erinomaisesti työtehtävistään ja hänen monipuoliseen vapaa-aikaansa kuuluvat muun muassa tanssiharrastus sekä lasten liikuntaleikkikoulun vetäminen. Molemmat palkitaan 900 euron apurahoin. Anni Pitkäkangasta ohjasi Seppo Aho ja Tiia Raatikaista Sinikka Luttinen, jotka molemmat palkitaan apurahoin.
Vuoden Aikuinen Liiketalouden Osaaja on Luksian Kaarina Nieminen
Valtakunnallinen Vuoden Aikuinen Liiketalouden Osaaja -kilpailu käytiin kahdettatoista kertaa. Kilpailun nelihenkinen raati kokoontui maaliskuun alkupuolella käymään läpi oppilaitosten ilmoittamia kilpailijoiden portfolioita, joiden arviointi osoittautui jälleen vaativaksi tehtäväksi.
Kilpailun parhaaksi ja Vuoden Aikuiseksi Liiketalouden Osaajaksi valittiin Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymästä Luksiasta kiitettävin arvosanoin merkonomiksi valmistunut Kaarina Nieminen. Hänet palkitaan Liikesivistysrahaston Liiketalouden Liiton rahaston 1100 euron apurahalla ja Viking Linen luksus -risteilyllä Tukholmaan. Raadin mukaan Nieminen on oiva esimerkki elinikäisestä oppimisesta, sillä hän on opintojensa myötä paitsi vaihtanut alaa, perustanut myös yrityksen. Kaarina Nieminen on aiemmalta ammatiltaan lastentarhanopettaja, mutta toimii nykyisin tilitoimistoyrittäjänä. Myös Niemisen ohjaaja Tiina Vesanen palkitaan apurahalla.
Kilpailussa toiseksi korkeimmat pistemäärät ja jaetun toisen palkinnon saivat Jyväskylän aikuisopistosta valmistunut Nisa Leinonen ja MERCURIA Kauppiaitten kauppaopistosta valmistunut Laura Hiltunen. Molemmat palkitaan 480 euron apurahoin. Nisa Leinonen on ollut omissa harjoittelupaikoissaan arvostettu ja hän on omalla esimerkillään raivannut tietä uusille harjoittelijoille. Leinonen on lisäksi Mestarimyyjä ja oman kiinnostuksen kohteensa löydettyään kehittymässä todelliseksi taloushallinnon ammattilaiseksi. Laura Hiltunen on myös alanvaihtaja, joka edelliseltä ammatiltaan kahvilanpitäjä. Hiltunen on tilinpäätöstaitoinen kirjanpitäjä ja palkanlaskija ja työllistyi vakituisesti harjoittelupaikkaansa. Leinonen ja Hiltunen ovat molemmat jatkamassa opintojaan työn ohella. Sekä Leinosen ohjaaja Tiina Paavola että Hiltusen ohjaaja Ulla Koskinen palkitaan apurahoin.
Kilpailujen palkinnot jaetaan syksyllä 22.10.2016 Helsingissä.
OUTLOAD kerää jälleen Järviseudun tietokoneharrastajat yhteen paikkaan!
OUTLOAD on toista kertaa järjestettävä verkkopelitapahtuma, joka on suunnattu kaikille tietokoneista ja verkkopelaamisesta kiinnostuneille nuorille. Tapahtumaan on varattu 100 tietokonepaikkaa. Tapahtumajärjestäjinä toimivat Järviseudun ammatti-instituutti JAMIn datanomiopiskelijat.
OUTLOAD on toista kertaa järjestettävä verkkopelitapahtuma, joka on suunnattu kaikille tietokoneista ja verkkopelaamisesta kiinnostuneille nuorille. Tapahtumaan on varattu 100 tietokonepaikkaa. Tapahtumajärjestäjinä toimivat Järviseudun ammatti-instituutti JAMIn datanomiopiskelijat.
OUTLOADin tarkoituksena on kerätä Järviseudun tietokoneista kiinnostuneet nuoret yhteen paikkaan, jossa samanhenkiset voivat harrastaa yhdessä ja löytää uusia ystäviä. OUTLOAD on matalan kynnyksen tapahtuma, johon kaikki kynnelle kykenevät ovat tervetulleita. Tapahtuman suositusikä on 13 vuotta ja tätä nuorempien kehotetaan osallistumaan tapahtumaan vanhempiensa seurassa.
Tapahtumaan ilmoittaudutaan ennakkoon verkkosivujen lomakkeella. Ilmoittautuminen päättyy viikkoa ennen tapahtumaa, 9.4.2016. Tapahtuma alkaa lauantaina 16.4.2016 kello 12.00 ja päättyy sunnuntaina 17.4.2016 kello 18.00. Tapahtumapaikkana toimii Järviseudun ammatti-instituutin Alajärven toimipisteen juhlasali osoitteessa Hoiskontie 25.
Kuten yleensä laneilla, myös OUTLOADeilla pelataan peliturnauksia. Main-turnaus pelataan Counter-Strike: Global Offensive pelissä. CSGO -turnauksen palkintojen arvo on yhteensä 650 euroa.
Tapahtumassa on jatkuva järjestyksenvalvonta. Tapahtuma on päihteetön.
Tapahtuman yhteistyökumppaneina toimivat Järviseudun ammatti-instituutti, JAPO, ABC Alajärvi, Järvinet, Finnkatsastus, Pizzeria Albert ja Pitkäsen Sora.
Alaikäisten nuorten vanhemmat voivat ottaa halutessaan yhteyttä tapahtuman järjestämistä valvovaan opettajaan.
Mikko Kalijärvi 050 371 7349 mikko.kalijarvi@jamin.fi
Mitä JAMIin kuuluu?
Järviseudun koulutuskuntayhtymän jäsenkuntia ovat Alajärvi, Evijärvi, Kauhava, Lappajärvi ja Vimpeli sekä Alavus, joka ei ole jäsenenä varsinaisilla maksuosuuksilla. Kuntayhtymä ylläpitää Järviseudun ammatti-instituutti – nimistä monialaista, 2. asteen ammattioppilaitosta. Yhtymä on ... Lue koko uutinen »
Järviseudun koulutuskuntayhtymän jäsenkuntia ovat Alajärvi, Evijärvi, Kauhava, Lappajärvi ja Vimpeli sekä Alavus, joka ei ole jäsenenä varsinaisilla maksuosuuksilla. Kuntayhtymä ylläpitää Järviseudun ammatti-instituutti – nimistä monialaista, 2. asteen ammattioppilaitosta. Yhtymä on käytännössä velaton ja useana vuotena talous on ollut ylijäämäistä, joten toimintaa voidaan kehittää vakaalla pohjalla. Nykymuotoisella koulutuskuntayhtymällä on menossa 13. toimintavuosi.
Viime vuosien valtiontalouden kiristystoimet ovat vaikuttaneet voimakkaasti ammatilliseen koulutukseen, niin myös JAMIssa. Talouden tasapainon ylläpitämiseksi vuonna 2015 hyväksyttiin tasapainotus- ja säästöohjelma seuraaville vuosille. Säästöjä on voitu ja voidaan saada henkilökunnan eläköitymisten myötä ja määräaikaisia tehtäviä karsimalla. Varsinaisia irtisanomisia ei ole toistaiseksi tarvittu, tässä on auttanut takavuosien säästöt. Vuoden 2015 tilinpäätös tullee olemaan, ennakkotietojen mukaan, suunniteltua parempi, sillä tulojen kehitys oli useilla sektoreilla arvioitua suurempi. Kuluvan vuoden, 2016, talousarvion loppusumma on noin 8,5 miljoonaa euroa.
Järviseudun ammatti-instituutissa koulutusaloina/osaamisaloina ovat liiketalous ja luonnontieteet: Alavuden ja Töysän toimipisteissä; luonnovara-alat ja puuala Kurejoella; tekniikka- ja liikenne sekä HRC-alat Lappajärvellä; oppisopimustoimisto, Sopevan päätoimipaikka on Kauhavalla. Aikuiskoulutusta järjestetään pääosin Alajärvellä, mutta monia kursseja pidetään myös muualla Suomessa. Opiskelija määrä on vuositasolla noin tuhat sekä lisäksi lyhytkurssilaiset, joita on parhaina vuosina ollut jopa 2500 henkeä. Kokonaishenkilöstön määrä on lähes sata, lisäksi lyhytaikaisissa opetus- ja muissa tehtävissä vuosittain noin 20-30 henkeä.
Ongelmana, niin Järviseudulla kuin monella muullakin alueella Suomessa, on nuorten ikäluokkien pienet koot. Tämä on heijastunut joillakin aloilla jopa työvoiman saantivaikeuksiin. Tällaisia toimialoja ovat olleet mm. turkistarhat. Sen vuoksi JAMIssa, em vajeen korjaamiseksi, otettu opiskelijoita myös Suomen lähialueilta, Baltian maista ja Karjalasta. Menettely käynnistyi yrittäjien toiveesta.
JAMI on osallistunut aktiivisesti alueen kehittämistoimiin, erityisesti silloin kun ne ovat palvelleet koulutuksen kehittämistä. Merkittävänä projektina päättyi vuonna 2015 ALU-KOULU-hanke, jonka keskeisenä tavoitteena oli ja on alueella tärkeän alumiinialan kehittäminen. Oppilaitos on mukana tälläkin hetkellä monissa toimintaa kehittävissä, usean oppilaitoksen yhteisesti hakemissa projekteissa.
Jäsenkuntamme ovat korostaneet, että jatkossakin, itsenäinen, kuntien vahvaan tukeen nojautuva ammattioppilaitos turvaa parhaiten koulutustarjonnan Järviseutu-Kauhava-alueella. Tämä on ollut keskeisiä toimintastrategian suunnittelun kulmakiviä. Tämän lisäksi tarvitaan hyvää yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa ja aktiivista osallistumista alueen kehittämiseen.
Jouko Kuismin, rehtori
Vuoden vaihtuessa
Järviseudun koulutuskuntayhtymän lopuillaan oleva toimintavuosi tullee olemaan tulokseltaan arvioitua parempi. Keväällä hyväksytty talouden tasapainottamis- ja säästöohjelma vaikuttaa jo jonkin verran, mutta myös tuloja on tullut ennakoitua enemmän. Myönteistä tulokehitystä on ... Lue koko uutinen »
Järviseudun koulutuskuntayhtymän lopuillaan oleva toimintavuosi tullee olemaan tulokseltaan arvioitua parempi. Keväällä hyväksytty talouden tasapainottamis- ja säästöohjelma vaikuttaa jo jonkin verran, mutta myös tuloja on tullut ennakoitua enemmän. Myönteistä tulokehitystä on ollut useilla tulosalueilla.
Nuorisoasteella oppilaita on ollut ns. ylipaikoilla 50 opiskelijaa, mikä osaltaan on lisännyt kuluja. OKM:n päätöksen mukaan vuoden 2015 oppilasmäärä on ollut 495 eli määrä, jonka perusteella oppilaitos saa korvauksen koulutuksen järjestämisestä. Vuonna 2016 ja siitä eteenpäin paikkamääräksi on määritelty 465. Oppilaita voi olla toki tätä enemmän, mutta heistä ei saa lisätuloja.
Seuraavat vuodet ovat kuitenkin kireän taloussuunnittelun aikaa. Epävarmuuden suurimpana aiheuttajana on valtiontalouden suuri alijäämäisyys, jota yritetään kiriä umpeen tulevien vuosien aikana. Vuosien 2016-2018 taloussuunnittelussa on huomioitava vuodelle 2017 valtion ilmoittama noin 15 % lisäleikkaus ammatillisen koulutuksen rahoitukseen aikaisempien lisäksi.
Suunniteltu ammatillisen koulutuksen reformi on vielä tässä vaiheessa mietinnän alla, joten ehdottoman tarkkaa kuvaa siitä ei voi vielä luoda. Reformia ollaan kehittämässä tiukan talouden aikoja varten, joten on ennakoitavissa edelleenkin niukkenevaa rahoitusta toisen asteen koulutukseen, opetuksen työelämälähtöisyyden lisäämistä ja opiskelijoiden omatoimisuuden lisäämistä opintojen suorittamisessa.
Koulutuskuntayhtymä on suunnitellut talouttaan niin, että talouden tasapaino on saavutettavissa vuonna 2019 ja tulos olisi vuonna 2020 jo positiivinen. Vuosien 2016–2018 aikana syntyvä alijäämä kyetään kattamaan edellisten vuosien aikana syntyneillä ylijäämillä. Suunnitelman toteuttaminen edellyttää kulujen leikkauksia kiinteistöjen osalta, mutta myös henkilöstössä. Keväisen suunnitelman mukaan, henkilöstömenojen leikkauksiin päästään pääosin eläköitymisten ja määräaikaisuuksien päättymisten yhteydessä.
Tulevan vuoden helmikuussa juhlistetaan Kurejoen toimipisteen, maatalousoppilaitoksen, 90-vuotista taivalta ja syksyllä vietetään Alajärven toimipisteen, kauppaoppilaitoksen, 50-vuotisjuhlia. Ensi vuosi tuo myös muutoksia henkilöstöön. Osa koulutusalojen johtajista, opettajista ja kouluttajista saavuttaa eläköitymisiän ja jäävät hyvin ansaituille vapaille.
Syyslukukauden 2016 alussa vaihtuu myös rehtori, sillä olen saavuttamassa oman eläkeikäni ja näin ollen kuntayhtymän valtuusto on myöntänyt minulle eron 1.9.2016 alkaen. Kuntayhtymän hallitus ryhtynee valmistelemaan seuraajan valintaa alkuvuodesta.
Kuluneesta vuodesta kiittäen sekä Rauhaisaa Joulua ja Hyvää Uutta Vuotta toivottaen
Jouko Kuismin, rehtori
Järviseudun koulutuskuntayhtymä
Syysjamit Alajärven toimipisteessä
Syysjamit Alajärven toimipisteessä. Ohjelmassa mm. muotinäytös ja musiikkiesityksiä.
Alajärven ja Vimpelin peruskoululaiset tutustuvat merkonomi- ja datanomikoulutukseen. Lisätietoja Facebookissa ja Instagrammissa.
Syysjamit Alajärven toimipisteessä. Ohjelmassa mm. muotinäytös ja musiikkiesityksiä.
Alajärven ja Vimpelin peruskoululaiset tutustuvat merkonomi- ja datanomikoulutukseen. Lisätietoja Facebookissa ja Instagrammissa.
Sadonkorjuumarkkinat onnistuivat loistavasti
Kurejoenyksikön sadonkorjuumarkkinoita vietettiin elokuun viimeisenä lauantaina hienossa säässä ja asiakkaitakin oli yli 500. Markkinoilla myytiin lähiseudun tuotteita, kuten kukkia, juureksia, marjoja, hunajaa, lihaa, käistyötuotteita jne. Myyjiä markkinoilla oli yli 20. ... Lue koko uutinen »
Kurejoenyksikön sadonkorjuumarkkinoita vietettiin elokuun viimeisenä lauantaina hienossa säässä ja asiakkaitakin oli yli 500. Markkinoilla myytiin lähiseudun tuotteita, kuten kukkia, juureksia, marjoja, hunajaa, lihaa, käistyötuotteita jne. Myyjiä markkinoilla oli yli 20. Lisäksi markkinoilla pääsi mm. ratsastamaan Jamin hevosilla, sai kasvomaalauksen ja pääsi paistamaan tikkupullaa. Alajärveläinen Tama-rumpali Yamar Thiam esitti markkinaväelle sadonkorjuumusiikkia senegalilaisittain.
Lukuvuoden päättyessä
Järviseudun ammatti-instituutin 12. toimintavuosi oli monivivahteinen. Voitiin iloita tuloksellisuudesta, Alukoulun rakentamisesta, rivitalotyömaan aloittamisesta, uusista koulutusavauksista Alavudella ja monesta muusta onnistumisesta. Varjoa toiminnan ylle on heittänyt valtiovalta. Opetus- ja kulttuuriministeriön päätös ... Lue koko uutinen »
Järviseudun ammatti-instituutin 12. toimintavuosi oli monivivahteinen. Voitiin iloita tuloksellisuudesta, Alukoulun rakentamisesta, rivitalotyömaan aloittamisesta, uusista koulutusavauksista Alavudella ja monesta muusta onnistumisesta. Varjoa toiminnan ylle on heittänyt valtiovalta. Opetus- ja kulttuuriministeriön päätös alentaa jyrkästi JAMIn oppilaspaikkoja näkyi toiminnan suunnittelussa lukuvuoden jälkipuoliskolla. On jouduttu pohtimaan sopeuttamista alennettuihin opiskelijamääriin.
Päällimmäisenä toiminnan arvioinnissa on kuitenkin tyytyväisyys. Olemme löytäneet keinoja sopeuttaa toimintaa ja silti laatua parantaen. Parantamisen varaa on aina, mutta ulkoisessa sertifioinnissa ja myös itsearvioinnissa näkemykset olivat voittopuolisesti hyviä. Eräänä merkittävänä toimena on ollut työssäoppimisen ohjauksen yhtenäistäminen ja työpaikkaohjaajien verkko-opetuksen kehittäminen. Tämä kokonaisuus koituu sekä opiskelijoiden että työssäoppimispaikkojen eduksi.
Vuoden aikana on pyritty löytämään uusia keinoja saada opiskelijat entistä paremmin mukaan yhteisön rakentamiseen. Oppilaskuntien roolia oppilaiden mielipiteiden kokoajana on lisätty. Toimiva oppilaskunta luo hyvää virettä niin opetuksen kuin koko oppilaitoksen kehittämiseen.
Opetussuunnitelmien uudistaminen käynnistyi talven aikana ja uudet suunnitelmat otetaan käyttöön syyslukukauden 2015 alussa. Niissä tulee olemaan muutoksia aikaisempaan, mutta edelleenkin tavoite pysyy entisellään: tarjotaan alueen nuorille ja aikuisille mahdollisuus kouluttautua ammatteihin, joille alueen yrityselämä tarjoaa työpaikkoja.
Hyvää kesää jokaiselle!
Jouko Kuismin, rehtori
Järviseudun koulutuskuntayhtymä kehittää ja sopeuttaa
Järviseudun koulutuskuntayhtymän valtuusto on hyväksynyt talous- ja toimintasuunnitelman vuodelle 2015 ja linjaukset seuraavalle kolmivuotiskaudella. Toiminnan suunnittelu pohjautuu jo julkisuudessakin paljon puhuttuihin opetusalan säästötavoitteisiin. Tällaisia, Opetus- ja kulttuuriministeriön päättämiä tekijöitä ovat ... Lue koko uutinen »
Järviseudun koulutuskuntayhtymän valtuusto on hyväksynyt talous- ja toimintasuunnitelman vuodelle 2015 ja linjaukset seuraavalle kolmivuotiskaudella. Toiminnan suunnittelu pohjautuu jo julkisuudessakin paljon puhuttuihin opetusalan säästötavoitteisiin. Tällaisia, Opetus- ja kulttuuriministeriön päättämiä tekijöitä ovat oppilaspaikkamäärien alentamiset, yksikköhinnan jäädytys ja alentaminen sekä mahdollisesti (HE) tapahtuva rahoitusmallin muuttuminen vuoden 2017 alusta lukien. Lisäksi esillä on ollut II-asteen järjestäjäverkon tiivistäminen. Opetussuunnitelmien uudistaminen on jo käynnistynyt ja ne täytyy uudistaa 1.8.2015 mennessä.
Järviseudun koulutuskuntayhtymän toimintaan vaikuttaa eniten oppilaspaikkojen vähentäminen 75 paikalla tulevana vuonna nykyiseen verraten. Tästä huolimatta kuntayhtymä on sitoutunut ottamaan oppilaaksi jokaisen toimialueelta hakevan nuoren. Tätä tavoitetta tukee nuorisoasteen ammatillisen peruskoulutuksen ohella merkittävästi oppisopimuskoulutus ja aikuiskoulutus. Oppilasmäärien merkittävä alentaminen johtaa sopeuttamistoimiin, mutta näitä voidaan toteuttaa harkiten ja henkilökunnan kanssa neuvotellen. Kuntayhtymän aikaisempien vuosien ylijäämät mahdollistavat suunnitelmallisen talouden tasapainottamisohjelman siten, että vuosikymmenen lopulla toiminta kattaa täysimääräisesti vuosittain syntyvät kulut ja poistot.
Tulevan vuoden keskeisiä tavoitteita ovat alumiinialan osaamis- ja kehittämiskeskuksen ja ALU- kouluhankkeen muuttaminen käytännön jatkuvaksi toiminnaksi, oppilastyönä tehtävän rakennushankkeen jatkaminen Lappajärvellä ja saada kattavasti oppilaita eri koulutusohjelmiin. Investointeja toteutetaan harkiten, mutta tavoitteena on pitää sekä opetuksessa käytettävä kalusto että oppimisympäristö hyvässä kunnossa. Arjen keskellä on myös aika juhlistaa Lappajärven toimipisteen (Lappajärven ammattioppilaitos) 50-vuotistaivalta. Kuntayhtymän jäsenkunnat ovat korostaneet koulutuksen jatkumista ensisijaisesti itsenäisenä kuntayhtymänä siten, että mahdolliset yhteistyökumppanit haetaan jäsenkuntien II-asteen koulutuksen järjestäjistä, siis mukaan lukien lukiot.
Lisätietoja Jouko Kuismin , rehtori, kuntayhtymän johtaja 044-4657125, jouko.kuismin@jamin.fi
Syksyn kuulumisia
Järviseudun koulutuskuntayhtymässä on oppilaita jonkin verran ns. ylipaikoilla eli voimme siltä osin olla erittäin tyytyväisiä tilanteeseen. Suosituimpia koulutusohjelmia ovat olleet logistiikka eli yhdistelmä- ajoneuvonkuljettaja koulutus, kokkien koulutus, rakennusala sekä autonasentaja ... Lue koko uutinen »
Järviseudun koulutuskuntayhtymässä on oppilaita jonkin verran ns. ylipaikoilla eli voimme siltä osin olla erittäin tyytyväisiä tilanteeseen. Suosituimpia koulutusohjelmia ovat olleet logistiikka eli yhdistelmä- ajoneuvonkuljettaja koulutus, kokkien koulutus, rakennusala sekä autonasentaja koulutus. Hallinnon, talouden ja luonnontieteiden koulutuksissa aloitettiin uusi, oma ryhmänsä Alavudella, mikä täydensi oppilasmäärää. Myös luonnonvara-aloilla on Alavudella käynnistetty jo vuoden 2014 alussa oma ryhmänsä. Näyttää siltä, että tällaiselle ”täsmäkoulutuksella” on paikkakuntakohtaisesti kysyntää.
Koko toisen asteen koulutusta Suomessa on viime aikoina puhuttanut oppilaspaikkojen leikkaukset, rahoituksen uudistuminen ja säästöpaineet. Ne näkyvät jokaisen koulutuksen järjestäjän toiminnassa, niin myös Järviseudun koulutuskuntayhtymässä, JAMIssa. JAMIn tulevassa toiminnassa, kuten tähänkin saakka, on sitouduttu ottamaan oppilaaksi jokainen tältä alueella oppilaaksi hakeva henkilö. Näin myös siis jatkossa eli vuoden 2015 yhteishaun ja opiskelijavalinnan yhteydessä opiskelupaikka taataan kaikille tältä alueelta hakeville.
JAMIssa tapahtuu koko ajan toiminnan kehittämistä ja uudistamista. Alumiini-alan koulutus- ja kehittämiskeskuksen rakentaminen on loppusuoralla, samoin sitä tukeva Alu-koulu –hanke. Hankkeiden myöstä oppilaitokseen on saatu huippunykyaikainen oppimisympäristö CNC-työstöön, robottihitsaukseen ja myös automaatio-opiskelun laitteistoa on päivitetty. Hankkeita on muutettu käytännön työksi ja tätä työtä kasvatetaan koko ajan.
Tuleva vuonna, 2015, on saatettava voimaan uudet opetussuunnitelmat. Niissä tullaan, Opetushallituksen antamien perusteiden mukaan korostamaan osaamista eli opintosuorituksien perusteena ovat jatkossa osaamispisteet. Niitä valmistuvalla opiskelijalla tulee olla koossa 180 saadakseen todistuksen. Opinnot tulevat jakautumaan lähes entiseen tapaan ns. ATTO-aineisiin, ammatillisiin opintoihin ja vapaasti valittaviin opintoihin. ATTO-aineisiin kuuluvat mm. matematiikan ja kielten opinnot. Vapaasti valittavat opinnot vähenevät hiukan ja vastaavasti ATTO-aineisiin tulee pieni lisäys. Opinnoissa tulee entisestään korostumaan työssäoppiminen ja työpaikoilla osoitettavat näytöt.
Asunto-osakeyhtiö Puustellinkartanon peruskiven muuraustilaisuudessa 3.11.2014 oli läsnä hankkeen toteuttajatahojen, Lappajärven kunnan ja Järviseudun koulutuskuntayhtymä/Järviseudun ammatti-instituutin luottamushenkilöitä ja johtoa.
Paikalla olivat myös käytännön työstä vastaavat opiskelijat opettajineen.
Asunto-osakeyhtiö Puustellinkartanon peruskiven muuraustilaisuudessa 3.11.2014 oli läsnä hankkeen toteuttajatahojen, Lappajärven kunnan ja Järviseudun koulutuskuntayhtymä/Järviseudun ammatti-instituutin luottamushenkilöitä ja johtoa. Paikalla olivat myös käytännön työstä vastaavat opiskelijat opettajineen.
Läsnäolijoiden nimet listattiin ja oheistettiin betoniin upotettuun lieriöön.
Kuinka tähän on sitten tultu.
Lappajärven kunta on suosiollisesti lähtenyt mukaan tarjoamaan opiskelijoille käytännön koulutyömahdollisuutta. Kauan sitä on puitu, moottoreina rehtori Jouko Kuismin ja kunnanjohtaja Tuomo Lehtiniemi. Neuvonpitoa ennen päätöksiin johtaneita nuijankopautuksia käytiin toista vuotta. Hanketta kartoitettiin asiantuntevien tahojen ja siihen osallistuvien henkilöiden kesken huolella, sovittiin marssijärjestys ja niin oli päätösten hetki.
Talo tehdään kunnalle, Järviseudun ammatti-instituutin rakennus- ja sähköosasto toimii käytännön työn pääasiallisena toteuttajana. Rakennusosasto kakkos- ja kolmosvuosikurssien voimin aloittaa työt ja ykköset seuraavat aluksi vielä sivusta ja käyvät aktiivisesti tarkastamassa työmaalla sen vaiheet ja siirtyvät myöhemmin työmaavastuuseen.
Sähköosasto osallistuu samalla logiikalla ja osaston lehtori on tehnyt sähköistyssuunnitelmat ja johtaa sähköistysurakan. Ulkopuolinen urakoitsija tekee maansiirtotyöt, mutta opiskelijat ovat apuna ja oppimassa nekin asiat. Työmaa tarvitsee myös muita urakoitsijoita, kuten LVI- ja maalausurakointi, joskin niissäkin oppilaat voivat olla oppijoina.
Työmaa antaa suurelle joukolle opiskelijoita mahdollisuuden suorittaa ammattiosaamisen näytöt ja normaalit viikkotyöpäivien harjoittelut työmaalla. Opetussuunnitelma toteutuu tässä tavallistakin paremmin.
Järviseudun ammatti-instituutti Ilkka Ylinen, vs koulutusalajohtaja
Alukoulun avoimet ovet maanantaina 26.5. klo 13.30 – 16.00.
Tervetuloa tutustumaan Suomen ensimmäiseen
alumiiniin erikoistuvaan koulutus- ja kehittämiskeskukseen.
JAMIN Lappajärven toimipiste
Erkkiläntie 2.
Kahvitarjoilu klo 13.30 - 15.30
TERVETULOA!
JAMI sosiaalisessa mediassa
Sosiaalinen media on hyvä viestintä- ja keskustelukanava oppilaitoksen ja sen sidosryhmien välillä. Tarjolla on erilaisia tiedotteita, tilapäivityksiä, kuva- ja videovirtaa sekä tietysti kilpailuita. JAMin voit bongata seuraavista sosiaalisen median palveluista:
Sosiaalinen media on hyvä viestintä- ja keskustelukanava oppilaitoksen ja sen sidosryhmien välillä. Tarjolla on erilaisia tiedotteita, tilapäivityksiä, kuva- ja videovirtaa sekä tietysti kilpailuita. JAMin voit bongata seuraavista sosiaalisen median palveluista:
JAMIn datanomiopiskelijat Iiro Pitkänen, Dmitri Toivanen ja Petri Matintupa kuvasivat ja editoivat päättötyönään esittelyvideon datanomi- ja merkonomilinjoista.
Voit katsoa videon alempana upotettuna tai suoralla linkillä tästä.
JAMIn datanomiopiskelijat Iiro Pitkänen, Dmitri Toivanen ja Petri Matintupa kuvasivat ja editoivat päättötyönään esittelyvideon datanomi- ja merkonomilinjoista.
Voit katsoa videon alempana upotettuna tai suoralla linkillä tästä.
Jami asumista ja hyvinvointia messuilla
Jami oli mukana Asumista ja hyvinvointia messuilla Alajärvellä 26.4. Jamin osastolla esiteltiin oppilaitoksen laajaa koulutustarjontaa. Luonnonvara-alalta esillä olivat erityisesti puutarha-ala, maatalousala ja luonto- ja ympäristöala. Aurinkoinen päivä houkutteli messuvieraita Jamin ... Lue koko uutinen »
Jami oli mukana Asumista ja hyvinvointia messuilla Alajärvellä 26.4. Jamin osastolla esiteltiin oppilaitoksen laajaa koulutustarjontaa. Luonnonvara-alalta esillä olivat erityisesti puutarha-ala, maatalousala ja luonto- ja ympäristöala. Aurinkoinen päivä houkutteli messuvieraita Jamin osastolle kukkaostoksille, lisäksi messuvieraat saivat testata käsinlypsytaitojaan "lehmällä, joka ei varmasti potki". Kiltti "lehmä" keräsikin välillä jonoksi asti innokkaita lypsäjiä lapsista ikäihmisiin. Paras lypsäjä palkittiin Jamin puisella seinäkellolla, lisäksi arvottiin toinen kello kaikkien lypsäjien kesken. Eniten maitoa kumisista utareista 2 minuutin aikana kiskoi Sari Sivula hienolla 0,9 l tuloksella.
Jami Pohjanmaan suurmessuilla
Jamin puutarhaopiskelijat (monimuoto-opiskelijat) esittelivät puutarha-alaa Pohjanmaan suurmessuilla Vaasassa 12.-13.4.
Jamin puutarhaopiskelijat (monimuoto-opiskelijat) esittelivät puutarha-alaa Pohjanmaan suurmessuilla Vaasassa 12.-13.4.
Liikenneturvallisuuspäivä Kurejoella keräsi JAMIlaisia
JAMIn Kurejoen toimipisteessä järjestettiin torstaina 3.4 liikenneturvallisuuspäivä. Ohjelmassa oli liikenneturvallisuusinfo, "pyörähdysauto" sekä loppupäivästä tutustuminen Kurejoen toimipisteen toimintaan.
Heti aamusta tutustumisvuorossa oli Alajärven toimipisteen datanomi- ja ... Lue koko uutinen »
JAMIn Kurejoen toimipisteessä järjestettiin torstaina 3.4 liikenneturvallisuuspäivä. Ohjelmassa oli liikenneturvallisuusinfo, "pyörähdysauto" sekä loppupäivästä tutustuminen Kurejoen toimipisteen toimintaan.
Heti aamusta tutustumisvuorossa oli Alajärven toimipisteen datanomi- ja merkonomiopiskelijat. Liikenneturvallisuusinfossa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Heli Lintamo esitti liikenneturvallisuuteen liittyvän casen sekä siihen liittyviä kysymyksiä, joita opiskelijat pohtivat yhdessä Helin johdolla.
Tämän jälkeen vuorossa oli kouluttaja Harri Kivikosken ”pyörähdysauto”, jossa opiskelijat saivat mahdollisuuden istua ympäri pyörivässä henkilöautossa. Turvavöiden merkitys konkretisoitui oppilaille, jotka istuivat ylösalaisin käännetyn auton kyydissä, pelkkien turvavöiden varassa.
Monipuolinen aamupäivä päättyi tutustumiseen Kurejoen toimipisteeseen. Tarjolla oli monipuolisia aktiviteetteja; osa suuntasi puutarha-alan kasvihuoneelle, osa pääsi ratsastamaan hevosilla ja osa tutustui puualan työtiloihin.
Datanomiopiskelijat Tomi ja Mikko olivat päivän ohjelmasta mielissään.
–Mieleenpainuvin oli pyörähdysauto, tuumasivat pojat lähes yhteen ääneen mieleenpainuvinta asiaa kysyttäessä.
Kuvia (klikkaamalla isommaksi):
Retribution on opiskelijoiden järjestämä verkkopelitapahtuma!
Retribution LAN-tapahtuma on suunnattu kaikille tietokoneista ja verkkopelaamisesta kiinnostuneille nuorille. Tavoitteena on verkostoitua samanhenkisten nuorten kanssa yhteisen harrastuksen parissa.
Lanit ovat samalla myös Töysän toimipisteen kolmannen vuoden ... Lue koko uutinen »
Retribution LAN-tapahtuma on suunnattu kaikille tietokoneista ja verkkopelaamisesta kiinnostuneille nuorille. Tavoitteena on verkostoitua samanhenkisten nuorten kanssa yhteisen harrastuksen parissa.
Lanit ovat samalla myös Töysän toimipisteen kolmannen vuoden datanomiopiskelijoiden Ilmari Takkulan, Julius Kanervon, Mikael Collinin ja Samuli Etelämäen päättötyö.
Tapahtuma on monipuolinen, sillä tietokonepelien lisäksi paikalla voi pelata myös biljardia tai erilaisia konsolipelejä. Retribution on matalan kynnyksen tapahtuma, johon kaikki kynnelle kykenevät ovat tervetulleita, kunhan vain alaikäraja (K13) täyttyy.
Tapahtumaan ilmoittaudutaan ennakkoon. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 24.4.2014. Tapahtuma alkaa lauantaina 26.4 kello 16.00 ja päättyy sunnuntaina 27.4.2014 kello 9.00. Tapahtumapaikkana toimii Ähtärin nuorisotilat osoitteessa Lukiontie 3, 63700 Ähtäri.
Lisätietoja tapahtumasta ja siihen ilmoittautumisesta saa parhaiten suoraa
Tykkää JAMIsta Facebookissa. JAMIn Facebook-sivuilta löydät ajankohtaisia koulutusta koskevia asioita, kilpailuja ja valokuvia.
www.facebook.com/jamin.fi
Tykkää JAMIsta Facebookissa. JAMIn Facebook-sivuilta löydät ajankohtaisia koulutusta koskevia asioita, kilpailuja ja valokuvia.
www.facebook.com/jamin.fi
Opinlakeusmessujen arvonnassa voittaneet
Järviseudun ammatti-instituutti JAMIn Opinlakeus-arvonnoissa onnetar suosi Laura Häikiötä Seinäjoelta ja Aleksi Paukkua(oik.) Seinäjoelta. Laura pokasi iPod Nanon ja Aleksi Logitechin pelihiiren ja näppäimistön. Palkinnot kävi Seinäjoella luovuttamassa JAMIlta ... Lue koko uutinen »
Järviseudun ammatti-instituutti JAMIn Opinlakeus-arvonnoissa onnetar suosi Laura Häikiötä Seinäjoelta ja Aleksi Paukkua(oik.) Seinäjoelta. Laura pokasi iPod Nanon ja Aleksi Logitechin pelihiiren ja näppäimistön. Palkinnot kävi Seinäjoella luovuttamassa JAMIlta Mikko Kalijärvi. Onnea voittajille!
(Opin)Lakeuden kutsu
Opinlakeus-messut järjestettiin Seinäjoella 22-23.1.2014. Myös JAMI oli mukana messuilla neljän eri tutkinnon voimin. JAMIn kolmannen vuoden datanomiopiskelijat Dmitri Toivola, Petri Matintupa ja Iiro Pitkänen kuvasivat messuilta koostevideon.
Opinlakeus-messut järjestettiin Seinäjoella 22-23.1.2014. Myös JAMI oli mukana messuilla neljän eri tutkinnon voimin. JAMIn kolmannen vuoden datanomiopiskelijat Dmitri Toivola, Petri Matintupa ja Iiro Pitkänen kuvasivat messuilta koostevideon.