Siirry sisältöön

Unelmia ja toimistohommia

Ajattelin kirjoittaa blogiani, kun Perämeren kuiske on jäätyneen veden ja sohjon sekamelskaa, mutta saatoin myöhästyä tai olla aikaani edellä.Ammatillisen koulutuksen reformi astui voimaan 1.1.2018. Reformin mukanaan tuomat muutokset ovat täydessä vaikutuksessaan viiden vuoden siirtymäajan jälkeen. Ikävää, että nopeampaan siirtymään ei päästy. Reformin perusteet ja mukana tuomat muutokset ovat tarpeellisia ja hyviä. On oikein, että työelämä on yhä tiiviimmin mukana ammatillisessa koulutuksessa. Ammatillisen koulutuksen tarkoituksena on taata osaavan työvoiman kasvattaminen tulevaisuuden ja tämän päivän tarpeisiin. Nyt suuntaamme katseemme siihen., että entistä enemmän koulutetaan tarpeeseen, siellä missä tarvetta on, yhdessä yritysten kanssa.

Nyt on kova meno päällä ja kondis kohdillaan, tää hyvältä näyttää. Jälleen tällä viikolla saimme todella positiivisia uutisia; Turkuun uusi TUI:n tilaus, Uusikaupunki palkkaa taas, alkaneena vuonna, 1000 työntekijää lisää, Lujabetoni ja Sievi-talot palkkaa jopa satoja työntekijöitä. Näilläkin uutisilla on positiiviset vaikutukset koko Suomelle ja Varsinais-Suomen lisäksi etenkin myös Itä- Suomessa ja Pohjanmaalla. Alueellamme Mäkelä Alu hakee 60 kesätyöntekijää ja kymmeniä vakituisia työntekijöitä. Vimpelin ja Alajärven välillä sijaitsevan teollisuuskeskittymän työvoimatarve vastaa suhteellisesti hyvin ruuhka-Suomen työvoimapulaa.

Tekijöille on nyt töitä, enemmän kuin vuosikymmeniin. Ammatillisen koulutuksen uudistamisen osalta olemme mukana oikeaan aikaan muutoksen tuulessa. Minulla on unelma. Toivoisin, että koulutusjärjestelmämme tarjoaa oppijoille rajattoman mahdollisuuden kehittää osaamistaan, oppilaitosrajojen väistyessä. Osaaminen ratkaisee. Olen työskennellyt kaikilla oppilaitostasoilla ja koittanut hahmottaa tilannetta eri näkökulmista. Kaikilla on halu parempaan ja ymmärretään ongelma, mutta yhteistyö niin tiiviinä, kuin sen pitäisi olla, on edelleen hakusessa.Kun mietin toimintatapojen muutosta oppilaitoksissa, tai missä tahansa yhteisössä tai yrityksessä, niin johtajana miettii, miten osaisi kirjoittaa sen kirjaimin, minkä sydämestään sorvaa? Mitä kertoisit hälle jota kiire pakottaa, jota joka paikkaa kolottaa ja kiire ahdistaa?

Paine siellä kasvaa missä päivä paista ei, mutta kun pohjamuta raapii rintaa, niin jotain on tehtävä. On kuitenkin määrätietoisesti lähdettävä valoa kohti. Ei jäädä aikaa haaskaamaan. Voimme toki ajatella, että ehkä kuitenkin selviydemme nippa naukka niukin naukin, rima heiluu, muttei putoakaan, mutta se ei enää tavoitteena riitä.Katselin viime viikon maailman menoa suppemmasta kulmasta, lähinnä sisäkattoa ja Netflixin tarjontaa, influenssa vei miehen mennessään, kuten monet muutkin. Aina on kuitenkin noustu. Kun katselen monia opiskelijoitamme, joilla on halu ja asenne kohti ammattilaisuutta, niin mietin, että usvaa putkeen. Nuorisolle on taattava kyky toimia muutosjohtajina, ei alistujina. Otetaan asenne; me ollaan tulta ja Tapparaa.

Ps. Niitä toimistohommia riittää kyselyiden, lausuntojen, kommentointien parissa loputtomiin.

Muut rehtorin blogi