Siirry sisältöön

Automekaanikon tutkinto sopii tekniikasta kiinnostuneille

Lappajärveläinen Alissa Lammi opiskelee JAMIn Lappajärven yksikössä automekaanikoksi. Opinnot ovat vastanneet hänen odotuksiaan, ja tämä ensimmäisen vuoden opiskelija on viihtynyt JAMIssa erittäin hyvin.

– Tiesin jo kuudennella luokalla, että menen peruskoulun jälkeen varmasti amikseen. Yläkoulun ajan mietin, mikä voisi olla oma ala. Harkitsin niin logistiikan kuin autopuolen opintoja, mutta lopulta valitsin automekaanikon tutkinnon, hän kertoo.

Koska autot ja rekat kiinnostavat, aikoo Alissa vielä hakea myös logistiikan opintoihin saatuaan ensin automekaanikon tutkinnon valmiiksi.

– Työnä ehkä rahtari voisi olla mukavampi, ja autopuolen opinnoistahan on siinä hommassa ainoastaan hyötyä. Uskon, että töitä riittää kyllä molemmilla aloilla, vaikka ei omalta kotipaikkakunnalta niitä löytyisikään, hän sanoo.

Autoala työllistää hyvin

Autoalalla töitä tosiaan riittää. Automekaanikon tutkinto antaa hyvät valmiudet työelämässä toimimiseen ja jatko-opintoihin.

– Osaavia työntekijöitä tarvitaan. Opiskelijat työllistyvät korjaamoihin, rengasliikkeisiin tai autohuoltoihin, ja jotkut saattavat työllistyä myös varaosamyyjiksi, vaikkei koulutus annakaan suoraan siihen eväitä. Automekaanikon tutkinto on kuitenkin erittäin hyvä pohja melkein mihin vain autoalan työtehtäviin, autoalan perustutkinnon tutkintovastaava Mika Puntola kertoo.

Jatkuvasti muuttuvalla alalla on kuitenkin oltava itsekin valppaana. Asioista on otettava selvää oma-aloitteisesti. Opinnoissa ja alalla menestyvät parhaiten ne, joilla on kädentaitoja ja aitoa kiinnostusta alaan.

Myös koulutuksen on pysyttävä ajan hermolla.

– Esimerkiksi sähköautoihin liittyvä osaaminen on tulossa meilläkin osaksi opintoja. Vaikka sähköautoissa alustan ja korin osat ovat samanlaisia kuin polttomoottoriautoissa, niin esimerkiksi sähkö- ja akkutekniikka on uutta. Sähkötyöturvallisuusasioita meillä sisältyy jo nyt opintoihin pakollisena, Puntola sanoo.

Käytännössä oppiminen tärkeää

Autoalan aloituspaikat ovat viime vuosina JAMIssa täyttyneet hyvin. Aloituspaikkoja on 18.

– Joitakin opiskelijoita saattaa opintojen edetessä vaihtaa suoritustavan kokonaan esimerkiksi oppisopimukseen. Tavoitteena on, että jokaisen opiskelijan kohdalla voidaan tarvittaessa löytää se oma opintopolku, joka itselle parhaiten sopii, kertoo autoalan opettaja Jarkko Raninen.

Automekaanikon opinnot sisältävät monipuolisesti autoalalla tarvittavaa tietoa. Autojen rakenne, huolto, vianhaku ja erilaiset korjaustoimenpiteet tulevat opiskellessa tutuiksi. Näiden lisäksi opinnoissa perehdytään ajoneuvoalaa sääteleviin lakeihin, asetuksiin ja määräyksiin.

– Nykypäivän opinnot sisältävät paljon työelämässä oppimista ja yhä enemmän on myös oppisopimuskoulutusta. Tämä on yleinen suuntaus, jolla pyritään yhdistämään koulutuksen ja työpaikkojen yhteistyötä sekä osaamista. Näytöt tehdään pääasiassa työpaikoilla, Mika Puntola lisää.

Paikkoja työelämässä oppimiseen opiskelijat ovat löytäneet alueelta mukavasti.

Hallipäivät ovat parhaita

Alissa on tyytyväinen alavalintaansa. Parasta opiskelussa ovat olleet hallipäivät kahdesti viikossa.

– Hallipäivinä teemme käytännön töitä, kuten renkaanvaihtoja, öljynvaihtoja, hitsauksia ja milloin mitäkin. Joskus voi olla pienempiä ylläpitokorjauksia ja toisinaan isompiakin korjaustöitä vaikkapa moottoriin. Osa huolloista tai korjauksista ovat aitoja asiakastöitä, jotka on JAMIlta tilattu. Jonkin verran korjataan opettajien hommaamia autoja tai JAMIn omaa kalustoa, hän luettelee.

Vielä yläkoulussa Alissan oli joskus hankala löytää motivaatiota koulun käyntiin.

– Arvelin, että amikseen tullessa tilanne muuttuu ja näin kävikin. Nyt koulu motivoi paljon enemmän, kun ala kiinnostaa itseäni. Meillä on myös tosi hyvä luokkahenki, mikä on ollut yksi parhaita juttuja opiskelussa, hän kertoo.

Aidosta kiinnostuksesta alaa kohtaan kertoo myös vapaa-ajan harrastaminen.

– Kyllä tykkään ruuvata myös vapaa-ajalla mopoa ja joskus saatan jotain pientä hommaa tehdä autoonkin. Muuten tykkään hengailla kavereiden kanssa, Alissa kertoo.

Muut opiskelijatarinat